Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)
Sylabus przedmiotu Zarządzanie:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka turystyczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zarządzanie | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Zarządzania i Marketingu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Aleksandra Grzesiuk <agrzesiuk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
dla tego przedmiotu nie są określone wymagania wstępneCele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Rozumienie roli i istoty zarządzania w różnych typach organizacji i na różnych szczeblach struktury organizacyjnej |
C-2 | Zapoznanie studentów z funkcjami kierowniczymi w organizacjach |
C-3 | Zapoznanie studentów z podstawowymi metodami wykorzystywanymi w procesie zarządzania organizacją |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Zarządzanie relacjami z otoczeniem | 4 |
T-A-2 | Badanie przyczyn wystąpienia problemów w organizacji i podejmowanie decyzji kierowniczych | 8 |
T-A-3 | Planowanie i kontrolowanie w organizacji | 8 |
T-A-4 | Organizowanie zasobów przedsiębiorstwa | 4 |
T-A-5 | Zarządzanie relacjami społecznymi i komunikacją w organizacji | 6 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zarządzanie - jego rola i znaczenie | 1 |
T-W-2 | Otoczenie organizacji | 1 |
T-W-3 | Planowanie jako funkcja zarządzania | 1 |
T-W-4 | Organizowanie jako funkcja zarządzania | 1 |
T-W-5 | Motywowanie jako funkcja zarządzania | 1 |
T-W-6 | Kontrola jako funkcja zarządzania | 1 |
T-W-7 | Istota pracy kierowniczej. Role kierownicze. Umiejętności menadżerskie. | 1 |
T-W-8 | Władza. Źródła władzy. Style przywództwa. | 1 |
T-W-9 | Procesy decyzyjne w zarządzaniu. Indywidualne i grupowe podejmowanie decyzji | 1 |
T-W-10 | Ewolucja teorii organizacji i zarządzania. Współczesne trendy w zarządzaniu | 1 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-A-2 | przygotowanie do zajęć | 13 |
A-A-3 | konsultacje | 7 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | egzamin | 2 |
A-W-3 | przygotowanie do egzaminu | 11 |
A-W-4 | konsultacje | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną |
M-2 | Wykład konwersatoryjny |
M-3 | Metoda przypadków |
M-4 | Metoda projektów |
M-5 | Ćwiczenia przedmiotowe |
M-6 | Dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Zaliczenie zadań wykonywanych podczas audytoriów |
S-2 | Ocena formująca: Prezentacja wykonanego zadania z zakresu kontroli jakości |
S-3 | Ocena podsumowująca: Egzamin treści programowych z wykładów |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_B05/1.7_W01 Studenta zna i rozumie główne koncepcje zarządzania | GT_1A_W01 | — | C-1, C-2, C-3 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-8, T-W-6, T-W-9, T-W-10 | M-1 | S-3 |
GT_1A_B05/1.7_W02 Student zna i rozumie istotę funkcji kierowniczych, umiejętności oraz ról i charakteryzuje je | GT_1A_W02 | — | C-2 | T-W-7, T-W-8, T-W-9 | M-1, M-2 | S-3 |
GT_1A_B05/1.7_W03 Student zna i rozumie środowiskowy kontekst zarządzania i identyfikuje obszary i elementy otoczenia organizacji | GT_1A_W01 | — | C-1, C-3 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5 | M-5, M-6 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_B05/1.7_U01 Student potrafi zastosować uniwersalne procedury oraz wybrane metody rozwiązywania problemów, planowania, podejmowania decyzji, organizowania i kontrolowania. | GT_1A_U01 | — | C-2, C-3 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5 | M-5, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
GT_1A_B05/1.7_U02 Student potrafi analizować otoczenie, uwzględniając etyczny, międzynarodowy i kulturowy aspekt zarządzania. | GT_1A_U02 | — | C-3 | T-A-1, T-A-5 | M-5, M-3, M-4 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_B05/1.7_K01 Student jest gotów do podejmowania decyzji w grupie, wyrażania ocen zjawisk w organizacji z uwzględnieniem zasad etyki w zarządzaniu. | GT_1A_K05 | — | C-2 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5 | M-5, M-6, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_B05/1.7_W01 Studenta zna i rozumie główne koncepcje zarządzania | 2,0 | |
