Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: technologia rybna
Sylabus przedmiotu Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywności | ||
Specjalność | technologia rybna | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Izabela Dmytrów <Izabela.Dmytrow@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Izabela Dmytrów <Izabela.Dmytrow@zut.edu.pl>, Anna Mituniewicz-Małek <Anna.Mituniewicz-Malek@zut.edu.pl>, Katarzyna Szkolnicka <kskryplonek@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Chłodnictwo i Przechowalnictwo |
W-2 | Chłodnictwo żywności Przechowalnictwo żywności |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Rozszerzenie wiedzy z podstaw technologii chłodnictwa żywności i przechowalnictwa w dystrybucji produktów rolno-spożywczych, w gastronomii, kateringu i zakładach żywienia zbiorowego |
C-2 | Rozszerzenie wiedzy z podstaw technologii chłodnictwa żywności i przechowalnictwa w dystrybucji produktów rolno-spożywczych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Ćwiczenia wstępne, omówienie zakresu programowego. | 1 |
T-L-2 | Kontrola i rejestracja klimatycznych parametrów przechowalniczych (temperatura, wilgotność). | 3 |
T-L-3 | Rola aktywności wody w trwałości przechowalniczej - zmiany w czasie przechowywania. | 3 |
T-L-4 | Określenie wpływu zamrażania surowców mięsnych z dodatkiem substancji krioochronnych na ich właściwości hydratacyjne. | 3 |
T-L-5 | Wpływ rodzaju i zawartości tłuszczu w surowcach mięsnych na proces zamrażania i rozmrażania. | 3 |
T-L-6 | Oznaczanie dynamiki zamrażania i rozmrażania roztworów o różnym stężeniu substancji żelujących. | 3 |
T-L-7 | Zaliczenie ćwiczeń | 2 |
18 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Klasyfikacja, charakterystyka, oznakowanie i wpływ na środowisko czynników chłodniczych, uwarunkowania prawne. Magazynowanie czynników chłodniczych, gazów skroplonych, wytyczne zachowania bezpieczeństwa pracy. | 2 |
T-W-2 | Podział i charakterystyka techniczna oraz konstrukcyjna magazynów, przechowalni KA, MAP i chłodni składowych. Rodzaje materiałów izolacyjnych stosowanych w urządzeniach i obiektach magazynowzch i chłodniczych. | 2 |
T-W-3 | Dobre Praktyki Konstrukcyjne. Dobór wyposażenia chłodniczego. Eksploatacja komór chłodniczych. Ogólne zasady klimatyzacji. Wpływ klimatyzacji na organizm człowieka. | 2 |
T-W-4 | Dynamika procesu sublimacji podczas przechowywania surowców żywnościowych. Wpływ opakowania, zabiegu glazurowania na szybkość sublimacji. Substancje ograniczające zmiany mrożonych surowców – kriokonserwanty (ryby, drób, mięso zwierząt rzeźnych). | 2 |
T-W-5 | Zmiany struktury wody podczas zamrażalniczego utrwalania i ich wpływ na procesy fizyczne, chemiczne i enzymatyczne na poziomie molekularnym. | 2 |
T-W-6 | Wpływ przechowywania chłodniczego, mrożenia – rozmrażania na temperaturę krioskopową surowców mięsnych i ryb. | 2 |
T-W-7 | Dynamika zamrażania i rozmrażania roztworów z zastosowaniem skrobi modyfikowanych i innych substancji żelujących. | 2 |
T-W-8 | Aktywność antyoksydantów w surowcach przechowywanych w warunkach zamrażalniczych. | 2 |
T-W-9 | Złożone metody chłodniczego i zamrażalniczego utrwalania żywności. | 2 |
18 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Udział w zajęciach | 18 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć | 12 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w wykładach | 18 |
A-W-2 | Przygotowanie do egzaminu | 12 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne |
M-3 | Wykład informacyjny |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Odpowiedź ustna |
S-2 | Ocena formująca: Kolokwium pisemne |
S-3 | Ocena podsumowująca: Egzamin ustny |
S-4 | Ocena podsumowująca: Opracowanie projektu |
S-5 | Ocena formująca: kolokwium pisemne |
S-6 | Ocena podsumowująca: egzamin ustny |
S-7 | Ocena podsumowująca: opracowanie projektu |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_2A_Gr4-4tr_W01 Poznanie rozszerzonej wiedzy w zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania produktów żywnościowych oraz technologii przechowalnictwa, w tym również organizacji i nadzoru dystrybucji żywności w gastronomii, cateringu i żywieniu zbiorowym | TZZ_2A_W03 | — | — | C-1 | T-W-6, T-W-7, T-W-1, T-W-4, T-W-8, T-W-3, T-W-9, T-W-5, T-W-2 | M-1, M-2 | S-2, S-4, S-1 |
