Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)
specjalność: mikrobiologia stosowana
Sylabus przedmiotu Biotechnologia żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Biotechnologia żywności | ||
Specjalność | mikrobiologia stosowana | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | 14 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu biochemii, chemii i fizjologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Immobilazcja drobnoustrojów w procesach biotechnologiczncyh | 4 |
T-L-2 | Wykorzystanie produktów metabolizmu wtórnego drobnoustrojów w biotechnologii | 4 |
T-L-3 | Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologiczncyh | 4 |
T-L-4 | Kontrola jakości mikrobiologicznej w procesach biotechnologiczncyh | 4 |
T-L-5 | Wykorzystanie mikroorgamów w biotechnologii żywności | 6 |
T-L-6 | Mikroorganizmy estremofilne jako żródło cennych produktów wykorzystywanych w biotechnologii zywności | 4 |
T-L-7 | Parametryzacja hodowli w procesach biotechnologicznych | 4 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie | 1 |
T-W-2 | Znaczenie biologii molekularnej w biotechnologii żywnosci | 4 |
T-W-3 | Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie | 2 |
T-W-4 | Metody oczyszczania biopreparatów | 2 |
T-W-5 | Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych | 1 |
T-W-6 | Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii | 2 |
T-W-7 | Biodegradacja i bioremediacja | 2 |
T-W-8 | Immobilizacja komórek i ich wykorzystanie w biotechnologii | 4 |
T-W-9 | Wykorzystanie grzybów jednokomórkowych w biotechnologii | 4 |
T-W-10 | Zastosowanie mikrobiologicznych produktów pierwotnego i wtórnego metabolizmu | 6 |
T-W-11 | Biotechnologiczne metody analizy żywności | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | Praca własna studenta | 13 |
A-L-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 15 |
A-L-4 | Podsumowanie wyników, przygotowanie sprawozdań | 15 |
A-L-5 | konsultacje z prowadzącym | 2 |
75 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | Przygotowanie do egzaminu | 18 |
A-W-3 | Udział w egzaminie pisemnym | 2 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi |
M-2 | Dyskusja panelowa |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O14-2_W01 Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zaawansowanym zagadnienia związane z podstawami biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia | MS_1A_W07 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-9, T-W-10, T-W-8 | M-2, M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O14-2_U01 Student potrafi scharakteryzować podstawowe techniki stosowane w biotechnologii żywności | MS_1A_U01 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-5, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-6, T-L-7 | M-2, M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O14-2_K01 Student jest gotów do ciągłego dokształcania się w dziedzinie biotechnologii, potrafi wskazać znaczenie biotechnologii dla człowieka i środowiska w stopniu dostatecznym | MS_1A_K01 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-9, T-W-10, T-W-8, T-L-1, T-L-5, T-L-2, T-L-3, T-L-4 | M-2, M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O14-2_W01 Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zaawansowanym zagadnienia związane z podstawami biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym zna i rozumie zagadnienia związane z biotechnologią i jej wykorzystaniem w różnych dziedzinach życia | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O14-2_U01 Student potrafi scharakteryzować podstawowe techniki stosowane w biotechnologii żywności | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi scharakteryzować podstawowe techniki stosowane w biotechnologii żywności w stopniu dostatecznym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O14-2_K01 Student jest gotów do ciągłego dokształcania się w dziedzinie biotechnologii, potrafi wskazać znaczenie biotechnologii dla człowieka i środowiska w stopniu dostatecznym | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi wskazać znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska w stopniu dostatecznym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Libudziasz Z., Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
- Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003
- Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011
- Buchowicz J, Biotechnologia molekularna, PWN, Warszawa, 2009
Literatura dodatkowa
- Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
- Food Biotechnology