Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)
Sylabus przedmiotu Turystyka wiejska i agroturystyka:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka turystyczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Turystyka wiejska i agroturystyka | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Studiów Regionalnych i Europejskich | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Agnieszka Brelik <Agnieszka.Brelik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 3 | Grupa obieralna | 8 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wybrane aspekty z zakresu ekonomii i turystyki. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z problematyką agroturystyki i turystyki wiejskiej. |
C-2 | Celem zajęć jest ukazanie specyfiki rozwoju turystyki wiejskiej w Polsce i na świecie oraz scharakteryzowanie produktu turystyki wiejskiej i agroturystyki. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Turystyka wiejska i agroturystyka – podstawowe pojęcia. | 3 |
T-A-2 | Geneza rozwoju turystyki wiejskiej. | 2 |
T-A-3 | Czynniki i uwarunkowania rozwoju turystyki na obszarach wiejskich. | 2 |
T-A-4 | Funkcje i dysfunkcje turystyki wiejskiej, w tym agroturystyki. | 2 |
T-A-5 | Powiązanie turystyki wiejskiej z innymi rodzajami turystyki. | 2 |
T-A-6 | Organizacja turystyki wiejskiej w Polsce. Powiązanie turystyki wiejskiej z gospodarką lokalną. | 2 |
T-A-7 | Charakterystyka produktu w ramach turystyki wiejskiej, w tym produktu agroturystycznego. | 3 |
T-A-8 | Charakterystyka podaży i popytu na rynku turystyki wiejskiej i agroturystyki. | 2 |
T-A-9 | Formy rekreacji realizowane w na obszarach wiejskich w tym w ramach turystyki wiejskiej. | 2 |
T-A-10 | Stan i perspektywy rozwoju turystyki wiejskiej w Polsce i na świecie. | 3 |
T-A-11 | Zaliczenie. | 2 |
25 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 25 |
A-A-2 | Przygotowanie do zaliczenia | 9 |
A-A-3 | wyszukiwanie informacji, raportów, danych statystycznych | 8 |
A-A-4 | Analiza wskazanej literatury podstawowej i uzupełniającej | 8 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | metoda przypadków |
M-3 | dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D19/5.4_W01 Student zna i rozumie pojęcia z zakresu turystyki wiejskiej i agroturystyki | GT_1A_W01, GT_1A_W05 | — | C-1, C-2 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9, T-A-10 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D19/5.4_U01 Student potrafi rozoznać produkt turystyki wiejskiej i agroturystyki oraz scharakteryzować podaż i popyt na rynku. | GT_1A_U02, GT_1A_U03 | — | C-1, C-2 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9, T-A-10 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D19/5.4_K01 Student jest gotów do określenia czynników wpływających na turystykę wiejską i agroturystykę oraz ich funkcji i dysfunkcji. | GT_1A_K02 | — | C-1, C-2 | T-A-3, T-A-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D19/5.4_W01 Student zna i rozumie pojęcia z zakresu turystyki wiejskiej i agroturystyki | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie pojęć z zakresu turystyki wiejskiej i agroturystyki. |
3,0 | Student zna i rozumie pojęcia z zakresu turystyki wiejskiej i agroturystyki w co najmniej 55%. | |
3,5 | Student zna i rozumie pojęcia z zakresu turystyki wiejskiej i agroturystyki w co najmniej 65%. | |
4,0 | Student zna i rozumie pojęcia z zakresu turystyki wiejskiej i agroturystyki w co najmniej 75%. | |
4,5 | Student zna i rozumie pojęcia z zakresu turystyki wiejskiej i agroturystyki w co najmniej 85%. | |
5,0 | Student zna i rozumie pojęcia z zakresu turystyki wiejskiej i agroturystyki w co najmniej 95%. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D19/5.4_U01 Student potrafi rozoznać produkt turystyki wiejskiej i agroturystyki oraz scharakteryzować podaż i popyt na rynku. | 2,0 | Student nie potrafi rozoznać produkt turystyki wiejskiej i agroturystyki oraz scharakteryzować podaż i popyt na rynku. |
3,0 | Student potrafi rozoznać produkt turystyki wiejskiej i agroturystyki oraz scharakteryzować podaż i popyt na rynku na poziomie co najmniej 55%. | |
3,5 | Student potrafi rozoznać produkt turystyki wiejskiej i agroturystyki oraz scharakteryzować podaż i popyt na rynku na poziomie co najmniej 65%. | |
4,0 | Student potrafi rozoznać produkt turystyki wiejskiej i agroturystyki oraz scharakteryzować podaż i popyt na rynku na poziomie co najmniej 75%. | |
4,5 | Student potrafi rozoznać produkt turystyki wiejskiej i agroturystyki oraz scharakteryzować podaż i popyt na rynku na poziomie co najmniej 85%. | |
5,0 | Student potrafi rozoznać produkt turystyki wiejskiej i agroturystyki oraz scharakteryzować podaż i popyt na rynku na poziomie co najmniej 95%. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D19/5.4_K01 Student jest gotów do określenia czynników wpływających na turystykę wiejską i agroturystykę oraz ich funkcji i dysfunkcji. | 2,0 | Student nie jest gotów do określenia czynników wpływających na turystykę wiejską i agroturystykę oraz ich funkcji i dysfunkcji. |
3,0 | Student jest gotów do określenia czynników wpływających na turystykę wiejską i agroturystykę oraz ich funkcji i dysfunkcji na poziomie co najmniej 55%. | |
3,5 | Student jest gotów do określenia czynników wpływających na turystykę wiejską i agroturystykę oraz ich funkcji i dysfunkcji na poziomie co najmniej 65%. | |
4,0 | Student jest gotów do określenia czynników wpływających na turystykę wiejską i agroturystykę oraz ich funkcji i dysfunkcji na poziomie co najmniej 75%. | |
4,5 | Student jest gotów do określenia czynników wpływających na turystykę wiejską i agroturystykę oraz ich funkcji i dysfunkcji na poziomie co najmniej 85%. | |
5,0 | Student jest gotów do określenia czynników wpływających na turystykę wiejską i agroturystykę oraz ich funkcji i dysfunkcji na poziomie co najmniej 95%. |
Literatura podstawowa
- Brelik A., Agroturystyka jako działalność gospodarcza – dylematy i rekomendacje, Journal of Agribusiness and Rural Development, 2019
- Brelik A., Dobra publiczne na obszarach wiejskich jako czynnik rozwoju działalności agroturystycznej na Pomorzu Zachodnim, PWN, Warszawa, 2016
Literatura dodatkowa
- Kothari Hemani & Perwej Dr.Asif., Agro Tourism: A Way of Sustainable Development, Wesleyan Journal of Research, Vol. 13 No. 68, 2021, https://www.researchgate.net/publication/352191851_Agro_Tourism_A_Way_of_Sustainable_Development
- Brelik A., Produkt turystyczny na obszarach wiejskich - dylematy i implikacje praktyczne, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Ekonomiczne Problemy Usług, Szczecin, 2012, 86