Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Plany studiów w roku akademickim 2018/2019 - semestr 2:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,02

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Bioinformatykaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,71,330
wykładyaudytoryjne1,30,715
Podstawy współczesnej mikroskopiiegzamin4,0laboratoriaaudytoryjne2,00,720
wykładyaudytoryjne2,00,720
Procedury ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w biotechnologiizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,715

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biologiczne metody oceny stanu środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,515
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,515
Biotechnologia w produkcji paszzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,70,515
laboratoriapraktyczne1,30,310
Inżynieria enzymowazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,310
wykładyaudytoryjne1,00,515
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,310
Konsekwencje genetycznej modyfikacji czynności organizmuzaliczenie3,0konwersatoriaaudytoryjne3,01,025
Mutageneza ukierunkowana organizmów wykorzystywanych w produkcji żywnościzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne0,50,515
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,310
Systemy zarządzania jakością w biotechnologiizaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,310
wykładyaudytoryjne0,50,310

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Markery genetyczne jakości żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5152
wykładyaudytoryjne1,00,5152
2 Selekcja zwierząt wspomagana markerami, a jakość pozyskiwanych produktówzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5152
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,7152
3 Zasady uwalniania GMO do środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,7152
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,8152

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskizaliczenie3,0lektoratpraktyczne3,01,0302
2 Język niemieckizaliczenie3,0lektoratpraktyczne3,01,0302

Blok obieralny 8 - do wybrania 3 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
2 Etyka biznesuzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
3 Etyka zawodowazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
4 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
5 Lobbing w życiu publicznymzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152
6 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,6152