Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Turystyka i rekreacja (N1)

Sylabus przedmiotu Rachunkowość w turystyce:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Turystyka i rekreacja
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych, nauk społecznych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Rachunkowość w turystyce
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ekonomii Menedżerskiej i Rachunkowości
Nauczyciel odpowiedzialny Zofia Sawicka-Kluźniak <Zofia.Sawicka-Kluzniak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 2 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 21 3,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw ekonomii, finansów i prawa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przedstawienie studentom zasad i regulacji w zakresie rachunkowości
C-2Zapoznanie studentów z zasadami ujęcia księgowego procesów gospodarczych zachodzących w przedsiębiorstwie, tj. ewidencji składników majątku i kapitałów oraz ustalania wyniku finansowego
C-3Ukształtowanie umiejętności generowania i prezentacji informacji w sytemie rachunkowości

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Istota, funkcje i zasady rachunkowości2
T-W-2Zakres przedmiotowy i podmiotowy rachunkowości2
T-W-3Klasyfikacja majątku i źródeł finansowania majątku3
T-W-4Treść i układ bilansu4
T-W-5Znaczenie planu kont3
T-W-6Przychody, koszty i obliczanie wyniku finansowego3
T-W-7Interpretacja operacji gospodarczych powodujących zmiany w majątku, kapitałach, kosztach i przychodach jednostki gospodarczej4
21

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach21
A-W-2czytanie wskazanej literatury25
A-W-3przygotowanie do zajęć20
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia5
A-W-5Rozwiazywanie zadan problemowych19
90

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Wykład problemowy
M-3Metoda sytuacyjna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Aktywność studentów na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_O10_W01
Student zna pojęcie, przedmiot i podmiot oraz regulacje prawne rachunkowości.
TiR_1A_W06, TiR_1A_W07, TiR_1A_W08S1A_W06, S1A_W07, S1A_W08, S1A_W10C-1T-W-5, T-W-4, T-W-7, T-W-6, T-W-3, T-W-1, T-W-2M-1S-2, S-1
TiR_1A_O10_W02
Student zna zasady klasyfikacji majątku i źródeł finansowania majątku.
TiR_1A_W08, TiR_1A_W01S1A_W01, S1A_W08C-1, C-2T-W-7, T-W-3M-2, M-1S-2, S-1
TiR_1A_O10_W03
Student zna klasyfikację przychodów, kosztów i zasady ustalania wyniku finansowego.
TiR_1A_W07, TiR_1A_W08, TiR_1A_W01S1A_W01, S1A_W07, S1A_W08, S1A_W10C-3, C-2T-W-7, T-W-6M-2, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_O10_U01
Student potrafi identyfikować dokumenty źródłowe oraz sporządzać bilans jednostki gospodarczej.
TiR_1A_U02, TiR_1A_U01S1A_U01, S1A_U02C-1, C-2T-W-4, T-W-2M-3, M-1S-2, S-1
TiR_1A_O10_U02
Student potrafi grupować przychody i koszty dotyczące różnych obszarów aktywności gospodarczej jednostki i obliczać wynik finansowy.
TiR_1A_U06, TiR_1A_U05S1A_U05, S1A_U06C-3, C-2T-W-6, T-W-1, T-W-2M-3, M-2S-2, S-1
TiR_1A_O10_U03
Student potrafi interpretować informacje zawarte w bilansie i rachunku zysków i strat oraz oceniać ryzyko finansowe jednostki.
TiR_1A_U06, TiR_1A_U07S1A_U06, S1A_U07, S1A_U08C-1, C-3, C-2T-W-5, T-W-4, T-W-7, T-W-6, T-W-3, T-W-1, T-W-2M-3, M-2, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_O10_K01
Potrafi w podstawowym zakresie kojarzyć teorię z praktyką oraz wskazać sposoby rozwiązywania problemów ryzyka ekonomiczno-finansowego w jednostce
TiR_1A_K04S1A_K04C-3, C-2T-W-5, T-W-4, T-W-7, T-W-6, T-W-3, T-W-1, T-W-2M-3, M-2, M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_O10_W01
Student zna pojęcie, przedmiot i podmiot oraz regulacje prawne rachunkowości.
