Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty uczenia się | UWW_1A_C11_U01 | Student nabywa umiejętności prowadzenia uprawy wybranych gatunków roślin ogrodniczych. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | UWW_1A_U06 | student potrafi zdiagnozować zasobność gleb, stosuje zasady racjonalnego nawożenia mineralnego zgodnego z potrzebami uprawianych roślin ogrodniczych |
---|
UWW_1A_U08 | student posiada umiejętność zaplanowania i wykonywania podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawach ogrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winnic |
UWW_1A_U04 | student ma umiejętność określania biotycznych i abiotycznych zagrożeń dla upraw ogrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winorośli, potrafi stosować metody służące przeciwdziałaniu i zwalczaniu potencjalnych zagrożeń |
UWW_1A_U05 | student potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin ogrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winorośli, dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin |
UWW_1A_U10 | student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego i winnicy pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych, stosuje te rozwiązania w praktyce |
UWW_1A_U18 | student posiada umiejętność wyszukiwania i analizy potrzebnych informacji w celu sporządzania prostych opracowań naukowych |
UWW_1A_U03 | student ma umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian winorośli oraz innych roślin ogrodniczych |
UWW_1A_U09 | student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania metod i technologii uprawy w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia |
UWW_1A_U13 | student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu kierunku studiów z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami i odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą i winiarską, potrafi samodzielnie planować i realizować własne uczenie się przez całe życie, umie organizować pracę indywidualną oraz w zespole |
Cel przedmiotu | C-2 | Zapoznanie studentów z podstawami produkcji wybranych gatunków warzyw należących do 10 grup użytkowych. |
---|
C-3 | Zaznajomienie studentów z metodami produkcji wybranych gatunków roślin sadowniczych |
C-1 | Zaznajomienie z podstawami produkcji, zastosowaniem i asortymentem wybranych grup roślin ozdobnych. |
Treści programowe | T-A-2 | Podstawy produkcji wybranych gatunków warzyw z grupy kapustnych |
---|
T-A-1 | Podstawy produkcji, zastosowanie i asortyment bylin. |
T-W-1 | Podstawy produkcji, zastosowanie i asortyment roślin ozdobnych jednorocznych, dwuletnich i pojemnikowych. |
T-W-2 | Podstawy produkcji wybranych gatunków warzyw z grupy: psiankowatych, dyniowatych, cebulowych, liściowych, strączkowych, korzeniowych, rzepowatych, wieloletnich i różnych. |
T-W-3 | Podstawy produkcji wybranych gatunków roślin sadowniczych |
Metody nauczania | M-3 | Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje) |
---|
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
M-1 | Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny) |
Sposób oceny | S-3 | Ocena podsumowująca: Kolokwium z wykładów |
---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian z ćwiczeń |
S-2 | Ocena formująca: Przygotowanie i prezentowanie przygotowanego zagadnienia |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student potrafi wyprodukować 60% gatunków roślin ogrodniczych, będących przedmiotem treści wykładów i ćwiczeń. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |