Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Techniki mikrobiologiczne:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Techniki mikrobiologiczne
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL1 45 4,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Posiadanie wiedzy i umiejętności z zakresu biologii i chemii.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt3
T-L-2Techniki sterylizacji3
T-L-3Przygotowanie podłoży mikrobiologicznych3
T-L-4Techniki pozyskiwania czystych kultur4
T-L-5Metody hodowli drobnoustrojów4
T-L-6Techniki przygotowania prób do badań mikrobiologicznych3
T-L-7Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku6
T-L-8Alternatywne metody liczenia drobnoustrojów4
T-L-9Techniki mikroskopowe6
T-L-10Techniki barwienia praparatów6
T-L-11Przechowywanie szczepów bakteryjnych3
45

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach45
A-L-2Studiowanie literatury45
A-L-3Przygotawanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych30
120

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-3Ocena formująca: praktyczne zaliczenie ćwiczeń

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C2_W01
Student posiada ogólna wiedze w zakresie: podstawowych metod mikrobiologicznych wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów, budowy i zasady działania sprzetu laboratoryjnego,
MS_1A_W04, MS_1A_W12R1A_W01, R1A_W05, R1A_W09InzA_W02C-1T-L-6, T-L-3, T-L-9, T-L-11, T-L-5, T-L-4, T-L-2, T-L-7, T-L-8, T-L-1, T-L-10M-1S-1, S-2
MS_1A_C2_W02
Student posiada wiedzę w zakresie wad i zalet metod diagnostycznych. Zna i rozumie pojecia mikrobiologiczne i potrafi je właściwie zastosować
MS_1A_W04, MS_1A_W12R1A_W01, R1A_W05, R1A_W09InzA_W02C-1T-L-6, T-L-3, T-L-9, T-L-11, T-L-5, T-L-4, T-L-2, T-L-7, T-L-8, T-L-1, T-L-10M-1S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C2_U01
Student posiada umiejętność: potrafi ocenić przydatność okreslonej techniki mikrobiologicznej do wybranego doświadczenia, wykonywania pod kierunkiem prowadzacego prostych testów, interpretacji i wyciagania wniosków, posługiwania się naukową terminologią mikrobiologiczną dotyczącą technik mikrobiologicznych,
MS_1A_U02R1A_U02, R1A_U07InzA_U01, InzA_U03C-1T-L-6, T-L-3, T-L-9, T-L-11, T-L-5, T-L-4, T-L-2, T-L-7, T-L-8, T-L-1, T-L-10M-1S-2, S-3
MS_1A_C2_U02
Student posiada umiejętność:posługiwania się sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym do analiz mikrobiologicznych, doboru właściwych technik diagnostycznych do doświadczenia
MS_1A_U02R1A_U02, R1A_U07InzA_U01, InzA_U03C-1T-L-6, T-L-3, T-L-9, T-L-11, T-L-5, T-L-4, T-L-2, T-L-7, T-L-8, T-L-1, T-L-10M-1S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C2_K01
Student ma świadomość: różnorodności technik mikrobiologicznych wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów
MS_1A_K01R1A_K01, R1A_K03, R1A_K05, R1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-1T-L-6, T-L-3, T-L-9, T-L-11, T-L-5, T-L-4, T-L-2, T-L-7, T-L-8, T-L-1, T-L-10M-1S-2, S-3
MS_1A_C2_K02
Student ma świadomość wad wynikających z zastosowania określonej techniki mikrobiologicznej
MS_1A_K01, MS_1A_K03R1A_K01, R1A_K02, R1A_K03, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-1T-L-6, T-L-3, T-L-9, T-L-11, T-L-5, T-L-4, T-L-2, T-L-7, T-L-8, T-L-1, T-L-10M-1S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C2_W01
Student posiada ogólna wiedze w zakresie: podstawowych metod mikrobiologicznych wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów, budowy i zasady działania sprzetu laboratoryjnego,
2,0Wiedza studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Wiedza studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Wiedza studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
MS_1A_C2_W02
Student posiada wiedzę w zakresie wad i zalet metod diagnostycznych. Zna i rozumie pojecia mikrobiologiczne i potrafi je właściwie zastosować
2,0Wiedza studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Wiedza studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C2_U01
Student posiada umiejętność: potrafi ocenić przydatność okreslonej techniki mikrobiologicznej do wybranego doświadczenia, wykonywania pod kierunkiem prowadzacego prostych testów, interpretacji i wyciagania wniosków, posługiwania się naukową terminologią mikrobiologiczną dotyczącą technik mikrobiologicznych,
2,0Umiejetność posługiwania się terminologią w zakresie technik mikrobiologicznych, dobór właściwej techniki do danego doświadczenia, wad i zalet ze stosowania danej techniki jest niewystarczająca
3,0Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie spełnia minimalne wymagania
3,5Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Umiejętność studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
MS_1A_C2_U02
Student posiada umiejętność:posługiwania się sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym do analiz mikrobiologicznych, doboru właściwych technik diagnostycznych do doświadczenia
2,0Umiejetność studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Umiejetność studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Umiejetność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Umiejetność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Umiejetność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Umiejetność studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C2_K01
Student ma świadomość: różnorodności technik mikrobiologicznych wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów
2,0Świadomość studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
MS_1A_C2_K02
Student ma świadomość wad wynikających z zastosowania określonej techniki mikrobiologicznej
2,0Świadomość studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu

Literatura podstawowa

  1. Buczek J., Buczek K., Zarys mikrobiologii ogólnej, Białystok, Lublin, 2000
  2. Buczek J., Mikrobiologia dla biologów, Białystok, Lublin, 1995
  3. Burbianka M., Pliszka A., Mikrobiologia żywności, PZWL, 1983
  4. Duszkiewicz-Reinhard W., Teoria i ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i technicznej, SGGW, Warszawa, 2000
  5. Kocwowa E., Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej, PWN, Warszawa, 1984
  6. Różalski A., Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej, wyd. Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 1996

Literatura dodatkowa

  1. Schlegel H.G., Mikrobiologia ogólna, PWN, Warszawa, 2001
  2. Szewczyk E.M., Diagnostyka bakteriologiczna, PWN, Warszawa, 2005

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt3
T-L-2Techniki sterylizacji3
T-L-3Przygotowanie podłoży mikrobiologicznych3
T-L-4Techniki pozyskiwania czystych kultur4
T-L-5Metody hodowli drobnoustrojów4
T-L-6Techniki przygotowania prób do badań mikrobiologicznych3
T-L-7Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku6
T-L-8Alternatywne metody liczenia drobnoustrojów4
T-L-9Techniki mikroskopowe6
T-L-10Techniki barwienia praparatów6
T-L-11Przechowywanie szczepów bakteryjnych3
45

