Administracja Centralna Uczelni - Wymiana międzynarodowa (S3)
Sylabus przedmiotu FISHERIES MANAGEMENT AND NEW FISH CATCHING TECHNIQUES:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Wymiana międzynarodowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | trzeciego stopnia |
Stopnień naukowy absolwenta | |||
Obszary studiów | studia trzeciego stopnia | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | FISHERIES MANAGEMENT AND NEW FISH CATCHING TECHNIQUES | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Przemysław Czerniejewski <Przemyslaw.Czerniejewski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 6,0 | ECTS (formy) | 6,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Basic of technology, growth, and types of fishery. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Students will know about wordwilde fisheries, value chains, and ecological research. They will learn traditional methods to investigate exploited organisms, such as determination of population parameters, and field work for direct estimation of fish density. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | History of Polish fisheries management . Fisheries: recreation commercial. Institutions of fisheries management: domestic and international and fisheries law . Anadromous fish management. New fish catching technics. Fish collection in lake, rivers and Baltic sea. | 30 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Principles of fisheries management and methods for assessment and analysis of fish populations and aquatic habitats. Modelling and Quantitative Methods in Fisheries. Using new technics in fisheries. | 30 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Practice in lake and river | 30 |
A-L-2 | Self-study | 30 |
A-L-3 | Exercises | 15 |
75 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Lecture | 30 |
A-W-2 | Self-study | 15 |
A-W-3 | Partcicipation in classes | 30 |
75 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Lectures/Laboratory |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Lecture - exam |
S-2 | Ocena formująca: Laboratory - grade |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WNoZiR_3-_null_W01 Students will learn about the role of the fisheries management authority in Poland, the importance of sustainable fishing and protecting the marine environment. | — | — | C-1 | T-L-1, T-W-1 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WNoZiR_3-_null_U01 Student will be able to use catching gears | — | — | C-1 | T-L-1, T-W-1 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
WM-WNoZiR_3-_null_K01 Student will be aware of sustainable fisheries | — | — | C-1 | T-L-1, T-W-1 | M-1 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WNoZiR_3-_null_W01 Students will learn about the role of the fisheries management authority in Poland, the importance of sustainable fishing and protecting the marine environment. | 2,0 | |
3,0 | Student will gather new knowledge regarding catching techniques | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WNoZiR_3-_null_U01 Student will be able to use catching gears | 2,0 | |
3,0 | Student will be able to use basic catching gears | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
WM-WNoZiR_3-_null_K01 Student will be aware of sustainable fisheries | 2,0 | |
3,0 | Student should be able to define sustainable fisheries and how to use catching gears in relation to this issue | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- John C. Sainsbury, Commercial Fishing Methods: An Introduction to Vessels and Gears, Wiley 3 edition, 1996
- Ian Wellby, Ash Girder, Robin Welcomme, Fisheries Management: A Manual for Still - Water Coarse Fisheries, John Wiley & Sons, 2010
- R. Quentin Grafton, Ray Hilborn, Dale Squires, Meere Tait, Handbook of Marine Fisheries Conservation and Management, Oxford University Press, 2010