Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)
specjalność: mikrobiologia stosowana

Sylabus przedmiotu Biopreparaty w biotechnologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biopreparaty w biotechnologii
Specjalność mikrobiologia stosowana
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 11 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 15 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL6 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy mikrobiologii i biotechnologii
W-2Podstawy genetyki bakterii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem jest zapoznanie studentów z możliwościami zastowania mikroorganizmów i pochodzących z nich prodktów aktywnych do tworzenia biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Metody ilościowo-jakościowe oznaczania mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów12
T-L-2Wykorzystanie metod biologii molekularnej w oznaczaniu przydatności drobnoustrojów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów4
T-L-3Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów4
T-L-4Techiki otrzymywania biopreparatów6
T-L-5Kryteria wyboru i zastosowanie metod przechowywania biopreparatów4
30
wykłady
T-W-1Akty prawne regulujące zatwierdzanie i wykorzystanie biopreparatów1
T-W-2Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów2
T-W-3Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu2
T-W-4Podział biopreparatów2
T-W-5Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów2
T-W-6Biopreparaty nowej generacji2
T-W-7Techniki otrzymywania biopreparatów2
T-W-8Metody przechowywania biopreparatów2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo studentów w zajęciach laboratoryjnych30
A-L-2Samodzielne studiowanie publikacji naukowych15
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia części laboratoryjnej10
A-L-4Konsultacje z prowadzącym5
60
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Samodzielny przegląd literatury5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej zajęć10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O11-2_W01
Zna i rozumie w stopniu zaawansownym zagadnienia związne z kryteriami selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach i technik ich modyfikacji.
MS_1A_W09, MS_1A_W10C-1T-W-3, T-W-5, T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-7, T-W-8, T-W-6M-2, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O11-2_U01
Student potrafi dokonać selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach oraz wybrać techniki ich modyfikacji. Student potrafi dokonać podziału biopreparatów i je zastosować w zalezności od celu wykorzystania.
MS_1A_U06C-1T-L-4, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2M-2, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O11-2_K01
Jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy
MS_1A_K01, MS_1A_K05C-1T-W-3, T-W-5, T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-8, T-W-6, T-L-4, T-L-5, T-L-1, T-L-2M-2, M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O11-2_W01
Zna i rozumie w stopniu zaawansownym zagadnienia związne z kryteriami selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach i technik ich modyfikacji.
2,0
3,0Student zna i rozumie zagadnienia związane z kryteriami selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach i technikami ich modyfikacji w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O11-2_U01
Student potrafi dokonać selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach oraz wybrać techniki ich modyfikacji. Student potrafi dokonać podziału biopreparatów i je zastosować w zalezności od celu wykorzystania.
2,0
3,0Student potrafi dokonać selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach oraz wybrać techniki ich modyfikacji w stopniu dostatecznym. Student potrafi dokonać podziału biopreparatów i je zastosować w zalezności od celu wykorzystania w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O11-2_K01
Jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy
2,0
3,0Jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z., Mikrobiolgia techniczna. Mikroorganizmy i środowiska ich wystepowania. tom 1, 2, PWN, Warszawa, 2009
  2. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003
  3. Błaszczyk M. K., Goryluk - Salmonowicz A., Przemysłowe wykorzsytanie mikroorganizmów, PWN, Warszawa, 2020

Literatura dodatkowa

  1. Seidman L.A., Moore C.J., Basic Laboratory Methods for Biotechnology, Prentice-Hall, Londyn, 2000
  2. Ecological Engineering and enviromnet Protection

