Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)
specjalność: mikrobiologia stosowana
Sylabus przedmiotu Elementy prawa w pracy laboratoryjnej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Elementy prawa w pracy laboratoryjnej | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 19 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student zna podstawowe pojęcia z zakresu wiedzy o państwie i prawie w zakresie nauczania w szkole sredniej. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Poznanie ogólnych wiadomości o prawie. |
C-2 | Poznanie elementarnej wiedzy z zakresu prawa pracy. |
C-3 | Poznanie baz aktów prawnych oraz umiejętności ich wyszukiwania. |
C-4 | Poznanie uwarunkowań prawnych działalnosci laboratoriów badawczych i diagnostycznych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | System Zarządzania Jakością w laboratorium wg normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018 | 2 |
T-A-2 | Rola i zadania laboratoriów badawczo-diagnostycznych | 2 |
T-A-3 | Funkcjonowanie medycznego laboratorium diagnostycznego w świetle Ustawy o diagnostyce laboratoryjnej | 3 |
T-A-4 | Krajowe instytucje nadzoru - badania laboratoryjne (z wył. lab. med.) | 2 |
T-A-5 | Podstawy prawne nadzoru sanitarno-epidemiologicznego | 2 |
T-A-6 | Podstawy prawne urzędowej kontroli żywności i jakości wód | 2 |
T-A-7 | Perspektywy i możliwości doskonalenia zawodowego mikrobiologa w swietle obowiazujących regulacji prawnych | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Bazy aktów prawnych: wyszukiwanie i poruszanie się po aktach prawnych zarówno prawodawstwa polskiego jak i unijnego. | 5 |
T-W-2 | Pojęcie prawa, w tym: cechy prawa, gałęzie prawa, relacje: Państwo - Prawo, rodzaje norm i przepisów prawa, pojęcie stosunku prawnego, budowa aktu normatywnego, hierarchia aktów prawnych, stanowienie, przestrzeganie i stosowanie prawa | 15 |
T-W-3 | Elementy prawa pracy: przedsiębioraca i pracownik, wzajemne relacje, zasady traktowania pracowników, obowiązki pracownika, odpowiedzialność materialna pracowników wobec przedsiębiorcy, obowiązki przedsiębiorcy wynikające ze stosunku pracy, organizacja i porządek w procesie pracy. Podstawowe założenia kodeksowe BHP. Obowiązki pracodawcy i pracownika w zakresie BHP. | 10 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | Przygotowanie prezentacji i omówienie zagadnień | 3 |
A-A-3 | Konsultacje | 2 |
20 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład z prezentacją multimedialną. |
M-2 | Prezentacje i prace studentów. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne obejmujące zaprezentowane treści wykładowe sprawdzające efekty kształcenia. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_A6-1_W01 Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym oraz wie jak określić źródła prawa, ich hierarchię potrafi rozróżnicać formy oranizacyjne podmiotów prawa, ich relacje zewnętrzne i wewnętrzne, ma świadomość istnienia różnych gałęzi prawa. | MS_1A_W02 | — | — | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-A-3, T-A-5, T-A-1, T-A-2, T-A-6 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_A6-1_U01 Student potrafi wyszukiwać przepisy regulujące zdarzenie prawne np. umowę o pracę, umowę najmu, umowę spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, umowę spółki cywilnej, potrafi znaleźć pomoc prawną. | MS_1A_U01, MS_1A_U10 | — | — | C-2, C-3, C-4 | T-A-3, T-A-5, T-A-1, T-A-2, T-A-6 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_A6-1_K01 Student jest gotów do bieżącego zapoznawania się z przepisami regulującymi daną dziedzinę z uwagi na prawne skutki zdarzeń i zmian przepisów prawnych | MS_1A_K01 | — | — | C-2, C-3, C-4 | T-A-3, T-A-5, T-A-1, T-A-6 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_A6-1_W01 Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym oraz wie jak określić źródła prawa, ich hierarchię potrafi rozróżnicać formy oranizacyjne podmiotów prawa, ich relacje zewnętrzne i wewnętrzne, ma świadomość istnienia różnych gałęzi prawa. | 2,0 | |
3,0 | Student zna i rozumie jak określić źródła prawa, ich hierarchię potrafi rozróżnicać formy oranizacyjne podmiotów prawa, ich relacje zewnętrzne i wewnętrzne, ma świadomość istnienia różnych gałęzi prawa w stopniu dostatecznym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_A6-1_U01 Student potrafi wyszukiwać przepisy regulujące zdarzenie prawne np. umowę o pracę, umowę najmu, umowę spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, umowę spółki cywilnej, potrafi znaleźć pomoc prawną. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi w stopniu dostatecznym wyszukiwać przepisy regulujące zdarzenie prawne np. umowę o pracę, umowę najmu, umowę spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, umowę spółki cywilnej, potrafi znaleźć pomoc prawną. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_A6-1_K01 Student jest gotów do bieżącego zapoznawania się z przepisami regulującymi daną dziedzinę z uwagi na prawne skutki zdarzeń i zmian przepisów prawnych | 2,0 | |
3,0 | Student jest dostatecznie gotów do bieżącego zapoznawania się z przepisami regulującymi daną dziedzinę z uwagi na prawne skutki zdarzeń i zmian przepisów prawnych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Maciej Nowak, Podstawy prawa w Polsce. Prawo dla nieprawników, CeDeWu.pl, Warszawa, 2009, 1, ISBN: 9788375561883
Literatura dodatkowa
- Anna Huk-Augustynowicz, Anna Widarska, Podstawy prawa dla diagnostów laboratoryjnych, OINPHARMA, Warszawa, 2009, 1, ISBN: 9788361364047