Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnology (S2)
specjalność: Biotechnology in animal production and environmental protection

Sylabus przedmiotu Veterinary microbiology:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnology
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Veterinary microbiology
Specjalność Biotechnology in animal production and environmental protection
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii
Nauczyciel odpowiedzialny Karol Fijałkowski <karol.fijalkowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 15 1,50,41zaliczenie
wykładyW2 15 1,50,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1microbiology and immunology

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of veterinary microbiology and to provide students with the latest information in scientific microbiology.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Practical information about working in veterynary microbiological laboratory and preparing and storage of culture media;2
T-A-2Microscopic examination of microorganisms - procedures for preparing bacterial smears and stainings of direct preparation.2
T-A-3Detection and identification of various kind of animal pathogens.2
T-A-4Determination of antibiotic susceptibility of animal pathogenic bacteria.2
T-A-5Identification of virulence factors produced by animal pathogenic bacteria.2
T-A-6Molecular diagnostics of microorganisms – PCR based techniques.2
T-A-7Isolation and identification of microorganisms from clinical samples and determination of their quantity.2
T-A-8Isolations of pure bacteria from a mix culture.1
15
wykłady
T-W-1Determination and controlling of bacterial growth.3
T-W-2Culturing of various microorganisms.2
T-W-3Biochemical activity of pathogenic bacteria.2
T-W-4Animal pathogens.2
T-W-5Resistance to antibiotics of animal pathogenic bacteria.2
T-W-6Vrulence factors produced by animal pathogens.2
T-W-7Diagnostic methods used for identyfication of animal pathogenic microorganisms.2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1participation in the course15
A-A-2preparing for classes15
A-A-3independent study of theory necessary to carry out the classes15
45
wykłady
A-W-1participation in the course15
A-W-2preparing to exams15
A-W-3independent study of lectures15
45

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Discussion
M-2Lectures supported by multimedia presentations
M-3Practical work

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Control of proper operation during the laboratory classes.
S-2Ocena formująca: Written test of lectures and exercises.
S-3Ocena podsumowująca: Preparation of the multimedia presentation.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BTap_2A_BTA-A-O1.2_W02
The student knows microbial identification techniques used in microbiological diagnostic laboratory.
BTap_2A_W06C-1T-A-2, T-A-6, T-A-3, T-A-4M-2S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BTap_2A_BTA-A-O1.2_U02
The student uses appropriate methods and techniques to identify microorganisms.
BTap_2A_U05C-1T-A-5, T-A-7, T-A-4, T-W-4, T-W-6, T-W-7M-1, M-3S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BTap_2A_BTA-A-O1.2_K02
The student is able to choose the appropriate method and diagnostic technique depending on the type and purpose of the study.
BTap_2A_K01C-1T-A-2, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-3, T-A-4M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BTap_2A_BTA-A-O1.2_W02
The student knows microbial identification techniques used in microbiological diagnostic laboratory.
2,0
3,0The student has a minimum knowledge on basic techniques used in microbiology diagnostic laboratory.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BTap_2A_BTA-A-O1.2_U02
The student uses appropriate methods and techniques to identify microorganisms.
2,0
3,0The student can sufficiently utilize appropriate methods and techniques for the isolation and identification of microorganisms.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
BTap_2A_BTA-A-O1.2_K02
The student is able to choose the appropriate method and diagnostic technique depending on the type and purpose of the study.
2,0
3,0The student is able to choose the appropriate method and diagnostic technique depending on the type and purpose of the study on a sufficient level.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Wei-Shou Hu, Cell culture bioprocess engineering, University of Minnesota, USA, 2012
  2. Yi-Wei Tang, Charles W. Stratton, Advanced Techniques in Diagnostic Microbiology, Springer, USA, 2006
  3. Yi-Wei Tang, Charles W. Stratton, Advanced Techniques in Diagnostic Microbiology, Springer, USA, 2006
  4. Stephen H. Gillespie, Peter M. Hawkey, Principles and Practice of Clinical Bacteriology, Wiley, UK, 2006
  5. Stokłosowa S. (red.), Hodowla komórek i tkanek, PWN, Warszawa, 2004
  6. Kayser O., Muller R. H. (red.), Biotechnologia Farmaceutyczna, PWN, Warszawa, 2003
  7. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. (red.), Mikrobiologia techniczna, tom 1 i 2, PWN, Warszawa, 2008

Literatura dodatkowa

  1. Stephen P. Denyer (Editor), Norman A. Hodges (Editor), Sean P. Gorman (Editor), Brendan F. Gilmore (Editor), Hugo and Russell's Pharmaceutical Microbiology, Wiley-Blackwell, USA, 2011
  2. C. L. Gyles, J. F. Prescott, J. G. Songer, C. O. Thoen, Pathogenesis of Bacterial Infections in Animals, Blackwell Publishing, 2010

