Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S2)
Sylabus przedmiotu Fizjologia plonów:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Fizjologia plonów | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Inni | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Andon Vasilev <bulgaria@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Malgorzata Berova <bulgaria@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | 4 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student zna podstawowe pojęcia z fizjologii roślin. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Student zapoznaje się z charakterem i dynamiką procesów fizjologicznych w różnych częściach i organach rośliny, występujących jako cenny gospodarczo produkt, ze względu na zachowanie wartości odżywczych. Ocenia się straty, które następują na skutek niewłaściwego zbioru, transportu i przechowywania produkcji roślinnej. |
C-2 | Student zapoznaje się ze specyficznymi uszkodzeniami owoców i warzyw w czasie niewłaściwego przechowywania, dojrzewaniem i starzeniem w procesie przechowywania. Zwraca się szczególną uwagę na reakcje stresowe w okresie pozbiorczym i uszkodzenia, które są przez nie powodowane. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Rola fitohormonów w regulowaniu spoczynku i polepszania jakości nasion. Metody inhibicji kiełkowania. | 2 |
T-L-2 | Oddawanie wody u różnych rodzajów świeżych produktów roślinnychj. Fizjologiczna rola budowy organów. | 2 |
T-L-3 | Możliwości regulowania wymiany wody w okresie pozbioczym i zachowanie jakości produkcji. | 2 |
T-L-4 | Wpływ czynników zewnętrznych na intensywność oddychania świeżych produktów roślinnych. | 2 |
T-L-5 | Zmiany w kompleksie fitochormonalnym podczas dojrzewania i starzenia się owoców i warzyw. | 2 |
T-L-6 | Zmiany pigmentów, konsystencji, jakości smakowej. | 2 |
T-L-7 | Możliwości polepszania i wydłużania okresu przechowywania produkcji roślinnej. | 2 |
14 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Produkty roślinne – źródło podstawowych składników odżywczych człowieka. | 1 |
T-W-2 | Straty wartości odżywczej świeżych produktów. | 1 |
T-W-3 | Procesy fizjologiczne w okresie pozbiorczym. | 1 |
T-W-4 | Fizjologia pozbiorcza nasion suchych i owoców. | 1 |
T-W-5 | Fizjologia pozbiorcza świeżej produkcji roślinnej. | 1 |
T-W-6 | Mechanizmy drogi wody w różnych częściach roślin. | 1 |
T-W-7 | Zależność oddawania wody od stosunku powierzchnia : objętość i rodzaj produkcji roślinnej. Wymiana gazowa w okresie pozbiorczym. | 1 |
T-W-8 | Wpływ czynników (biotycznych i abiotycznych) środowiska na oddychanie. | 1 |
T-W-9 | Zmiany metabolizmu azotu w okresie pozbiorczym. | 1 |
T-W-10 | Fizjologiczne reakcje stresowe, biotyczne i abiotyczne w okresie pozbiorczym, wpływające na jakość produkcji. | 1 |
T-W-11 | Przechowywanie, warunki przechowywania. | 1 |
T-W-12 | Strukturalne, funkcjonalne i metaboliczne zmiany w komórkach owoców i warzyw w okresie przechowywania. | 1 |
T-W-13 | Zmiany w kompleksie fitochormonalnym przy dojrzewaniu. | 1 |
T-W-14 | Regulowanie procesów fizjologicznych w okresie pozbiorczym. | 1 |
T-W-15 | Jakość produkcji roślinnej. | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | konsultacje związane z tematyką ćwiczeń | 4 |
A-L-2 | przygotowanie pracy kontrolnej | 6 |
A-L-3 | przygotowywanie sprawozdań z ćwiczeń | 4 |
A-L-4 | studiowanie literatury uzupełniającej | 2 |
A-L-5 | uczestnictwo w zajęciach | 14 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | konsultacje związane z tematyką wykładów | 6 |
A-W-2 | przygotowanie do egzaminu | 6 |
A-W-3 | studiowanie literatury uzupełniającej | 4 |
A-W-4 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
31 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład problemowy z wykorzystaniem nowoczesnych technik multimedialnych |