2,0Student nie zna pojęcia i zakresu rachunkowości.
3,0Student zna podstawowe pojęcia i regulacje prawne w zakresie rachunkowości.
3,5Student potrafi charakteryzować podstawowe pojęcia rachunkowości oraz zna powiązania funkcji rachunkowości z innymi aktami prawnymi.
4,0Student dobrze potrafi charakteryzować podstawowe pojęcia rachunkowości oraz zna powiązania funkcji rachunkowości z innymi aktami prawnymi.
4,5Student samodzielnie porównuje pojęcia rachunkowości i zna ich zastosowanie w turystyce.
5,0Student potrafi interpretować wybrane zagadnienia z ustawy o rachunkowości (prawa bilansowego).
TiR_1A_O10_W02
Student zna zasady klasyfikacji majątku i źródeł finansowania majątku.
2,0Student nie zna zasad klasyfikacji majątku i źródeł ich finansowania.
3,0Student z pomocą klasyfikuje składniki majątku i źródeł ich finansowania.
3,5Student zna klasyfikację aktywów i pasywów oraz układ bilansu.
4,0Student dobrze stosuję zasadę rosnącej płynności aktywów i zasadę rosnącej wymagalności pasywów, samodzielnie wykonuje podstawowe zadania.
4,5Student dobrze stosuję zasadę rosnącej płynności aktywów i zasadę rosnącej wymagalności pasywów, samodzielnie wykonuje podstawowe zadania, sporządza bilans jednostek turystycznych.
5,0Student bardzo dobrze stosuję zasadę rosnącej płynności aktywów i zasadę rosnącej wymagalności pasywów, samodzielnie wykonuje podstawowe zadania, sporządza bilans jednostek turystycznych i zna przydatność bilansu w zarządzaniu jednostką.
TiR_1A_O10_W03
Student zna klasyfikację przychodów, kosztów i zasady ustalania wyniku finansowego.
2,0Student nie zna klasyfikacji przychodów i kosztów.
3,0Student zna klasyfikację przychodów i kosztów.
3,5Student zna klasyfikację przychodów i kosztów i zasady obliczania wyniku finansowego w działalności turystycznej.
4,0Student dobrze zna klasyfikację przychodów i kosztów i zasady obliczania wyniku finansowego w działalności turystycznej.
4,5Student dobrze zna klasyfikację przychodów i kosztów i zasady obliczania wyniku finansowego w działalności turystycznej. Samodzielnie interpretuje wyniki finasowe z różnych obszarów aktywności jednostki.
5,0Student bardzo dobrze zna klasyfikację przychodów i kosztów i zasady obliczania wyniku finansowego w działalności turystycznej. Samodzielnie interpretuje wyniki finasowe z różnych obszarów aktywności jednostki.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_O10_U01
Student potrafi identyfikować dokumenty źródłowe oraz sporządzać bilans jednostki gospodarczej.
2,0Student nie potrafi identyfikować dokumentów źródłowych ani sporządzać bilansu jednostki gospodarczej.
3,0Student identyfikuje podstawowe dokumenty źródłowe i z pomocą sporządza bilans jednostki turystycznej.
3,5Student samodzielnie rozwiązuje zadania w zakresie grupowania składników majątku i kapitałów.
4,0Student dobrze wykorzystuje wiedzę o bilansie i jego zastosowaniu w ocenie sytuacji majątkowo-kapitałowej jednostki turystycznej.
4,5Student dobrze wykorzystuje wiedzę o bilansie i jego zastosowaniu w ocenie sytuacji majątkowo-kapitałowej jednostki turystycznej a także interpretuje zmiany w bilansie w wyniku różnych zdarzeń gospodarczych.
