Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)
specjalność: mikrobiologia stosowana
Sylabus przedmiotu Mikrobiologia produktów fermentowanych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mikrobiologia produktów fermentowanych | ||
Specjalność | mikrobiologia stosowana | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 11 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy biochemii i technologii żywności |
W-2 | Podstawy mikrobiologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z mikrobiologicznymi procesami fermentacyjnymi wykorzystywanymi w różnych sektorach przemyłu |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Wykorzystanie i dobór biopreparatów w procesach fermentacyjnych | 4 |
T-L-2 | Wykorzystanie LAB w przemyśle | 4 |
T-L-3 | Kontrolowane i spontaniczne procesy fermentacji alkoholowej | 4 |
T-L-4 | Produkty procesów fermentacji tlenowej wykorzystywane w biotechnologii | 4 |
T-L-5 | Kontrola jakości mikrobiologiczne kultur starterowych | 3 |
T-L-6 | Mikroflora zepsucia produktów fermentowanych | 4 |
T-L-7 | Drobnoustroje patogenne w produktach fermentowanych | 3 |
T-L-8 | Ekologia wina | 4 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Mikrobiologiczne aspekty w technologiach fermentacyjnych | 2 |
T-W-2 | Rodzaje i charakterystyka produktów fermentowanych | 3 |
T-W-3 | Charakterystyka bakterii fermentacji beztlenowej | 3 |
T-W-4 | Charakterystyka mikrorganizmów fermencji tlenowej | 3 |
T-W-5 | Charakterystyka bakterii fermentacji mlekowej | 2 |
T-W-6 | Zaliczenie pisemne wykładów | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | przygotowanie do zajęć | 10 |
A-L-3 | opracowanie sprawozdań zaliczeniowych cykl zajęć | 8 |
A-L-4 | konsultacje z prowadzącym zajęcia | 2 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Praca własna studenta - studiowanie literatury | 10 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny, |
M-2 | zajęcia laboratoryjne |
M-3 | wykład problemowy |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena pracy studenta na zajęciach |
S-2 | Ocena formująca: ocena sprawozdań |
S-3 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O11-1_W01 Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z mikrobiologią procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemysłu | MS_1A_W10, MS_1A_W07 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-4, T-W-1 | M-3 | S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O11-1_U01 Student potrafi wykorzystać wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu | MS_1A_U06 | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-5, T-L-4, T-L-3, T-L-1, T-L-6, T-L-7 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O11-1_K01 Student jest gotów do podnoszenia kompetencji zawodowych oraz popularyzacji wiedzy z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu | MS_1A_K01 | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-5, T-L-4, T-L-3, T-L-1, T-L-6, T-L-7, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O11-1_W01 Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia związane z mikrobiologią procesów fermentacji wykorzystywanych w różnych sektorach przemysłu | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi wykorzystac wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu w stopniu dostatecznym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O11-1_U01 Student potrafi wykorzystać wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi wykorzystac wiedzę z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu w stopniu dostatecznym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O11-1_K01 Student jest gotów do podnoszenia kompetencji zawodowych oraz popularyzacji wiedzy z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu | 2,0 | |
3,0 | Student jest gotów do podnoszenia kompetencji zawodowych oraz popularyzacji wiedzy z zakresu mikrobiologicznych procesów fermentacyjnych stosowanych w różnych sektorach przemyłu w stopniu dostatecznym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Libudzisz Z., Kowal K., Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
- Libudzisz Z., Bakterie fermentacji mlekowej, Wyd. Politechniki Łódzkiej, Łódź, 2004
Literatura dodatkowa
- Błaszczyk M. K., Goryluk - Salmonowicz A., Przemysłowe wykorzystanie mikrrorganizmów, PWN, Warszawa, 2020
- Journal of Applied Microbiology