TZZ_2A_Gr4-4tr_W02 Poznanie rozszerzonej wiedzy w zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania produktów żywnościowych oraz technologii przechowalnictwa, w tym również organizacji i nadzoru dystrybucji żywności wewnątrz zakładowej | TZZ_2A_W03 | — | — | C-2 | T-W-6, T-W-7, T-W-1, T-W-4, T-W-8, T-W-3, T-W-9, T-W-5, T-W-2 | M-2, M-3 | S-1, S-5, S-7 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_2A_Gr4-4tr_U01 Potrafi dokonać doboru informacji specjalistycznych z różnych dostępnych źródeł, następnie poddać analizie i ocenie, oraz w sposób zintegrowany interpretować wyniki w sposób rozszerzony w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii składowania i dystrybucji produktów żywnościowych w gastronomii, kateringu i zakładach żywienia zbiorowego | TZZ_2A_U01 | — | — | C-1 | T-L-4, T-L-2, T-L-5, T-L-6, T-L-3 | M-1, M-2 | S-2, S-4, S-1 |
TZZ_2A_Gr4-4tr_U02 Umiejętność w sposób indywidualny i zespołowy realizacji działań i rozliczenie zadań w oparciu o analizę wyników i wniosków w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności w gastronomii, kateringu i zakładzie żywienia zbiorowego | TZZ_2A_U02 | — | — | C-1 | T-L-4, T-L-2, T-L-5, T-L-6, T-L-3, T-W-9 | M-1, M-2 | S-2, S-4, S-1 |
TZZ_2A_Gr4-4tr_U03 Potrafi dokonać doboru informacji specjalistycznych z różnych dostępnych źródeł, następnie poddać analizie i ocenie, oraz w sposób zintegrowany interpretować wyniki w sposób rozszerzony w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii składowania i dystrybucji produktów żywnościowych wewnątrz zakładowej i między zakładowej | TZZ_2A_U01 | — | — | C-2 | T-W-6, T-W-7, T-W-1, T-W-4, T-W-8, T-W-3, T-W-9, T-W-5, T-W-2 | M-2, M-3 | S-1, S-5, S-7 |
TZZ_2A_Gr4-4tr_U04 Umiejętność w sposób indywidualny i zespołowy realizacji działań i rozliczenie zadań w oparciu o analizę wyników i wniosków w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładowej i między zakładowej | TZZ_2A_U02 | — | — | C-2 | T-W-6, T-W-7, T-W-1, T-W-4, T-W-8, T-W-3, T-W-9, T-W-5, T-W-2 | M-2, M-3 | S-1, S-5, S-7 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_2A_Gr4-4tr_K01 Nabycie świadomości ciągłego doskonalenia, rozszerzania i integrowania postępującej wiedzy niezbędnej do realizacji zadań w sposób indywidualny i zespołowy w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności w gastronomii, kateringu i zakładach zbiorowego żywienia | TZZ_2A_K04 | — | — | C-1 | T-L-4, T-L-2, T-L-5, T-L-6, T-L-3 | M-1, M-2 | S-2, S-4, S-1 |
TZZ_2A_Gr4-4tr_K02 Nabycie świadomości odpowiedzialnego realizowania zadań indywidualnie i zespołowo w oparciu o postępującą wiedzę jak i umiejętności oceny rozwiązania w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów w gastronomii, kateringu i zakładach zbiorowego żywienia | TZZ_2A_K03 | — | — | C-1 | T-L-4, T-L-2, T-L-5, T-L-6, T-L-3, T-W-9 | M-1, M-2 | S-2, S-4, S-1 |
TZZ_2A_Gr4-4tr_K03 Nabycie świadomości odpowiedzialnego realizowania zadań indywidualnie i zespołowo w oparciu o postępującą wiedzę jak i umiejętności oceny rozwiązania w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów wewnątrz zakładu i między zakładowej | TZZ_2A_K03 | — | — | C-2 | T-W-6, T-W-7, T-W-1, T-W-4, T-W-8, T-W-3, T-W-9, T-W-5, T-W-2 | M-2, M-3 | S-1, S-5, S-7 |
TZZ_2A_Gr4-4tr_K04 Nabycie świadomości ciągłego doskonalenia, rozszerzania i integrowania postępującej wiedzy niezbędnej do realizacji zadań w sposób indywidualny i zespołowy w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładowej i między zakładowej | TZZ_2A_K04 | — | — | C-2 | T-W-6, T-W-7, T-W-1, T-W-4, T-W-8, T-W-3, T-W-9, T-W-5, T-W-2 | M-2, M-3 | S-1, S-5, S-7 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_2A_Gr4-4tr_W01 Poznanie rozszerzonej wiedzy w zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania produktów żywnościowych oraz technologii przechowalnictwa, w tym również organizacji i nadzoru dystrybucji żywności w gastronomii, cateringu i żywieniu zbiorowym | 2,0 | Student nie posiada wiedzy do zaprezentowania w najprostszy sposób wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności w gastronomii, kateringu i zakładach żywienia zbiorowego |