5,0Student bardzo dobrze wykorzystuje wiedzę o bilansie i jego zastosowaniu w ocenie sytuacji majątkowo-kapitałowej jednostki turystycznej a także interpretuje zmiany w bilansie w wyniku różnych zdarzeń gospodarczych.
TiR_1A_O10_U02
Student potrafi grupować przychody i koszty dotyczące różnych obszarów aktywności gospodarczej jednostki i obliczać wynik finansowy.
2,0Student nie potrafi grupować przychodów i kosztów kształtujących wynik finansowy.
3,0Student potrafi grupować przychody i koszty kształtujące wynik finansowy.
3,5Student potrafi z pomocą rozwiązywać zadania w zakresie obliczania przychodów, kosztów i wyniku finansowego.
4,0Student potrafi dobrze rozwiązywać zadania w zakresie obliczania przychodów, kosztów i wyniku finansowego.
4,5Student potrafi wykorzystać przychody i koszty oraz wyniki finansowe do kalkulacji kosztów, ustalania cen i liczenia opłacalności usług turystycznych.
5,0Student potrafi bardzo dobrze rozwiązywać zadania w zakresie obliczania przychodów, kosztów i wyniku finansowego. Potrafi wykorzystać przychody i koszty oraz wyniki finansowe do kalkulacji kosztów, ustalania cen i liczenia opłacalności usług turystycznych.
TiR_1A_O10_U03
Student potrafi interpretować informacje zawarte w bilansie i rachunku zysków i strat oraz oceniać ryzyko finansowe jednostki.
2,0Student nie potrafi interpretować sprawozdań finansowych.
3,0Student potrafi z pomocą interpretować bilans.
3,5Student potrafi interpretować i wykorzystywać informacje o sytuacji majątkowo kapitałowej i wynikach finansowych w zarządzaniu jednostką turystyczną.
4,0Student dobrze potrafi interpretować i wykorzystywać informacje o sytuacji majątkowo kapitałowej i wynikach finansowych w zarządzaniu jednostką turystyczną.
4,5Student dobrze potrafi interpretować i wykorzystywać informacje o sytuacji majątkowo kapitałowej i wynikach finansowych w zarządzaniu jednostką turystyczną a także ocenia wybrane symptomy ryzyka finansowego.
5,0Student bardzo dobrze potrafi interpretować i wykorzystywać informacje o sytuacji majątkowo kapitałowej i wynikach finansowych w zarządzaniu jednostką turystyczną a także ocenia wybrane symptomy ryzyka finansowego.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_O10_K01
Potrafi w podstawowym zakresie kojarzyć teorię z praktyką oraz wskazać sposoby rozwiązywania problemów ryzyka ekonomiczno-finansowego w jednostce
2,0Student nie potrafi kojarzyć teori z praktyką.
3,0Student potrafi z pomocą kojarzyć teorię z praktyką.
3,5Student potrafi z pomocą kojarzyć teorię z praktyką oraz wskazywać sposoby rozwiązywania problemów ryzyka ekonomiczno-finansowego.
4,0Student potrafi dobrze kojarzyć teorię z praktyką oraz wskazywać sposoby rozwiązywania problemów ryzyka ekonomiczno-finansowego.
4,5Student potrafi dobrze kojarzyć teorię z praktyką oraz wskazywać sposoby rozwiązywania problemów ryzyka ekonomiczno-finansowego. Wyrzkostuje nabytą wiedzę na praktykach studenckich i w pracy zawodowej.
5,0Student potrafi bardzo dobrze kojarzyć teorię z praktyką oraz wskazywać sposoby rozwiązywania problemów ryzyka ekonomiczno-finansowego. Wyrzkostuje nabytą wiedzę na praktykach studenckich i w pracy zawodowej.

