Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S2)
Sylabus przedmiotu Wykorzystanie technik chromatograficznych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Wykorzystanie technik chromatograficznych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Agata Witczak <Agata.Witczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | 4 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstaw chemii ogólnej, fizyki, analizy instrumentalnej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z metodami chromatografii oraz tendencjami rozwojowymi tej techniki analitycznej. Zapoznanie z aparaturą stosowaną w metodach chromatograficznych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Przygotowanie próbek do analizy chromatograficznej | 4 |
T-L-2 | Dobór i optymalizacja parametrów rozdziału w HPLC | 4 |
T-L-3 | Dobór i optymalizacja parametrów rozdziału w chromatografii gazowej | 4 |
T-L-4 | Wykorzystanie technik chromatograficznych do analizy i identyfikacji substancji w próbkach środowiskowych i żywności. | 14 |
T-L-5 | Budowa i podstawowe czynności serwisowe w pracy z chromatografami. | 2 |
T-L-6 | Zaliczenie ćwiczeń | 2 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe definicje i podział metod chromatograficznych | 2 |
T-W-2 | Podstawy teoretyczne rozdziału chromatograficznego. | 2 |
T-W-3 | Przygotowanie próbek do analizy chromatograficznej | 2 |
T-W-4 | Podstawowe techniki chromatograficzne i elektromigracyjne, charakterystyka i dobór parametrów wpływających na przebieg procesu rozdziału. | 7 |
T-W-5 | Wykorzystanie technik chromatograficznych w analizie ilościowej i jakościowej | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć | 10 |
A-L-3 | Samodzielne studiowanie literatury przedmiotu i przygotowanie do zaliczenia | 8 |
A-L-4 | Konsultacje z prowadzącym zajęcia | 2 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Przygotowanie do egzaminu | 8 |
A-W-3 | Udział w egzaminie | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład, prezentacja multimedialna. |
M-2 | Cwiczenia laboratoryjne z wykorzystaniem podstawowej aparatury analitycznej |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Sprawdzian pisemny, odpowiedź ustna |
S-2 | Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO20-2_W01 Student zna w pogłębionym stopniu techniki chromatograficzne. Zna zasady analizy wybranych zwiazków i przygotowania próbek. | MS_2A_W12, MS_2A_W05 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO20-2_U01 Student potrafi przygotować próbki do analizy, dobrać warunki rozdziału i przeprowadzić analizę chromatograficzną. Potrafi opracować otrzymane wyniki analizy chromatograficznej. | MS_2A_U03 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO20-2_K01 Student jest gotów do ciągłego uzupełniania wiedzy. Jest świadomy odpowiedzialności za efekty swej pracy. | MS_2A_K01 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO20-2_W01 Student zna w pogłębionym stopniu techniki chromatograficzne. Zna zasady analizy wybranych zwiazków i przygotowania próbek. | 2,0 | |
3,0 | Student zna i rozumie w dostatecznym stopniu stosowanie technik chromatograficznych. Zna zasady analizy wybranych zwiazków i przygotowania próbek. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO20-2_U01 Student potrafi przygotować próbki do analizy, dobrać warunki rozdziału i przeprowadzić analizę chromatograficzną. Potrafi opracować otrzymane wyniki analizy chromatograficznej. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi w stopniu dostatecznym przygotować próbki do analizy, dobrać warunki rozdziału i przeprowadzić analizę chromatograficzną. Potrafi opracować otrzymane wyniki analizy chromatograficznej. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO20-2_K01 Student jest gotów do ciągłego uzupełniania wiedzy. Jest świadomy odpowiedzialności za efekty swej pracy. | 2,0 | |
3,0 | Student jest gotów w stopniu dostatecznym do ciągłego uzupełniania wiedzy. Jest świadomy odpowiedzialności za efekty swej pracy. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kałużna-Czaplińska J., Witkiewicz Z., Podstawy chromatografii i technik elektromigracyjnych, PWN, 2017
- Voelkel A. (red.), Zastosowanie metod chromatograficznych, Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, 2010
- Namieśnik J., Jamrógiewicz Z (Red), Fizykochemiczne metody kontroli zanieczyszczeń środowiska - praca zbiorowa, WNT, 2004
Literatura dodatkowa
- Roczniki PZH, Czasopismo
- Journal of Chromatography, Czasopismo