Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S2)
specjalność: Agroturystyka

Sylabus przedmiotu Zatrucia drobiu, choroby metaboliczne i o niewyjaśnionej etiologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zatrucia drobiu, choroby metaboliczne i o niewyjaśnionej etiologii
Specjalność Hodowla zwierząt gospodarskich z przedmiotami wyrównującymi efekty inżynierskie
Jednostka prowadząca Zakład Hodowli Ptaków Użytkowych i Ozdobnych
Nauczyciel odpowiedzialny Danuta Szczerbińska <Danuta.Szczerbinska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Danuta Majewska <Danuta.Majewska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 6 Grupa obieralna 4

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 15 1,00,41zaliczenie
wykładyW3 15 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy mikrobiologii i immunologii zwierząt, żywienia drobiu oraz zoohigieny

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie z zasadami bioasekuracji ferm drobiarskich, umiejętność identyfikacji rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnego rozpoznania specyficznych jednostek chorobowych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Diagnostyka- badanie kliniczne ptaków, opis ptaka, wywiad, badanie ogólne (budowa, kondycja i zachowanie się ptaków, temperatura wewnętrzna, liczba oddechów itp.).6
T-L-2Badanie szczegółowe (upierzenie, skóra, głowa i przydatki głowowe, jama dziobowa, wole, kloaka, układ rozrodczy, oddechowy, nogi i stawy).4
T-L-3Badanie sekcyjne i histopatologiczne ptaków.4
T-L-4Zaliczenie treści programowych zrealizowanych podzczas ćwiczeń1
15
wykłady
T-W-1Bioasekuracja ferm- lokalizacja i organizacja fermy.2
T-W-2Reakcja behawioralne a dobrostan ptaków, zasady kontroli dobrostanu u drobiu.2
T-W-3Zatrucia drobiu- zatrucia drobiu związkami chemicznymi i lekami. Podatność ptaków na zatrucia, przyczyny zatruć, sposoby zapobiegania, objawy, rokowanie i leczenie. Uboczne oddziaływanie niektórych preparatów stosowanych w intensywnym chowie drobiu.5
T-W-4Ogólna charakterystyka wybranych jednostek chorobowych – choroby metaboliczne i o nieznanej etiologii i ich wpływ na wielkość produkcji, etiologia, objawy, zmiany anatomopatologiczne, profilaktyka.5
T-W-5Zaliczenie treści programowych zrealizowanych w trakcie wykładó1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie się do wejściówek na zajęcia laboratoryjne5
A-L-3Analiza wskazanej literatury5
A-L-4Przygotowanie się do kolokwium5
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielne studiowanie litaratury fachowej i tematyki wykładów10
A-W-3Przygotowanie się do kolokwium5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną oraz ćwiczenia praktyczne na fermie doświadczalnej drobiu

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian wiedzy w formie pisemnego (45 min.) kolokwium

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_HZG-O5.1_W01
student zna zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, charakteryzuje objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnie rozpoznaje jednostki chorobowe omówione na zajęciach
ZO_2A_W05R2A_W01, R2A_W06InzA2_W04, InzA2_W05

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_HZG-O5.1_U01
Student ma umiejetności prowadzenia profilaktyki zatruć i chorób metabolicznych występujących u ptaków a także analizy objawów tych schorzeń w aspekcie ich wstępnego rozpoznania
ZO_2A_U08R2A_U01, R2A_U02, R2A_U04, R2A_U07InzA2_U05, InzA2_U06, InzA2_U07

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_HZG-O5.1_W01
student zna zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, charakteryzuje objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnie rozpoznaje jednostki chorobowe omówione na zajęciach
2,0student nie zna zasad bioasekuracji ferm drobiarskich, nie umie podać nawet jednego z objawów rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
3,0student zna tylko niektóre zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, potrafi wymienić objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
3,5student zna podstawowe zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, wymienia i podaje ogólną charakterystykę niektórych objawów rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
4,0student zna zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, wymienia i charakteryzuje objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
4,5student ma wiedzę o bioasekuracji ferm drobiarskich, charakteryzuje objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnie rozpoznaje jednostki chorobowe omówione na zajęciach
5,0student ma pogłębioną wiedzę o bioasekuracji ferm drobiarskich, charakteryzuje szczegółowo objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnie rozpoznaje jednostki chorobowe omówione na zajęciach

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_HZG-O5.1_U01
Student ma umiejetności prowadzenia profilaktyki zatruć i chorób metabolicznych występujących u ptaków a także analizy objawów tych schorzeń w aspekcie ich wstępnego rozpoznania
2,0Student nawet przy wydatnej pomocy nauczyciela nie projektuje planu profilaktyki zatruć i schorzeń wystepujących u ptaków. Nie jest w stanie zinterpretować żadnych objawów chorób w zakresie ich wstepnego rozpoznania.
3,0Student ma umiejetności zaprojektowania, ale wyłącznie z pomocą nauczyciela, profilaktyki niektórych zatruć i chorób metabolicznych. Analizuje tyko niektóre objawy schorzeń omawianych na zajęciach w aspekcie ich wstępnego rozpoznania.
3,5Student ma umiejetności zaprojektowania, ale z pomocą nauczyciela, profilaktyki niektórych zatruć i chorób metabolicznych występujących u ptaków a także ogólnej analizy objawów tych schorzeń w aspekcie ich wstępnego rozpoznania.
4,0Student ma umiejetności zaprojektowania, ale tylko z pomocą nauczyciela, profilaktyki zatruć i chorób metabolicznych występujących u ptaków a także ogólnej analizy objawów schorzeń omawianych na zajęciach.
4,5Student ma umiejetności zaprojektowania profilaktyki zatruć i chorób metabolicznych występujących u ptaków. Korzysta przy tym z niewielkiej pomocy nauczyciela. Analizuje w logiczny sposób objawy schorzeń omawianych na zajęciach w aspekcie ich wstępnego rozpoznania.
5,0Student ma umiejetności samodzielnego zaprojektowania profilaktyki zatruć i chorób metabolicznych występujących u ptaków a także szczegółowej analizy objawów tych schorzeń i ich prawidłowej interpretacji