Literatura podstawowa

  1. Kiziukiewicz T. (red.), Rachunkowość jednostek gospodarczych, PWE, Warszawa, 2012
  2. Winiarska K., Podstawy rachunkowości, Wolters Kluwer, Kraków, 2010
  3. Szyszka-Olejowska B., Turystyka. Zasady opodatkowania usług turystycznych, Wszechnica podatkowa, Kraków, 2010
  4. Sawicki K., Podstawy rachunkowości, PWE, Warszawa, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Nowak E., Rachunkowość. Kurs podstawowy, PWE, Warszawa, 2011

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Istota, funkcje i zasady rachunkowości2
T-W-2Zakres przedmiotowy i podmiotowy rachunkowości2
T-W-3Klasyfikacja majątku i źródeł finansowania majątku3
T-W-4Treść i układ bilansu4
T-W-5Znaczenie planu kont3
T-W-6Przychody, koszty i obliczanie wyniku finansowego3
T-W-7Interpretacja operacji gospodarczych powodujących zmiany w majątku, kapitałach, kosztach i przychodach jednostki gospodarczej4
21

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach21
A-W-2czytanie wskazanej literatury25
A-W-3przygotowanie do zajęć20
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia5
A-W-5Rozwiazywanie zadan problemowych19
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_O10_W01Student zna pojęcie, przedmiot i podmiot oraz regulacje prawne rachunkowości.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W06Ma podstawową wiedzę na temat: metod, technik i narzędzi pozyskiwania danych pozwalających na: rozumienie relacji między organizmami żywymi a środowiskiem, oddziaływania człowieka podróżującego na środowisko, funkcjonowania podmiotów rynkowych, oceny: środowiska i waloryzacji jego zasobów, przydatności przestrzeni geograficznej dla potrzeb turystyki, zjawisk gospodarczych i tych z obszaru zarządzania.
TiR_1A_W07Ma podstawową wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych i etycznych) w: działalności turystycznej i rekreacyjnej, przygotowywaniu produktów turystycznych.
TiR_1A_W08Ma podstawową wiedzę o procesach zachodzących w instytucjach, organizacjach i przedsiębiorstwach w sferze turystyki rekreacji.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W06zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące
S1A_W07ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S1A_W08ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian
S1A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
Cel przedmiotuC-1Przedstawienie studentom zasad i regulacji w zakresie rachunkowości
Treści programoweT-W-5Znaczenie planu kont
T-W-4Treść i układ bilansu
T-W-7Interpretacja operacji gospodarczych powodujących zmiany w majątku, kapitałach, kosztach i przychodach jednostki gospodarczej
T-W-6Przychody, koszty i obliczanie wyniku finansowego
T-W-3Klasyfikacja majątku i źródeł finansowania majątku
T-W-1Istota, funkcje i zasady rachunkowości
T-W-2Zakres przedmiotowy i podmiotowy rachunkowości
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna pojęcia i zakresu rachunkowości.
3,0Student zna podstawowe pojęcia i regulacje prawne w zakresie rachunkowości.
3,5Student potrafi charakteryzować podstawowe pojęcia rachunkowości oraz zna powiązania funkcji rachunkowości z innymi aktami prawnymi.
4,0Student dobrze potrafi charakteryzować podstawowe pojęcia rachunkowości oraz zna powiązania funkcji rachunkowości z innymi aktami prawnymi.
4,5Student samodzielnie porównuje pojęcia rachunkowości i zna ich zastosowanie w turystyce.
5,0Student potrafi interpretować wybrane zagadnienia z ustawy o rachunkowości (prawa bilansowego).
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_O10_W02Student zna zasady klasyfikacji majątku i źródeł finansowania majątku.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W08Ma podstawową wiedzę o procesach zachodzących w instytucjach, organizacjach i przedsiębiorstwach w sferze turystyki rekreacji.
