Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S2)

Sylabus przedmiotu Integrowana produkcja warzyw i ziół:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Integrowana produkcja warzyw i ziół
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język angielski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 24 2,00,38zaliczenie
wykładyW1 30 2,00,62egzamin

Wymagania wstępne

dla tego przedmiotu nie są określone wymagania wstępne

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Dostrzeganie korzyści oraz zagrożeń istniejących systemów gospodarowania
C-2Świadomość roli i znaczenia produkcji integrowanej dla zachowania bioróżnorodności oraz ochrony środowiska przyrodniczego
C-3Znajomość systemu certyfikacji i regulacji prawnych produkcji integrowanej
C-4Nabycie umiejętności uprawy poszczególnych gatunków warzyw i ziół w systemie integrowanym

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Szczegółowa uprawa wybranych gatunków warzyw w systemie integrowanym. Integrowana produkcja marchwi i buraka ćwikłowego.2
T-A-2Integrowana produkcja kapusty głowiastej, kalafiora i kapusty pekińskiej.6
T-A-3Integrowana produkcja ogórka polowego i szklarniowego.4
T-A-4Integrowana produkcja pomidora polowego i szklarniowego, papryki oraz ziemniaka.2
T-A-5Integrowana produkcja cebuli, szparaga i sałaty pod osłonami.4
T-A-6Integrowana produkcja roślin leczniczych z rodziny Lamiaceae i Apiaceae.4
T-A-7Integrowana uprawa wybranych gatunków roślin leczniczych – kozłek lekarski (Valeriana officinalis), nagietek lekarski (Calendula officinalis), rumianek pospolity (Chamomilla recutita)12
T-A-8Zajęcia z udziałem instruktora Integrowanej Produkcji w Zachodniopomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach2
36
wykłady
T-W-1Definicja i regulacje prawne Integrowanej Produkcji (IP) w Polsce i Europie. Ogólne zasady prowadzenia uprawy w systemie integrowanym.2
T-W-2Różnice pomiędzy ekologicznym, integrowanym i konwencjonalnym systemem uprawy.2
T-W-3Zasady Dobrej Praktyki Rolniczej, Dobrej Praktyki Ochrony Roślin oraz EUREPGAP.3
T-W-4Certyfikacja upraw integrowanych. Prowadzenie notatnika integrowanej produkcji przez producentów ubiegających się o certyfikat. Rola Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa w integrowanej produkcji ogrodniczej. Dopuszczalna zawartość azotanów, metali ciężkich oraz pozostałości pestycydów w warzywach i ziołach wyprodukowanych w systemie integrowanym.3
T-W-5Metodyka integrowanej ochrony roślin przed chorobami. Marchew. Kapusta pekińska. Sałata.5
T-W-6Metodyka integrowanej ochrony roślin przed chorobami. Ogórek polowy. Pomidor polowy.4
T-W-7Wykorzystanie allelopatycznych roślin leczniczych w uprawie i ochronie roślin leczniczych i warzywnych.5
T-W-8Metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w integrowanych uprawach zielarskich.3
T-W-9Zasady integrowanej uprawy ziół w doniczkach.8
35

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1konsultacje związane z tematyką ćwiczeń8
A-A-2uczestnictwo w zajęciach36
A-A-3opracowanie sprawozdań z ćwiczeń15
A-A-4przygotowanie do sprawdzianów i zaliczenia15
74
wykłady
A-W-1konsultacje związane z tematyką wykładów10
A-W-2przygotowanie do egzaminu17
A-W-3studiowanie literatury uzupełniającej12
A-W-4uczestnictwo w zajęciach35
74

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykłady
M-2ćwiczenia
M-3wykonanie pracy kontrolnej (prezentacji)
M-4praca samodzielna studenta

