Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S2)
Sylabus przedmiotu Ampelografia:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ampelografia | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Uniwersytet Rolniczy w Plovdiv, Bułgaria | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Ludmil Angelov <bulgaria@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | 5 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student jest zapoznany z podstawowymi zagadnieniami z przedmiotów podstawowych. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Student uzyska niezbędną wiedzę dotyczącą znaczenia, klasyfikacji botanicznej i gospodarczej rodz. Vitaceae Lindley (Winoroślowate). |
C-2 | Student uzyska nformację odnośnie charakterystyki agrobotanicznej najważniejszych odmian winorośli wykorzystywanych w praktyce. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Karta opisu ampelograficznego odmian i podkładek winorośli. Ocena degustacyjna winogron deserowych. | 2 |
T-L-2 | Określanie wskaźników produktywności i plonowania różnych odmian. | 2 |
T-L-3 | Charakterystyka agrobiologiczna i technologiczna podstawowych odmian do spożycia w stanie świeżym. | 2 |
T-L-4 | Charakterystyka agrobiologiczna najczęściej używanych w praktyce podkładek winorośli. Charakterystyka agrobiologiczna i technologiczna podstawowych odmian do produkcji czerwonych win. | 2 |
T-L-5 | Charakterystyka agrobiologiczna i technologiczna podstawowych odmian do produkcji białych win, win deserowych, win musujących i destylatów winnych. | 2 |
T-L-6 | Charakterystyka agrobiologiczna i technologiczna odmian o zwiększonej odporności na choroby grzybowe i niskie temperatury powietrza. | 4 |
14 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Przedmiot i zadania ampelografii. Karta ampelograficzna rodzajów i odmian winorośli. | 2 |
T-W-2 | Klasyfikacja rodz. Vitaceae Juss. Charakterystyka rodzaju Vitis L. | 1 |
T-W-3 | Klasyfikacja odmian uprawnych winorośli. | 1 |
T-W-4 | Podkładki winorośli i ich klasyfikacja ze względu na pochodzenie. | 1 |
T-W-5 | Odmiany do produkcji win czerwonych – charakterystyka ogólna i porównawcza. | 1 |
T-W-6 | Odmiany do produkcji win białych – charakterystyka ogólna i porównawcza. | 2 |
T-W-7 | Odmiany do produkcji win deserowych – charakterystyka ogólna i porównawcza. | 2 |
T-W-8 | Deserowe odmiany winorośli – charakterystyka ogólna i porównawcza. | 2 |
T-W-9 | Odmiany ze zwiększoną odpornością na choroby grzybowe i niskie temperatury w czasie okresu zimowego – charakterystyka ogólna i porównawcza. | 2 |
T-W-10 | Odmiany bezpośrednie (bez szczepienia) – charakterystyka ogólna i porównawcza. | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | konsultacje związane z lematyką ćwiczeń | 4 |
A-L-2 | przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń | 8 |
A-L-3 | studiowanie literatury uzupełniającej | 4 |
A-L-4 | uczestnictwo w zajęciach | 14 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | konsultacje | 6 |
A-W-2 | przygotowanie do zaliczenia | 6 |
A-W-3 | studiowanie wskazanej literatury uzupełniającej | 4 |
A-W-4 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
31 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej |
M-2 | ćwiczenia polowe |
M-3 | pokaz - prezentacja odmian winorośli |
M-4 | dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena ciągła – na bieżąco sprawdzanie wiedzy usyskanej w procesie nauczania. |
S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie końcowe |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_O02-W-zpr_W01 Ma wiedzę na temat odmian winorośli i sposobu ich wykorzystania . | ZPR_2A_W07, ZPR_2A_W10 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
ZPR_2A_O02-W-zpr_W02 Zna podkładki winorośli i wymagania siedliskowe poszczególnych odmian. Ma wiedzę na temat wpływu podkładki na wzrost i jakość owoców winorośli. | ZPR_2A_W07, ZPR_2A_W10 | — | — | C-1 | T-W-4 | M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_O02-W-zpr_U01 Potrafi dobrać podkładki do poszczególnych odmian winorośli i warunków siedliskowych. | ZPR_2A_U01, ZPR_2A_U02, ZPR_2A_U03, ZPR_2A_U04 | — | — | C-1, C-2 | T-W-4, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6 | M-1, M-2, M-4 | S-1, S-2 |
ZPR_2A_O02-W-zpr_U02 Ma umiejętność oceny poszczególnych grup owoców winorośli. | ZPR_2A_U01, ZPR_2A_U02, ZPR_2A_U03, ZPR_2A_U04 | — | — | C-2 | T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_O02-W-zpr_K01 Jest zorientowany w aktualnych trendach dotyczących wykorzystania odmian winorośli do produkcji win i odmian deserowych. | ZPR_2A_K06 | — | — | C-2 | T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
ZPR_2A_O02-W-zpr_K02 Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań związanych z produkcją ogrodniczą. | ZPR_2A_K07 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_O02-W-zpr_W01 Ma wiedzę na temat odmian winorośli i sposobu ich wykorzystania . | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe odmiany winorośli i sposoby ich wykorzystania. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZPR_2A_O02-W-zpr_W02 Zna podkładki winorośli i wymagania siedliskowe poszczególnych odmian. Ma wiedzę na temat wpływu podkładki na wzrost i jakość owoców winorośli. | 2,0 | |
3,0 | Student wymienia i charakteryzuje najważniejsze gospodarczo podkładki winorośli. Potrafi wskazać wpływ podkładki na wzrost i jakość owoców winorośli. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_O02-W-zpr_U01 Potrafi dobrać podkładki do poszczególnych odmian winorośli i warunków siedliskowych. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi w stopniu zadowalającym dobierać podkładki do poszczególnych odmian winorośli i warunków siedliskowych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZPR_2A_O02-W-zpr_U02 Ma umiejętność oceny poszczególnych grup owoców winorośli. | 2,0 | |
3,0 | Student charakteryzuje podstawowe odmiany winorośli, zna sposób ich wykorzystywania. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_O02-W-zpr_K01 Jest zorientowany w aktualnych trendach dotyczących wykorzystania odmian winorośli do produkcji win i odmian deserowych. | 2,0 | |
3,0 | Student zna najnowsze trendy dotyczące sortymentu winorośli. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZPR_2A_O02-W-zpr_K02 Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań związanych z produkcją ogrodniczą. | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawy planowania i realizajci zadań związanych z planowaniem i realizajcją zadań związanych z uprawą winorośli i przetwarzaniem owoców. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Babrikov D., Brajkov D., Pandelijev Sl., Lozarstvo s ampelografiya, Sofia, 2000
- Rojcev V., Ampelografiya, Akad. Izd. na AU, Plovdiv, Plovdiv, 2012
Literatura dodatkowa
- Radulov L., Babrikov D., Georgiev S., Ampelografiya s osnovi na vinarstvo, Zemizdat, Sofia, 1992
- Katerov K., Pejkov V., Ivanov M., Prakticesko lozarstvo i ampelografia, Dionis, 2005