Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia i żywienie
Sylabus przedmiotu Towaroznawstwo żywności z elementami prawa żywnościowego:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Towaroznawstwo żywności z elementami prawa żywnościowego | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Grzegorz Bienkiewicz <Grzegorz.Bienkiewicz@zut.edu.pl>, Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>, Ludmiła Zienkowicz <Ludmila.Zienkowicz@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Zaliczenie z przedmiotów: Chemia, Chemia żywności, Technologia mleczarska, Analiza i Ocena Jakości, Technologia spożywczych produktów fermentowanych |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przygotowanie studenta do samodzielnej oceny towaroznawczej produktów żywnościowych tak aby umiał wyszukać metodykę, sporządzić kosztorys analizy, przygotować odczynniki, samodzielnie wykonać oznaczenie z użyciem metod rutynowych i instrumentalnych, opracować i przedstawić wyniki oraz znać podstawowe elementy prawa żywnościowego UE a także przepisy dotyczące urzędowej kontroli jakości |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Kryteria podziału asortymentowego, specyfika i cechy charakterystyczne towarów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego | 2 |
T-L-2 | Wpływ wybranych czynników technologicznych na jakość wybranych towarów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego | 3 |
T-L-3 | Zmiany jakości towarów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego podczas przechowywania | 3 |
T-L-4 | Ocena towaroznawcza wybranych surowców i przetworów mięsnych | 3 |
T-L-5 | Ocena towaroznawcza wybranych asortymentów mleka i przetworów mlecznych | 2 |
T-L-6 | Ocena towaroznawcza używek | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Branżowy podział produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. | 2 |
T-W-2 | Charakterystyka towaroznawcza napojów alkoholowych i bezalkoholowych | 6 |
T-W-3 | Charakterystyka towaroznawcza używek | 6 |
T-W-4 | Charakterystyka towaroznawcza wyrobów cukierniczych | 2 |
T-W-5 | Charakterystyka towroznawcza ryb, owoców morza i ich produktów | 2 |
T-W-6 | Charakterystyka towaroznawcza przetworów mleczarskich | 2 |
T-W-7 | Charakterystyka towaroznawcza przetworów mięsnych | 2 |
T-W-8 | Jakość totalna, jakość projektowa, powody doskonalenia jakości | 3 |
T-W-9 | Prawo żywnościowe UE, rodzaje aktów prawnych, prawo obligatoryjne | 4 |
T-W-10 | Urzędowa kontrola jakości | 1 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | Studiowanie literatury naukowej | 5 |
A-L-3 | Konsultacje | 2 |
A-L-4 | Przygotowanie do egzaminu | 8 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | Studiowanie literatury naukowej | 14 |
A-W-3 | Konsultacje | 2 |
A-W-4 | Przygotowanie do egzaminu | 14 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | pogadanka |
M-3 | zajęcia laboratoryjne |
M-4 | zajęcia praktyczne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: egzamin w formie pisemnej z tematyki wykładów i ćwiczeń |
S-2 | Ocena formująca: oceny cząstkowe za wykonanie poszczególnych ćwiczeń |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D15zcid_W01 Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu metody klasyfikacji w zakresie towaroznawstwa różnych grup żywności a także systemu kwalifikacji towarów i prawa UE. | TZZ_1A_W14 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-4, T-W-3, T-W-2, T-W-7, T-W-5, T-W-6, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4 | M-4, M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_C13_U01 Potrafi krytycznie ocenić przydatność metod do oceny i analizy towaroznawczej środków spożywczych. | TZZ_1A_U23 | — | — | — | — | — | — |
TZZ_1A_D15zcid_U02 Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnych źródeł literaturowych, baz danych i innych źródeł niezbędnych do klasyfikacji towaroznawczej środków żywnościowych. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. Potrafi zaprezentować rezultaty w formie pisemnej i ustnej. | TZZ_1A_U01 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-4, T-W-3, T-W-2, T-W-7, T-W-5, T-W-6, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4 | M-4, M-1, M-2, M-3 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D15zcid_K01 Jest gotów do współdziałania i pracy w grupie. | TZZ_1A_K03 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-4, T-W-3, T-W-2, T-W-7, T-W-5, T-W-6, T-L-5, T-L-1, T-L-3, T-L-2, T-L-4 | M-4, M-1, M-2, M-3 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D15zcid_W01 Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu metody klasyfikacji w zakresie towaroznawstwa różnych grup żywności a także systemu kwalifikacji towarów i prawa UE. | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie w zaawansowanym stopniu metody klasyfikacji w zakresie towaroznawstwa różnych grup żywności a także systemu kwalifikacji towarów i prawa UE. |
3,0 | Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu na poziomie dostatecznym metody klasyfikacji w zakresie towaroznawstwa różnych grup żywności a także systemu kwalifikacji towarów i prawa UE. | |
3,5 | Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu na poziomie ponad dostatecznym metody klasyfikacji w zakresie towaroznawstwa różnych grup żywności a także systemu kwalifikacji towarów i prawa UE. | |
