Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka z uz (S2)
Sylabus przedmiotu Uwarunkowania prawne prowadzenia działalności gospodarczej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka z uz | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Uwarunkowania prawne prowadzenia działalności gospodarczej | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Technologii Mięsa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Kazimierz Lachowicz <Kazimierz.Lachowicz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Marek Kotowicz <Marek.Kotowicz@zut.edu.pl>, Małgorzata Sobczak <Malgorzata.Sobczak@zut.edu.pl>, Joanna Żochowska-Kujawska <Joanna.Zochowska-Kujawska@zut.edu.pl>, Arkadiusz Żych <Arkadiusz.Zych@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student rozpoczynający zajęcia z przedmiotu powinien znać podstawy ekonomii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Działalność gospodarcza w Polsce. Wybór formy prowadzenia działalności | 1 |
T-A-2 | Etapy zakładania działalności gospodarczej w postaci jednoosobowej działalności gospodarczej i spółki jawnej. Umowa spółki jawnej - ważniejsze aspekty prawne. | 2 |
T-A-3 | Podstawy prawne ewidencji podatkowej i finansowej działalności gospodarczej | 2 |
T-A-4 | Współpraca z biurem rachunkowym. Umowa o świadczenie usług księgowości | 1 |
T-A-5 | Ubezpieczenia społeczne, majątkowe i inne w działalności gospodarczej | 1 |
T-A-6 | Prawo pracy w Polsce. Prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika. | 2 |
T-A-7 | Podstawy prawne przeprowadzania kontroli zewnętrznych w Polsce (kontrola skarbowa itp.). Podsumowanie | 1 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Udział w zajęciach | 10 |
A-A-2 | Konsultacje | 5 |
A-A-3 | Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń | 10 |
A-A-4 | Studiowanie literatury | 6 |
31 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład |
M-2 | Metoda przypadków |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZ_2A_A206_W01 Student ma więdzę z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego | — | — | — | C-1 | T-A-5, T-A-4, T-A-6, T-A-2, T-A-7, T-A-3, T-A-1 | M-2, M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZ_2A_A206_U01 Student potrafi wybrać odpowiedni rodzaj samodzielniej działalności gospodarczej. Potrafi współpracować z instytucjami otoczenia zewnętrznego | — | — | — | C-1 | T-A-5, T-A-4, T-A-6, T-A-2, T-A-7, T-A-3, T-A-1 | M-2, M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZ_2A_A206_K01 Student rozumie potzrebę stałego doskonalenia się, jest odpowiedzialny za siebie i innych w zespole. Potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy | — | — | — | C-1 | T-A-5, T-A-4, T-A-6, T-A-2, T-A-7, T-A-3, T-A-1 | M-2, M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZ_2A_A206_W01 Student ma więdzę z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego | 2,0 | |
3,0 | Student ma wiedzę z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZ_2A_A206_U01 Student potrafi wybrać odpowiedni rodzaj samodzielniej działalności gospodarczej. Potrafi współpracować z instytucjami otoczenia zewnętrznego | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi wybrać odpowiedni rodzaj samodzielniej działalności gospodarczej. Potrafi współpracować z instytucjami otoczenia zewnętrznego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZ_2A_A206_K01 Student rozumie potzrebę stałego doskonalenia się, jest odpowiedzialny za siebie i innych w zespole. Potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy | 2,0 | |
3,0 | Student rozumie potzrebę stałego doskonalenia się, jest odpowiedzialny za siebie i innych w zespole. Potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Markowski W., ABC small businessu, MARCUS, Łódź, 2014
- Sojak S., Założyć firmę i nie zbankrutować. Aspekty prawne, DIFIN, Warszawa, 2009, praca zbiorowa