Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Ichtiologia i akwakultura (S1)
specjalność: Biotechnologia rybacka i akwakultura
Efekty uczenia się:
KOD | Wiedza |
---|---|
IA_1A_W01 | Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu chemii, matematyki i fizyki. |
IA_1A_W02 | Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia z zakresu hydrobiologii, hydrochemii i biochemii oraz procesów i zjawisk zachodzących w wybranych ekosystemach z uwzględnieniem metod analitycznych stosowanych w tym zakresie. |
IA_1A_W03 | Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagrożenia środowiskaowe zwiazane z toksykologią, z uwzględnieniem mechanizmów obiegu substancji toksycznych w ekosystemach oraz metod analitycznych stosowanych w toksykologii. |
IA_1A_W04 | Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu drobnoustrojów i ich roli w środowisku wodnym z uwzględnieniem metod ich wykrywania i oznaczania. |
IA_1A_W05 | Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu biologii i taksonomii organizmów wodnych ze szczególnym uwzględnieniem ryb i bezkręgowców mających znaczenie gospodarcze w rybactwie. |
IA_1A_W06 | Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu biologii parazytów i innych czynnikw chorobotwórczych, ze szczególnym uwzględnieniem organizmów mających znaczenie dla organizmów wodnych wykorzystywanych gospodarczo oraz z zakresu metod wykrywania, oznaczania i zwalczania patogenów i pasożytów. |
IA_1A_W07 | Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu róznych technik informatycznych oraz zna narzędzia statystyczne stosowane w naukach inżynierskich. |
IA_1A_W08 | Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu stosowanych technik w akwakulturze, z uwzględnieniem biotechniki chowu wybranych gatunków ryb mających znaczenie w akwakulturze. |
IA_1A_W09 | Zna w zaawansowanym stopniu wybrane elementy z zakresu ekologii, monitoringu i ochrony środowiska wodnego oraz skutków antropopresji, z uwzględnieniem wybranych procesów zachodzących w środowisku wodnym właściwych dla kierunku studiów. |
IA_1A_W10 | Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu terminologii stosowanej w genetyce oraz sposobów wykorzystania zasad inżynierii genetycznej w hodowli organizmów wodnych. |
IA_1A_W11 | Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu składników pokarmowych oraz z zakresu podstaw fizjologii żywienia organizmów wodnych. |
IA_1A_W12 | Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu budowy i funkcjonowania hydrobiontów ze szczególnym uwzględnieniem ichtiofauny. |
IA_1A_W13 | Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu biologii i technik rozrodu organizmów wodnych, w tym biotechnologii rozrodu i podchowu młodocianych stadiów ryb w warunkach naturalnych i sztucznych. |
IA_1A_W14 | Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu technik rybołówstwa stosowanych w rybołówstwie morskim i śródlądowym oraz zasad budowy i eksploatacji statków rybackich. |
IA_1A_W15 | Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu metod i sposobów wytwarzania pasz dla organizmów wodnych. |
IA_1A_W16 | Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu teoretycznych podstaw zabezpieczania surowców pochodzenia wodnego i metod ich wstępnej obróbki. |
IA_1A_W17 | Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej oraz zasad BHP obowiązujących w rybactwie. |
IA_1A_W18 | Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem, managementu środowiskowego oraz ochrony własności intelektualnej i prawa patentowego. |
IA_1A_W19 | Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu rozmieszczenia i wielkości biologicznych zasobów wód w tym o metodach szacowania i ocenie ich wielkości. |
IA_1A_W20 | Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu zasad tworzenia i rozwoju indywidualnej przedsiębiorczości w tym praktycznego wykorzystania obowiązujących norm prawnych. |