Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)
Sylabus przedmiotu Podstawy żywienia człowieka:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka turystyczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy żywienia człowieka | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nieruchomości | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Aneta Zaremba <Aneta.Zaremba@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 3 | Grupa obieralna | 5 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość chemii i biologii na poziomie szkoły średnie |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Poznanie roli i funkcji składników odżywczych |
C-2 | Poznanie norm żywieniowych i zasad racjonalnego odżywiania człowieka |
C-3 | Poznanie zasad żywienia zbiorowego |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Zasady prawidłowego żywienia | 2 |
T-A-2 | Trawienie i wchłanianie podstawowych składników odżywczych | 2 |
T-A-3 | Białka- rodzaje, rola fizjologiczna i zapotrzebowanie | 2 |
T-A-4 | Lipidy-rodzaje, rola fizjologiczna i zapotrzebowanie | 2 |
T-A-5 | Węglowodany - rodzaje, rola fizjologiczna i zapotrzebowanie | 3 |
T-A-6 | Makro i mikroelementy diety | 3 |
T-A-7 | Mody i systemy żywieniowe | 4 |
T-A-8 | Żywieniowa promocja zdrowia | 2 |
T-A-9 | Żywienie zbiorowe- planowanie, organizacja, wymogi sanitarne | 4 |
T-A-10 | Zaliczenie przedmiotu | 1 |
25 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 25 |
A-A-2 | Studiowanie literatury i norm żywieniowych | 15 |
A-A-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 5 |
A-A-4 | Przygotowanie pracy zaliczeniowej | 5 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład z prezentacją multimedialną |
M-2 | Rozwiązywanie zadań i analiza jadłospisów |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena aktywności studenta |
S-2 | Ocena formująca: Ocena z pracy zaliczeniowej na wybrany temat |
S-3 | Ocena podsumowująca: Ocena z kolokwium zaliczeniowego |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D23/5.8_W01 Student zna i rozumie podstawy wiedzy o roli podstawowych składników odżywczych oraz zasadach racjonalnego żywienia człowieka | GT_1A_W02 | — | C-1, C-2, C-3 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9 | M-1, M-2 | S-3 |
GT_1A_D23/5.8_W02 Student zna i rozumie podstawy wiedzy dotyczące różnych diet, mód i systemów żywieniowych a także o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego | GT_1A_W02, GT_1A_W03 | — | C-1, C-2, C-3 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9 | M-1, M-2 | S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D23/5.8_U01 Student potrafi planować i organizować żywienie zbiorowe uwzględniając zasady racjonalnego odżywiania, mody i systemy żywieniowe, a także wymogi sanitarne | GT_1A_U01, GT_1A_U04, GT_1A_U08 | — | C-1, C-2, C-3 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D23/5.8_K01 Student ma świadomość istnienia zależności pomiędzy sposobem żywieniia a zdrowiem, zarówno w żywieniu indywidualnym, jak i zbiorowym | GT_1A_K04, GT_1A_K05 | — | C-1, C-2, C-3 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8, T-A-9 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D23/5.8_W01 Student zna i rozumie podstawy wiedzy o roli podstawowych składników odżywczych oraz zasadach racjonalnego żywienia człowieka | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie podstaw wiedzy o roli podstawowych składników odżywczych oraz zasadach racjonalnego żywienia człowieka |
3,0 | Student zna i rozumie podstawy wiedzy o roli podstawowych składników odżywczych oraz zasadach racjonalnego żywienia człowieka w stopniu dostatecznym | |
3,5 | Student zna i rozumie podstawy wiedzy o roli podstawowych składników odżywczych oraz zasadach racjonalnego żywienia człowieka w stopniu więcej niz dostateczny | |
4,0 | Student zna i rozumie podstawy wiedzy o roli podstawowych składników odżywczych oraz zasadach racjonalnego żywienia człowieka w stopniu dobrym | |
4,5 | Student zna i rozumie podstawy wiedzy o roli podstawowych składników odżywczych oraz zasadach racjonalnego żywienia człowieka w stopniu więcej niż dobry | |
