Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia i żywienie

Sylabus przedmiotu Behawioralne uwarunkowania zachowań żywieniowych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Behawioralne uwarunkowania zachowań żywieniowych
Specjalność żywienie człowieka i dietetyka
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 11 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW3 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw biologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z mechanizmami powstawania zachowań żywieniowych, ze zwróceniem uwagi na szereg czynników (kulturowych, społecznych, ekonomicznych, psychologicznych) determinujących postępowanie człowieka w sferze żywności i żywienia.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Analiza wpływu czynników społecznych na zachowania żywieniowe3
T-L-2Analiza wpływu kultury i religii na kreowanie zachowań żywieniowych3
T-L-3Analiza psychologicznych uwarunkowań zachowań żywieniowych3
T-L-4Analiza wpływu cech osobowości na zachowania żywieniowe3
T-L-5Psychologiczne i społeczne aspekty otyłości3
15
wykłady
T-W-1Ogólna charakterystyka koncepcji klasyfikujących determinanty zachowań człowieka w sferze żywności i żywienia2
T-W-2Cechy środowiska fizycznego i geograficznego, ich oddziaływanie na postępowanie człowieka oraz cechy charakteryzujace człowieka jako jednostkę biologiczną2
T-W-3Znaczenie kultury w kreowaniu zachowań żywieniowych2
T-W-4Wpływ czynników ekonomicznych na sferę żywności i żywienia2
T-W-5Charakterystyka czynników społecznych oraz cech społeczno-zawodowych jednostki wpływających na jej zachowania żywieniowe2
T-W-6Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych - stres a zachowania żywieniowe3
T-W-7Biologiczne, psychospołeczne i kulturowe funkcje jedzenia2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach13
A-L-2godziny kontaktowe z nauczycielem5
A-L-3przygotowanie do zajęć13
31
wykłady
A-W-1Godziny kontaktowe z nauczycielem5
A-W-2Analiza wskazanej literatury13
A-W-3uczestnictwo w zajęciach13
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO3-2zcid_W01
Ma wiedzę na temat uwarunkowania zachowań żywieniowych oraz mechanizmów ich powstawania
TZZ_1A_W14C-1T-W-7, T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-W-4, T-W-6M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO3-2zcid_U01
Student umie stale podnosić swoje kompetencje zawodowe, tak aby zgodnie z najnowszą wiedzą wnioskować o uwarunkowaniach żywieniowych
TZZ_1A_U01, TZZ_1A_U05C-1T-W-7, T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-W-4, T-W-6M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO3-2zcid_K01
Student rozumie potrzebę stałego dokształcania się i popularyzacji zdobytej wiedzy
TZZ_1A_K01, TZZ_1A_K02, TZZ_1A_K06C-1T-W-7, T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-W-4, T-W-6M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO3-2zcid_W01
Ma wiedzę na temat uwarunkowania zachowań żywieniowych oraz mechanizmów ich powstawania
2,0Student nie opanował podstawowego materiału programowego
3,0Student: - w zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe
3,5Student - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów merytorycznych i językowych
4,0Student -w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował nieomal poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne błędy merytoryczne i językowe
4,5Student - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy – bez trudności
5,0Student w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy – bez trudności, tezy prawidłowe i pewne

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO3-2zcid_U01
Student umie stale podnosić swoje kompetencje zawodowe, tak aby zgodnie z najnowszą wiedzą wnioskować o uwarunkowaniach żywieniowych
2,0Student nie potrafi wyszukiwać, analizować i wykorzystywać informacji z różnych źródeł specjalistycznej literatury
3,0Student poprawnie wyszukuje, analizuje i wykorzystuje informacje dotyczące uwarunowań zachowań żywieniowych z zaledwie kilku źródeł specjalistycznej literatury . Potrafi w ograniczonym stopniu wytłumaczyć zachowania żywieniowe.
3,5Student poprawnie wyszukuje, analizuje i wykorzystuje informacje z wielu źródeł specjalistycznej literatury dotyczące zachowań żywieniowych. Potrafi wytłumaczyć zachowania żywieniowe.
4,0Student nie tylko poprawnie wykorzystuje specjalistyczne piśmiennictwo w procesie uczenia się, ale również potrafi je w analityczny sposób porównać i zweryfikować. Potrafi wytłumaczyć zachowania żywieniowe.
4,5Student potrafi wykorzystywać wszystkie zaproponowane w trakcie zajęć źródła literatury, potrafi je wykorzystać do samodzielnego przewidywania zachowania żywieniowe. Potrafi uzasadnić dokonane wybory w ograniczonym stopniu.
5,0Student potrafi wykorzystywać wszystkie zaproponowane w trakcie zajęć źródła literatury, potrafi je wykorzystać do wytłumaczenia i samodzielnego przewidywania zachowań żywieniowych. Potrafi w pełni uzasadnić dokonane wybory.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO3-2zcid_K01
Student rozumie potrzebę stałego dokształcania się i popularyzacji zdobytej wiedzy
2,0Nie zdefiniowano w formie stopnia
3,0Nie zdefiniowano w formie stopnia
3,5Nie zdefiniowano w formie stopnia
4,0Nie zdefiniowano w formie stopnia
4,5Nie zdefiniowano w formie stopnia
5,0Nie zdefiniowano w formie stopnia