TiR_1A_W01Ma podstawową wiedzę z zakresu nauk społecznych, w szczególności w dziedzinie nauk ekonomicznych, dostosowaną do studiowanego kierunku studiów.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S1A_W08ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian
Cel przedmiotuC-1Przedstawienie studentom zasad i regulacji w zakresie rachunkowości
C-2Zapoznanie studentów z zasadami ujęcia księgowego procesów gospodarczych zachodzących w przedsiębiorstwie, tj. ewidencji składników majątku i kapitałów oraz ustalania wyniku finansowego
Treści programoweT-W-7Interpretacja operacji gospodarczych powodujących zmiany w majątku, kapitałach, kosztach i przychodach jednostki gospodarczej
T-W-3Klasyfikacja majątku i źródeł finansowania majątku
Metody nauczaniaM-2Wykład problemowy
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna zasad klasyfikacji majątku i źródeł ich finansowania.
3,0Student z pomocą klasyfikuje składniki majątku i źródeł ich finansowania.
3,5Student zna klasyfikację aktywów i pasywów oraz układ bilansu.
4,0Student dobrze stosuję zasadę rosnącej płynności aktywów i zasadę rosnącej wymagalności pasywów, samodzielnie wykonuje podstawowe zadania.
4,5Student dobrze stosuję zasadę rosnącej płynności aktywów i zasadę rosnącej wymagalności pasywów, samodzielnie wykonuje podstawowe zadania, sporządza bilans jednostek turystycznych.
5,0Student bardzo dobrze stosuję zasadę rosnącej płynności aktywów i zasadę rosnącej wymagalności pasywów, samodzielnie wykonuje podstawowe zadania, sporządza bilans jednostek turystycznych i zna przydatność bilansu w zarządzaniu jednostką.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_O10_W03Student zna klasyfikację przychodów, kosztów i zasady ustalania wyniku finansowego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W07Ma podstawową wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych i etycznych) w: działalności turystycznej i rekreacyjnej, przygotowywaniu produktów turystycznych.
TiR_1A_W08Ma podstawową wiedzę o procesach zachodzących w instytucjach, organizacjach i przedsiębiorstwach w sferze turystyki rekreacji.
TiR_1A_W01Ma podstawową wiedzę z zakresu nauk społecznych, w szczególności w dziedzinie nauk ekonomicznych, dostosowaną do studiowanego kierunku studiów.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S1A_W07ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S1A_W08ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian
S1A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie umiejętności generowania i prezentacji informacji w sytemie rachunkowości
C-2Zapoznanie studentów z zasadami ujęcia księgowego procesów gospodarczych zachodzących w przedsiębiorstwie, tj. ewidencji składników majątku i kapitałów oraz ustalania wyniku finansowego
Treści programoweT-W-7Interpretacja operacji gospodarczych powodujących zmiany w majątku, kapitałach, kosztach i przychodach jednostki gospodarczej
T-W-6Przychody, koszty i obliczanie wyniku finansowego
Metody nauczaniaM-2Wykład problemowy
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna klasyfikacji przychodów i kosztów.
3,0Student zna klasyfikację przychodów i kosztów.
3,5Student zna klasyfikację przychodów i kosztów i zasady obliczania wyniku finansowego w działalności turystycznej.
4,0Student dobrze zna klasyfikację przychodów i kosztów i zasady obliczania wyniku finansowego w działalności turystycznej.
4,5Student dobrze zna klasyfikację przychodów i kosztów i zasady obliczania wyniku finansowego w działalności turystycznej. Samodzielnie interpretuje wyniki finasowe z różnych obszarów aktywności jednostki.
5,0Student bardzo dobrze zna klasyfikację przychodów i kosztów i zasady obliczania wyniku finansowego w działalności turystycznej. Samodzielnie interpretuje wyniki finasowe z różnych obszarów aktywności jednostki.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_O10_U01Student potrafi identyfikować dokumenty źródłowe oraz sporządzać bilans jednostki gospodarczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U02Potrafi wykorzystywać wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do organizowania pracy oraz podejmowania przedsięwzięć w sferze turystyki i rekreacji
TiR_1A_U01Potrafi prawidłowo interpretować zjawiska (społeczne, prawne, ekonomiczne, przyrodnicze, geograficzne i krajoznawcze) w zakresie turystyki i rekreacji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U01potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przedstawienie studentom zasad i regulacji w zakresie rachunkowości
C-2Zapoznanie studentów z zasadami ujęcia księgowego procesów gospodarczych zachodzących w przedsiębiorstwie, tj. ewidencji składników majątku i kapitałów oraz ustalania wyniku finansowego
Treści programoweT-W-4Treść i układ bilansu
T-W-2Zakres przedmiotowy i podmiotowy rachunkowości
Metody nauczaniaM-3Metoda sytuacyjna
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi identyfikować dokumentów źródłowych ani sporządzać bilansu jednostki gospodarczej.
