Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)
specjalność: mikrobiologia stosowana

Sylabus przedmiotu Biotechnologia żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biotechnologia żywności
Specjalność mikrobiologia stosowana
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 30 2,00,50egzamin
laboratoriaL4 30 3,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biochemii, chemii i fizjologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Immobilazcja drobnoustrojów w procesach biotechnologiczncyh4
T-L-2Wykorzystanie produktów metabolizmu wtórnego drobnoustrojów w biotechnologii4
T-L-3Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologiczncyh4
T-L-4Kontrola jakości mikrobiologicznej w procesach biotechnologiczncyh4
T-L-5Wykorzystanie mikroorgamów w biotechnologii żywności6
T-L-6Mikroorganizmy estremofilne jako żródło cennych produktów wykorzystywanych w biotechnologii zywności4
T-L-7Parametryzacja hodowli w procesach biotechnologicznych4
30
wykłady
T-W-1Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie1
T-W-2Znaczenie biologii molekularnej w biotechnologii żywnosci4
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie2
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów2
T-W-5Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych1
T-W-6Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii2
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-8Immobilizacja komórek i ich wykorzystanie w biotechnologii4
T-W-9Wykorzystanie grzybów jednokomórkowych w biotechnologii4
T-W-10Zastosowanie mikrobiologicznych produktów pierwotnego i wtórnego metabolizmu6
T-W-11Biotechnologiczne metody analizy żywności2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Praca własna studenta13
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia15
A-L-4Podsumowanie wyników, przygotowanie sprawozdań15
A-L-5konsultacje z prowadzącym2
75
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Przygotowanie do egzaminu18
A-W-3Udział w egzaminie pisemnym2
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
M-2Dyskusja panelowa

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-2_W01
Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zaawansowanym zagadnienia związane z podstawami biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
MS_1A_W07C-1T-W-1, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-9, T-W-10, T-W-8M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-2_U01
Student potrafi scharakteryzować podstawowe techniki stosowane w biotechnologii żywności
MS_1A_U01C-1T-L-1, T-L-5, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-6, T-L-7M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-2_K01
Student jest gotów do ciągłego dokształcania się w dziedzinie biotechnologii, potrafi wskazać znaczenie biotechnologii dla człowieka i środowiska w stopniu dostatecznym
MS_1A_K01C-1T-W-1, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-9, T-W-10, T-W-8, T-L-1, T-L-5, T-L-2, T-L-3, T-L-4M-2, M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-2_W01
Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zaawansowanym zagadnienia związane z podstawami biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym zna i rozumie zagadnienia związane z biotechnologią i jej wykorzystaniem w różnych dziedzinach życia
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-2_U01
Student potrafi scharakteryzować podstawowe techniki stosowane w biotechnologii żywności
2,0
3,0Student potrafi scharakteryzować podstawowe techniki stosowane w biotechnologii żywności w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-2_K01
Student jest gotów do ciągłego dokształcania się w dziedzinie biotechnologii, potrafi wskazać znaczenie biotechnologii dla człowieka i środowiska w stopniu dostatecznym
2,0
3,0Student potrafi wskazać znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudziasz Z., Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
  2. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003
  3. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011
  4. Buchowicz J, Biotechnologia molekularna, PWN, Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
  2. Food Biotechnology

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Immobilazcja drobnoustrojów w procesach biotechnologiczncyh4
T-L-2Wykorzystanie produktów metabolizmu wtórnego drobnoustrojów w biotechnologii4
T-L-3Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologiczncyh4
T-L-4Kontrola jakości mikrobiologicznej w procesach biotechnologiczncyh4
T-L-5Wykorzystanie mikroorgamów w biotechnologii żywności6
T-L-6Mikroorganizmy estremofilne jako żródło cennych produktów wykorzystywanych w biotechnologii zywności4
T-L-7Parametryzacja hodowli w procesach biotechnologicznych4
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie1
T-W-2Znaczenie biologii molekularnej w biotechnologii żywnosci4
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie2
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów2
T-W-5Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych1
T-W-6Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii2
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-8Immobilizacja komórek i ich wykorzystanie w biotechnologii4
T-W-9Wykorzystanie grzybów jednokomórkowych w biotechnologii4
T-W-10Zastosowanie mikrobiologicznych produktów pierwotnego i wtórnego metabolizmu6
T-W-11Biotechnologiczne metody analizy żywności2
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Praca własna studenta13
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia15
A-L-4Podsumowanie wyników, przygotowanie sprawozdań15
A-L-5konsultacje z prowadzącym2
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Przygotowanie do egzaminu18
A-W-3Udział w egzaminie pisemnym2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O14-2_W01Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zaawansowanym zagadnienia związane z podstawami biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W07Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia z zakresu procesów zachodzących z udziałem mikroorganizmów i ich wykorzystania w różnych gałęziach przemysłu i rolnictwa.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-W-1Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie
T-W-5Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów
T-W-6Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja
T-W-9Wykorzystanie grzybów jednokomórkowych w biotechnologii
T-W-10Zastosowanie mikrobiologicznych produktów pierwotnego i wtórnego metabolizmu
T-W-8Immobilizacja komórek i ich wykorzystanie w biotechnologii
Metody nauczaniaM-2Dyskusja panelowa
M-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym zna i rozumie zagadnienia związane z biotechnologią i jej wykorzystaniem w różnych dziedzinach życia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O14-2_U01Student potrafi scharakteryzować podstawowe techniki stosowane w biotechnologii żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U01Potrafi wyszukiwać i wykorzystywać potrzebne informacje pochodzące z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-L-1Immobilazcja drobnoustrojów w procesach biotechnologiczncyh
T-L-5Wykorzystanie mikroorgamów w biotechnologii żywności
T-L-2Wykorzystanie produktów metabolizmu wtórnego drobnoustrojów w biotechnologii
T-L-3Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologiczncyh
T-L-4Kontrola jakości mikrobiologicznej w procesach biotechnologiczncyh
T-L-6Mikroorganizmy estremofilne jako żródło cennych produktów wykorzystywanych w biotechnologii zywności
T-L-7Parametryzacja hodowli w procesach biotechnologicznych
Metody nauczaniaM-2Dyskusja panelowa
M-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi scharakteryzować podstawowe techniki stosowane w biotechnologii żywności w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_O14-2_K01Student jest gotów do ciągłego dokształcania się w dziedzinie biotechnologii, potrafi wskazać znaczenie biotechnologii dla człowieka i środowiska w stopniu dostatecznym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Jest gotów do dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Jest gotów wyznaczyć kierunki własnego rozwoju i kształcenia.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-W-1Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie
T-W-5Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów
T-W-6Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja
T-W-9Wykorzystanie grzybów jednokomórkowych w biotechnologii
T-W-10Zastosowanie mikrobiologicznych produktów pierwotnego i wtórnego metabolizmu
T-W-8Immobilizacja komórek i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-L-1Immobilazcja drobnoustrojów w procesach biotechnologiczncyh
T-L-5Wykorzystanie mikroorgamów w biotechnologii żywności
T-L-2Wykorzystanie produktów metabolizmu wtórnego drobnoustrojów w biotechnologii
T-L-3Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologiczncyh
T-L-4Kontrola jakości mikrobiologicznej w procesach biotechnologiczncyh
Metody nauczaniaM-2Dyskusja panelowa
M-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wskazać znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0