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Practical information about working in veterynary microbiological laboratory and preparing and storage of culture media;2
T-A-2Microscopic examination of microorganisms - procedures for preparing bacterial smears and stainings of direct preparation.2
T-A-3Detection and identification of various kind of animal pathogens.2
T-A-4Determination of antibiotic susceptibility of animal pathogenic bacteria.2
T-A-5Identification of virulence factors produced by animal pathogenic bacteria.2
T-A-6Molecular diagnostics of microorganisms – PCR based techniques.2
T-A-7Isolation and identification of microorganisms from clinical samples and determination of their quantity.2
T-A-8Isolations of pure bacteria from a mix culture.1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Determination and controlling of bacterial growth.3
T-W-2Culturing of various microorganisms.2
T-W-3Biochemical activity of pathogenic bacteria.2
T-W-4Animal pathogens.2
T-W-5Resistance to antibiotics of animal pathogenic bacteria.2
T-W-6Vrulence factors produced by animal pathogens.2
T-W-7Diagnostic methods used for identyfication of animal pathogenic microorganisms.2
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1participation in the course15
A-A-2preparing for classes15
A-A-3independent study of theory necessary to carry out the classes15
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1participation in the course15
A-W-2preparing to exams15
A-W-3independent study of lectures15
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBTap_2A_BTA-A-O1.2_W02The student knows microbial identification techniques used in microbiological diagnostic laboratory.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBTap_2A_W06has knowledge of advanced laboratory methods, techniques and engineering tools allowing to perform technical tasks tailored to the biotechnology
Cel przedmiotuC-1The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of veterinary microbiology and to provide students with the latest information in scientific microbiology.
Treści programoweT-A-2Microscopic examination of microorganisms - procedures for preparing bacterial smears and stainings of direct preparation.
T-A-6Molecular diagnostics of microorganisms – PCR based techniques.
T-A-3Detection and identification of various kind of animal pathogens.
T-A-4Determination of antibiotic susceptibility of animal pathogenic bacteria.
Metody nauczaniaM-2Lectures supported by multimedia presentations
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Written test of lectures and exercises.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0The student has a minimum knowledge on basic techniques used in microbiology diagnostic laboratory.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBTap_2A_BTA-A-O1.2_U02The student uses appropriate methods and techniques to identify microorganisms.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBTap_2A_U05can individually and in a group design and implement experimental process, including measurements, applicable in biotechnology; interprets the results obtained and draws conclusions; conducts discussions based on self-knowledge acquired using specialist language
Cel przedmiotuC-1The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of veterinary microbiology and to provide students with the latest information in scientific microbiology.
Treści programoweT-A-5Identification of virulence factors produced by animal pathogenic bacteria.
T-A-7Isolation and identification of microorganisms from clinical samples and determination of their quantity.
T-A-4Determination of antibiotic susceptibility of animal pathogenic bacteria.
T-W-4Animal pathogens.
T-W-6Vrulence factors produced by animal pathogens.
T-W-7Diagnostic methods used for identyfication of animal pathogenic microorganisms.
Metody nauczaniaM-1Discussion
M-3Practical work
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Control of proper operation during the laboratory classes.
S-3Ocena podsumowująca: Preparation of the multimedia presentation.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0The student can sufficiently utilize appropriate methods and techniques for the isolation and identification of microorganisms.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięBTap_2A_BTA-A-O1.2_K02The student is able to choose the appropriate method and diagnostic technique depending on the type and purpose of the study.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBTap_2A_K01demonstrates the need to constantly improve general and directional knowledge; is aware of the purposefulness of raising the acquired knowledge both in professional activities and personal development
Cel przedmiotuC-1The course aims are to provide a comprehensive theoretical and practical knowledge of veterinary microbiology and to provide students with the latest information in scientific microbiology.
Treści programoweT-A-2Microscopic examination of microorganisms - procedures for preparing bacterial smears and stainings of direct preparation.
T-A-5Identification of virulence factors produced by animal pathogenic bacteria.
T-A-6Molecular diagnostics of microorganisms – PCR based techniques.
T-A-7Isolation and identification of microorganisms from clinical samples and determination of their quantity.
T-A-8Isolations of pure bacteria from a mix culture.
T-A-3Detection and identification of various kind of animal pathogens.
T-A-4Determination of antibiotic susceptibility of animal pathogenic bacteria.
Metody nauczaniaM-1Discussion
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Control of proper operation during the laboratory classes.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0The student is able to choose the appropriate method and diagnostic technique depending on the type and purpose of the study on a sufficient level.
3,5
4,0
4,5
5,0