Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)
Sylabus przedmiotu Ekologia i ochrona środowiska w turystyce:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka turystyczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ekologia i ochrona środowiska w turystyce | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Studiów Regionalnych i Europejskich | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Milena Bera <Milena.Bera@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Przedmiot ma charakter wprowadzającego, wymaga podstawowej wiedzy z biologii ze szkoły średniej. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zdobycie wiedzy nt. oddziaływania gospodarki turystycznej na elementy środowiska oraz zasad rozwiązywania problemów ekologicznych w zakresie rozwoju zróżwnoważonego, w szczególności w zakresie organizacji turystyki i rekreacji oraz podróży człowieka. |
C-2 | Zdobycie praktycznej umiejętności zastosowania wiedzy nt. relacji między organizmami żywymi a środowiskiem. |
C-3 | Kształtowanie umiejętności dostrzegania i analizy zjawisk i problemów związanych z kwestią ochrony. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Podstawowe definicje i pojęcia z zakresu ekologii i ochrony srodowiska. | 1 |
T-A-2 | Ekonomiczne instrumenty polityki ekologicznej Polski. Mechanizm Cap and Trade. | 3 |
T-A-3 | Prawo ochrony środowiska a zagospodarowanie turystyczne regionów. | 4 |
T-A-4 | Ochrona środowiska w ujęciu transgranicznym. | 2 |
T-A-5 | Zanieczyszczenie żywności. | 3 |
T-A-6 | Zarządzanie środowiskiem w przedsiębiorstwach branży turystycznej. Normy ISO 14000, EMAS. Przeciwdzialanie zanieczyszczeniom. | 3 |
T-A-7 | Przedsiębiorstwo a środowisko. Raport oddziaływania na środowisko przedsięwzięć z zakresu gospodarki turystycznej jako narzędzie kreowania ładu ekologicznego. | 2 |
T-A-8 | Zaliczenie. | 2 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Polityka ekologiczna państwa. Instrumenty ekonomiczne polityki ekologicznej a zrównoważony i trwały rozwój społeczno-gospodarczy. | 4 |
T-W-2 | Zasada racjonalnego gospodarowania. Gospodarcze funkcje przyrody. Zasoby naturalne. Rodzaje zasobów i ich wykorzystanie w gospodarce kraju. | 4 |
T-W-3 | Bezpieczeństwo ekologiczne społeczeństwa. Rola ruchów ekologicznych. | 3 |
T-W-4 | Wpływ działalności turystycznej człowieka na środowisko. Obciążenie środowiska ruchem turystycznym i sposoby niwelowania negatywnych skutków. | 4 |
T-W-5 | Turystyka ekologiczna a zachowania ekologiczne. | 3 |
T-W-6 | Zaliczenie. | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach. | 20 |
A-A-2 | Lektura literatury i przygotowanie do ćwiczeń. | 2 |
A-A-3 | Przygotowanie do zaliczenia. | 3 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | Studiowanie literatury przedmiotu | 15 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 15 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (opis, anegdota, wyjaśnianie). |
M-2 | Metody problemowe (wykład konwersatoryjny, metoda przypadków, dyskusja dydaktyczna). |
M-3 | Metody praktyczne (ćwiczenia). |
M-4 | Metody problemowe (wykład konwersatoryjny, metoda przypadków, dyskusja dydaktyczna). |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Zadawanie pytań w trakcie zajęć. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe w formie pisemnego testu. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_C04/1.11_W01 Student znia i rozumie pojęcia z zakresu ekologii i ochrony środowiska niezbędne do organizacji turystyki i rekreacji zgodnie z wymogami zrównoważonego rozwoju. | GT_1A_W01, GT_1A_W05, GT_1A_W08 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_C04/1.11_U01 Student potrafi okreśłić relację między organizmami żywymi a środowiskiem. | GT_1A_U01, GT_1A_U04 | — | C-2, C-3 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_C04/1.11_K01 Student jest gotów do odpowiedzialnego kształtowania działań z zakresu gospodarkii turystycznej powiązaniu z ochroną środowiska i ekologią. | GT_1A_K01, GT_1A_K02, GT_1A_K03, GT_1A_K05 | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_C04/1.11_W01 Student znia i rozumie pojęcia z zakresu ekologii i ochrony środowiska niezbędne do organizacji turystyki i rekreacji zgodnie z wymogami zrównoważonego rozwoju. | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie pojęcia z zakresu ekologii i ochrony środowiska niezbędne do organizacji turystyki i rekreacji zgodnie z wymogami zrównoważonego rozwoju. |
3,0 | Student zna i rozumie pojęcia z zakresu ekologii i ochrony środowiska niezbędne do organizacji turystyki i rekreacji zgodnie z wymogami zrównoważonego rozwoju w stopniu dostatecznym tj. co najmniej 55%. | |
