Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności
Sylabus przedmiotu Medical and veterinary microbiology:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biotechnologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Medical and veterinary microbiology | ||
Specjalność | Biotechnology in animal production and environmental protection | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Karol Fijałkowski <karol.fijalkowski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 1 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | microbiology and immunology |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of medical and veterinary microbiology and to provide students with the latest information in scientific microbiology. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Practical information about working in clinical microbiological laboratory and preparing and storage of culture media; | 2 |
T-A-2 | Microscopic examination of microorganisms - procedures for preparing bacterial smears and stainings. | 2 |
T-A-3 | Detection and identification of various kind of microorganisms. | 2 |
T-A-4 | Determination of antibiotic susceptibility of pathogenic bacteria. | 2 |
T-A-5 | Identification of virulence factors produced by microorganisms. | 2 |
T-A-6 | Molecular diagnostics of microorganisms – PCR based techniques. | 2 |
T-A-7 | Isolation and identification of microorganisms from environmental samples and animal material and determination of their quantity. | 2 |
T-A-8 | Isolations of pure bacteria from a mix culture. | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Methods for determination and controlling bacterial growth. | 3 |
T-W-2 | Conditions of bacterial cultures. | 2 |
T-W-3 | Study of biochemical activity of microorganisms. | 2 |
T-W-4 | Resistance to antibiotics of pathogenic bacteria. | 2 |
T-W-5 | Vrulence factors produced by microorganisms. | 2 |
T-W-6 | Animal and human pathogens | 2 |
T-W-7 | Diagnostic methods used for identyfication of pathogenic microorganisms. | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | participation in the course | 15 |
A-A-2 | preparing for classes | 15 |
A-A-3 | independent study of theory necessary to carry out the classes. | 15 |
45 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | participation in the course | 15 |
A-W-2 | preparing to exams | 15 |
A-W-3 | independent study of lectures | 15 |
45 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Lectures supported by multimedia presentations |
M-2 | Discussion |
M-3 | Practical work |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Control of proper operation during the laboratory classes. |
S-2 | Ocena formująca: Written test of lectures and exercises. |
S-3 | Ocena formująca: Preparation of the multimedia presentation. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BT_2A_BTZ-A-O1.1_W01 The student knows microbial identification techniques used in microbiological diagnostic laboratory. | BT_2A_W08 | — | — | C-1 | T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-6 | M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BT_2A_BTZ-A-O1.1_U01 The student uses appropriate methods and techniques to identify microorganisms. | BT_2A_U05 | — | — | C-1 | T-A-4, T-A-5, T-A-7, T-W-5, T-W-7, T-W-6 | M-2, M-3 | S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BT_2A_BTZ-A-O1.1_K01 The student is able to select the appropriate diagnostic methods and techniques depending on the type and target of the study. | BT_2A_K05 | — | — | C-1 | T-A-6, T-A-8, T-W-2, T-W-3 | M-1 | S-1, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BT_2A_BTZ-A-O1.1_W01 The student knows microbial identification techniques used in microbiological diagnostic laboratory. | 2,0 | The student is not able to explain the basic techniques used in microbiology diagnostic laboratory. |
3,0 | The student has a minimum knowledge on basic techniques used in microbiology diagnostic laboratory. | |
3,5 | Student explains the basic techniques used in microbiology diagnostic laboratory. | |
4,0 | Students in detail explains the basic techniques used in microbiology diagnostic laboratory. | |
4,5 | Student comprehensively explains the basic techniques used in microbiology diagnostic laboratory. | |
5,0 | The student demonstrates in-depth knowledge about the techniques used in microbiological diagnostic laboratory. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BT_2A_BTZ-A-O1.1_U01 The student uses appropriate methods and techniques to identify microorganisms. | 2,0 | The student is not able to use appropriate methods and techniques for the isolation and identification of microorganisms. |
3,0 | The student can sufficiently utilize appropriate methods and techniques for the isolation and identification of microorganisms. | |
3,5 | The student is able to use at the average level of appropriate methods and techniques for the isolation and identification of microorganisms. | |
4,0 | Student is able to use at a good level of appropriate methods and techniques to isolate and identify the microorganism. | |
4,5 | Student is able to make good use of appropriate methods and techniques to isolate and identify the microorganism. | |
5,0 | Student is able to use at excellent level of appropriate methods and techniques to isolate and identify the microorganism |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BT_2A_BTZ-A-O1.1_K01 The student is able to select the appropriate diagnostic methods and techniques depending on the type and target of the study. | 2,0 | The student is not aware of the validity of the correct choice of the appropriate method and diagnostic techniques. |
3,0 | The student is aware at the primary level of validity of the correct choice of the appropriate method and diagnostic techniques. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Yi-Wei Tang, Charles W. Stratton, Advanced Techniques in Diagnostic Microbiology, Springer, USA, 2006
- Stephen H. Gillespie, Peter M. Hawkey, Principles and Practice of Clinical Bacteriology, Wiley, UK, 2006
Literatura dodatkowa
- C. L. Gyles, J. F. Prescott, J. G. Songer, C. O. Thoen, Pathogenesis of Bacterial Infections in Animals, Blackwell Publishing, 2010