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena ciągła - test
S-2Ocena formująca: ocena pracy kontrolnej
S-3Ocena formująca: egzamin pisemny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZPR_2A_D01-zpr_W01
Student posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu uprawy roślin warzywnych i zielarskich metodą integrowaną i rozumie ekologiczne skutki produkcji ogrodniczej.
ZPR_2A_W01, ZPR_2A_W04, ZPR_2A_W10C-1, C-2, C-3, C-4T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3
ZPR_2A_D01-zpr_W02
Student ma zaawansowaną wiedzę na temat regulacji prawnych dotyczących integrowanej produkcji warzyw i ziół.
ZPR_2A_W01, ZPR_2A_W04C-2, C-3, C-4T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZPR_2A_D01-zpr_U01
Student wyszukuje, wykorzystuje i przedstawia informacje na temat uprawy warzyw i ziół metodą integrowaną.
ZPR_2A_U01, ZPR_2A_U03C-2, C-3, C-4T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8M-2, M-3, M-4S-1, S-2
ZPR_2A_D01-zpr_U02
Student ocenia korzyści i zagrożenia współczesnych systemów gospodarowania.
ZPR_2A_U04C-1, C-2, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3
ZPR_2A_D01-zpr_U03
Student posiada umiejętność prowadzenia produkcji warzyw i ziół metodą integrowaną.
ZPR_2A_U03C-4T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZPR_2A_D01-zpr_K01
Student aktualizuje posiadaną wiedzę z zakresu agrotechniki warzyw i ziół oraz obowiązującego stanu prawnego prowadzenia integrowanej uprawy warzyw i ziół.
ZPR_2A_K01C-1, C-2, C-3, C-4T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3
ZPR_2A_D01-zpr_K02
Student ma świadomość przestrzegania zasad zachowania równowagi środowiska przyrodniczego i rozumie skutki swojej działalności.
ZPR_2A_K03, ZPR_2A_K04C-1, C-2, C-3, C-4T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-A-8M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZPR_2A_D01-zpr_W01
Student posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu uprawy roślin warzywnych i zielarskich metodą integrowaną i rozumie ekologiczne skutki produkcji ogrodniczej.
2,0
3,0Student na poziomie podstawowym opanował wymaganą wiedzę.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZPR_2A_D01-zpr_W02
Student ma zaawansowaną wiedzę na temat regulacji prawnych dotyczących integrowanej produkcji warzyw i ziół.
2,0
3,0Student zna podstawowe regulacje prawne dotyczące integrowanej produkcji warzyw i ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZPR_2A_D01-zpr_U01
Student wyszukuje, wykorzystuje i przedstawia informacje na temat uprawy warzyw i ziół metodą integrowaną.
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym opanował wymaganą umiejętnośc.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZPR_2A_D01-zpr_U02
Student ocenia korzyści i zagrożenia współczesnych systemów gospodarowania.
2,0
3,0Student posiada uiejętność właściwej oceny zagrożeń spowodowanych współczesnymi systemami gospodarowania.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZPR_2A_D01-zpr_U03
Student posiada umiejętność prowadzenia produkcji warzyw i ziół metodą integrowaną.
2,0
3,0Student w stopniu zadowalającym posiadł umiejętność prowadzenia produkcji warzyw i ziół metodą integrowaną.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZPR_2A_D01-zpr_K01
Student aktualizuje posiadaną wiedzę z zakresu agrotechniki warzyw i ziół oraz obowiązującego stanu prawnego prowadzenia integrowanej uprawy warzyw i ziół.
2,0
3,0Student jest zainteresowany tematyką przedmiotu, zna podstawowe zasady prawne związane z integrowaną uprawą warzyw i ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZPR_2A_D01-zpr_K02
Student ma świadomość przestrzegania zasad zachowania równowagi środowiska przyrodniczego i rozumie skutki swojej działalności.
2,0
3,0Student zna zasady zachowania równowagi środowiska przyrodniczego i rozumie skutki swojej działalności.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. 1. Metodyki integrowanej produkcji marchwi, buraka ćwikłowego, ziemniaka, cebuli, kalafiora, kapusty głowiastej, kapusty pekińskiej, ogórka polowego, ogórka pod osłonami, papryki, pomidora polowego, pomidora pod osłonami, sałaty pod osłonami, szparaga. Integrowana produkcja urzędowo kontrolowana., Wydaw. PIORIN, Warszawa
  2. Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej, 2011
  3. Kodeks Dobrej Praktyki Ochrony Roślin, 2011
  4. Robak J., Sobolewski J., Metodyka integrowanej ochrony roślin warzywnych przed chorobami. Marchew. Kapusta pekińska. Sałata. Ogórek polowy. Pomidor polowy., Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach. Zakład Ochrony Roślin Warzywnych., 2012
  5. Pound B., Snapp S.S., Agricultural Systems. Elsevier LTD., Oxford. Pp. 400, 2008
  6. Purohit S.S., Vyas S.P., Medicinal Plant: Cultivation, A Scientific Approach, Including Processing and Financial Guidelines., 2004