Literatura podstawowa

  1. Gawęcki J., Hryniewiecki L., Żywienie człowieka. Podstawy nauki, PWN, Warszawa, 2010
  2. Pilska M., Jeżewska - Zychowicz M., Psychologia żywienia - wybrane zagadnienia, SGGW, Warszawa, 2009
  3. Jeżewska - Zychowicz M., Zachowania żywieniowe i uch uwarunkowania, SGGW, Warszawa, 2007

Literatura dodatkowa

  1. Wądołowska L., Studia nad uwarunkowaniami żywieniowymi i stanem odżywienia młodzieży akademickiej, Wyd. UWM, Olsztyn, 2000
  2. Falkowski A., Tyszka T., Psychologia zachowań konsumenckich, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk, 2009

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Analiza wpływu czynników społecznych na zachowania żywieniowe3
T-L-2Analiza wpływu kultury i religii na kreowanie zachowań żywieniowych3
T-L-3Analiza psychologicznych uwarunkowań zachowań żywieniowych3
T-L-4Analiza wpływu cech osobowości na zachowania żywieniowe3
T-L-5Psychologiczne i społeczne aspekty otyłości3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ogólna charakterystyka koncepcji klasyfikujących determinanty zachowań człowieka w sferze żywności i żywienia2
T-W-2Cechy środowiska fizycznego i geograficznego, ich oddziaływanie na postępowanie człowieka oraz cechy charakteryzujace człowieka jako jednostkę biologiczną2
T-W-3Znaczenie kultury w kreowaniu zachowań żywieniowych2
T-W-4Wpływ czynników ekonomicznych na sferę żywności i żywienia2
T-W-5Charakterystyka czynników społecznych oraz cech społeczno-zawodowych jednostki wpływających na jej zachowania żywieniowe2
T-W-6Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych - stres a zachowania żywieniowe3
T-W-7Biologiczne, psychospołeczne i kulturowe funkcje jedzenia2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach13
A-L-2godziny kontaktowe z nauczycielem5
A-L-3przygotowanie do zajęć13
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Godziny kontaktowe z nauczycielem5
A-W-2Analiza wskazanej literatury13
A-W-3uczestnictwo w zajęciach13
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO3-2zcid_W01Ma wiedzę na temat uwarunkowania zachowań żywieniowych oraz mechanizmów ich powstawania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W14Ma wiedzę na temat budowy i funkcjonowania organizmu ludzkiego, zmian pod wpływem czynników agresji środowiskowe i ich profilaktyki, zna rolę i metabolizm pobieranych składników odżywczych, oraz uwarunkowania zachowań żywieniowych oraz mechanizmy powstawania zachowań żywieniowych. Ma wiedzę na temat podstawowych suplementów diety i preparatów dietetycznych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z mechanizmami powstawania zachowań żywieniowych, ze zwróceniem uwagi na szereg czynników (kulturowych, społecznych, ekonomicznych, psychologicznych) determinujących postępowanie człowieka w sferze żywności i żywienia.
Treści programoweT-W-7Biologiczne, psychospołeczne i kulturowe funkcje jedzenia
T-W-3Znaczenie kultury w kreowaniu zachowań żywieniowych
T-W-1Ogólna charakterystyka koncepcji klasyfikujących determinanty zachowań człowieka w sferze żywności i żywienia
T-W-2Cechy środowiska fizycznego i geograficznego, ich oddziaływanie na postępowanie człowieka oraz cechy charakteryzujace człowieka jako jednostkę biologiczną
T-W-5Charakterystyka czynników społecznych oraz cech społeczno-zawodowych jednostki wpływających na jej zachowania żywieniowe
T-W-4Wpływ czynników ekonomicznych na sferę żywności i żywienia
T-W-6Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych - stres a zachowania żywieniowe
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował podstawowego materiału programowego
3,0Student: - w zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe
3,5Student - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów merytorycznych i językowych
4,0Student -w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował nieomal poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne błędy merytoryczne i językowe
4,5Student - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy – bez trudności
5,0Student w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy – bez trudności, tezy prawidłowe i pewne
