Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S2)
Sylabus przedmiotu Ergonomia, bezpieczeństwo i higiena pracy:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ergonomia, bezpieczeństwo i higiena pracy | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Inni | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Donyo Ganchev <bulgaria@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student ma podstawową wiedzę z zakresu chemii, fizyki, zasad udzielania pierwszej pomocy. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Student zapoznaje się z podstawowymi zasadami bezpieczeństwa pracy — podstawowymi pojęciami z toksykologii, pierwszą pomocą i osobistym ubiorem ochronnym zgodnie z prawodawstwem obowiązującym na terytorium Wspólnoty Europejskiej. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe pojęcia z zakresu toksykologii. | 1 |
T-W-2 | Pierwsza pomoc. | 3 |
T-W-3 | Osobisty ubiór ochronny. | 3 |
T-W-4 | Prawodawstwo Wspólnoty Europejskiej w zakresie BHP. | 7 |
14 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 14 |
A-W-2 | przygotowanie pracy kontrolnej | 6 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia | 6 |
A-W-4 | konsultacje | 4 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład problemowy z zastosowaniem techniki multimedialnej |
M-2 | opracowanie pracy kontrolnej |
M-3 | studiowanie fachowej literatury przedmiotu |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena ciągła - test |
S-2 | Ocena formująca: ocena pracy kontrolnej |
S-3 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_A02-zpr_W01 Student ma wiedzę na temat podstawowych zasad bezpieczeństwa pracy i pojęć z zakresu toksykologii. | ZPR_2A_W05 | — | — | C-1 | T-W-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
ZPR_2A_A02-zpr_W02 Student zna prawodawstwo Wspólnotowe w zakresie BHP. | ZPR_2A_W05 | — | — | C-1 | T-W-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_A02-zpr_U01 Student potrafi udzielić pierwszej pomocy oraz dostosować odzież ochronną do warunków pracy. | ZPR_2A_U03 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_A02-zpr_K01 Student ma świadomość znaczenia zasad BHP w ochronie zdrowia człoweika i środowiska naturalnego. Potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności. | ZPR_2A_K03, ZPR_2A_K04 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_A02-zpr_W01 Student ma wiedzę na temat podstawowych zasad bezpieczeństwa pracy i pojęć z zakresu toksykologii. | 2,0 | |
3,0 | Student na poziomie dostatecznym opanował wymaganą wiedzę. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZPR_2A_A02-zpr_W02 Student zna prawodawstwo Wspólnotowe w zakresie BHP. | 2,0 | |
3,0 | Student w dostatecznym stopniu opanował prawodawstwo Wspólnotowe odnośnie zasad BHP. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_A02-zpr_U01 Student potrafi udzielić pierwszej pomocy oraz dostosować odzież ochronną do warunków pracy. | 2,0 | |
3,0 | Studend opanował podstawy udzielania pierwszej pomocy i właściwego doboru odzieży ochronnej do warunków pracy. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_A02-zpr_K01 Student ma świadomość znaczenia zasad BHP w ochronie zdrowia człoweika i środowiska naturalnego. Potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności. | 2,0 | |
3,0 | Student opanował wymagane kompetencje w stopniu podstawowym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Routt Reigart, James R. Roberts., Recognition and Management of Pesticide Poisonings, 1999
- European Commission – Directorate for Health and Consumers (http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/index_en.htm), 2011
- European Commission – Directorate for Environment (http://ec.europa.eu/dgs/environment/index_en.htm), 2011
- European Food Safety Authority (http://www.efsa.europa.eu/), 2011
- European Institute for Healthcare (http://www.euihc.eu/), 2011
- Joint Research Centre – Institute for Health and Consumer Protection (http://ihcp.jrc.ec.europa.eu/), 2011
- European Commission - Enterprise and Industry Directorate – Personnel Protection Equipment (http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/mechanical/personal-protective-equipment), 2011