Literatura dodatkowa

  1. Tyburski J., Żakowska J., Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, Wydaw. SGGW, Warszawa, 2007
  2. Pruszyński S., Bartkowski J., Pruszyński G., Integrowana ochrona roślin w zarysie. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Poznaniu, Poznań, 2012
  3. Kajdan-Zysnarska J., Ochrona środowiska w gospodarstwie rolnym. Poradnik dla doradcy. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu, Brwinowo, 2006
  4. 4. Herba Polonica - Institute of Natural Fibres and Medicinal Plants Department of Botany, Breeding and Agronomy Poznań, 2011

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Szczegółowa uprawa wybranych gatunków warzyw w systemie integrowanym. Integrowana produkcja marchwi i buraka ćwikłowego.2
T-A-2Integrowana produkcja kapusty głowiastej, kalafiora i kapusty pekińskiej.6
T-A-3Integrowana produkcja ogórka polowego i szklarniowego.4
T-A-4Integrowana produkcja pomidora polowego i szklarniowego, papryki oraz ziemniaka.2
T-A-5Integrowana produkcja cebuli, szparaga i sałaty pod osłonami.4
T-A-6Integrowana produkcja roślin leczniczych z rodziny Lamiaceae i Apiaceae.4
T-A-7Integrowana uprawa wybranych gatunków roślin leczniczych – kozłek lekarski (Valeriana officinalis), nagietek lekarski (Calendula officinalis), rumianek pospolity (Chamomilla recutita)12
T-A-8Zajęcia z udziałem instruktora Integrowanej Produkcji w Zachodniopomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach2
36

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Definicja i regulacje prawne Integrowanej Produkcji (IP) w Polsce i Europie. Ogólne zasady prowadzenia uprawy w systemie integrowanym.2
T-W-2Różnice pomiędzy ekologicznym, integrowanym i konwencjonalnym systemem uprawy.2
T-W-3Zasady Dobrej Praktyki Rolniczej, Dobrej Praktyki Ochrony Roślin oraz EUREPGAP.3
T-W-4Certyfikacja upraw integrowanych. Prowadzenie notatnika integrowanej produkcji przez producentów ubiegających się o certyfikat. Rola Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa w integrowanej produkcji ogrodniczej. Dopuszczalna zawartość azotanów, metali ciężkich oraz pozostałości pestycydów w warzywach i ziołach wyprodukowanych w systemie integrowanym.3
T-W-5Metodyka integrowanej ochrony roślin przed chorobami. Marchew. Kapusta pekińska. Sałata.5
T-W-6Metodyka integrowanej ochrony roślin przed chorobami. Ogórek polowy. Pomidor polowy.4
T-W-7Wykorzystanie allelopatycznych roślin leczniczych w uprawie i ochronie roślin leczniczych i warzywnych.5
T-W-8Metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w integrowanych uprawach zielarskich.3
T-W-9Zasady integrowanej uprawy ziół w doniczkach.8
35

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1konsultacje związane z tematyką ćwiczeń8
A-A-2uczestnictwo w zajęciach36
A-A-3opracowanie sprawozdań z ćwiczeń15
A-A-4przygotowanie do sprawdzianów i zaliczenia15
74
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1konsultacje związane z tematyką wykładów10
A-W-2przygotowanie do egzaminu17
A-W-3studiowanie literatury uzupełniającej12
A-W-4uczestnictwo w zajęciach35
74
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_D01-zpr_W01Student posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu uprawy roślin warzywnych i zielarskich metodą integrowaną i rozumie ekologiczne skutki produkcji ogrodniczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_W01posiada rozszerzoną, w stosunku do studiów pierwszego stopnia, wiedzę z zakresu ogrodnictwa zrównoważonego
ZPR_2A_W04ma rozszerzoną wiedzę w zakresie prawnych aspektów ochrony środowiska w Polsce, umożliwiającą planowanie i wykorzystywanie użytków przyrodniczych dla wzmocnienia ekologicznej stabilności biocenoz
ZPR_2A_W10posiada rozszerzoną, w stosunku do studiów pierwszego stopnia, wiedzę z zakresu produkcji i znajomości roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Dostrzeganie korzyści oraz zagrożeń istniejących systemów gospodarowania
C-2Świadomość roli i znaczenia produkcji integrowanej dla zachowania bioróżnorodności oraz ochrony środowiska przyrodniczego
C-3Znajomość systemu certyfikacji i regulacji prawnych produkcji integrowanej
C-4Nabycie umiejętności uprawy poszczególnych gatunków warzyw i ziół w systemie integrowanym
Treści programoweT-W-5Metodyka integrowanej ochrony roślin przed chorobami. Marchew. Kapusta pekińska. Sałata.
T-W-6Metodyka integrowanej ochrony roślin przed chorobami. Ogórek polowy. Pomidor polowy.
T-W-7Wykorzystanie allelopatycznych roślin leczniczych w uprawie i ochronie roślin leczniczych i warzywnych.
T-W-8Metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w integrowanych uprawach zielarskich.
T-W-9Zasady integrowanej uprawy ziół w doniczkach.
T-A-1Szczegółowa uprawa wybranych gatunków warzyw w systemie integrowanym. Integrowana produkcja marchwi i buraka ćwikłowego.
T-A-2Integrowana produkcja kapusty głowiastej, kalafiora i kapusty pekińskiej.
T-A-3Integrowana produkcja ogórka polowego i szklarniowego.
T-A-4Integrowana produkcja pomidora polowego i szklarniowego, papryki oraz ziemniaka.
T-A-5Integrowana produkcja cebuli, szparaga i sałaty pod osłonami.
T-A-6Integrowana produkcja roślin leczniczych z rodziny Lamiaceae i Apiaceae.
T-A-7Integrowana uprawa wybranych gatunków roślin leczniczych – kozłek lekarski (Valeriana officinalis), nagietek lekarski (Calendula officinalis), rumianek pospolity (Chamomilla recutita)
T-A-8Zajęcia z udziałem instruktora Integrowanej Produkcji w Zachodniopomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach
Metody nauczaniaM-1wykłady
M-2ćwiczenia
M-3wykonanie pracy kontrolnej (prezentacji)
M-4praca samodzielna studenta
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena ciągła - test
S-2Ocena formująca: ocena pracy kontrolnej
S-3Ocena formująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student na poziomie podstawowym opanował wymaganą wiedzę.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_D01-zpr_W02Student ma zaawansowaną wiedzę na temat regulacji prawnych dotyczących integrowanej produkcji warzyw i ziół.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_W01posiada rozszerzoną, w stosunku do studiów pierwszego stopnia, wiedzę z zakresu ogrodnictwa zrównoważonego
ZPR_2A_W04ma rozszerzoną wiedzę w zakresie prawnych aspektów ochrony środowiska w Polsce, umożliwiającą planowanie i wykorzystywanie użytków przyrodniczych dla wzmocnienia ekologicznej stabilności biocenoz
Cel przedmiotuC-2Świadomość roli i znaczenia produkcji integrowanej dla zachowania bioróżnorodności oraz ochrony środowiska przyrodniczego
C-3Znajomość systemu certyfikacji i regulacji prawnych produkcji integrowanej
C-4Nabycie umiejętności uprawy poszczególnych gatunków warzyw i ziół w systemie integrowanym