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach45
A-L-2Studiowanie literatury45
A-L-3Przygotawanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych30
120
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C2_W01Student posiada ogólna wiedze w zakresie: podstawowych metod mikrobiologicznych wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów, budowy i zasady działania sprzetu laboratoryjnego,
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W04Student ma podstawową wiedzę na temat nomenklatury, podstawowych definicji i budowy składników żywności oraz wzajemnych zwiążków i przemian wynikających z oddziaływań między nimi.
MS_1A_W12Ma wiedzę dotyczącą organizacji, wyposażenia oraz metod pracy i bezpieczeństwa laboratoriów badawczych i diagnostycznych w szczegółności laboratoriów mikrobiologicznych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.
Treści programoweT-L-6Techniki przygotowania prób do badań mikrobiologicznych
T-L-3Przygotowanie podłoży mikrobiologicznych
T-L-9Techniki mikroskopowe
T-L-11Przechowywanie szczepów bakteryjnych
T-L-5Metody hodowli drobnoustrojów
T-L-4Techniki pozyskiwania czystych kultur
T-L-2Techniki sterylizacji
T-L-7Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku
T-L-8Alternatywne metody liczenia drobnoustrojów
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt
T-L-10Techniki barwienia praparatów
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Wiedza studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Wiedza studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Wiedza studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C2_W02Student posiada wiedzę w zakresie wad i zalet metod diagnostycznych. Zna i rozumie pojecia mikrobiologiczne i potrafi je właściwie zastosować
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W04Student ma podstawową wiedzę na temat nomenklatury, podstawowych definicji i budowy składników żywności oraz wzajemnych zwiążków i przemian wynikających z oddziaływań między nimi.
MS_1A_W12Ma wiedzę dotyczącą organizacji, wyposażenia oraz metod pracy i bezpieczeństwa laboratoriów badawczych i diagnostycznych w szczegółności laboratoriów mikrobiologicznych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.
Treści programoweT-L-6Techniki przygotowania prób do badań mikrobiologicznych
T-L-3Przygotowanie podłoży mikrobiologicznych
T-L-9Techniki mikroskopowe
T-L-11Przechowywanie szczepów bakteryjnych
T-L-5Metody hodowli drobnoustrojów
T-L-4Techniki pozyskiwania czystych kultur
T-L-2Techniki sterylizacji
T-L-7Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku
T-L-8Alternatywne metody liczenia drobnoustrojów
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt
T-L-10Techniki barwienia praparatów
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-3Ocena formująca: praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Wiedza studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Wiedza studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C2_U01Student posiada umiejętność: potrafi ocenić przydatność okreslonej techniki mikrobiologicznej do wybranego doświadczenia, wykonywania pod kierunkiem prowadzacego prostych testów, interpretacji i wyciagania wniosków, posługiwania się naukową terminologią mikrobiologiczną dotyczącą technik mikrobiologicznych,
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U02Posługuje się poprawną terminologią biologiczną, chemiczną i fizyczną, potrafi dobrać właściwe procedury i metody badawcze.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.
Treści programoweT-L-6Techniki przygotowania prób do badań mikrobiologicznych
T-L-3Przygotowanie podłoży mikrobiologicznych
T-L-9Techniki mikroskopowe
T-L-11Przechowywanie szczepów bakteryjnych
T-L-5Metody hodowli drobnoustrojów
T-L-4Techniki pozyskiwania czystych kultur
T-L-2Techniki sterylizacji
T-L-7Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku
T-L-8Alternatywne metody liczenia drobnoustrojów
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt
T-L-10Techniki barwienia praparatów
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-3Ocena formująca: praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Umiejetność posługiwania się terminologią w zakresie technik mikrobiologicznych, dobór właściwej techniki do danego doświadczenia, wad i zalet ze stosowania danej techniki jest niewystarczająca
3,0Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie spełnia minimalne wymagania
3,5Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Umiejętność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Umiejętność studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C2_U02Student posiada umiejętność:posługiwania się sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym do analiz mikrobiologicznych, doboru właściwych technik diagnostycznych do doświadczenia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U02Posługuje się poprawną terminologią biologiczną, chemiczną i fizyczną, potrafi dobrać właściwe procedury i metody badawcze.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.
Treści programoweT-L-6Techniki przygotowania prób do badań mikrobiologicznych
T-L-3Przygotowanie podłoży mikrobiologicznych
T-L-9Techniki mikroskopowe
T-L-11Przechowywanie szczepów bakteryjnych
T-L-5Metody hodowli drobnoustrojów
T-L-4Techniki pozyskiwania czystych kultur
T-L-2Techniki sterylizacji
T-L-7Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku
T-L-8Alternatywne metody liczenia drobnoustrojów
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt
T-L-10Techniki barwienia praparatów
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-3Ocena formująca: praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Umiejetność studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Umiejetność studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Umiejetność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Umiejetność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Umiejetność studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Umiejetność studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C2_K01Student ma świadomość: różnorodności technik mikrobiologicznych wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia .
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.
Treści programoweT-L-6Techniki przygotowania prób do badań mikrobiologicznych
T-L-3Przygotowanie podłoży mikrobiologicznych
T-L-9Techniki mikroskopowe
T-L-11Przechowywanie szczepów bakteryjnych
T-L-5Metody hodowli drobnoustrojów
T-L-4Techniki pozyskiwania czystych kultur
T-L-2Techniki sterylizacji
T-L-7Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku
T-L-8Alternatywne metody liczenia drobnoustrojów
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt
T-L-10Techniki barwienia praparatów
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-3Ocena formująca: praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Świadomość studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C2_K02Student ma świadomość wad wynikających z zastosowania określonej techniki mikrobiologicznej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia .
MS_1A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.
Treści programoweT-L-6Techniki przygotowania prób do badań mikrobiologicznych
T-L-3Przygotowanie podłoży mikrobiologicznych
T-L-9Techniki mikroskopowe
T-L-11Przechowywanie szczepów bakteryjnych
T-L-5Metody hodowli drobnoustrojów
T-L-4Techniki pozyskiwania czystych kultur
T-L-2Techniki sterylizacji
T-L-7Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku
T-L-8Alternatywne metody liczenia drobnoustrojów
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt
T-L-10Techniki barwienia praparatów
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-3Ocena formująca: praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Świadomość studenta na temat technik mikrobiologicznych jest niewystarczająca
3,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest zadowalajaca, ale ze znaczacymi brakami
4,0Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest solidna z szeregiem zauważalnych błędów
4,5Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakresie jest powyzej średniego standardu, z pewnymi brakami
5,0Świadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie jest powyżej standardu