Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)
specjalność: mikrobiologia stosowana

Sylabus przedmiotu Techniki mikrobiologiczne:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Techniki mikrobiologiczne
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL1 45 4,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Posiadanie wiedzy i umiejętności z zakresu biologii i chemii.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt.3
T-L-2Techniki sterylizacji.4
T-L-3Techniki przygotowania podłoży mikrobiologicznych.3
T-L-4Techniki hodowli drobnoustrojów tlenowych.5
T-L-5Technniki hodowli drobnoustrojów beztlenowych.4
T-L-6Próbkobranie - techniki pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych.3
T-L-7Kalibracja pipet automatycznych.3
T-L-8Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku - metody płytkowe5
T-L-9Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku - metody NPL, miano.5
T-L-10Kontrola jakości podłoży mikrobiologicznych. Dobór szczepów kontrolnych.7
T-L-11Techniki przechowywania szczepów bakteryjnych. Kolekcje szczepów wzorcowych.3
45

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach45
A-L-2Studiowanie literatury45
A-L-3Przygotawanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych16
A-L-4Konsultacje z prowadzącym zajęcia5
A-L-5Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń.8
119

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-3Ocena formująca: praktyczne zaliczenie ćwiczeń

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C2_W01
Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym metody mikrobiologiczne wykorzystywane do izolacji mikroorganizmów, ich wady i zalety.
MS_1A_W04, MS_1A_W12C-1T-L-2, T-L-6, T-L-4, T-L-3, T-L-11, T-L-8, T-L-5, T-L-1M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C2_U01
Student potrafi: ocenić przydatność okreslonej techniki mikrobiologicznej do wybranego doświadczenia, wykonywać pod kierunkiem prowadzacego proste testy, interpretacji i wyciagania wniosków, posługiwać się naukową terminologią mikrobiologiczną dotyczącą technik mikrobiologicznych,
MS_1A_U02C-1T-L-2, T-L-6, T-L-4, T-L-3, T-L-11, T-L-8, T-L-5, T-L-1M-1S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C2_K01
Student jest gotowy do wykorzystywania różnych technik mikrobiologicznych umożliwiających izolację i identyfikacje mikroorganizmów.
MS_1A_K01C-1T-L-2, T-L-6, T-L-4, T-L-3, T-L-11, T-L-8, T-L-5, T-L-1M-1S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C2_W01
Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym metody mikrobiologiczne wykorzystywane do izolacji mikroorganizmów, ich wady i zalety.
2,0
3,0Student zna i rozumie metody mikrobiologiczne wykorzystywane do izolacji mikroorganizmów (ich wady i zalety) w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C2_U01
Student potrafi: ocenić przydatność okreslonej techniki mikrobiologicznej do wybranego doświadczenia, wykonywać pod kierunkiem prowadzacego proste testy, interpretacji i wyciagania wniosków, posługiwać się naukową terminologią mikrobiologiczną dotyczącą technik mikrobiologicznych,
2,0
3,0Student potrafi wykonywać doswiadczenia, stosując określone techniki mikrobiologiczne w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C2_K01
Student jest gotowy do wykorzystywania różnych technik mikrobiologicznych umożliwiających izolację i identyfikacje mikroorganizmów.
2,0
3,0Jest gotów do zastosowania poznanych technik mikrobiologicznych i popularyzacji zdobytej wiedzy w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Buczek J., Buczek K., Zarys mikrobiologii ogólnej, Białystok, Lublin, 2000
  2. Burbianka M., Pliszka A., Mikrobiologia żywności, PZWL, 1983
  3. Duszkiewicz-Reinhard W., Teoria i ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i technicznej, SGGW, Warszawa, 2000
  4. Różalski A., Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej, wyd. Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 1996

