Sylabus przedmiotu Dietetyka bariatryczna:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów |
Technologia żywności i żywienie człowieka |
Forma studiów |
studia niestacjonarne |
Poziom |
drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta |
magister inżynier |
Obszary studiów |
nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich |
Profil |
ogólnoakademicki |
Moduł |
— |
Przedmiot |
Dietetyka bariatryczna |
Specjalność |
technologia i biotechnologia żywności |
Jednostka prowadząca |
Zakład Podstaw Żywienia Człowieka |
Nauczyciel odpowiedzialny |
Edyta Balejko <Edyta.Balejko@zut.edu.pl> |
Inni nauczyciele |
|
ECTS (planowane) |
2,0 |
ECTS (formy) |
2,0 |
Forma zaliczenia |
egzamin |
Język |
polski |
Blok obieralny |
6 |
Grupa obieralna |
2 |
Formy dydaktyczne
Forma dydaktyczna | KOD | Semestr | Godziny | ECTS | Waga | Zaliczenie |
---|
wykłady | W | 3 | 6 | 1,0 | 0,50 | egzamin |
ćwiczenia audytoryjne | A | 3 | 12 | 1,0 | 0,50 | zaliczenie |
Wymagania wstępne
dla tego przedmiotu nie są określone wymagania wstępneCele przedmiotu
dla tego przedmiotu nie są określone cele przedmiotuTreści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|
ćwiczenia audytoryjne |
---|
T-A-1 | Diety redukujące masę ciała. | 2 |
T-A-2 | Modelowe postępowanie z pacjentem otyłym. Diety uwzględniające choroby towarzyszące otyłości. | 2 |
T-A-3 | Przygotowanie dietetyczne pacjenta przed planowanym zabiegiem bariatrycznym. Kwalifikacje potencjalnego pacjenta bariatrycznego. | 2 |
T-A-4 | Diety po zabiegach bariatrycznych. | 2 |
T-A-5 | Sposoby zapobiegania niedoborom żywieniowym. | 2 |
T-A-6 | Zaliczenie. | 2 |
| 12 |
---|
wykłady |
---|
T-W-1 | Nadwaga i otyłość u dzieci i dorosłych: występowanie, przyczyny, następstwa zdrowotne i ekonomiczne. | 1 |
T-W-2 | Postępowanie dietetyczne i aktywność fizyczna w redukcji masy ciała. | 1 |
T-W-3 | Leczenie farmakologiczne nadwagi i otyłości. Planowanie żywienia w okresie okołooperacyjnym. | 1 |
T-W-4 | Operacje bariatryczne: metody, wskazania i przeciwwskazania. Analiza wytycznych. | 1 |
T-W-5 | Postępowanie dietetyczne u chorych po operacjach bariatrycznych. | 1 |
T-W-6 | Najczęstsze powikłania pooperacyjne i niedobory żywieniowe. Skuteczność stosowanych zabiegów bariatrycznych. | 1 |
| 6 |
---|
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|
ćwiczenia audytoryjne |
---|
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-A-2 | Analiza bieżącej literatury | 5 |
A-A-3 | Przygotowanie do okresowych zaliczeń | 10 |
A-A-4 | Konsultacje z prowadzącym | 5 |
| 30 |
---|
wykłady |
---|
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | Analiza bieżącej literatury | 5 |
A-W-3 | Przygotowanie do okresowych zaliczeń | 10 |
A-W-4 | Konsultacje z prowadzącym | 5 |
| 30 |
---|
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
dla tego przedmiotu nie są określone metody nauczania ani narzędzia dydaktyczneSposoby oceny
dla tego przedmiotu nie są określone sposoby ocenyLiteratura podstawowa
- Redakcja wyd. polskiego Danuta Gajewska, Podstawy żywienia i dietoterapia, Elsevier Urban & Partner, Wrocław, 2010
- Franciszek Kokot, Patrick Tounian, Otyłość u dzieci., Wydawnictwo lekarskie PZWL, 2008
- Jan Tatoń, Anna Czech, Małgorzata Bernas, Otyłość. Zespół metaboliczny, Wydawnictwo lekarskie PZWL, 2006
- Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L, Otyłość. Zapobieganie i leczenie., Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2006
- Małecka-Tendera Ewa, Socha Piotr, Otyłość u dzieci i młodzieży., Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2011
- Antoni Czupryna, Tomasz Gach, Antoni Gryglewski, Powikłania w chirurgii jamy brzusznej, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2011
- Polskie Towarzystwo Przyrodników. Redakcja Krzysztof W Nowak, Joanna Gromadzka- Ostrowska, Romuald Zabielski., Otyłość plagą cywilizacji XXI wieku, Kosmos. Problemy nauk biologicznych, Tom 59 nr 3-4 (288-289)