Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)
specjalność: mikrobiologia stosowana
Sylabus przedmiotu Mikrobiologia przemysłowa:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mikrobiologia przemysłowa | ||
Specjalność | mikrobiologia stosowana | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | 14 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podtawowa widza z zakresu chemii i biochemii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości mikrobiologicznej otoczenia przemysłowego | 4 |
T-L-2 | Metody wykrywania i zastosowanie produktów metabolicznych drobnoustrojów | 4 |
T-L-3 | Promieniowce w mikrobiologii przemysłowej | 8 |
T-L-4 | Mikroorganizmy jako źródło witamin | 4 |
T-L-5 | Modele prognostyczne | 2 |
T-L-6 | Wyznaczanie wydajności procesowej | 4 |
T-L-7 | Regulacja syntezy wybranych produktów metabolicznych drobnoustrojów wykorzystywanych w przemyśle | 4 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu | 2 |
T-W-2 | Podstawowe procesy mikrobiologiczne wykorzystywane w mikrobiologii przemysłowej | 4 |
T-W-3 | Biologiczne metody oczyszczania ścieków | 2 |
T-W-4 | Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym | 4 |
T-W-5 | Ulepszanie mikroorganizmów przemysłowych | 4 |
T-W-6 | Hodowle mikroorganizmów przemysłowych | 2 |
T-W-7 | Charakterystyka technologicznych procesów produkcji mikrobiologicznej | 4 |
T-W-8 | Pozyskiwanie wybranych biopreparatów | 2 |
T-W-9 | Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu | 4 |
T-W-10 | Mechanizmy regulacji metabolizmu drobnoustrojów | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | studiowanie literatury konsultacje naukowe | 20 |
A-L-3 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 23 |
A-L-4 | konsultacje z prowadzącym | 2 |
75 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | przygotowanie do egzaminu | 18 |
A-W-3 | udział w egzaminie pisemnym | 2 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład z prezentacjami multimedialnymi |
M-2 | Dyskusja panelowa |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
S-2 | Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach |
S-3 | Ocena formująca: ocena sprawozdań |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O14-1_W01 Znia i rozumie w stopniu zaawansownaym zagadnienia związne z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu | MS_1A_W09, MS_1A_W10 | — | — | C-1 | T-W-8, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-2, T-W-5, T-W-7, T-W-9, T-W-10 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O14-1_U01 Student potrafi rozwiązywać podstawowe problemy związane z mikrobiologią przemysłową | MS_1A_U04 | — | — | C-1 | T-L-6, T-L-1, T-L-2, T-L-5, T-L-7, T-L-4, T-L-3 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O14-1_K01 Student jest gotów do ciągłego pdnoszenia kompetencji zawodowych i dokształcania się; potrafi ocenić znaczenie i ryzyko wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej. | MS_1A_K01 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-W-7, T-W-9, T-W-10, T-L-6, T-L-1, T-L-2, T-L-5, T-L-7, T-L-4, T-L-3 | M-1 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O14-1_W01 Znia i rozumie w stopniu zaawansownaym zagadnienia związne z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu | 2,0 | |
3,0 | Znia i rozumie w stopniu dostatecznym zagadnienia związne z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O14-1_U01 Student potrafi rozwiązywać podstawowe problemy związane z mikrobiologią przemysłową | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostetczenym potrafi rozwiązywać podstawowe problemy związane z mikrobiologią przemysłową | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O14-1_K01 Student jest gotów do ciągłego pdnoszenia kompetencji zawodowych i dokształcania się; potrafi ocenić znaczenie i ryzyko wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej. | 2,0 | |
3,0 | Student jw stopniu dostatecznym jest gotów do ciagłego podnoszenia kompetencji zawodowych i dokształcania się w stopniu dostatecznym. Jest gotów ocenić znaczenie i ryzyko wykonywanej działalnosci w zakresie mikrobiologii przemysłowej w stopniu dostatecznym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Libudzisz Z, Mikrobiologia techniczna, PWN, 2010
- Błaszczyk M. K., Goryluk - Salmonowicz A., Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów, PWN, Warszawa, 2020
Literatura dodatkowa
- Journal of Applied Microbiology
- Mierzejewska J., Chreptowicz K, Mikrobiologia ogólna i przemysłowa, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2018