Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S2)
Sylabus przedmiotu Mikrobiologiczne przetwórstwo żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mikrobiologiczne przetwórstwo żywności | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | 13 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | podstawy technologii żywnosci |
W-2 | mikrobiologia ogólna |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów ze znaczeniem procesów mikrobiologicznych w pzretwórstwie żywności |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Mikrobiologia mięsnuch produktów fermentowanych | 4 |
T-L-2 | Mikrobiologia produktów mlecznych | 4 |
T-L-3 | Grzyby plesniowe w technologii produkcji serów | 4 |
T-L-4 | Analiza mikrobiologiczna produktów alkoholowych | 4 |
T-L-5 | Mikrobiologiczne aspekty roślinnych produktów fermentowanych | 4 |
T-L-6 | Analiza mikrobiologiczna produktów alkoholowych | 4 |
T-L-7 | Kryteria technologiczne drożdży przemysłowych | 4 |
T-L-8 | Zaliczenie zajęć | 2 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Mikrobiologiczne produkcja napojów alkoholowych | 6 |
T-W-2 | Mikrobiologia przetwórstwa mięsa | 3 |
T-W-3 | Mikrobiologia piekarnictwa | 2 |
T-W-4 | Mikrobiologia serowarstwa | 2 |
T-W-5 | Żywność orientalna pochodzenia mikrobiologicznego | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | Przygotowanie bieżące do zajęć | 18 |
A-L-3 | Konsultacje z prowadzącym zajęcia | 2 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 15 |
A-W-2 | Przygotowanie do egzaminu | 8 |
A-W-3 | udział w egzaminie pisemnym | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjno-problemowy |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny w formie testu sprawdzającego wiedzę. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie praktyczne ćwiczeń laboratoryjnych |
S-3 | Ocena formująca: Bieżaca ocena przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęć praktycznych |
S-4 | Ocena formująca: Ocena umiejętności organizowania warsztatu pracy i współpracy w przeprowadzaniu ukierunkowanych analiz mikrobiologicznych |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO13-2_W01 Student w stopniu pogłębionym ma wiedzę w zakresu dotyczącego roli mikroorganizmów w procesie produkcji żywności | MS_2A_W13 | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-2, T-W-1 | M-2, M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO13-2_U01 Student potrafi wykorzystać mikroorganizmy do przetwarzania żywnosci oraz zna ich wpływ na jej jakośc i bezpieczeństwo | MS_2A_U01, MS_2A_U04 | — | — | C-1 | T-L-7, T-L-4, T-L-3, T-L-1, T-L-2, T-L-5, T-L-6 | M-2, M-1 | S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO13-2_K01 Student jest gotów do popularyzacji wiedzy z zakresu roli mikroorganizmów w przetwórstwie żywności | MS_2A_K01, MS_2A_K03 | — | — | C-1 | T-L-5, T-W-4, T-W-3, T-L-7, T-L-4, T-W-2, T-W-1, T-W-5, T-L-1, T-L-2, T-L-6, T-L-3 | M-1, M-2 | S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO13-2_W01 Student w stopniu pogłębionym ma wiedzę w zakresu dotyczącego roli mikroorganizmów w procesie produkcji żywności | 2,0 | |
3,0 | Student z na i rozumie w stopniu dostatecznym rolę mikroorganizmów w procesie produkcji żywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO13-2_U01 Student potrafi wykorzystać mikroorganizmy do przetwarzania żywnosci oraz zna ich wpływ na jej jakośc i bezpieczeństwo | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym potrafi wykorzystać mikkrorganizmy do przetwarzania żywności oraz zna ich wpływ na jej jakosc i bezpieczeństwo | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO13-2_K01 Student jest gotów do popularyzacji wiedzy z zakresu roli mikroorganizmów w przetwórstwie żywności | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym jest gotów do popularyzacji wiedzy z zakresu roli mikrroganizmów w przetwórstwie żywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Z. Libudzisz, K. Kowal, Z. Żakowska, Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
- W. Bednarski, A. Reps, Biotechnologia żywności, Wydanwnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2003
Literatura dodatkowa
- The International Journal of Food Microbiology