5,0 | Student zna i rozumie podstawy wiedzy o roli podstawowych składników odżywczych oraz zasadach racjonalnego żywienia człowieka w stopniu bardzo dobrym | |
GT_1A_D23/5.8_W02 Student zna i rozumie podstawy wiedzy dotyczące różnych diet, mód i systemów żywieniowych a także o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie wiedzy dotyczącej różnych diet, mód i systemów żywieniowych, a także ma wiedzę o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego |
3,0 | Student zna i rozumie podstawy wiedzy dotyczącej różnych diet, mód i systemów żywieniowych, a także o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego w stopniu dostatecznym | |
3,5 | Student zna i rozumie podstawy wiedzy dotyczące różnych diet, mód i systemów żywieniowych, a także o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego w stopniu więcej niż dostateczny | |
4,0 | Student zna i rozumie podstawy wiedzy dotyczące różnych diet, mód i systemów żywieniowych, a także o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego w stopniu dobrym | |
4,5 | Student zna i rozumie podstawy wiedzy dotyczącej różnych diet, mód i systemów żywieniowych, a także o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego w stopniu bardziej niż dobry | |
5,0 | Student zna i rozumie podstawy wiedzy dotyczącej różnych diet, mód i systemów żywieniowych, a także o organizacji i planowaniu żywienia zbiorowego w stopniu bardzo dobrym |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D23/5.8_U01 Student potrafi planować i organizować żywienie zbiorowe uwzględniając zasady racjonalnego odżywiania, mody i systemy żywieniowe, a także wymogi sanitarne | 2,0 | Student nie potrafi planować i organizować żywienia zbiorowego uwzględniając zasady racjonalnego odzywiania, mody i systemy żywieniowe a także wymogi sanitarne |
3,0 | Student potrafi planować i organizować żywienie zbiorowe uwzględniając zasady racjonalnego odżywiania, mody i systemy żywieniowe a także wymogi sanitarne w stopniu dostatecznym | |
3,5 | Student potrafi planować i organizować żywienie zbiorowe uwzględniając zasady racjonalnego odżywiania, mody i systemy żywieniowe a także wymogi sanitarne w stopniu wiecej niż dostateczny | |
4,0 | Student potrafi planować i organizować żywienie zbiorowe uwzględniając zasady racjonalnego odżywiania, mody i systemy żywieniowe a także wymogi sanitarne w stopniu dobrym | |
4,5 | Student potrafi planować i organizować żywienie zbiorowe uwzględniając zasady racjonalnego odżywiania, mody i systemy żywieniowe a także wymogi sanitarne w stopniu więcej niż dobry | |
5,0 | Student potrafi planować i organizować żywienie zbiorowe uwzględniając zasady racjonalnego odżywiania, mody i systemy żywieniowe a także wymogi sanitarne w stopniu bardzo dobrym |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D23/5.8_K01 Student ma świadomość istnienia zależności pomiędzy sposobem żywieniia a zdrowiem, zarówno w żywieniu indywidualnym, jak i zbiorowym | 2,0 | Student nie ma świadomości istnienia zależności pomiędzy sposobem żywieniia a zdrowiem, zarówno w żywieniu indywidualnym, jak i zbiorowym |
3,0 | Student ma świadomość istnienia zależności pomiędzy sposobem żywieniia a zdrowiem, zarówno w żywieniu indywidualnym, jak i zbiorowym w stopniu dostatecznym | |
3,5 | Student ma świadomość istnienia zależności pomiędzy sposobem żywieniia a zdrowiem, zarówno w żywieniu indywidualnym, jak i zbiorowym w stopniu baedziej niż dostatecznym | |
4,0 | Student ma świadomość istnienia zależności pomiędzy sposobem żywieniia a zdrowiem, zarówno w żywieniu indywidualnym, jak i zbiorowym w stopniu dobrym | |
4,5 | Student ma świadomość istnienia zależności pomiędzy sposobem żywieniia a zdrowiem, zarówno w żywieniu indywidualnym, jak i zbiorowym w stopniu bardziej niż dobrym | |
5,0 | Student ma świadomość istnienia zależności pomiędzy sposobem żywieniia a zdrowiem, zarówno w żywieniu indywidualnym, jak i zbiorowym w stopniu bardzo dobrym |
Literatura podstawowa
- Gawęcki J., ŻYWIENIE CZŁOWIEKA. PODSTAWY NAUKI O ŻYWIENIU, WN PWN, Warszawa, 2012, II/III
- Gawęcki j., Roszkowski W., ŻYWIENIE CZŁOWIEKA A ZDROWIE PUBLICZNE TOM 3, PWN, Warszawa, 2017
- Gawęcki J., Grzymisławski M., ŻYWIENIE CZŁOWIEKA ZDROWEGO I CHOREGO TOM 2, PWN, Warszawa, 2012, II