4,0 | Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu na poziomie dobrym metody klasyfikacji w zakresie towaroznawstwa różnych grup żywności a także systemu kwalifikacji towarów i prawa UE. | |
4,5 | Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu na poziomie ponad dobrym metody klasyfikacji w zakresie towaroznawstwa różnych grup żywności a także systemu kwalifikacji towarów i prawa UE. | |
5,0 | Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu na poziomie bardzo dobrym metody klasyfikacji w zakresie towaroznawstwa różnych grup żywności a także systemu kwalifikacji towarów i prawa UE. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_C13_U01 Potrafi krytycznie ocenić przydatność metod do oceny i analizy towaroznawczej środków spożywczych. | 2,0 | Nie potrafi krytycznie ocenić przydatności metod do oceny i analizy towaroznawczej środków spożywczych. |
3,0 | Potrafi krytycznie ocenić przydatność metod do oceny i analizy towaroznawczej środków spożywczych w stopniu dostatecznym. | |
3,5 | Potrafi krytycznie ocenić przydatność metod do oceny i analizy towaroznawczej środków spożywczych w ponad dostatecznym stopniu.. | |
4,0 | Potrafi krytycznie ocenić przydatność metod do oceny i analizy towaroznawczej środków spożywczych w dobrym stopniu.. | |
4,5 | Potrafi krytycznie ocenić przydatność metod do oceny i analizy towaroznawczej środków spożywczych w ponad dobrym stopniu.. | |
5,0 | Potrafi krytycznie ocenić przydatność metod do oceny i analizy towaroznawczej środków spożywczych w bardzo dobrym stopniu.. | |
TZZ_1A_D15zcid_U02 Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnych źródeł literaturowych, baz danych i innych źródeł niezbędnych do klasyfikacji towaroznawczej środków żywnościowych. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. Potrafi zaprezentować rezultaty w formie pisemnej i ustnej. | 2,0 | Nie potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacji pochodzących z różnych źródeł literaturowych, baz danych i innych źródeł niezbędnych do klasyfikacji towaroznawczej środków żywnościowych. Nie potrafi uzyskanych informacji integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wniosków oraz formułować i uzasadniać opini. Nie potrafi zaprezentować rezultatów w formie pisemnej i ustnej. |
3,0 | Potrafi w dostatecznym stopniu wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnych źródeł literaturowych, baz danych i innych źródeł niezbędnych do klasyfikacji towaroznawczej środków żywnościowych. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. Potrafi zaprezentować rezultaty w formie pisemnej i ustnej w dostatecznym stopniu. | |
3,5 | Potrafi w ponad dostatecznym stopniu wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnych źródeł literaturowych, baz danych i innych źródeł niezbędnych do klasyfikacji towaroznawczej środków żywnościowych. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. Potrafi zaprezentować rezultaty w formie pisemnej i ustnej w ponad dostatecznym stopniu. | |
4,0 | Potrafi w dobrym stopniu wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnych źródeł literaturowych, baz danych i innych źródeł niezbędnych do klasyfikacji towaroznawczej środków żywnościowych. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. Potrafi zaprezentować rezultaty w formie pisemnej i ustnej w dobrym stopniu. | |
4,5 | Potrafi w ponad dobrym stopniu wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnych źródeł literaturowych, baz danych i innych źródeł niezbędnych do klasyfikacji towaroznawczej środków żywnościowych. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. Potrafi zaprezentować rezultaty w formie pisemnej i ustnej w ponad dobrym stopniu. | |
5,0 | Potrafi w bardzo dobrym stopniu wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnych źródeł literaturowych, baz danych i innych źródeł niezbędnych do klasyfikacji towaroznawczej środków żywnościowych. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. Potrafi zaprezentować rezultaty w formie pisemnej i ustnej w bardzo dobrym stopniu. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D15zcid_K01 Jest gotów do współdziałania i pracy w grupie. | 2,0 | Nie jest gotów do współdziałania i pracy w grupie. |
3,0 | Jest gotów w dostatecznym stopniu do współdziałania i pracy w grupie. | |
3,5 | Jest gotów w ponad dostatecznym stopniu do współdziałania i pracy w grupie. | |
4,0 | Jest gotów w dobrym stopniu do współdziałania i pracy w grupie. | |
4,5 | Jest gotów w ponad dobrym stopniu do współdziałania i pracy w grupie. | |
5,0 | Jest gotów w bardzo dobrym stopniu do współdziałania i pracy w grupie. |
Literatura podstawowa
- Przybyłowski, Piotr (Red.), owaroznawstwo artykułów spożywczych. Cz. 1, Akademia Morska, Gdynia, 2013
- Flaczyk, Ewa Maria. (Red.) Górecka, Danuta Red. Korczak, Józef Red. Czapski, Janusz, Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań, 2011
- Flaczyk, Ewa Maria.( Red.) Górecka, Danuta Red. Korczak, Józef Red. Bilska, Agnieszka, Towaroznawstwo żywności pochodzenia zwierzęcego, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań, 2011
- Flaczyk, Ewa Maria. (Red.) Korczak, Józef. (Red.), Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : przewodnik do ćwiczeń, 2010
Literatura dodatkowa
- Niotecka E., Obiedzińsski M., Prawo żywnościowe Unii Europejskiej, FAPA, Warszawa, 2000
- Polish Journal of Commodity Science, Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny, Radom