Literatura dodatkowa

  1. Journal of Microbiology
  2. Schlegel H.G., Mikrobiologia ogólna, PWN, Warszawa, 2008, 2

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt.3
T-L-2Techniki sterylizacji.4
T-L-3Techniki przygotowania podłoży mikrobiologicznych.3
T-L-4Techniki hodowli drobnoustrojów tlenowych.5
T-L-5Technniki hodowli drobnoustrojów beztlenowych.4
T-L-6Próbkobranie - techniki pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych.3
T-L-7Kalibracja pipet automatycznych.3
T-L-8Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku - metody płytkowe5
T-L-9Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku - metody NPL, miano.5
T-L-10Kontrola jakości podłoży mikrobiologicznych. Dobór szczepów kontrolnych.7
T-L-11Techniki przechowywania szczepów bakteryjnych. Kolekcje szczepów wzorcowych.3
45

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach45
A-L-2Studiowanie literatury45
A-L-3Przygotawanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych16
A-L-4Konsultacje z prowadzącym zajęcia5
A-L-5Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń.8
119
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C2_W01Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym metody mikrobiologiczne wykorzystywane do izolacji mikroorganizmów, ich wady i zalety.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W04Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu nomenklatury, podstawowych definicji i budowy składników żywności oraz wzajemne związki i przemiany wynikające z oddziaływań między nimi.
MS_1A_W12Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia z zakresu organizacji, wyposażenia oraz metod pracy i bezpieczeństwa laboratoriów badawczych i diagnostycznych w szczególności laboratoriów mikrobiologicznych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.
Treści programoweT-L-2Techniki sterylizacji.
T-L-6Próbkobranie - techniki pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych.
T-L-4Techniki hodowli drobnoustrojów tlenowych.
T-L-3Techniki przygotowania podłoży mikrobiologicznych.
T-L-11Techniki przechowywania szczepów bakteryjnych. Kolekcje szczepów wzorcowych.
T-L-8Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku - metody płytkowe
T-L-5Technniki hodowli drobnoustrojów beztlenowych.
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt.
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie metody mikrobiologiczne wykorzystywane do izolacji mikroorganizmów (ich wady i zalety) w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C2_U01Student potrafi: ocenić przydatność okreslonej techniki mikrobiologicznej do wybranego doświadczenia, wykonywać pod kierunkiem prowadzacego proste testy, interpretacji i wyciagania wniosków, posługiwać się naukową terminologią mikrobiologiczną dotyczącą technik mikrobiologicznych,
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U02Potrafi posługiwać się poprawną terminologią biologiczną, chemiczną i fizyczną, potrafi dobrać właściwe procedury i metody badawcze.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.
Treści programoweT-L-2Techniki sterylizacji.
T-L-6Próbkobranie - techniki pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych.
T-L-4Techniki hodowli drobnoustrojów tlenowych.
T-L-3Techniki przygotowania podłoży mikrobiologicznych.
T-L-11Techniki przechowywania szczepów bakteryjnych. Kolekcje szczepów wzorcowych.
T-L-8Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku - metody płytkowe
T-L-5Technniki hodowli drobnoustrojów beztlenowych.
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt.
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-3Ocena formująca: praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wykonywać doswiadczenia, stosując określone techniki mikrobiologiczne w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C2_K01Student jest gotowy do wykorzystywania różnych technik mikrobiologicznych umożliwiających izolację i identyfikacje mikroorganizmów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Jest gotów do dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Jest gotów wyznaczyć kierunki własnego rozwoju i kształcenia.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz z możliwościami wykorzystania różnych technik mikrobiologicznych.
Treści programoweT-L-2Techniki sterylizacji.
T-L-6Próbkobranie - techniki pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych.
T-L-4Techniki hodowli drobnoustrojów tlenowych.
T-L-3Techniki przygotowania podłoży mikrobiologicznych.
T-L-11Techniki przechowywania szczepów bakteryjnych. Kolekcje szczepów wzorcowych.
T-L-8Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku - metody płytkowe
T-L-5Technniki hodowli drobnoustrojów beztlenowych.
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt.
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-3Ocena formująca: praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest gotów do zastosowania poznanych technik mikrobiologicznych i popularyzacji zdobytej wiedzy w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0