3,0Student identyfikuje podstawowe dokumenty źródłowe i z pomocą sporządza bilans jednostki turystycznej.
3,5Student samodzielnie rozwiązuje zadania w zakresie grupowania składników majątku i kapitałów.
4,0Student dobrze wykorzystuje wiedzę o bilansie i jego zastosowaniu w ocenie sytuacji majątkowo-kapitałowej jednostki turystycznej.
4,5Student dobrze wykorzystuje wiedzę o bilansie i jego zastosowaniu w ocenie sytuacji majątkowo-kapitałowej jednostki turystycznej a także interpretuje zmiany w bilansie w wyniku różnych zdarzeń gospodarczych.
5,0Student bardzo dobrze wykorzystuje wiedzę o bilansie i jego zastosowaniu w ocenie sytuacji majątkowo-kapitałowej jednostki turystycznej a także interpretuje zmiany w bilansie w wyniku różnych zdarzeń gospodarczych.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_O10_U02Student potrafi grupować przychody i koszty dotyczące różnych obszarów aktywności gospodarczej jednostki i obliczać wynik finansowy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U06Wykorzystuje zdobytą wiedzę do analizy konkretnych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
TiR_1A_U05Rozwiązuje konkretne zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja, w oparciu o poznane normy i reguły
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U06wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie umiejętności generowania i prezentacji informacji w sytemie rachunkowości
C-2Zapoznanie studentów z zasadami ujęcia księgowego procesów gospodarczych zachodzących w przedsiębiorstwie, tj. ewidencji składników majątku i kapitałów oraz ustalania wyniku finansowego
Treści programoweT-W-6Przychody, koszty i obliczanie wyniku finansowego
T-W-1Istota, funkcje i zasady rachunkowości
T-W-2Zakres przedmiotowy i podmiotowy rachunkowości
Metody nauczaniaM-3Metoda sytuacyjna
M-2Wykład problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi grupować przychodów i kosztów kształtujących wynik finansowy.
3,0Student potrafi grupować przychody i koszty kształtujące wynik finansowy.
3,5Student potrafi z pomocą rozwiązywać zadania w zakresie obliczania przychodów, kosztów i wyniku finansowego.
4,0Student potrafi dobrze rozwiązywać zadania w zakresie obliczania przychodów, kosztów i wyniku finansowego.
4,5Student potrafi wykorzystać przychody i koszty oraz wyniki finansowe do kalkulacji kosztów, ustalania cen i liczenia opłacalności usług turystycznych.
5,0Student potrafi bardzo dobrze rozwiązywać zadania w zakresie obliczania przychodów, kosztów i wyniku finansowego. Potrafi wykorzystać przychody i koszty oraz wyniki finansowe do kalkulacji kosztów, ustalania cen i liczenia opłacalności usług turystycznych.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_O10_U03Student potrafi interpretować informacje zawarte w bilansie i rachunku zysków i strat oraz oceniać ryzyko finansowe jednostki.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U06Wykorzystuje zdobytą wiedzę do analizy konkretnych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
TiR_1A_U07Potrafi wskazać rozwiązania dylematów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U06wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
S1A_U08posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk społecznych
Cel przedmiotuC-1Przedstawienie studentom zasad i regulacji w zakresie rachunkowości
C-3Ukształtowanie umiejętności generowania i prezentacji informacji w sytemie rachunkowości
C-2Zapoznanie studentów z zasadami ujęcia księgowego procesów gospodarczych zachodzących w przedsiębiorstwie, tj. ewidencji składników majątku i kapitałów oraz ustalania wyniku finansowego
Treści programoweT-W-5Znaczenie planu kont
T-W-4Treść i układ bilansu
T-W-7Interpretacja operacji gospodarczych powodujących zmiany w majątku, kapitałach, kosztach i przychodach jednostki gospodarczej
T-W-6Przychody, koszty i obliczanie wyniku finansowego
T-W-3Klasyfikacja majątku i źródeł finansowania majątku
T-W-1Istota, funkcje i zasady rachunkowości
T-W-2Zakres przedmiotowy i podmiotowy rachunkowości
Metody nauczaniaM-3Metoda sytuacyjna
M-2Wykład problemowy
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi interpretować sprawozdań finansowych.