3,0 | Student zna i charakteryzuje główne koncepcje zarządzania | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
GT_1A_B05/1.7_W02 Student zna i rozumie istotę funkcji kierowniczych, umiejętności oraz ról i charakteryzuje je | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi objaśnić istotę funkcji kierowniczych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
GT_1A_B05/1.7_W03 Student zna i rozumie środowiskowy kontekst zarządzania i identyfikuje obszary i elementy otoczenia organizacji | 2,0 | |
3,0 | Student zna i charakteryzuje różne obszary otoczenia organizacji. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_B05/1.7_U01 Student potrafi zastosować uniwersalne procedury oraz wybrane metody rozwiązywania problemów, planowania, podejmowania decyzji, organizowania i kontrolowania. | 2,0 | Student nie potrafi zastosować procedur oraz metod rozwiązywania problemów, planowania, podejmowania decyzji, organizowania i kontrolowania. |
3,0 | Student potrafi zastosować procedury oraz metody rozwiązywania problemów, planowania, podejmowania decyzji, organizowania i kontrolowania w co najmniej 55%. | |
3,5 | Student potrafi zastosować procedury oraz metody rozwiązywania problemów, planowania, podejmowania decyzji, organizowania i kontrolowania w co najmniej 65%. | |
4,0 | Student potrafi zastosować procedury oraz metody rozwiązywania problemów, planowania, podejmowania decyzji, organizowania i kontrolowania w co najmniej 75%. | |
4,5 | Student potrafi zastosować procedury oraz metody rozwiązywania problemów, planowania, podejmowania decyzji, organizowania i kontrolowania w c onajmniej 85%. | |
5,0 | Student potrafi zastosować procedury oraz metody rozwiązywania problemów, planowania, podejmowania decyzji, organizowania i kontrolowania w co najmniej 95%. | |
GT_1A_B05/1.7_U02 Student potrafi analizować otoczenie, uwzględniając etyczny, międzynarodowy i kulturowy aspekt zarządzania. | 2,0 | Student nie potrafi zastosować podstawowych metod analizy otoczenia z uwzględnieniem aspektów etycznych, międzynarodowych oraz kulturowych. |
3,0 | Student potrafi zastosować podstawowe metody analizy otoczenia z uwzględnieniem aspektów etycznych, międzynarodowych oraz kulturowych w co najmniej 55%. | |
3,5 | Student potrafi zastosować podstawowe metody analizy otoczenia z uwzględnieniem aspektów etycznych, międzynarodowych oraz kulturowych w co najmniej 65%. | |
4,0 | Student potrafi zastosować podstawowe metody analizy otoczenia z uwzględnieniem aspektów etycznych, międzynarodowych oraz kulturowych w co najmniej 75%. | |
4,5 | Student potrafi zastosować podstawowe metody analizy otoczenia z uwzględnieniem aspektów etycznych, międzynarodowych oraz kulturowych w co najmniej 85%. | |
5,0 | Student potrafi zastosować podstawowe metody analizy otoczenia z uwzględnieniem aspektów etycznych, międzynarodowych oraz kulturowych w co najmniej 95%. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_B05/1.7_K01 Student jest gotów do podejmowania decyzji w grupie, wyrażania ocen zjawisk w organizacji z uwzględnieniem zasad etyki w zarządzaniu. | 2,0 | |
3,0 | Student aktywnie uczestniczy w podejmowaniu decyzji w grupie, ocenia wybrane propozycje pod względem etycznym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Griffin R. W., Podstawy zarządzania organizacjami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2020, Można korzystać z wcześniejszych wydań od 2010 r.
- Zakrzewska-Bielawska A., Freda.A. (red.), Podstawy zarządzania - teoria i ćwiczenia, Warszawa, Wydawnictwo Nieoczywste, 2017
- Korzeniowski Leszek, Podstawy zarządzania organizacjami, Difin, Warszawa, 2019
- Michalski Eugeniusz, Zarządzanie przedsiębiorstwem, PWN, Warszawa, 2021, można korzystać z wydań poprzednich
Literatura dodatkowa
- Stoner J., Freeman E., Gilbert D., Kierowanie, PWE, Warszawa, 2011