Treści programoweT-W-1Definicja i regulacje prawne Integrowanej Produkcji (IP) w Polsce i Europie. Ogólne zasady prowadzenia uprawy w systemie integrowanym.
T-W-2Różnice pomiędzy ekologicznym, integrowanym i konwencjonalnym systemem uprawy.
T-W-3Zasady Dobrej Praktyki Rolniczej, Dobrej Praktyki Ochrony Roślin oraz EUREPGAP.
T-W-4Certyfikacja upraw integrowanych. Prowadzenie notatnika integrowanej produkcji przez producentów ubiegających się o certyfikat. Rola Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa w integrowanej produkcji ogrodniczej. Dopuszczalna zawartość azotanów, metali ciężkich oraz pozostałości pestycydów w warzywach i ziołach wyprodukowanych w systemie integrowanym.
Metody nauczaniaM-1wykłady
M-2ćwiczenia
M-3wykonanie pracy kontrolnej (prezentacji)
M-4praca samodzielna studenta
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena ciągła - test
S-2Ocena formująca: ocena pracy kontrolnej
S-3Ocena formująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe regulacje prawne dotyczące integrowanej produkcji warzyw i ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_D01-zpr_U01Student wyszukuje, wykorzystuje i przedstawia informacje na temat uprawy warzyw i ziół metodą integrowaną.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania i analizy potrzebnych informacji w celu sporządzenia wykonawczego i eksploatacyjnego opracowania z zakresu ogrodnictwa zrównoważonego
ZPR_2A_U03posiada umiejętność doboru technologii stosowanych w ogrodnictwie oraz ich modyfikacji w odniesieniu do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, ochrony zdrowia ludzi i zwierząt
Cel przedmiotuC-2Świadomość roli i znaczenia produkcji integrowanej dla zachowania bioróżnorodności oraz ochrony środowiska przyrodniczego
C-3Znajomość systemu certyfikacji i regulacji prawnych produkcji integrowanej
C-4Nabycie umiejętności uprawy poszczególnych gatunków warzyw i ziół w systemie integrowanym
Treści programoweT-W-5Metodyka integrowanej ochrony roślin przed chorobami. Marchew. Kapusta pekińska. Sałata.
T-W-6Metodyka integrowanej ochrony roślin przed chorobami. Ogórek polowy. Pomidor polowy.
T-W-7Wykorzystanie allelopatycznych roślin leczniczych w uprawie i ochronie roślin leczniczych i warzywnych.
T-W-8Metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w integrowanych uprawach zielarskich.
T-W-9Zasady integrowanej uprawy ziół w doniczkach.
T-A-1Szczegółowa uprawa wybranych gatunków warzyw w systemie integrowanym. Integrowana produkcja marchwi i buraka ćwikłowego.
T-A-2Integrowana produkcja kapusty głowiastej, kalafiora i kapusty pekińskiej.
T-A-3Integrowana produkcja ogórka polowego i szklarniowego.
T-A-4Integrowana produkcja pomidora polowego i szklarniowego, papryki oraz ziemniaka.
T-A-5Integrowana produkcja cebuli, szparaga i sałaty pod osłonami.
T-A-6Integrowana produkcja roślin leczniczych z rodziny Lamiaceae i Apiaceae.
T-A-7Integrowana uprawa wybranych gatunków roślin leczniczych – kozłek lekarski (Valeriana officinalis), nagietek lekarski (Calendula officinalis), rumianek pospolity (Chamomilla recutita)
T-A-8Zajęcia z udziałem instruktora Integrowanej Produkcji w Zachodniopomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia
M-3wykonanie pracy kontrolnej (prezentacji)
M-4praca samodzielna studenta
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena ciągła - test
S-2Ocena formująca: ocena pracy kontrolnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu podstawowym opanował wymaganą umiejętnośc.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_D01-zpr_U02Student ocenia korzyści i zagrożenia współczesnych systemów gospodarowania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_U04potrafi krytycznie ocenić podejmowane działania w rozwiązywaniu zaistniałych problemów przy planowaniu i realizacji produkcji ogrodniczej
Cel przedmiotuC-1Dostrzeganie korzyści oraz zagrożeń istniejących systemów gospodarowania
C-2Świadomość roli i znaczenia produkcji integrowanej dla zachowania bioróżnorodności oraz ochrony środowiska przyrodniczego
