Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Plany studiów w roku akademickim 2017/2018 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratoriumzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,5151
Bioinformatykaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,71,1302
wykładyaudytoryjne1,30,6152
Biologiczne metody oceny stanu środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5152
wykładyaudytoryjne1,00,5152
Biotechnologia w produkcji paszzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,30,3102
wykładyaudytoryjne1,70,5152
Embriologia zwierzątzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,3102
wykładyaudytoryjne0,50,5152
Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologiizaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0301
Genomika i transkryptomikazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0101
laboratoriapraktyczne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
Inżynieria enzymowazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,3102
laboratoriapraktyczne1,00,3102
wykładyaudytoryjne1,00,5152
Inżynieria komórkowa w rozrodzie zwierzątzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5101
laboratoriapraktyczne1,00,5201
wykładyaudytoryjne1,01,0101
Konsekwencje genetycznej modyfikacji czynności organizmuzaliczenie3,0konwersatoriaaudytoryjne3,01,0251
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiskaegzamin3,0laboratoriapraktyczne1,30,3102
wykładyaudytoryjne1,70,5152
Mikrobiologia żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,51,0101
wykładyaudytoryjne1,51,0151
Mutageneza ukierunkowana organizmów wykorzystywanych w produkcji żywnościzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,3102
wykładyaudytoryjne0,50,5152
Planowanie i analiza eksperymentuzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,022
Podstawy współczesnej mikroskopiiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,7202
wykładyaudytoryjne2,00,7202
Praca dyplomowazaliczenie20,0praca dyplomowapraktyczne20,09,303
Procedury ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w biotechnologiizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,7152
Proteomikazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,50,7151
wykładyaudytoryjne1,50,3101
Seminarium magisterskiezaliczenie3,0seminariaaudytoryjne3,01,5303
Systemy zarządzania jakością w biotechnologiizaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,3103
wykładyaudytoryjne0,50,3103
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energiizaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0101
wykładyaudytoryjne1,01,0151

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Endo- i egzogenne antyoksydanty w żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,6151
wykładyaudytoryjne1,00,6151
2 Enzymatyczna modyfikacja żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5151
wykładyaudytoryjne1,00,5151
3 Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznejzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,6151
wykładyaudytoryjne1,00,6151

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Markery genetyczne jakości żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5152
wykładyaudytoryjne1,00,5152
2 Opakowania i systemy pakującezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5152
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,8152
3 Selekcja zwierząt wspomagana markerami, a jakość pozyskiwanych produktówzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7152
wykładyaudytoryjne1,00,5152

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne metody utrwalania i przechowywania żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0151
wykładyaudytoryjne1,51,0151
2 Ochrona produktów tradycyjnych oraz regionalnych w UEzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0151
wykładyaudytoryjne1,51,0151
3 Towaroznawstwo żywności z elementami biotechnologiizaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0151
wykładyaudytoryjne1,51,0151
4 Zasady uwalniania GMO do środowiskazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,51,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0151

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Higiena i toksykologia żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0151
wykładyaudytoryjne1,51,0151
2 Składniki żywności modyfikujące system endokrynny organizmuzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0151
wykładyaudytoryjne1,51,0151
3 Substancje niepożądane w paszach i żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,51,0151
wykładyaudytoryjne1,51,0151

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ksenobiotyki w żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,5153
wykładyaudytoryjne1,50,5153
2 Nowoczesne metody produkcji stosowane w jajczarstwiezaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,7153
wykładyaudytoryjne1,50,7153
3 Nutriproteomikazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,7153
wykładyaudytoryjne1,50,7153

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczna ocena żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,7153
wykładyaudytoryjne1,50,7153
2 Diagnostyka parazytologiczna w żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,5153
wykładyaudytoryjne1,50,5153
3 Metody laboratoryjne w ocenie jakości żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,8153
wykładyaudytoryjne1,50,7153
4 Systemy kontroli jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,7153
wykładyaudytoryjne1,50,7153

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskizaliczenie3,0laboratoriapraktyczne3,01,0302
2 Język niemieckizaliczenie3,0laboratoriapraktyczne3,01,0302

Blok obieralny 8 - do wybrania 3 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
2 Etyka biznesuzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
3 Etyka zawodowazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
4 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
5 Lobbing w życiu publicznymzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
6 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152