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO3-2zcid_U01Student umie stale podnosić swoje kompetencje zawodowe, tak aby zgodnie z najnowszą wiedzą wnioskować o uwarunkowaniach żywieniowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
TZZ_1A_U05Ma umiejętność samokształcenia się m.in. w celu podnoszenia kompetencji zawodowych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z mechanizmami powstawania zachowań żywieniowych, ze zwróceniem uwagi na szereg czynników (kulturowych, społecznych, ekonomicznych, psychologicznych) determinujących postępowanie człowieka w sferze żywności i żywienia.
Treści programoweT-W-7Biologiczne, psychospołeczne i kulturowe funkcje jedzenia
T-W-3Znaczenie kultury w kreowaniu zachowań żywieniowych
T-W-1Ogólna charakterystyka koncepcji klasyfikujących determinanty zachowań człowieka w sferze żywności i żywienia
T-W-2Cechy środowiska fizycznego i geograficznego, ich oddziaływanie na postępowanie człowieka oraz cechy charakteryzujace człowieka jako jednostkę biologiczną
T-W-5Charakterystyka czynników społecznych oraz cech społeczno-zawodowych jednostki wpływających na jej zachowania żywieniowe
T-W-4Wpływ czynników ekonomicznych na sferę żywności i żywienia
T-W-6Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych - stres a zachowania żywieniowe
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi wyszukiwać, analizować i wykorzystywać informacji z różnych źródeł specjalistycznej literatury
3,0Student poprawnie wyszukuje, analizuje i wykorzystuje informacje dotyczące uwarunowań zachowań żywieniowych z zaledwie kilku źródeł specjalistycznej literatury . Potrafi w ograniczonym stopniu wytłumaczyć zachowania żywieniowe.
3,5Student poprawnie wyszukuje, analizuje i wykorzystuje informacje z wielu źródeł specjalistycznej literatury dotyczące zachowań żywieniowych. Potrafi wytłumaczyć zachowania żywieniowe.
4,0Student nie tylko poprawnie wykorzystuje specjalistyczne piśmiennictwo w procesie uczenia się, ale również potrafi je w analityczny sposób porównać i zweryfikować. Potrafi wytłumaczyć zachowania żywieniowe.
4,5Student potrafi wykorzystywać wszystkie zaproponowane w trakcie zajęć źródła literatury, potrafi je wykorzystać do samodzielnego przewidywania zachowania żywieniowe. Potrafi uzasadnić dokonane wybory w ograniczonym stopniu.
5,0Student potrafi wykorzystywać wszystkie zaproponowane w trakcie zajęć źródła literatury, potrafi je wykorzystać do wytłumaczenia i samodzielnego przewidywania zachowań żywieniowych. Potrafi w pełni uzasadnić dokonane wybory.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO3-2zcid_K01Student rozumie potrzebę stałego dokształcania się i popularyzacji zdobytej wiedzy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K01Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy).
TZZ_1A_K02Ma świadomość ważności zachowań w sposób profesjonalny, przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności poglądów i kultur.
TZZ_1A_K06Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy. Potrafi przyjąć rolę lidera.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z mechanizmami powstawania zachowań żywieniowych, ze zwróceniem uwagi na szereg czynników (kulturowych, społecznych, ekonomicznych, psychologicznych) determinujących postępowanie człowieka w sferze żywności i żywienia.
Treści programoweT-W-7Biologiczne, psychospołeczne i kulturowe funkcje jedzenia
T-W-3Znaczenie kultury w kreowaniu zachowań żywieniowych
T-W-1Ogólna charakterystyka koncepcji klasyfikujących determinanty zachowań człowieka w sferze żywności i żywienia
T-W-2Cechy środowiska fizycznego i geograficznego, ich oddziaływanie na postępowanie człowieka oraz cechy charakteryzujace człowieka jako jednostkę biologiczną
T-W-5Charakterystyka czynników społecznych oraz cech społeczno-zawodowych jednostki wpływających na jej zachowania żywieniowe
T-W-4Wpływ czynników ekonomicznych na sferę żywności i żywienia
T-W-6Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych - stres a zachowania żywieniowe
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zdefiniowano w formie stopnia
3,0Nie zdefiniowano w formie stopnia
3,5Nie zdefiniowano w formie stopnia
4,0Nie zdefiniowano w formie stopnia
4,5Nie zdefiniowano w formie stopnia
5,0Nie zdefiniowano w formie stopnia