C-3Znajomość systemu certyfikacji i regulacji prawnych produkcji integrowanej
Treści programoweT-W-1Definicja i regulacje prawne Integrowanej Produkcji (IP) w Polsce i Europie. Ogólne zasady prowadzenia uprawy w systemie integrowanym.
T-W-2Różnice pomiędzy ekologicznym, integrowanym i konwencjonalnym systemem uprawy.
T-W-3Zasady Dobrej Praktyki Rolniczej, Dobrej Praktyki Ochrony Roślin oraz EUREPGAP.
T-W-4Certyfikacja upraw integrowanych. Prowadzenie notatnika integrowanej produkcji przez producentów ubiegających się o certyfikat. Rola Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa w integrowanej produkcji ogrodniczej. Dopuszczalna zawartość azotanów, metali ciężkich oraz pozostałości pestycydów w warzywach i ziołach wyprodukowanych w systemie integrowanym.
Metody nauczaniaM-1wykłady
M-2ćwiczenia
M-3wykonanie pracy kontrolnej (prezentacji)
M-4praca samodzielna studenta
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena ciągła - test
S-2Ocena formująca: ocena pracy kontrolnej
S-3Ocena formująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada uiejętność właściwej oceny zagrożeń spowodowanych współczesnymi systemami gospodarowania.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_D01-zpr_U03Student posiada umiejętność prowadzenia produkcji warzyw i ziół metodą integrowaną.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_U03posiada umiejętność doboru technologii stosowanych w ogrodnictwie oraz ich modyfikacji w odniesieniu do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, ochrony zdrowia ludzi i zwierząt
Cel przedmiotuC-4Nabycie umiejętności uprawy poszczególnych gatunków warzyw i ziół w systemie integrowanym
Treści programoweT-A-1Szczegółowa uprawa wybranych gatunków warzyw w systemie integrowanym. Integrowana produkcja marchwi i buraka ćwikłowego.
T-A-2Integrowana produkcja kapusty głowiastej, kalafiora i kapusty pekińskiej.
T-A-3Integrowana produkcja ogórka polowego i szklarniowego.
T-A-4Integrowana produkcja pomidora polowego i szklarniowego, papryki oraz ziemniaka.
T-A-5Integrowana produkcja cebuli, szparaga i sałaty pod osłonami.
T-A-6Integrowana produkcja roślin leczniczych z rodziny Lamiaceae i Apiaceae.
T-A-7Integrowana uprawa wybranych gatunków roślin leczniczych – kozłek lekarski (Valeriana officinalis), nagietek lekarski (Calendula officinalis), rumianek pospolity (Chamomilla recutita)
T-A-8Zajęcia z udziałem instruktora Integrowanej Produkcji w Zachodniopomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach
Metody nauczaniaM-1wykłady
M-2ćwiczenia
M-3wykonanie pracy kontrolnej (prezentacji)
M-4praca samodzielna studenta
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena ciągła - test
S-2Ocena formująca: ocena pracy kontrolnej
S-3Ocena formująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu zadowalającym posiadł umiejętność prowadzenia produkcji warzyw i ziół metodą integrowaną.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_D01-zpr_K01Student aktualizuje posiadaną wiedzę z zakresu agrotechniki warzyw i ziół oraz obowiązującego stanu prawnego prowadzenia integrowanej uprawy warzyw i ziół.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_K01ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
Cel przedmiotuC-1Dostrzeganie korzyści oraz zagrożeń istniejących systemów gospodarowania
C-2Świadomość roli i znaczenia produkcji integrowanej dla zachowania bioróżnorodności oraz ochrony środowiska przyrodniczego
C-3Znajomość systemu certyfikacji i regulacji prawnych produkcji integrowanej
C-4Nabycie umiejętności uprawy poszczególnych gatunków warzyw i ziół w systemie integrowanym
Treści programoweT-W-1Definicja i regulacje prawne Integrowanej Produkcji (IP) w Polsce i Europie. Ogólne zasady prowadzenia uprawy w systemie integrowanym.
T-W-2Różnice pomiędzy ekologicznym, integrowanym i konwencjonalnym systemem uprawy.
T-W-3Zasady Dobrej Praktyki Rolniczej, Dobrej Praktyki Ochrony Roślin oraz EUREPGAP.