3,0Student potrafi z pomocą interpretować bilans.
3,5Student potrafi interpretować i wykorzystywać informacje o sytuacji majątkowo kapitałowej i wynikach finansowych w zarządzaniu jednostką turystyczną.
4,0Student dobrze potrafi interpretować i wykorzystywać informacje o sytuacji majątkowo kapitałowej i wynikach finansowych w zarządzaniu jednostką turystyczną.
4,5Student dobrze potrafi interpretować i wykorzystywać informacje o sytuacji majątkowo kapitałowej i wynikach finansowych w zarządzaniu jednostką turystyczną a także ocenia wybrane symptomy ryzyka finansowego.
5,0Student bardzo dobrze potrafi interpretować i wykorzystywać informacje o sytuacji majątkowo kapitałowej i wynikach finansowych w zarządzaniu jednostką turystyczną a także ocenia wybrane symptomy ryzyka finansowego.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_O10_K01Potrafi w podstawowym zakresie kojarzyć teorię z praktyką oraz wskazać sposoby rozwiązywania problemów ryzyka ekonomiczno-finansowego w jednostce
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K04Identyfikuje i rozstrzyga problemy związane z wykonywaniem zawodu.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie umiejętności generowania i prezentacji informacji w sytemie rachunkowości
C-2Zapoznanie studentów z zasadami ujęcia księgowego procesów gospodarczych zachodzących w przedsiębiorstwie, tj. ewidencji składników majątku i kapitałów oraz ustalania wyniku finansowego
Treści programoweT-W-5Znaczenie planu kont
T-W-4Treść i układ bilansu
T-W-7Interpretacja operacji gospodarczych powodujących zmiany w majątku, kapitałach, kosztach i przychodach jednostki gospodarczej
T-W-6Przychody, koszty i obliczanie wyniku finansowego
T-W-3Klasyfikacja majątku i źródeł finansowania majątku
T-W-1Istota, funkcje i zasady rachunkowości
T-W-2Zakres przedmiotowy i podmiotowy rachunkowości
Metody nauczaniaM-3Metoda sytuacyjna
M-2Wykład problemowy
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: Aktywność studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi kojarzyć teori z praktyką.
3,0Student potrafi z pomocą kojarzyć teorię z praktyką.
3,5Student potrafi z pomocą kojarzyć teorię z praktyką oraz wskazywać sposoby rozwiązywania problemów ryzyka ekonomiczno-finansowego.
4,0Student potrafi dobrze kojarzyć teorię z praktyką oraz wskazywać sposoby rozwiązywania problemów ryzyka ekonomiczno-finansowego.
4,5Student potrafi dobrze kojarzyć teorię z praktyką oraz wskazywać sposoby rozwiązywania problemów ryzyka ekonomiczno-finansowego. Wyrzkostuje nabytą wiedzę na praktykach studenckich i w pracy zawodowej.
5,0Student potrafi bardzo dobrze kojarzyć teorię z praktyką oraz wskazywać sposoby rozwiązywania problemów ryzyka ekonomiczno-finansowego. Wyrzkostuje nabytą wiedzę na praktykach studenckich i w pracy zawodowej.