Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: technologia rybna

Plany studiów w roku akademickim 2021/2022 - semestr 3:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,00,510

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Enzymologiaegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,59
laboratoriapraktyczne0,50,59

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,018
wykładyaudytoryjne1,00,59
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,018
wykładyaudytoryjne2,01,018
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,50,518
wykładyaudytoryjne0,50,59

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 14 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analityka żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
2 Higieniczno-toksykologiczna ocena opakowańegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
3 Mikrobiologia przemysłowaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
4 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
5 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
6 Patogeny w żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
7 Podstawy metod toksykometrycznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
8 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
9 Systemy zarządzania jakością żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
10 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
11 Towaroznawstwo napojówegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
12 Towaroznawstwo żywności ekologicznejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
13 Towaroznawstwo żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i funkcjonalnejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
14 Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363

Blok obieralny 5 - do wybrania 2 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
2 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,563
laboratoriapraktyczne1,00,7123
3 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
4 Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
5 Technologia produktów cukierniczychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
6 Usługi gastronomiczne i cateringoweegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
7 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
8 Zastosowanie preparatów enzymatycznych w technologii mleczarskiejegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,7123

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
2 Dietetyka bariatrycznaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
3 Dietetyka w chorobach autoimmunologicznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
4 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
5 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363
6 Normy i zalecenia żywieniowe - aspekty praktyczneegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,363
laboratoriapraktyczne1,00,7123
7 Żywienie różnych grup ludnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,7123
wykładyaudytoryjne1,00,363

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne opakowania do żywnościegzamin1,0wykładyaudytoryjne0,50,563
laboratoriapraktyczne0,50,5123
2 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5123
wykładyaudytoryjne0,50,363
3 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5123
wykładyaudytoryjne0,50,363
4 Projektowanie i eksploatacja linii technologicznych.egzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5123
wykładyaudytoryjne0,50,363
5 Wybrane działy z reologiiegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5123
wykładyaudytoryjne0,50,363