Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: technologia i biotechnologia żywności

Plany studiów w roku akademickim 2019/2020 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,052
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie20,0praca dyplomowapraktyczne20,00,004
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,0103
Zarządzanie i marketingzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,00,5182

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,042

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,593
laboratoriapraktyczne0,50,593
Statystyka stosowanazaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,592
Systemy informatyczne w technologii żywnościzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,591

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,00,593
laboratoriapraktyczne2,01,0183
Indywidualna przedsiębiorczość w przemyśle spożywczymzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5121
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,5183
wykładyaudytoryjne2,00,5183
Prawo żywnościoweegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,591
laboratoriapraktyczne0,50,5181
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznej (blok)egzamin4,0wykładyaudytoryjne2,00,5184
laboratoriapraktyczne2,01,0184
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0271
wykładyaudytoryjne2,00,5181
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne0,50,593
laboratoriapraktyczne0,50,5183

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Hormonalna i metaboliczna specyfika różnych okresów fizjologicznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0122
wykładyaudytoryjne1,00,562
Inżynieria genetyczna w przetwórstwie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0121
wykładyaudytoryjne1,00,561
Molekularne metody oceny surowców i produktów żywnościowychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0122
wykładyaudytoryjne1,00,562
Nowiny żywieniowo - dietetyczneegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0122
wykładyaudytoryjne1,00,562
Surowce uboczne i dodatki niemleczne w technologii mleczarskiejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,5124
laboratoriapraktyczne1,01,0184
Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,5181
laboratoriapraktyczne1,01,0181
Wybrane działy w technologii mięsa i drobiuegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,0271
wykładyaudytoryjne2,00,5181
Wybrane działy w technologii mleczarskiejegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0181
wykładyaudytoryjne1,00,591
Wybrane działy w technologii produktów roślinnychegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0181
wykładyaudytoryjne2,00,5181
Wybrane działy w technologii przetwórstw ryb i owoców morzaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,092
wykładyaudytoryjne1,00,592

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektorataudytoryjne3,01,0202
2 Język niemieckiegzamin3,0lektorataudytoryjne3,01,0202

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,00,5272
2 Etyka zawodowazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,00,5272
3 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,00,5272
4 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,00,5272

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 14 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analityka żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
2 Higieniczno-toksykologiczna ocena opakowańegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
3 Mikrobiologia przemysłowaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
4 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
5 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
6 Patogeny w żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
7 Podstawy metod toksykometrycznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0123
wykładyaudytoryjne1,01,063
8 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
9 Systemy zarządzania jakością żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
10 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
11 Towaroznawstwo napojówegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
12 Towaroznawstwo żywności ekologicznejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
13 Towaroznawstwo żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i funkcjonalnejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
14 Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczymegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123

Blok obieralny 5 - do wybrania 2 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
2 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
3 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze rybegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
4 Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
5 Technologia produktów cukierniczychegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
6 Usługi gastronomiczne i cateringoweegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
7 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123
8 Zastosowanie preparatów enzymatycznych w technologii mleczarskiejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
2 Dietetyka bariatrycznaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
3 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
4 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
5 Normy i zalecenia żywieniowe - aspekty praktyczneegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
6 Specyfika kształtowania zachowań żywieniowych w wieku 0-3 i w okresie późnej starościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
7 Żywienie różnych grup ludnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,5123
wykładyaudytoryjne1,00,563
8 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,5123

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne opakowania do żywnościegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
laboratoriapraktyczne0,50,5123
2 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
laboratoriapraktyczne0,50,5123
3 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
laboratoriapraktyczne0,50,5123
4 Projektowanie i eksploatacja linii technologicznych.egzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
laboratoriapraktyczne0,50,5123
5 Wybrane działy z reologiiegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
laboratoriapraktyczne0,50,5123