Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Budownictwa i Architektury - Wzornictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Techniki produkcyjne - meblarstwo:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Wzornictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów sztuki
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Techniki produkcyjne - meblarstwo
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Wzornictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Emil Wolski <Emil.Wolski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
projektyP6 30 2,51,00zaliczenie
projektyP7 30 3,51,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Ukończenie studiów pierwszego stopnia kursu Wzornictwa. Podstawowa znajomość stosowanych w wytwarzaniu mebli materiałów i technologii. Podstawowa wiedza z zakresu ergonomii.
W-2Ukończenie kursu ergonomii i metodyki projektowania dla studentów I stopnia (licencjackich) lub kursów podstaw projektowania spełniających minima programowe dla studiów pierwszego stonia kierunku wzornictwo na innych uczelniach.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem kursu jest nabycie przez słuchaczy wiedzy o budowie, cechach funkcjonalnych oraz procesie użytkowania szeroko pojętego mebla.
C-2W trakcie trwania kursu student zdobywa umiejętności, które umożliwiają mu zaprojektowanie odpowiedniej pod względem użytkowym i estetycznym formy produktu dzięki zastosowaniu odpowiednich materiałów i technik wytwarzania.
C-3Realizacja kursu wymaga od studentów znajomości zagadnień gospodarczych, społecznych i kulturowych oraz powiązania ich z własną działalnością projektową.
C-4Celem kursu jest wyrobienie wśród studentów zdolności pracy grupowej oraz reprezentowania interesów zawodowych tej grupy.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
projekty
T-P-1Mebel eksperymentalny. Wykorzystanie zjawisk naturalnych, fizycznych, chemicznych do stworzenia małej formy posiadającej funkcje użytkowe.12
T-P-2Meble stacjonarne, mobilne, czasowe, efemeryczne. Dobór środków (procesów technologicznych, materiałów) właściwych do charakteru projektowanego mebla / obiektu.16
T-P-3Mebel dedykowany, mebel uniwersalny - budowa obiektu użytkowego na podstawie analizy wymagań, ograniczeń, zwyczajów grupy docelowej16
T-P-4Przenikanie form, stylów, przeznaczenia i technologii w projektowaniu obiektów użytkowych.12
T-P-5Podsumowanie semestru, przegląd, omówienie i ocena realizacji.4
60
projekty
0

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
projekty
A-P-1Udział w korektach projektów własnych oraz innych uczestników kursu15
A-P-2Realizacja zadań semestralnych pod opieką prowadzącego15
A-P-3Samodzielne poszukiwanie, koncypowanie oraz realizowanie zadań semestranych; przygotowywanie się do korekt15
A-P-4Lektura literatury fachowej15
A-P-5Odwiedzanie branżowych sklepów oraz zakładów usługowych i produkcyjnych15
75
projekty
A-P-1Udział w korektach projektów własnych oraz innych uczestników kursu15
A-P-2Realizacja zadań semestralnych pod opieką prowadzącego15
A-P-3Samodzielne poszukiwanie, koncypowanie oraz realizowanie zadań semestranych; przygotowywanie się do korekt15
A-P-4Przygotowywanie samodzielnego projektu na wskazany bądź samodzielnie wyszukany konkurs projektowy branży meblarskiej30
A-P-5Zwiedzanie targów i wystaw branży meblarskiej15
90

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład konwersatoryjny
M-2Pokaz
M-3Metoda projektów
M-4Korekta projektowa

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena składowa z ćwiczeń przeprowadzonych podczas zajęć dydaktycznych
S-2Ocena podsumowująca: Ocena predyspozycji zawodowych oraz umiejętności swobodnej kreacji form użytkowych z szerokiego wachlarza materiałów
S-3Ocena podsumowująca: Ocena projektu dyplomowego, zarówno strony formalnej, jak i merytorycznej zawartości opracowania; ocena teoretycznej pracy dyplomowej, zarówno strony formalnej, jak i merytorycznej zawartości opracowania
S-4Ocena podsumowująca: Omówienie i ocena formalnych i merytorycznych elementów prezentacji projektu dyplomowego bądż przeddyplomowego, stanowiącego wprowadzenie do tematyki pracy dypolomowej
S-5Ocena formująca: Obserwacja postępów w pracy, aktywności i zaangażowania w realizację powierzonych zadań, identyfikacja mocnych i słabych stron studenta
S-6Ocena formująca: Omówienie formalnych i merytorycznych elementów ustnej wypowiedź, przygotowanej na wskazany temat i wygłoszonej w trakcie zajęć
S-7Ocena formująca: Omówienie formalnych i merytorycznych elementów raportu przygotowanego na wskazany temat

