Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
Efekty uczenia się:
KOD | Umiejętności |
---|---|
TZZ_1A_U01 | Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnycyh źródeł literaturowych. Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego oraz zaprezentować rezultaty w formie pisemnej i ustnej w języku polskim i obcym. |
TZZ_1A_U02 | Potrafi planować i organizować pracę indywidualną i w zespole. |
TZZ_1A_U03 | Potrafi posługiwać się językiem obcym na poziomie B2, czytać ze zrozumiem publikacje naukowe, instrukcje i dokumentację technologiczną. |
TZZ_1A_U04 | Potrafi samodzielnie planować i realizować własne uczenie się przez całe życie. |
TZZ_1A_U05 | Potrafi posługiwać się terminologią chemiczną, dobrać właściwe procedury i metody analityczne, potrafi określić wiarygodność analiz. |
TZZ_1A_U06 | Potrafi zidentyfikować główne składniki żywności, ich przemiany w organizmie i produktach spożywczych oraz krytycznie ocenić zaobserwowane zależności. |
TZZ_1A_U07 | Potrafi wykorzystać wiedzę w zakresie higieny i toksykologii żywności, w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Potrafi dobrać właściwe metody badań. |
TZZ_1A_U08 | Potrafi dokonać wyboru właściwych technik diagnostycznych w analizie mikrobiologicznej żywności, potrafi rozpoznać i krytycznie ocenić organizmy pasożytnicze. |
TZZ_1A_U09 | Potrafi dokonać wyboru metody analizy i oceny żywności, kontrolować zmiany zachodzące podczas jej przechowywania. Potrafi wykryć zafałszowania żywności. |
TZZ_1A_U10 | Potrafi rozwiązywać problemy inżynierskie związane z projektowaniem, wyposażaniem i eksploatacją linii technologicznych przemysłu spożywczego. W tym celu potrafi wykorzystać poznane metody komputerowe. |
TZZ_1A_U11 | Potrafi dokonać identyfikacji surowców pochodzenia wodnego i krytycznie ocenić czynniki wpływające na efektywność eksploatacji organizmów wodnych wykorzystywanych w przetwórstwie żywności. |
TZZ_1A_U12 | Potrafi monitorować środowisko i działać w sposób adekwatny do stopnia jego zagrożenia. |
TZZ_1A_U13 | Potrafi dobrać, zbadać i wykazać zależności pomiędzy sposobem żywienia człowieka i uwarunkowaniami genetycznymi. |
TZZ_1A_U14 | Potrafi zaprojektować, ocenić i skorygować jadłospis dla różnych grup ludności. Potrafi krytycznie ocenić dobór składników diety w celu zwiększenia jej efektów prozdrowotnych. |
TZZ_1A_U15 | Potrafi ocenić i sklasyfikować surowce pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i produkty uboczne, określić zachodzące w nich przemiany i oszacować ich przydatność technologiczną. |
TZZ_1A_U16 | Potrafi zaprojektować produkt spożywczy oraz zaplanować jego proces produkcyjny z uwzględnieniem rachunku ekonomicznego. Potrafi zaprojektować linię technologiczną dobierając właściwe maszyny i urządzenia do przeprowadzenia procesu technologicznego w przetwórstwie żywności. |
TZZ_1A_U17 | Potrafi podejmować działania mające na celu rozwiązywanie problemów techniczno-technologicznych w przetwórstwie surowców żywnościowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Zna wady i zalety podejmowanych działań. |
TZZ_1A_U18 | Potrafi zaplanować metody i sposoby zagospodarowania produktów ubocznych i odpadów przemysłu spożywczego. |
TZZ_1A_U19 | Potrafi właściwie dobrać narzędzia do oceny opakowań i systemów pakowania surowców i produktów spożywczych. |
TZZ_1A_U20 | Potrafi krytycznie ocenić i porównać wpływ różnych procesów technologicznych na jakość i wydajność potraw. |
TZZ_1A_U21 | Potrafi planować i organizować pracę zgodnie z zasadami BHP. |
TZZ_1A_U22 | Potrafi dostrzegać aspekty pozatechniczne w rozwiązywaniu problemów technologicznych. |
TZZ_1A_U23 | Potrafi krytycznie ocenić przydatność metod analitycznych do oceny i analizy poprawności procesów technologicznych. |
TZZ_1A_U24 | Potrafi krytycznie ocenić działania mające na celu rozwiązywanie problemów zawodowych. |
TZZ_1A_U25 | Potrafi wykorzystywać technologie informatyczne przy pozyskiwaniu i przetwarzaniu informacji w zakresie przetwórstwa żywności. |