T-W-4Certyfikacja upraw integrowanych. Prowadzenie notatnika integrowanej produkcji przez producentów ubiegających się o certyfikat. Rola Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa w integrowanej produkcji ogrodniczej. Dopuszczalna zawartość azotanów, metali ciężkich oraz pozostałości pestycydów w warzywach i ziołach wyprodukowanych w systemie integrowanym.
T-W-5Metodyka integrowanej ochrony roślin przed chorobami. Marchew. Kapusta pekińska. Sałata.
T-W-6Metodyka integrowanej ochrony roślin przed chorobami. Ogórek polowy. Pomidor polowy.
T-W-7Wykorzystanie allelopatycznych roślin leczniczych w uprawie i ochronie roślin leczniczych i warzywnych.
T-W-8Metody ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczanie chwastów w integrowanych uprawach zielarskich.
T-W-9Zasady integrowanej uprawy ziół w doniczkach.
T-A-1Szczegółowa uprawa wybranych gatunków warzyw w systemie integrowanym. Integrowana produkcja marchwi i buraka ćwikłowego.
T-A-2Integrowana produkcja kapusty głowiastej, kalafiora i kapusty pekińskiej.
T-A-3Integrowana produkcja ogórka polowego i szklarniowego.
T-A-4Integrowana produkcja pomidora polowego i szklarniowego, papryki oraz ziemniaka.
T-A-5Integrowana produkcja cebuli, szparaga i sałaty pod osłonami.
T-A-6Integrowana produkcja roślin leczniczych z rodziny Lamiaceae i Apiaceae.
T-A-7Integrowana uprawa wybranych gatunków roślin leczniczych – kozłek lekarski (Valeriana officinalis), nagietek lekarski (Calendula officinalis), rumianek pospolity (Chamomilla recutita)
T-A-8Zajęcia z udziałem instruktora Integrowanej Produkcji w Zachodniopomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach
Metody nauczaniaM-1wykłady
M-2ćwiczenia
M-3wykonanie pracy kontrolnej (prezentacji)
M-4praca samodzielna studenta
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena ciągła - test
S-2Ocena formująca: ocena pracy kontrolnej
S-3Ocena formująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest zainteresowany tematyką przedmiotu, zna podstawowe zasady prawne związane z integrowaną uprawą warzyw i ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZPR_2A_D01-zpr_K02Student ma świadomość przestrzegania zasad zachowania równowagi środowiska przyrodniczego i rozumie skutki swojej działalności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZPR_2A_K03ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów ogrodniczych wysokiej jakości z uwzględnieniem aspektów ochrony i kształtowania środowiska naturalnego
ZPR_2A_K04ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego ogrodnictwa z uwzględnieniem jego wpływu na środowisko
Cel przedmiotuC-1Dostrzeganie korzyści oraz zagrożeń istniejących systemów gospodarowania
C-2Świadomość roli i znaczenia produkcji integrowanej dla zachowania bioróżnorodności oraz ochrony środowiska przyrodniczego
C-3Znajomość systemu certyfikacji i regulacji prawnych produkcji integrowanej
C-4Nabycie umiejętności uprawy poszczególnych gatunków warzyw i ziół w systemie integrowanym
Treści programoweT-W-1Definicja i regulacje prawne Integrowanej Produkcji (IP) w Polsce i Europie. Ogólne zasady prowadzenia uprawy w systemie integrowanym.
T-W-2Różnice pomiędzy ekologicznym, integrowanym i konwencjonalnym systemem uprawy.
T-W-3Zasady Dobrej Praktyki Rolniczej, Dobrej Praktyki Ochrony Roślin oraz EUREPGAP.
T-W-4Certyfikacja upraw integrowanych. Prowadzenie notatnika integrowanej produkcji przez producentów ubiegających się o certyfikat. Rola Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa w integrowanej produkcji ogrodniczej. Dopuszczalna zawartość azotanów, metali ciężkich oraz pozostałości pestycydów w warzywach i ziołach wyprodukowanych w systemie integrowanym.
T-A-8Zajęcia z udziałem instruktora Integrowanej Produkcji w Zachodniopomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach
Metody nauczaniaM-1wykłady
M-2ćwiczenia
M-3wykonanie pracy kontrolnej (prezentacji)
M-4praca samodzielna studenta
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena ciągła - test
S-2Ocena formująca: ocena pracy kontrolnej
S-3Ocena formująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna zasady zachowania równowagi środowiska przyrodniczego i rozumie skutki swojej działalności.
3,5
4,0
4,5
5,0