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Wz_1A_C18_W01
zna w stopniu ogólnym procesy wytwarzania mebli; rozumie wpływ racjonalizacji i optymalizacji procesów technologicznych na wyroby meblarskiestolarskie; rozumie różnicę między przemysłowymi a rzemieślniczymi metodami wytwarzania mebli; ma elementarną wiedzę z zakresu historii rozwoju meblarstwa
Wz_1A_W04A1_W13C-1T-P-3, T-P-4, T-P-5M-1, M-2S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Wz_1A_C18_U01
umie samodzielnie, metodycznie całościowo określić, wykonać i zrealizować własną koncepcje projektową wyrobu meblarskiego o podstawowym stopniu komplikacji konstrukcji oraz procesu użytkowego
Wz_1A_U04A1_U16, A1_U17C-2T-P-2, T-P-3M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Wz_1A_C18_K01
interesuje się kluczowymi dla studiowanego kierunku zagadnieniami z obszaru meblarstwa; kontynuuje i rozszerza działania projektowe w tym obszarze, poszerzając przy tym swą wiedzę i umiejętności
Wz_1A_K01A1_K01, A1_K02C-3T-P-1, T-P-2, T-P-3, T-P-4M-4S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Wz_1A_C18_W01
zna w stopniu ogólnym procesy wytwarzania mebli; rozumie wpływ racjonalizacji i optymalizacji procesów technologicznych na wyroby meblarskiestolarskie; rozumie różnicę między przemysłowymi a rzemieślniczymi metodami wytwarzania mebli; ma elementarną wiedzę z zakresu historii rozwoju meblarstwa
2,0
3,0student ma podstawową wiedzę w obszarze wzornictwa, dziedzin pokrewnych oraz technologii
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Wz_1A_C18_U01
umie samodzielnie, metodycznie całościowo określić, wykonać i zrealizować własną koncepcje projektową wyrobu meblarskiego o podstawowym stopniu komplikacji konstrukcji oraz procesu użytkowego
2,0
3,0Student opracował projekt spełniające na poziomie podstawowym wymagania konstrukcyjne, użytkowe, jak i estetyczne
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Wz_1A_C18_K01
interesuje się kluczowymi dla studiowanego kierunku zagadnieniami z obszaru meblarstwa; kontynuuje i rozszerza działania projektowe w tym obszarze, poszerzając przy tym swą wiedzę i umiejętności
2,0
3,0student w minimalnym stopniu wykazuje zainteresowanie zagadnieniami z obszaru kursu, w bardzo niewielkim zakresie kontynuuje i rozszerza swe działania projektowe, niewiele poszerzając przy tym swą wiedzę i umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jabłoński Jan, Ergonomia produktu. Ergonomiczne zasady projektowania produktów, Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznań, 2006, ISBN 83-7143-238-0
  2. Jerzy Smardzewski, PROJEKTOWANIE MEBLI, Państwowe Wydawnictwa Rolnicze i Leśne, Poznań, 2009, ISBN 978-83-09-01033-3
  3. Ernst Rettelbusch, Podręcznik stylów - Ornamentyka, meble, architektura wnętrz od najdawniejszych czasów do secesji, Arkady, 2013, ISBN 978-83-213-4815-5
  4. Stanisław Dzięgielewski, Jerzy Smardzewski, Meblarstwo - Projekt i konstrukcja, PWRIL, 1995, ISBN 83-09-01642-5
  5. Irena Swaczyna, Mieczysław Swaczyna, Konstrukcja mebli - cz. 2., Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 1998, 2