3,0 | Student ma wiedzę do prezentowania bez analizowania wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności w gastronomii, kateringu i zakładach żywienia zbiorowego | |
3,5 | Student ma wiedzę do prezentowania, analizowania wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności w gastronomii, kateringu i zakładach żywienia zbiorowego | |
4,0 | Student ma wiedzę do efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności w gastronomii, kateringu i zakładach żywienia zbiorowego | |
4,5 | Student ma wiedzę do efektywnego prezentowania, analizowania wraz z oszacowaniem błędów i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności w gastronomii, kateringu i zakładach żywienia zbiorowego | |
5,0 | Student ma wiedzę do efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności w gastronomii, kateringu i zakładach żywienia zbiorowego | |
TZZ_2A_Gr4-4tr_W02 Poznanie rozszerzonej wiedzy w zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania produktów żywnościowych oraz technologii przechowalnictwa, w tym również organizacji i nadzoru dystrybucji żywności wewnątrz zakładowej | 2,0 | Student nie ma wiedzy do prezentowania w najprostszy sposób wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej |
3,0 | Student ma wiedzę do prezentowania bez analizowania wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej | |
3,5 | Student ma wiedzę do prezentowania wraz z analizowaniem rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej | |
4,0 | Student ma wiedzę do efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej | |
4,5 | Student ma wiedzę do efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach techniczno-technologicznych oraz oszacować błędy w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej | |
5,0 | Student ma wiedzę do efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_2A_Gr4-4tr_U01 Potrafi dokonać doboru informacji specjalistycznych z różnych dostępnych źródeł, następnie poddać analizie i ocenie, oraz w sposób zintegrowany interpretować wyniki w sposób rozszerzony w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii składowania i dystrybucji produktów żywnościowych w gastronomii, kateringu i zakładach żywienia zbiorowego | 2,0 | Student nie potrafi w sposób najprostszy zaprezentować wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w rozszerzonym zakresie w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności w gastronomii, kateringu i zakładzie zbiorowego żywienia |
3,0 | Student potrafi prezentować bez analizowania wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności z gastronomii, kateringu, zakładach żywienia zbiorowego | |
3,5 | Student potrafi prezentować wraz z analizowaniem wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności z gastronomii, kateringu, zakładach żywienia zbiorowego | |
4,0 | Student potrafi efektywnie prezentować, analizować i prowadzić dyskusję o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności z gastronomii, kateringu, zakładach żywienia zbiorowego | |
4,5 | Student potrafi efektywnie prezentować, analizować wraz z oszacowaniem błędów i prowadzić dyskusję o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności z gastronomii, kateringu, zakładach żywienia zbiorowego | |
5,0 | Student potrafi efektywnie prezentować, analizować i prowadzić dyskusję o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności z gastronomii, kateringu, zakładach żywienia zbiorowego | |
TZZ_2A_Gr4-4tr_U02 Umiejętność w sposób indywidualny i zespołowy realizacji działań i rozliczenie zadań w oparciu o analizę wyników i wniosków w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności w gastronomii, kateringu i zakładzie żywienia zbiorowego | 2,0 | Student nie potrafi zastosować wiedzy w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności w gastronomii, kateringu, zakładach żywienia zbiorowego celem zaprezentowania w najprosztszy sposób studium przypadku rozwiązania |
3,0 | Student potrafi zastosować wiedzę w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności w gastronomii, kateringu, zakładach zbiorowego żywienia celem prezentowania bez analizowania studium przypadku rozwiązania | |
3,5 | Student potrafi zastosować wiedzę w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności w gastronomii, kateringu i zakładach żywienia zbiorowego celem prezentowania wraz z analizowaniem studium przypadku rozwiązania | |