3,5 | Student zna i rozumie pojęcia z zakresu ekologii i ochrony środowiska niezbędne do organizacji turystyki i rekreacji zgodnie z wymogami zrównoważonego rozwoju w stopniu dostatecznym plus tj. co najmniej 65%. | |
4,0 | Student zna i rozumie pojęcia z zakresu ekologii i ochrony środowiska niezbędne do organizacji turystyki i rekreacji zgodnie z wymogami zrównoważonego rozwoju w stopniu dobrym tj. co najmniej 75%. | |
4,5 | Student zna i rozumie pojęcia z zakresu ekologii i ochrony środowiska niezbędne do organizacji turystyki i rekreacji zgodnie z wymogami zrównoważonego rozwoju w stopniu dobrym plus tj. co najmniej 85%. | |
5,0 | Student zna i rozumie pojęcia z zakresu ekologii i ochrony środowiska niezbędne do organizacji turystyki i rekreacji zgodnie z wymogami zrównoważonego rozwoju w stopniu bradzo dobrym tj. co najmniej 95%. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_C04/1.11_U01 Student potrafi okreśłić relację między organizmami żywymi a środowiskiem. | 2,0 | Student nie potrafi okreśłić relacji między organizmami żywymi a środowiskiem. |
3,0 | Student potrafi okreśłić relację między organizmami żywymi a środowiskiem w stopniu dostatetcznym tj. w co najmniej 55%. | |
3,5 | Student potrafi okreśłić relację między organizmami żywymi a środowiskiem w stopniu dostatetcznym tj. w co najmniej 65%. | |
4,0 | Student potrafi okreśłić relację między organizmami żywymi a środowiskiem w stopniu dostatetcznym tj. w co najmniej 75%. | |
4,5 | Student potrafi okreśłić relację między organizmami żywymi a środowiskiem w stopniu dostatetcznym tj. w co najmniej 85%. | |
5,0 | Student potrafi okreśłić relację między organizmami żywymi a środowiskiem w stopniu dostatetcznym tj. w co najmniej 95%. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_C04/1.11_K01 Student jest gotów do odpowiedzialnego kształtowania działań z zakresu gospodarkii turystycznej powiązaniu z ochroną środowiska i ekologią. | 2,0 | Student nie jest gotów do odpowiedzialnego kształtowania działań z zakresu gospodarki turystyczej w powiązaniu z ochroną środowiska i ekologią. |
3,0 | Student jest gotów do odpowiedzialnego kształtowania działań z zakresu gospodarki turystyczej w powiązaniu z ochroną środowiska i ekologią w stopniu dostatetcznym tj. w co najmniej 55%. | |
3,5 | Student jest gotów do odpowiedzialnego kształtowania działań z zakresu gospodarki turystyczej w powiązaniu z ochroną środowiska i ekologią w stopniu dostatetcznym tj. w co najmniej 65%. | |
4,0 | Student jest gotów do odpowiedzialnego kształtowania działań z zakresu gospodarki turystyczej w powiązaniu z ochroną środowiska i ekologią w stopniu dostatetcznym tj. w co najmniej 75%. | |
4,5 | Student jest gotów do odpowiedzialnego kształtowania działań z zakresu gospodarki turystyczej w powiązaniu z ochroną środowiska i ekologią w stopniu dostatetcznym tj. w co najmniej 85%. | |
5,0 | Student jest gotów do odpowiedzialnego kształtowania działań z zakresu gospodarki turystyczej w powiązaniu z ochroną środowiska i ekologią w stopniu dostatetcznym tj. w co najmniej 95%. |
Literatura podstawowa
- Dutkowski M., Konflikty ekologiczne, Wydawnictwo Naukowe Unierwsytetu Szczecińskiego, Szczecin, 2021
- Wójcik J., Antopogeniczne zmiany środowiska przyrodniczego, PWN, Warszawa, 2020
- Holtzer M., Grabowska B., Podstawy ochrony środowiska : z elementami zarządzania środowiskowego, Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica, Kraków, 2010
- Madej T., Gospodarka a środowisko przyrodnicze, Wydaw. Naukowe US, Szczecin, 2002
- SILSKI Z., Gospodarka a środowisko naturalne, Wydaw. Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, Koszalin, 2002
Literatura dodatkowa
- Bera M., Zaremba A., Baza noclegowa i towarzysząca – wybrane elementy infrastruktury polskich parków narodowych w latach 2005‒2015, CSWU Publishing House, Warszaw, 2021, https://czasopisma.uksw.edu.pl/index.php/seb/article/view/8785/7825Bera
- Ariane Boixière-Asseray, Geneviève Chaudet ; tłumaczenie Julia Celer, Rośliny oczyszczające powietrze : zielone filtry antysmogowe, Muza SA, Warszawa, 2018
- Newsome D., Susan A. Moore, Rose K. Dowling, Natural Area Tourism, Aspects of Tourism, Channel View Publications, Brostol, Buffalo, Toronto, 2012, 2, https://books.google.pl/books?hl=pl&lr=&id=F5nfDPBcw44C&oi=fnd&pg=PR5&dq=ecology+in+tourism+industry&ots=_EYl3DqLtd&sig=sNopTqW6EI9azaBtoV7iaVtSckc&redir_esc=y#v=onepage&q=ecology%20in%20tourism%20industry&f=false
- red. Ewa Czech, Uwarunkowania ochrony środowiska, Difin, Warszawa, 2006