Literatura dodatkowa

  1. Jerzy Smardzewski, Komputerowo zintegrowane wytwarzanie mebli, Państwowe Wydawnictwa Rolnicze i Leśne, Poznań, 2007, ISBN 978-83-09-01015-9
  2. Lesław Giełdowski, Rysunek techniczny dla stolarza i technika technologii drewna, WSiP, 2008, ISBN 978-83-02-10120-5
  3. Etienne Grandjean, Ergonomia mieszkania. Aspekty fizjologiczne i psychologiczne w projektowaniu, Arkady, Warszawa, 1978

Treści programowe - projekty

KODTreść programowaGodziny
T-P-1Mebel eksperymentalny. Wykorzystanie zjawisk naturalnych, fizycznych, chemicznych do stworzenia małej formy posiadającej funkcje użytkowe.12
T-P-2Meble stacjonarne, mobilne, czasowe, efemeryczne. Dobór środków (procesów technologicznych, materiałów) właściwych do charakteru projektowanego mebla / obiektu.16
T-P-3Mebel dedykowany, mebel uniwersalny - budowa obiektu użytkowego na podstawie analizy wymagań, ograniczeń, zwyczajów grupy docelowej16
T-P-4Przenikanie form, stylów, przeznaczenia i technologii w projektowaniu obiektów użytkowych.12
T-P-5Podsumowanie semestru, przegląd, omówienie i ocena realizacji.4
60

Treści programowe - projekty

KODTreść programowaGodziny
0

Formy aktywności - projekty

KODForma aktywnościGodziny
A-P-1Udział w korektach projektów własnych oraz innych uczestników kursu15
A-P-2Realizacja zadań semestralnych pod opieką prowadzącego15
A-P-3Samodzielne poszukiwanie, koncypowanie oraz realizowanie zadań semestranych; przygotowywanie się do korekt15
A-P-4Lektura literatury fachowej15
A-P-5Odwiedzanie branżowych sklepów oraz zakładów usługowych i produkcyjnych15
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - projekty

