Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Biotechnologia żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biotechnologia żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>, Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 30 2,00,50egzamin
laboratoriaL4 30 3,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biochemii, chemii i fizjologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Immobilazcja drobnoustrojów w procesach biotechnologiczncyh4
T-L-2Oznaczanie biofilmu mikrobiologicznego2
T-L-3Wykorzystanie produktów metabolizmu wtórnego drobnoustrojów w biotechnologii6
T-L-4Mikrobiologiczna biosynteza witamin i karotenoidów6
T-L-5Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologiczncyh4
T-L-6Kontrola jakości mikrobiologicznej w procesach biotechnologiczncyh4
T-L-7Wykorzystanie mikroorgamów w biotechnologii środowiskowej4
30
wykłady
T-W-1Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie1
T-W-2Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie2
T-W-3Metody oczyszczania biopreparatów2
T-W-4Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych1
T-W-5Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii2
T-W-6Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-7Immobilizacja komórek i ich wykorzystanie w biotechnologii6
T-W-8Kinetyka procesów fermentacji4
T-W-9Wykorzystanie grzybów jednokomórkowych w biotechnologii4
T-W-10Zastosowanie mikrobiologicznych produktów pierwotnego i wtórnego metabolizmu6
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Praca własna studenta30
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia15
A-L-4Podsumowanie wyników, przygotowanie sprawozdań15
90
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Przygotowanie do egzaminu30
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
M-2Dyskusja panelowa

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-2_W01
Efektem kształcenia jest usyskanie wiedzy dotyczącej podstaw biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
MS_1A_W07R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07InzA_W02, InzA_W03C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-2_U01
Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy i poznania podstawowych technik stosowanych w biotechnologii
MS_1A_U01R1A_U01, R1A_U08, R1A_U09, R1A_U10C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-2_K01
Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska
MS_1A_K01R1A_K01, R1A_K03, R1A_K05, R1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-1, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10M-2, M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-2_W01
Efektem kształcenia jest usyskanie wiedzy dotyczącej podstaw biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
2,0
3,0ma podstawową wiedzę na temat podstaw biotechnologii i możliwości jej wykorzystania w rożnych dziedzinach życia
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-2_U01
Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy i poznania podstawowych technik stosowanych w biotechnologii
2,0
3,0Potrafi w sposób podstawowy poslugiwac się narzedziami i technikami stosowanymi w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-2_K01
Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska
2,0
3,0Potrafi w podstawowy sposob przedstawić znaczenie biotechnologi dla człowieka i środowiska
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudziasz Z., Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
  2. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003
  3. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011
  4. Buchowicz J, Biotechnologia molekularna, PWN, Warszawa, 2009

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Immobilazcja drobnoustrojów w procesach biotechnologiczncyh4
T-L-2Oznaczanie biofilmu mikrobiologicznego2
T-L-3Wykorzystanie produktów metabolizmu wtórnego drobnoustrojów w biotechnologii6
T-L-4Mikrobiologiczna biosynteza witamin i karotenoidów6
T-L-5Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologiczncyh4
T-L-6Kontrola jakości mikrobiologicznej w procesach biotechnologiczncyh4
T-L-7Wykorzystanie mikroorgamów w biotechnologii środowiskowej4
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie1
T-W-2Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie2
T-W-3Metody oczyszczania biopreparatów2
T-W-4Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych1
T-W-5Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii2
T-W-6Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-7Immobilizacja komórek i ich wykorzystanie w biotechnologii6
T-W-8Kinetyka procesów fermentacji4
T-W-9Wykorzystanie grzybów jednokomórkowych w biotechnologii4