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Metody ilościowo-jakościowe oznaczania mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów12
T-L-2Wykorzystanie metod biologii molekularnej w oznaczaniu przydatności drobnoustrojów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów4
T-L-3Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów4
T-L-4Techiki otrzymywania biopreparatów6
T-L-5Kryteria wyboru i zastosowanie metod przechowywania biopreparatów4
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Akty prawne regulujące zatwierdzanie i wykorzystanie biopreparatów1
T-W-2Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów2
T-W-3Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu2
T-W-4Podział biopreparatów2
T-W-5Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów2
T-W-6Biopreparaty nowej generacji2
T-W-7Techniki otrzymywania biopreparatów2
T-W-8Metody przechowywania biopreparatów2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo studentów w zajęciach laboratoryjnych30
A-L-2Samodzielne studiowanie publikacji naukowych15
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia części laboratoryjnej10
A-L-4Konsultacje z prowadzącym5
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Samodzielny przegląd literatury5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej zajęć10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O11-2_W01Zna i rozumie w stopniu zaawansownym zagadnienia związne z kryteriami selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach i technik ich modyfikacji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W09Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z kierunkami i mechanizmami ewolucji, procesami je warunkującymi na poziomie molekularnym. Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z podstawowymi technikami biologii molekularnej i inżynierii genetycznej oraz możliwościami wykorzystania organizmów modyfikowanych w rolnictwie i przemyśle spożywczym.
MS_1A_W10Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z oprzyrządowaniem i technikami biotechnologicznymi oraz ich wykorzystaniem w przeprowadzaniu bioprocesów.
Cel przedmiotuC-1Celem jest zapoznanie studentów z możliwościami zastowania mikroorganizmów i pochodzących z nich prodktów aktywnych do tworzenia biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu.
Treści programoweT-W-3Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu
T-W-5Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów
T-W-1Akty prawne regulujące zatwierdzanie i wykorzystanie biopreparatów
T-W-4Podział biopreparatów
T-W-2Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
T-W-7Techniki otrzymywania biopreparatów
T-W-8Metody przechowywania biopreparatów
T-W-6Biopreparaty nowej generacji
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie zagadnienia związane z kryteriami selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach i technikami ich modyfikacji w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O11-2_U01Student potrafi dokonać selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach oraz wybrać techniki ich modyfikacji. Student potrafi dokonać podziału biopreparatów i je zastosować w zalezności od celu wykorzystania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U06Potrafi stosować podstawowe techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i dziedzin pokrewnych oraz potrafi przeprowadzać obserwację i ocenę zjawisk procesowych.
Cel przedmiotuC-1Celem jest zapoznanie studentów z możliwościami zastowania mikroorganizmów i pochodzących z nich prodktów aktywnych do tworzenia biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu.
Treści programoweT-L-4Techiki otrzymywania biopreparatów
T-L-5Kryteria wyboru i zastosowanie metod przechowywania biopreparatów
T-L-1Metody ilościowo-jakościowe oznaczania mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
T-L-3Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów
T-L-2Wykorzystanie metod biologii molekularnej w oznaczaniu przydatności drobnoustrojów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi dokonać selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach oraz wybrać techniki ich modyfikacji w stopniu dostatecznym. Student potrafi dokonać podziału biopreparatów i je zastosować w zalezności od celu wykorzystania w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O11-2_K01Jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Jest gotów do dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Jest gotów wyznaczyć kierunki własnego rozwoju i kształcenia.
MS_1A_K05Jest gotów popularyzować nabytą wiedzę.
Cel przedmiotuC-1Celem jest zapoznanie studentów z możliwościami zastowania mikroorganizmów i pochodzących z nich prodktów aktywnych do tworzenia biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu.
Treści programoweT-W-3Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu
T-W-5Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów
T-W-1Akty prawne regulujące zatwierdzanie i wykorzystanie biopreparatów
T-W-4Podział biopreparatów
T-W-2Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
T-W-8Metody przechowywania biopreparatów
T-W-6Biopreparaty nowej generacji
T-L-4Techiki otrzymywania biopreparatów
T-L-5Kryteria wyboru i zastosowanie metod przechowywania biopreparatów
T-L-1Metody ilościowo-jakościowe oznaczania mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
T-L-2Wykorzystanie metod biologii molekularnej w oznaczaniu przydatności drobnoustrojów wykorzystywanych w tworzeniu biopreparatów
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0