KODForma aktywnościGodziny
A-P-1Udział w korektach projektów własnych oraz innych uczestników kursu15
A-P-2Realizacja zadań semestralnych pod opieką prowadzącego15
A-P-3Samodzielne poszukiwanie, koncypowanie oraz realizowanie zadań semestranych; przygotowywanie się do korekt15
A-P-4Przygotowywanie samodzielnego projektu na wskazany bądź samodzielnie wyszukany konkurs projektowy branży meblarskiej30
A-P-5Zwiedzanie targów i wystaw branży meblarskiej15
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaWz_1A_C18_W01zna w stopniu ogólnym procesy wytwarzania mebli; rozumie wpływ racjonalizacji i optymalizacji procesów technologicznych na wyroby meblarskiestolarskie; rozumie różnicę między przemysłowymi a rzemieślniczymi metodami wytwarzania mebli; ma elementarną wiedzę z zakresu historii rozwoju meblarstwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówWz_1A_W04zna w stopniu ogólnym procesy wytwarzania produktów przemysłowych; rozumie wpływ racjonalizacji i optymalizacji procesów technologicznych na wyroby przemysłowe; ma elementarną wiedzę z zakresu historii rozwoju techniki
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaA1_W13zna określony zakres problematyki związanej z technologiami stosowanymi w danej dyscyplinie artystycznej (w ujęciu całościowym) i jest świadomy rozwoju technologicznego związanego ze studiowanym kierunkiem studiów i specjalnością
Cel przedmiotuC-1Celem kursu jest nabycie przez słuchaczy wiedzy o budowie, cechach funkcjonalnych oraz procesie użytkowania szeroko pojętego mebla.
Treści programoweT-P-3Mebel dedykowany, mebel uniwersalny - budowa obiektu użytkowego na podstawie analizy wymagań, ograniczeń, zwyczajów grupy docelowej
T-P-4Przenikanie form, stylów, przeznaczenia i technologii w projektowaniu obiektów użytkowych.
T-P-5Podsumowanie semestru, przegląd, omówienie i ocena realizacji.
Metody nauczaniaM-1Wykład konwersatoryjny
M-2Pokaz
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena predyspozycji zawodowych oraz umiejętności swobodnej kreacji form użytkowych z szerokiego wachlarza materiałów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma podstawową wiedzę w obszarze wzornictwa, dziedzin pokrewnych oraz technologii
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaWz_1A_C18_U01umie samodzielnie, metodycznie całościowo określić, wykonać i zrealizować własną koncepcje projektową wyrobu meblarskiego o podstawowym stopniu komplikacji konstrukcji oraz procesu użytkowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówWz_1A_U04umie przeprowadzić racjonalny wybór techniki wytwarzania projektowanego wyrobu; potrafi stworzyć optymalną do założonej techniki wytwarzania formę przemysłową przy jednoczesnym zachowaniu wysokich walorów plastycznych projektowanego obiektu
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaA1_U16umie świadomie posługiwać się właściwą techniką i technologią w trakcie realizacji prac artystycznych
A1_U17umie podejmować samodzielnie decyzje odnośnie realizacji i projektowania własnych prac artystycznych
Cel przedmiotuC-2W trakcie trwania kursu student zdobywa umiejętności, które umożliwiają mu zaprojektowanie odpowiedniej pod względem użytkowym i estetycznym formy produktu dzięki zastosowaniu odpowiednich materiałów i technik wytwarzania.
Treści programoweT-P-2Meble stacjonarne, mobilne, czasowe, efemeryczne. Dobór środków (procesów technologicznych, materiałów) właściwych do charakteru projektowanego mebla / obiektu.
T-P-3Mebel dedykowany, mebel uniwersalny - budowa obiektu użytkowego na podstawie analizy wymagań, ograniczeń, zwyczajów grupy docelowej
Metody nauczaniaM-3Metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena składowa z ćwiczeń przeprowadzonych podczas zajęć dydaktycznych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opracował projekt spełniające na poziomie podstawowym wymagania konstrukcyjne, użytkowe, jak i estetyczne
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaWz_1A_C18_K01interesuje się kluczowymi dla studiowanego kierunku zagadnieniami z obszaru meblarstwa; kontynuuje i rozszerza działania projektowe w tym obszarze, poszerzając przy tym swą wiedzę i umiejętności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówWz_1A_K01interesuje się zagadnieniami cywilizacyjnymi (zarówno gospodarczymi, jak i kulturowymi); samodzielnie podejmuje, kontynuuje i rozszerza działania zawodowe, świadomie przy tym poszerzając swoją wiedzę i umiejętności
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaA1_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
A1_K02samodzielnie podejmuje niezależne prace, wykazując się umiejętnościami zbierania, analizowania i interpretowania informacji, rozwijania idei i formułowania krytycznej argumentacji oraz wewnętrzną motywacją i umiejętnością organizacji pracy
Cel przedmiotuC-3Realizacja kursu wymaga od studentów znajomości zagadnień gospodarczych, społecznych i kulturowych oraz powiązania ich z własną działalnością projektową.
Treści programoweT-P-1Mebel eksperymentalny. Wykorzystanie zjawisk naturalnych, fizycznych, chemicznych do stworzenia małej formy posiadającej funkcje użytkowe.
T-P-2Meble stacjonarne, mobilne, czasowe, efemeryczne. Dobór środków (procesów technologicznych, materiałów) właściwych do charakteru projektowanego mebla / obiektu.
T-P-3Mebel dedykowany, mebel uniwersalny - budowa obiektu użytkowego na podstawie analizy wymagań, ograniczeń, zwyczajów grupy docelowej
T-P-4Przenikanie form, stylów, przeznaczenia i technologii w projektowaniu obiektów użytkowych.
Metody nauczaniaM-4Korekta projektowa
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena predyspozycji zawodowych oraz umiejętności swobodnej kreacji form użytkowych z szerokiego wachlarza materiałów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w minimalnym stopniu wykazuje zainteresowanie zagadnieniami z obszaru kursu, w bardzo niewielkim zakresie kontynuuje i rozszerza swe działania projektowe, niewiele poszerzając przy tym swą wiedzę i umiejętności
3,5
4,0
4,5
5,0