M-2 | zakładanie doświadczeń w czasie ćwiczeń laboratoryjnych |
M-3 | dyskusja dydaktyczna |
M-4 | przygotowanie pracy kontrolnej |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena ciągła - test |
S-2 | Ocena formująca: ocena pracy kontrolnej |
S-3 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_O01-F-zpr_W01 Student ma wiedzę na temat procesów fizjologicznych zachodzących w produktach roślinnych w okresie pozbiorczym. | ZPR_2A_W07 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
ZPR_2A_O01-F-zpr_W02 Student ma wiedzę na temat fizjologicznych reakcji stresowych w okresie pozbiorczym i ich wpływie na jakośc produkcji. | ZPR_2A_W07 | — | — | C-1, C-2 | T-W-7, T-W-8, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-W-15 | M-1, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_O01-F-zpr_U01 Student przeprowadza badania mające na celu ocenę procesów fizjologicznych zachodzących w roślinach w okresie pozbiorczym oraz podczas przechowywania plonu. | ZPR_2A_U04 | — | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7 | M-2, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZPR_2A_O01-F-zpr_K01 Student ma świadomość zmian zachodzących w plonach roślin w okresie pozbiorczym, ocenia wpływ czynników stresowych podczas zbioru i przechowywania na jakość plonów. | ZPR_2A_K04 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-W-15 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_O01-F-zpr_W01 Student ma wiedzę na temat procesów fizjologicznych zachodzących w produktach roślinnych w okresie pozbiorczym. | 2,0 | |
3,0 | Student ma podstawową wiedzę na temat procesów fizjologicznych zachodzących w produktach roślinnych po zwbiorze. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ZPR_2A_O01-F-zpr_W02 Student ma wiedzę na temat fizjologicznych reakcji stresowych w okresie pozbiorczym i ich wpływie na jakośc produkcji. | 2,0 | |
3,0 | Student w dostatecznym stopniu opanował wiedzę na temat reakcji fizjologicznych reakcji stresowych w okresie pozbiorczym. Potrafi ocenić ich wpływ na jakość produkcji. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_O01-F-zpr_U01 Student przeprowadza badania mające na celu ocenę procesów fizjologicznych zachodzących w roślinach w okresie pozbiorczym oraz podczas przechowywania plonu. | 2,0 | |
3,0 | Student w dostatecznym stopniu opanował wymaganą umiejętność. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZPR_2A_O01-F-zpr_K01 Student ma świadomość zmian zachodzących w plonach roślin w okresie pozbiorczym, ocenia wpływ czynników stresowych podczas zbioru i przechowywania na jakość plonów. | 2,0 | |
3,0 | Student opanował wymaganą kompetencję na poziomie dostatecznym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Stoeva N., Sledberitbena fizjologia, Akad. Izdat. na AU – Plovdiv., Plovdiv, 2012
- Kerin V., Berova M., Stoeva N., Stimulaciya i inhibiciya na rasteniyata, Akad. Izdat. na AU – Plovdiv, Plovdiv, 2004
- Benech-Arnold R., Sanchez R., Seed Physiology, Applications to Agriculture, 2004
- Bewley J.D. M.Black., Physiology and Biochemistry of seeds, Development, Germination and Growth, New York, 1983
- Bewley J.D. M.Black, Physiology and Biochemistry of seeds., Viability, Dormancy, and Environmental control, 1982
- Bewley J.D. M.Black, Seeds Physiology of Development and Germination, Plenum press, NY, pp 45, 1994
- Rurg S., Post harvest Physiology and Hypobaric Storage of Fresh Produce, CABI Publishing, USA, 2004
- Wills,R., W. McGlasson, D. Graham, D. Joyce, Postharvest: An introduction to the physiology and handling of fruit, vegetables and ornamentals, 5th edition, Australia
Literatura dodatkowa
- Barts, J.A. J.K.Brecht, Postharvest Physiology and Pathology of Vegetables, Second Edition, Revised and Expanded, USA, 2003