Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)
specjalność: mikrobiologia stosowana

Sylabus przedmiotu Praktyka zawodowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Praktyka zawodowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Anna Mituniewicz-Małek <Anna.Mituniewicz-Malek@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Karolina Małecka <Karolina.Malecka@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
praktykiPR6 180 6,01,00egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu pracy w laboratorium.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem praktyki zawodowej jest poznanie przez studenta zasad funkcjonowania jednostek organizacyjnych, instytucji i przedsiebiorstw. Ponad to zapoznanie w praktyce z możliwościami wykorzystania wiedzy zdobytej podczas studiów.
C-2Kształtowanie umiejętności nawiązywania współracy z przedsiębiorcami i nstytucjami panstwowymi mającej na celu dalszy rozwój i wykrzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
praktyki
T-PR-1Treść praktyki jest podawana indywidualnie w zależnosci od charakteru i specyfiki przedsiebiorstwa w którym student odbywa praktykę180
180

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
praktyki
A-PR-1Uczestnictwo w pracach zakładu145
A-PR-2Uzupełnienie dziennika praktyk5
150

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia produkcyjne w wybranej instytucji
M-3Dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie praktyki specjalizacyjnej. Pisemna opinia Opiekuna praktyk. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_PZ1_W01
Student rozumie możliwość wykorzystania zdobytej na Uczelni wiedzy w praktyce zawodowej. Zna i rozumie specyfikę produkcji w danym zakładzie. Zna zasady funkcjonowania poznanego przedsiębiorstwa.
MS_1A_W02, MS_1A_W03C-2, C-1T-PR-1M-3, M-2S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_PZ1_U01
Student potrafi w zaawansowanym stopniu wykorzystać zdobytą wiedzę w praktyce i zastosować ją zgodnie z działalnoscią danego przedsiebiorstwa.
MS_1A_U01C-2, C-1T-PR-1M-3, M-2S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_PZ1_K01
Student ma świadomość aktywnego u udziału i zdyscyplinowania w pracy indywidualnej oraz grupowej wykazując odpowiednie współdziałanie zarówno jako członek jak i lider zespołu.
MS_1A_K01, MS_1A_K04C-2, C-1T-PR-1M-3, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_PZ1_W01
Student rozumie możliwość wykorzystania zdobytej na Uczelni wiedzy w praktyce zawodowej. Zna i rozumie specyfikę produkcji w danym zakładzie. Zna zasady funkcjonowania poznanego przedsiębiorstwa.
2,0Student nie umie wykorzystać podstawowych informacji zdobytych w czasie odbywania praktyki zawodowej.
3,0Student umie wykorzystać podstawowe informacje zdobyte w czasie odbywania praktyki zawodowej. Zna w dostatecznym stopniu zasady funkcjonowania przedsiębiorstwa i specyfikę produkcji
3,5Student umie wykorzystać informacje zdobyte w czasie odbywania praktyki zawodowej, potrzebuje jednak pomocy w zrozumieniu specyfiki pracy.
4,0Student umie wykorzystać informacje zdobyte w czasie odbywania praktyki zawodowej.
4,5Student umie wykorzystać informacje zdobyte w czasie odbywania praktyki zawodowej, zna specyfikę pracy w zakładzie
5,0Student umie wykorzystać informacje zdobyte w czasie odbywania praktyki zawodowej, zna procesyi zadania realizowane w zakładzie, wykorzystując zdobytą wiedzę umie stać się członkiem zespołu.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_PZ1_U01
Student potrafi w zaawansowanym stopniu wykorzystać zdobytą wiedzę w praktyce i zastosować ją zgodnie z działalnoscią danego przedsiebiorstwa.
2,0Student nie odbył praktyki zawodowej.
3,0Student odbył praktykę zawodową. Potrafi wykonywać praktyczne czynności i powierzone zadania w przedsiebiorstwie, w którym odbył praktykę.
3,5Student odbył praktykę zawodową. Student posiada wiedzę dotyczącą realizowanych zadań praktycznych.
4,0Student odbył praktykę zawdową. Posiada rozeznanie odnośnie swoich preferencji oraz charakteru ewentualnej przyszłej pracy.
4,5Student aktywnie i systematycznie odbywał praktykę. Zdobył wiedzę w zakresie realizowanych zadań. Posiada rozeznanie w zakresie swoich uumiejętnosci i kompetencji zawodowych.
5,0Student aktywnie i systematycznie odbywał praktykę. Potrafi w sposób praktyczny wykorzystać wiedzę zdobytą w dotychczasowym toku studiów.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_PZ1_K01
Student ma świadomość aktywnego u udziału i zdyscyplinowania w pracy indywidualnej oraz grupowej wykazując odpowiednie współdziałanie zarówno jako członek jak i lider zespołu.
2,0Student nie odbył praktyki zawodowej.
3,0Student odbył praktykę zawodową. Student jest w dostatecznym stopniu gotów do podjęcia odpowiedzialności za pracę własną i innych osób w zespole.
3,5Student odbył praktykę zawodową. Student posiada wiedzę dotyczącą realizowanych zadań praktycznych.
4,0Student odbył praktykę zawdową. Posiada rozeznanie odnośnie swoich preferencji oraz charakteru ewentualnej przyszłej pracy.
4,5Student aktywnie i systematycznie odbywał praktykę. Zdobył wiedzę w zakresie realizowanych zadań. Posiada rozeznanie w zakresie swoich kompetencji zawodowych.
5,0Student aktywnie i systematycznie odbywał praktykę. Potrafi w sposób praktyczny wykorzystać wiedzę zdobytą w dotychczasowym toku studiów.

Literatura dodatkowa

  1. -, -, -, -, Literatura zgodna z obowiązujacymi w danym zakładzie procedurami i normami

Treści programowe - praktyki

KODTreść programowaGodziny
T-PR-1Treść praktyki jest podawana indywidualnie w zależnosci od charakteru i specyfiki przedsiebiorstwa w którym student odbywa praktykę180
180

Formy aktywności - praktyki

KODForma aktywnościGodziny
A-PR-1Uczestnictwo w pracach zakładu145
A-PR-2Uzupełnienie dziennika praktyk5
150
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_PZ1_W01Student rozumie możliwość wykorzystania zdobytej na Uczelni wiedzy w praktyce zawodowej. Zna i rozumie specyfikę produkcji w danym zakładzie. Zna zasady funkcjonowania poznanego przedsiębiorstwa.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W02Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu, w zależności od zrealizowanych przedmiotów, zagadnienia z zakresu wiedzy humanistycznej, społecznej i prawnej, umożliwiającą zrozumienie zjawisk i procesów społecznych oraz zagadnienia z zakresu ekonomii i zarządzania przedsiębiorstwem a także ochrony własności intelektualnej i prawa patentowego.
MS_1A_W03Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu ekologii, monitoringu i ochrony środowiska wodnego, roli i różnorodności biologicznej oraz procesów zachodzących w biosferze. Zna niezbędne narzędzia, metody i techniki do kształtowania środowiska.
Cel przedmiotuC-2Kształtowanie umiejętności nawiązywania współracy z przedsiębiorcami i nstytucjami panstwowymi mającej na celu dalszy rozwój i wykrzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce.
C-1Celem praktyki zawodowej jest poznanie przez studenta zasad funkcjonowania jednostek organizacyjnych, instytucji i przedsiebiorstw. Ponad to zapoznanie w praktyce z możliwościami wykorzystania wiedzy zdobytej podczas studiów.
Treści programoweT-PR-1Treść praktyki jest podawana indywidualnie w zależnosci od charakteru i specyfiki przedsiebiorstwa w którym student odbywa praktykę
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna
M-2Ćwiczenia produkcyjne w wybranej instytucji
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie praktyki specjalizacyjnej. Pisemna opinia Opiekuna praktyk. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie wykorzystać podstawowych informacji zdobytych w czasie odbywania praktyki zawodowej.
3,0Student umie wykorzystać podstawowe informacje zdobyte w czasie odbywania praktyki zawodowej. Zna w dostatecznym stopniu zasady funkcjonowania przedsiębiorstwa i specyfikę produkcji
3,5Student umie wykorzystać informacje zdobyte w czasie odbywania praktyki zawodowej, potrzebuje jednak pomocy w zrozumieniu specyfiki pracy.
4,0Student umie wykorzystać informacje zdobyte w czasie odbywania praktyki zawodowej.
4,5Student umie wykorzystać informacje zdobyte w czasie odbywania praktyki zawodowej, zna specyfikę pracy w zakładzie
5,0Student umie wykorzystać informacje zdobyte w czasie odbywania praktyki zawodowej, zna procesyi zadania realizowane w zakładzie, wykorzystując zdobytą wiedzę umie stać się członkiem zespołu.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_PZ1_U01Student potrafi w zaawansowanym stopniu wykorzystać zdobytą wiedzę w praktyce i zastosować ją zgodnie z działalnoscią danego przedsiebiorstwa.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U01Potrafi wyszukiwać i wykorzystywać potrzebne informacje pochodzące z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Cel przedmiotuC-2Kształtowanie umiejętności nawiązywania współracy z przedsiębiorcami i nstytucjami panstwowymi mającej na celu dalszy rozwój i wykrzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce.
C-1Celem praktyki zawodowej jest poznanie przez studenta zasad funkcjonowania jednostek organizacyjnych, instytucji i przedsiebiorstw. Ponad to zapoznanie w praktyce z możliwościami wykorzystania wiedzy zdobytej podczas studiów.
Treści programoweT-PR-1Treść praktyki jest podawana indywidualnie w zależnosci od charakteru i specyfiki przedsiebiorstwa w którym student odbywa praktykę
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna
M-2Ćwiczenia produkcyjne w wybranej instytucji
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie praktyki specjalizacyjnej. Pisemna opinia Opiekuna praktyk. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie odbył praktyki zawodowej.
3,0Student odbył praktykę zawodową. Potrafi wykonywać praktyczne czynności i powierzone zadania w przedsiebiorstwie, w którym odbył praktykę.
3,5Student odbył praktykę zawodową. Student posiada wiedzę dotyczącą realizowanych zadań praktycznych.
4,0Student odbył praktykę zawdową. Posiada rozeznanie odnośnie swoich preferencji oraz charakteru ewentualnej przyszłej pracy.
4,5Student aktywnie i systematycznie odbywał praktykę. Zdobył wiedzę w zakresie realizowanych zadań. Posiada rozeznanie w zakresie swoich uumiejętnosci i kompetencji zawodowych.
5,0Student aktywnie i systematycznie odbywał praktykę. Potrafi w sposób praktyczny wykorzystać wiedzę zdobytą w dotychczasowym toku studiów.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_PZ1_K01Student ma świadomość aktywnego u udziału i zdyscyplinowania w pracy indywidualnej oraz grupowej wykazując odpowiednie współdziałanie zarówno jako członek jak i lider zespołu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Jest gotów do dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Jest gotów wyznaczyć kierunki własnego rozwoju i kształcenia.
MS_1A_K04Jest gotów myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
Cel przedmiotuC-2Kształtowanie umiejętności nawiązywania współracy z przedsiębiorcami i nstytucjami panstwowymi mającej na celu dalszy rozwój i wykrzystanie wiedzy teoretycznej w praktyce.
C-1Celem praktyki zawodowej jest poznanie przez studenta zasad funkcjonowania jednostek organizacyjnych, instytucji i przedsiebiorstw. Ponad to zapoznanie w praktyce z możliwościami wykorzystania wiedzy zdobytej podczas studiów.
Treści programoweT-PR-1Treść praktyki jest podawana indywidualnie w zależnosci od charakteru i specyfiki przedsiebiorstwa w którym student odbywa praktykę
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna
M-2Ćwiczenia produkcyjne w wybranej instytucji
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie praktyki specjalizacyjnej. Pisemna opinia Opiekuna praktyk. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie odbył praktyki zawodowej.
3,0Student odbył praktykę zawodową. Student jest w dostatecznym stopniu gotów do podjęcia odpowiedzialności za pracę własną i innych osób w zespole.
3,5Student odbył praktykę zawodową. Student posiada wiedzę dotyczącą realizowanych zadań praktycznych.
4,0Student odbył praktykę zawdową. Posiada rozeznanie odnośnie swoich preferencji oraz charakteru ewentualnej przyszłej pracy.
4,5Student aktywnie i systematycznie odbywał praktykę. Zdobył wiedzę w zakresie realizowanych zadań. Posiada rozeznanie w zakresie swoich kompetencji zawodowych.
5,0Student aktywnie i systematycznie odbywał praktykę. Potrafi w sposób praktyczny wykorzystać wiedzę zdobytą w dotychczasowym toku studiów.