Literatura podstawowa

  1. Mazurkiewicz M., Choroby drobiu, Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Wrocław, 2005
  2. Borzemska W.B., Vademecum chorób drobiu, PWRil, Warszawa, 1984

Literatura dodatkowa

  1. Potemkowska E., Technologia przemysłowej produkcji drobiarskiej, PWRiL, Warszawa, 1983

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Diagnostyka- badanie kliniczne ptaków, opis ptaka, wywiad, badanie ogólne (budowa, kondycja i zachowanie się ptaków, temperatura wewnętrzna, liczba oddechów itp.).6
T-L-2Badanie szczegółowe (upierzenie, skóra, głowa i przydatki głowowe, jama dziobowa, wole, kloaka, układ rozrodczy, oddechowy, nogi i stawy).4
T-L-3Badanie sekcyjne i histopatologiczne ptaków.4
T-L-4Zaliczenie treści programowych zrealizowanych podzczas ćwiczeń1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Bioasekuracja ferm- lokalizacja i organizacja fermy.2
T-W-2Reakcja behawioralne a dobrostan ptaków, zasady kontroli dobrostanu u drobiu.2
T-W-3Zatrucia drobiu- zatrucia drobiu związkami chemicznymi i lekami. Podatność ptaków na zatrucia, przyczyny zatruć, sposoby zapobiegania, objawy, rokowanie i leczenie. Uboczne oddziaływanie niektórych preparatów stosowanych w intensywnym chowie drobiu.5
T-W-4Ogólna charakterystyka wybranych jednostek chorobowych – choroby metaboliczne i o nieznanej etiologii i ich wpływ na wielkość produkcji, etiologia, objawy, zmiany anatomopatologiczne, profilaktyka.5
T-W-5Zaliczenie treści programowych zrealizowanych w trakcie wykładó1
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie się do wejściówek na zajęcia laboratoryjne5
A-L-3Analiza wskazanej literatury5
A-L-4Przygotowanie się do kolokwium5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielne studiowanie litaratury fachowej i tematyki wykładów10
A-W-3Przygotowanie się do kolokwium5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_HZG-O5.1_W01student zna zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, charakteryzuje objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnie rozpoznaje jednostki chorobowe omówione na zajęciach
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W05ma pogłębioną wiedzę o wpływie środowiska zoohigienicznego na zdrowie i produkcyjność zwierząt oraz o metodach laboratoryjnych oceny pasz i żywności oraz ich wartości prozdrowotnej i leczniczej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W01ma rozszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W06ma rozszerzoną wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie zna zasad bioasekuracji ferm drobiarskich, nie umie podać nawet jednego z objawów rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
3,0student zna tylko niektóre zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, potrafi wymienić objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
3,5student zna podstawowe zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, wymienia i podaje ogólną charakterystykę niektórych objawów rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
4,0student zna zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, wymienia i charakteryzuje objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
4,5student ma wiedzę o bioasekuracji ferm drobiarskich, charakteryzuje objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnie rozpoznaje jednostki chorobowe omówione na zajęciach
5,0student ma pogłębioną wiedzę o bioasekuracji ferm drobiarskich, charakteryzuje szczegółowo objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnie rozpoznaje jednostki chorobowe omówione na zajęciach
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_HZG-O5.1_U01Student ma umiejetności prowadzenia profilaktyki zatruć i chorób metabolicznych występujących u ptaków a także analizy objawów tych schorzeń w aspekcie ich wstępnego rozpoznania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U08Dokonuje samodzielnej wielostronnej analizy problemów w celu optymalizacji zjawisk wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R2A_U04samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U07ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA2_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nawet przy wydatnej pomocy nauczyciela nie projektuje planu profilaktyki zatruć i schorzeń wystepujących u ptaków. Nie jest w stanie zinterpretować żadnych objawów chorób w zakresie ich wstepnego rozpoznania.
3,0Student ma umiejetności zaprojektowania, ale wyłącznie z pomocą nauczyciela, profilaktyki niektórych zatruć i chorób metabolicznych. Analizuje tyko niektóre objawy schorzeń omawianych na zajęciach w aspekcie ich wstępnego rozpoznania.
3,5Student ma umiejetności zaprojektowania, ale z pomocą nauczyciela, profilaktyki niektórych zatruć i chorób metabolicznych występujących u ptaków a także ogólnej analizy objawów tych schorzeń w aspekcie ich wstępnego rozpoznania.
4,0Student ma umiejetności zaprojektowania, ale tylko z pomocą nauczyciela, profilaktyki zatruć i chorób metabolicznych występujących u ptaków a także ogólnej analizy objawów schorzeń omawianych na zajęciach.
4,5Student ma umiejetności zaprojektowania profilaktyki zatruć i chorób metabolicznych występujących u ptaków. Korzysta przy tym z niewielkiej pomocy nauczyciela. Analizuje w logiczny sposób objawy schorzeń omawianych na zajęciach w aspekcie ich wstępnego rozpoznania.
5,0Student ma umiejetności samodzielnego zaprojektowania profilaktyki zatruć i chorób metabolicznych występujących u ptaków a także szczegółowej analizy objawów tych schorzeń i ich prawidłowej interpretacji