4,0 | Student potrafi efektywnie integrować wiedzę w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności w gastronomii, kateringu i zakładach żywienia zbiorowego celem analizowania studium przypadku, efektywnej prezentacji, prowadzenia dyskusji i uzyskiwaniu rozwiązania | |
4,5 | Student potrafi efektywnie integrować wiedzę w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności w gastronomii, kateringu i zakładach żywienia zbiorowego celem analizowania studium przypadku, efektywnej prezentacji wraz z oszacowaniem błędów, prowadzenia dyskusji i uzyskiwaniu rozwiązania | |
5,0 | Student potrafi efektywnie integrować wiedzę w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności w gastronomii, kateringu i zakładach żywienia zbiorowego celem analizowania studium przypadku, efektywnej prezentacji, prowadzenia dyskusji i uzyskiwaniu rozwiązania | |
TZZ_2A_Gr4-4tr_U03 Potrafi dokonać doboru informacji specjalistycznych z różnych dostępnych źródeł, następnie poddać analizie i ocenie, oraz w sposób zintegrowany interpretować wyniki w sposób rozszerzony w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii składowania i dystrybucji produktów żywnościowych wewnątrz zakładowej i między zakładowej | 2,0 | Student nie potrafi w sposób najprostszy zaprezentować wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w rozszerzonym zakresie w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu oraz między zakładowej |
3,0 | Student potrafi prezentować bez analizowania wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w rozszerzonym zakresie w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu oraz między zakładowej | |
3,5 | Student potrafi prezentować wraz z analizowaniem wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu oraz między zakładowej | |
4,0 | Student potrafi efektywnie prezentować, analizować i prowadzić dyskusję o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu oraz między zakładowej | |
4,5 | Student potrafi efektywnie prezentować, analizować i prowadzić dyskusję o rozwiązaniach techniczno-technologicznych z oszacowaniem błędów, w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu oraz między zakładowej | |
5,0 | Student potrafi efektywnie prezentować, analizować i prowadzić dyskusję o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu oraz między zakładowej | |
TZZ_2A_Gr4-4tr_U04 Umiejętność w sposób indywidualny i zespołowy realizacji działań i rozliczenie zadań w oparciu o analizę wyników i wniosków w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładowej i między zakładowej | 2,0 | Student nie potrafi zastosować wiedzy w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej celem zaprezentowania w najprosztszy sposób studium przypadku rozwiązania |
3,0 | Student potrafi zastosować wiedzę w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej celem prezentowania bez analizowania studium przypadku rozwiązania | |
3,5 | Student potrafi zastosować wiedzę w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej celem prezentowania wraz z analizowania studium przypadku rozwiązania | |
4,0 | Student potrafi integrować wiedzę w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej celem analizowania studium przypadku, efektywnej prezentacji, prowadzenia dyskusji i uzyskiwaniu rozwiązania | |
4,5 | Student potrafi efektywnie integrować wiedzę w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej celem analizowania wraz z oszacowaniem błędów w studium przypadku, efektywnej prezentacji, prowadzenia dyskusji i uzyskiwaniu rozwiązania | |
5,0 | Student potrafi efektywnie integrować wiedzę w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej celem analizowania studium przypadku, efektywnej prezentacji, prowadzenia dyskusji i uzyskiwaniu rozwiązania |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_2A_Gr4-4tr_K01 Nabycie świadomości ciągłego doskonalenia, rozszerzania i integrowania postępującej wiedzy niezbędnej do realizacji zadań w sposób indywidualny i zespołowy w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności w gastronomii, kateringu i zakładach zbiorowego żywienia | 2,0 | Student ma świadomość odpowiedzialności w braku umięjętności prezentowania w najprostszy sposób o osiągniętych wynikach rozwiązań podczas realizacji zadań w zakresie chłodniczego zabezpieczenia żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów w gastronomii, kateringu i zakładach zbiorowego żywienia w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności |
3,0 | Student ma świadomość odpowiedzialności w prezentowaniu, bez analizowania wyników rozwiązań podczas realizacji zadań w zakresie chłodniczego zabezpieczenia żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów w gastronomii, kateringu i zakładach żywienia zbiorowego w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności | |
3,5 | Student ma świadomość odpowiedzialności w prezentowaniu wraz z analizowaniem wyników rozwiązań podczas realizacji zadań w zakresie chłodniczego zabezpieczenia żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów w gastronomii, kateringu i zakładach żywienia zbiorowego w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności | |
4,0 | Student ma świadomość odpowiedzialności w efektywnym prezentowaniu, analizowaniu i prowadzeniu dyskusji o osiągniętych wynikach rozwiązań podczas realizacji zadań w zakresie chłodniczego zabezpieczenia żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów w gastronomii, kateringu i zakładach żywienia zbiorowego | |
4,5 | Student ma świadomość odpowiedzialności w efektywnym prezentowaniu, analizowaniu wraz z oszacowaniem błędów i prowadzeniu dyskusji o osiągniętych wynikach rozwiązań podczas realizacji zadań w zakresie chłodniczego zabezpieczenia żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów w gastronomii, kateringu i zakładach żywienia zbiorowego | |
5,0 | Student ma świadomość odpowiedzialności w efektywnym prezentowaniu, analizowaniu i prowadzeniu dyskusji o osiągniętych wynikach rozwiązań podczas realizacji zadań w zakresie chłodniczego zabezpieczenia żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów w gastronomii, kateringu i zakładach żywienia zbiorowego | |
TZZ_2A_Gr4-4tr_K02 Nabycie świadomości odpowiedzialnego realizowania zadań indywidualnie i zespołowo w oparciu o postępującą wiedzę jak i umiejętności oceny rozwiązania w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów w gastronomii, kateringu i zakładach zbiorowego żywienia | 2,0 | Student posiada świadomość nie rozwijania i nie doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych technologii chłodniczego zabezpieczenia żywności i dystrybucji żywności, co staje się efektem że nie potrafi w najprostszy sposób prezentować postępujących wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w tym obszarze zagadnień |
3,0 | Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych technologii chłodniczego zabezpieczenia żywności i dystrybucji żywności celem efektywnego prezentowania bez analizowania wyników rozwiązań w tym zakresie w oparciu o uzyskane umiejętności | |
3,5 | Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych technologii chłodniczego zabezpieczenia żywności i dystrybucji żywności celem efektywnego prezentowania wraz z analizowaniem o rozwiązaniach w tym zakresie w oparciu o uzyskane umiejętności | |
4,0 | Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych technologii chłodniczego zabezpieczenia żywności i dystrybucji żywności celem efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach w tym zakresie w oparciu o uzyskane umiejętności | |
4,5 | Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych technologii chłodniczego zabezpieczenia żywności i dystrybucji żywności celem efektywnego prezentowania, analizowania wraz z oszacowaniem błędów i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach w tym zakresie w oparciu o uzyskane umiejętności | |
5,0 | Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych technologii chłodniczego zabezpieczenia żywności i dystrybucji żywności celem efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach w tym zakresie w oparciu o uzyskane umiejętności | |
TZZ_2A_Gr4-4tr_K03 Nabycie świadomości odpowiedzialnego realizowania zadań indywidualnie i zespołowo w oparciu o postępującą wiedzę jak i umiejętności oceny rozwiązania w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów wewnątrz zakładu i między zakładowej | 2,0 | Student nie umie wykorzystać uzyskanych podstawowych informacji i interpretacji niezbędnych do realizacji zadania wykorzystując dostępną aparaturę oraz przyrządy w oparciu o metodykę w zakresie przedmiotu |