T-W-10Zastosowanie mikrobiologicznych produktów pierwotnego i wtórnego metabolizmu6
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Praca własna studenta30
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia15
A-L-4Podsumowanie wyników, przygotowanie sprawozdań15
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Przygotowanie do egzaminu30
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O14-2_W01Efektem kształcenia jest usyskanie wiedzy dotyczącej podstaw biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W07Ma podstawową wiedzę na temat mikroorganizmów i procesów zachodzęcych z ich udziałem w różnych gałęziach przemysłu i rolnictwa
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-L-1Immobilazcja drobnoustrojów w procesach biotechnologiczncyh
T-L-2Oznaczanie biofilmu mikrobiologicznego
T-L-3Wykorzystanie produktów metabolizmu wtórnego drobnoustrojów w biotechnologii
T-L-4Mikrobiologiczna biosynteza witamin i karotenoidów
T-L-5Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologiczncyh
T-L-6Kontrola jakości mikrobiologicznej w procesach biotechnologiczncyh
T-L-7Wykorzystanie mikroorgamów w biotechnologii środowiskowej
T-W-4Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych
T-W-2Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-W-3Metody oczyszczania biopreparatów
T-W-5Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-6Biodegradacja i bioremediacja
T-W-1Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie
T-W-7Immobilizacja komórek i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-8Kinetyka procesów fermentacji
T-W-9Wykorzystanie grzybów jednokomórkowych w biotechnologii
T-W-10Zastosowanie mikrobiologicznych produktów pierwotnego i wtórnego metabolizmu
Metody nauczaniaM-2Dyskusja panelowa
M-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma podstawową wiedzę na temat podstaw biotechnologii i możliwości jej wykorzystania w rożnych dziedzinach życia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O14-2_U01Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy i poznania podstawowych technik stosowanych w biotechnologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-L-1Immobilazcja drobnoustrojów w procesach biotechnologiczncyh
T-L-2Oznaczanie biofilmu mikrobiologicznego
T-L-3Wykorzystanie produktów metabolizmu wtórnego drobnoustrojów w biotechnologii
T-L-4Mikrobiologiczna biosynteza witamin i karotenoidów
T-L-5Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologiczncyh
T-L-6Kontrola jakości mikrobiologicznej w procesach biotechnologiczncyh
T-L-7Wykorzystanie mikroorgamów w biotechnologii środowiskowej
T-W-4Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych
T-W-2Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-W-3Metody oczyszczania biopreparatów
T-W-5Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-6Biodegradacja i bioremediacja
T-W-1Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie
T-W-7Immobilizacja komórek i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-8Kinetyka procesów fermentacji
T-W-9Wykorzystanie grzybów jednokomórkowych w biotechnologii
T-W-10Zastosowanie mikrobiologicznych produktów pierwotnego i wtórnego metabolizmu
Metody nauczaniaM-2Dyskusja panelowa
M-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi w sposób podstawowy poslugiwac się narzedziami i technikami stosowanymi w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O14-2_K01Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia .
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-L-1Immobilazcja drobnoustrojów w procesach biotechnologiczncyh
T-L-2Oznaczanie biofilmu mikrobiologicznego
T-L-3Wykorzystanie produktów metabolizmu wtórnego drobnoustrojów w biotechnologii
T-L-4Mikrobiologiczna biosynteza witamin i karotenoidów
T-L-5Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologiczncyh
T-L-6Kontrola jakości mikrobiologicznej w procesach biotechnologiczncyh
T-L-7Wykorzystanie mikroorgamów w biotechnologii środowiskowej
T-W-4Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych
T-W-2Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-W-3Metody oczyszczania biopreparatów
T-W-5Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-6Biodegradacja i bioremediacja
T-W-1Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie
T-W-7Immobilizacja komórek i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-8Kinetyka procesów fermentacji
T-W-9Wykorzystanie grzybów jednokomórkowych w biotechnologii
T-W-10Zastosowanie mikrobiologicznych produktów pierwotnego i wtórnego metabolizmu
Metody nauczaniaM-2Dyskusja panelowa
M-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi w podstawowy sposob przedstawić znaczenie biotechnologi dla człowieka i środowiska
3,5
4,0
4,5
5,0