Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S2)
Sylabus przedmiotu Wykorzystanie inżynierii genetycznej w naukach rolniczych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Wykorzystanie inżynierii genetycznej w naukach rolniczych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość zagadnień z biochemii, genetyki ogólnej, mikrobiologii, ogólnej technologii żywności. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat możliwości inzynierii genetycznej i jej zastosowaniu w modyfikacjach getychnych różnych organizmów |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Uwarunkowanie prawne prac z organizmami modyfikowanymi genetycznie | 3 |
T-A-2 | Rejestr GMO. Zadania i rola organów administracji państwowej w realizacji przepisów ustawy o GMO | 2 |
T-A-3 | Definicja GMO, w tym genetynie modyfikowanych mikroorganizmów | 2 |
T-A-4 | Wykorzystanie mikroorganizmów genetycznie modyfikowanych w nauce i badaniach naukowych | 2 |
T-A-5 | Organizmy GM w rolnictwie. Koegzystencja GMO z innymi uprawami | 2 |
T-A-6 | Zastosowanie organizmów GM w ochronie środowiska | 2 |
T-A-7 | Zastosowań organizmów GM w przemyśle spożywczym | 3 |
T-A-8 | Modyfikacje genetyczne a żywność probiotyczna | 2 |
T-A-9 | Zastosowanie GMO w medycynie i perspektywy na przyszłość. | 3 |
T-A-10 | Korzyści wynikajace z produkcji organizmów GM | 2 |
T-A-11 | Zagrożenia związane z organizmami GM | 2 |
T-A-12 | Metody wykrywania i identyfikacji (jakosciowej i ilosciowej) organizmów modyfikowanych | 3 |
T-A-13 | Zaliczenie zajęć | 2 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Biotechnologia i inzynieria genetyczna, mikroorganizmów, roślin i zwierząt. | 4 |
T-W-2 | Molekularne współoddziaływanie pomiędzy mikroorganizmami a roślinami | 2 |
T-W-3 | Sposoby uzyskiwania organizmów genetycznie modyfikowanych | 5 |
T-W-4 | Selekcja genomowa – nowe narzędzie w doskonaleniu organizmów | 2 |
T-W-5 | Znaczenie transgenicznych odmian w biologicznej ochronie roślin | 2 |
T-W-6 | Transgeniczne technologie hodowli zwierząt | 2 |
T-W-7 | Przydatność i bezpieczeństwo roślin transgenicznych (GMO) w żywieniu zwierząt | 2 |
T-W-8 | Rozbieżności w ocenie korzyści i zagrożeń wynikających z wykorzystywania organizmów GM dla środowiska | 2 |
T-W-9 | Mikroorganizmy zmodyfikowane genetycznie w służbie człowieka | 3 |
T-W-10 | Możliwość rekultywacji gleb przy pomocy modyfikowanych genetycznie mikroorganizmów | 2 |
T-W-11 | Żywność zmodyfikowana genetycznie i bezpieczeństwo jej stosowania | 2 |
T-W-12 | Pisemne zaliczenie wykładów | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-A-2 | Przygotowanie do pracy w podgrupach | 3 |
A-A-3 | Studiowanie literatury tematu | 3 |
A-A-4 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu - konsultacje z prowadzącym | 2 |
38 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | studiowanie literatury tematu | 7 |
37 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Zajęcia adytoryjne w podgrupach roboczych i wspólna dyskusja nad opracowanym zagadnieniem |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne (test) treści przedmiotu |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_B9_W01 Student zna i rozumie w stopniu pogłębionym zasady pracy z oganizmami modyfikowanymi genetycznie. | MS_2A_W02, MS_2A_W13 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-2, T-A-8, T-A-10, T-A-11, T-A-12, T-A-7, T-A-9 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_B9_U01 Student potrafi uzasadnić stosowanie technik inżynierii genetycznej z uwzględnieniem bezpieczeństwa ludzi | MS_2A_U06 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-2, T-A-8, T-A-10, T-A-11, T-A-12, T-A-7, T-A-9 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_B9_K01 Student jest gotów do samodzielnego podejmowania oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i funkcjonowania organizmów GM | MS_2A_K04 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-2, T-A-8, T-A-10, T-A-11, T-A-12, T-A-7, T-A-9 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_B9_W01 Student zna i rozumie w stopniu pogłębionym zasady pracy z oganizmami modyfikowanymi genetycznie. | 2,0 | |
3,0 | Student zna i rozumie w stopniu dostatecznym zasady pracy z oganizmami modyfikowanymi genetycznie. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_B9_U01 Student potrafi uzasadnić stosowanie technik inżynierii genetycznej z uwzględnieniem bezpieczeństwa ludzi | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi w stopniu dostatecznym uzasadnić stosowanie technik inżynierii genetycznej z uwzględnieniem bezpieczeństwa ludzi | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_B9_K01 Student jest gotów do samodzielnego podejmowania oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i funkcjonowania organizmów GM | 2,0 | |
3,0 | Student jest gotów w stopniu dostatecznym do samodzielnego podejmowania oceny korzyści i niebezpieczeństw produkcji i funkcjonowania organizmów GM | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Niemirowicz-Szczytt K., GMO w świetle najnowszych badań, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2012, ISBN: 978-83-7583-373-7
- Buchowicz J., Biotechnologia molekularna : modyfikacje genetyczne, postępy, problemy, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012, ISBN: 978-83-01-15956-6
Literatura dodatkowa
- Żywność genetycznie zmodyfikowana: aspekty prawne, Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2008, ISBN: 978-83-235-0561-7
- czasopismo, Journal of Agricultural Science and Technology, -