3,0 | Student umie zrealizować zadanie wykorzystując dostępną aparaturę oraz przyrządy w oparciu o metodykę w zakresie przedmiotu waraz z opracowaniem wniosków | |
3,5 | Student poprawnie umie wykonać zadania wykorzystując dostępną aparaturę oraz przyrządy w oparciu o metodykę w zakresie przedmiotu wraz z opracowaniem wniosków i ich interpretacją | |
4,0 | Student umie nie tylko poprawnie wyszukiwać i analizować niezbędne informacje ale również je porównywać celem zrealizowania zadania korzystając z dostępnej aparatury oraz przyrządów w oparciu o metodykę w zakresie przedmiotu | |
4,5 | Student umie wyszukiwać i analizować niezbędne informacje do zrealizowania zadania korzystając z dostępnej aparatury oraz przyrządów w oparciu o metodykę w zakresie przedmiotu wraz z opracowaniem wniosków i ich interpretacji | |
5,0 | Student umie w sposób efektywny wyszukiwać i analizować niezbędne informacje wraz z interpretacją wnioskowaniem i porównaniem do zrealizowania zadania korzystając z dostępnej aparatury oraz przyrządów w oparciu o metodykę w zakresie przedmiotu | |
TZZ_2A_Gr4-4tr_K04 Nabycie świadomości ciągłego doskonalenia, rozszerzania i integrowania postępującej wiedzy niezbędnej do realizacji zadań w sposób indywidualny i zespołowy w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładowej i między zakładowej | 2,0 | Student nie ma świadomości swojej wiedzy i umiejętności nie rozumie potrzeby i nie zna możliwości w zakresie przedmiotu |
3,0 | student ma częściową świadomość sowjej wiedzy i umiejętności częściowo rozumie potrzebę i zna możliwości w zakresie przedmiotu | |
3,5 | Student ma świadomość swoje wiedzy i umiejętności pomyślnie rozumie potrzebę i zna możliwości w zakresie przedmiotu | |
4,0 | Student ma zadowalającą świadomość swojej wiedzy i umiejętności zadowaląjąco rozumie potrzebę i zna możliwości w zakresie przedmiotu | |
4,5 | Student ma znaczną świadomość sowjej wiedzy i umiejętności bardzo dobrze rozumie potrzebę i zna możliwości w zakresie przedmiotu | |
5,0 | Student ma pełną świadomość swojej wiedzy i umiejętności znakomicie rozumie potrzebę i zna możliwości z akresie przedmiotu |
Literatura podstawowa
- Gaziński B., Technika chłodnicza dla praktyków. Przechowalnictwo i transport., Wyd. Systherm. Poznań., Poznań, 2003
- Zwierzycki W., Transport chłodniczy żywności., Wyd. Politechnika Poznańska. Poznań., Poznań, 2005
- Kwaśniewski S.T., Pojazdy izotermiczne i chłodnicze. Teoria, konstrukcja, badania., OWPW. Wrocław, Wrocław, 1997
- Leśmian-Kordas R., Pilawski T., Towary pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w transporcie morskim., WSM Szczecin, Szczecin, 1990
- Leśmian-Kordas R., Pilawski T., Towary pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w transporcie morskim., WSM Szczecin., Szczecin, 1990
- Szczechowiak E., Poradnik Klimatyzacja., Poznań, 2001
- Bykowski P., Sikorski Z., Zimińska H., Technologia chłodniczego utrwalania morskich surowców żywnościowych., Wyd. Morskie. Gdańsk., Gdańsk, 2011
- Bykowski P., Sikorski Z., Zimińska H., Technologia chłodniczego utrwalania morskich surowców żywnościowych., Wyd. Morskie. Gdańsk., Gdańsk, 1977
- Cziżov G.B., Procesy cieplne w technologii chłodniczej produktów żywnościowych., WNT, W-wa, 1980
- Cziżov G.B., Procesy cieplne w technologii chłodniczej produktów żywnościowych., WNT, Warszawa, 1980
- Podeszewski Z., Ćwiczenia rachunkowe z technologii zabezpieczenia surowców rybnych., Akademia Rolnicza Szczecin., Szczecin, 1978
- Podeszewski Z., Stodolnik L., Ćwiczenia z technologii zabezpieczenia surowców rybnych., Miniskrypt Akademia Rolnicza Szczecin., Szczecin, 1980
Literatura dodatkowa
- Michałowski S., Technologia chłodnictwa żywności. Składniki pokarmowe i kontrola ich przemian., Polit. Łódzka., Łódź, 1995
- Zina M., Utrwalanie i przechowywanie żywności, Wyd. Uniwersytet Rzeszowski, Rzeszów, 2008
- Zina M., Utrwalanie i przechowywanie żywności., Wyd. Uniwersytet Rzeszowski., Rzeszów, 2008
- Gaziński B., Technika klimatyzacyjna dla praktyków., Wyd. Systherm. Poznań, Poznań, 2005
- Gaziński B., Technika klimatyzacyjna dla praktyków., Wyd. Systherm. Poznań., Poznań, 2005