Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | MS_1A_O11-1_W01 | Student ma wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemyłu |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | MS_1A_W03 | Ma podstawową wiedzę w zakresie ekologii i ochrony środowiska, roli i różnorodności biologicznej w biosferze oraz procesach w niej zachodzących. Zna niezbędne narzędzia, metody i techniki do kształtownia środowiska. |
---|
MS_1A_W04 | Student ma podstawową wiedzę na temat nomenklatury, podstawowych definicji i budowy składników żywności oraz wzajemnych zwiążków i przemian wynikających z oddziaływań między nimi. |
MS_1A_W08 | Ma podstawową wiedzę dotyczącą patogenów roślin, zwierząt i ludzi oraz metod ich identyfikacji. |
MS_1A_W09 | Zna kierunki i mechanizmy ewolucji, rozumie warunkujące je procesy na poziomie molekularnym. Ma wiedzę na temat postawowych technik biologii molekularnej i inżynierii genetycznej oraz możliwości wykorzystania organizmów modyfikowanych w rolnictwie i przemyśle spożywczym. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_W01 | ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_W03 | ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
R1A_W04 | ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
R1A_W05 | wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka |
R1A_W06 | ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach |
R1A_W07 | ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich |
R1A_W08 | zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_W02 | zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów |
---|
InzA_W03 | ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej |
InzA_W04 | ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej |
InzA_W05 | zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z mikrobiologicznymi procesami fermentacyjnymi wykorzystywanymi w różnych sektorach przemyłu |
---|
Treści programowe | T-W-1 | Rodzaje i charakterystyka produktów fermentowanych |
---|
T-W-2 | Procesy fermentacyjne w produkcji serów |
T-W-3 | Procesy fermentacyjne w produkcji napojów alkoholowych |
T-W-4 | Procesy fermentacyjne w przetwórstwie mięsa |
T-W-5 | Mikrobiologiczne aspekty piekarnictwa |
T-W-6 | Mikrobiologiczne przetwórstwo żywnosci orientalnej |
T-L-3 | Metody pozyskiwania i hodowli bakteri fermentacji mlekoweji |
T-L-6 | Kontrola jakości mikrobiologiczne kultur starterowych |
T-L-5 | Produkty procesów fermentacji tlenowej wykorzystywane w biotechnologii |
T-L-4 | Kontrolowane i spontaniczne procesy fermentacji alkoholowej |
T-L-2 | Regulacja procesów fermentacji |
T-L-1 | Wykorzystanie i dobór biopreparatów w procesach fermentacyjnych |
T-L-7 | Mikroflora zepsucia produktów fermentowanych |
T-L-8 | Drobnoustroje patogenne w produktach fermentowanych |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny, |
---|
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Ocena pracy studenta na zajęciach |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student ma podstawową wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemysłu ale nie potrafi podjąc dyskusji problemowej |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |