Szkoła Doktorska - Szkoła Doktorska
specjalność: BLOK INŻYNIERYJNO-EKONOMICZNO-ARTYSTYCZNY
Sylabus przedmiotu Mikrobiologia stosowana oraz nowoczesne materiały opakowaniowe w technologii żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Szkoła Doktorska | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mikrobiologia stosowana oraz nowoczesne materiały opakowaniowe w technologii żywności | ||
Specjalność | BLOK INŻYNIERYJNO-PRZYRODNICZY | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 0,5 | ECTS (formy) | 0,5 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 9 | Grupa obieralna | 1 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | podstawy z mikrobiologii ogólnej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | zapoznanie studenta z mozliwościami wykorzystania mikroorganizmów w przemysle i biotechnologii oraz wpływem opakowań w tym opakowań bioaktywnych na mikroorganizmy |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Mikrobiologia stosowana w technologii żywności. | 4 |
T-W-2 | Opakowania bioaktywne | 2 |
T-W-3 | Nowoczesne materiały opakowaniowe | 2 |
8 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 8 |
A-W-2 | Samodzielne przygotowanie do zajęć | 2 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 4 |
14 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | metody podajace |
M-2 | metody problemowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena podsumowujaca |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ISD_4-_IP07.1_W01 Doktorant/ka zna wytyczne do projektowania i doboru opakowań (podstawowe wymagania stawiane materiałom opakowaniowym, wybrane własności produktów żywnościowych oraz ich zmiany w czasie przechowywania wraz z najważniejszymi metodami ich utrwalania) przeznaczonych do żywności. | ISD_4-_W02, ISD_4-_W03 | — | C-1 | T-W-3, T-W-2, T-W-1 | M-2, M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ISD_4-_IP07.1_K01 Doktorant/ka ma świadomość potrzeby dokształcania, poszerzania i aktualizacji wiedzy w zakresie nowych i innowacyjnych technologii w pakowalnictwie produktów żywnosciowych | ISD_4-_K01, ISD_4-_K02 | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-2 | M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ISD_4-_IP07.1_W01 Doktorant/ka zna wytyczne do projektowania i doboru opakowań (podstawowe wymagania stawiane materiałom opakowaniowym, wybrane własności produktów żywnościowych oraz ich zmiany w czasie przechowywania wraz z najważniejszymi metodami ich utrwalania) przeznaczonych do żywności. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafii zdefiniowac podstawowe zalożenia dotyczace wykorzystania mikroorganizmów w przemysle w tym technologii zywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ISD_4-_IP07.1_K01 Doktorant/ka ma świadomość potrzeby dokształcania, poszerzania i aktualizacji wiedzy w zakresie nowych i innowacyjnych technologii w pakowalnictwie produktów żywnosciowych | 2,0 | |
3,0 | student potrafi wykorzystać/zastosowac wiedze z zakresu mikrobiologii przemyslowej i biotechnologii w praktyce i ma swiadomośc potrzeby stosowania zasad etyki | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Bednarski, Biotechnologia żywności, WNT, 2017, 2
- czasopismo, Applied Microbiology and Biotechnology, springer, 2024
Literatura dodatkowa
- Dudley Edward G., Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers, ASM Press, 2022, 5
- Jaya Shankar Tumuluru (Academic Editor), Food Preservation and Packaging - Recent Process and Technological Advancements, IntechOpen, online, 2023, I, 10.5772/intechopen.100912
- Neila Farmer, Innowacje w opakowaniach żywności i napojów. Rynki, materiały, technologie, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2016, 1