Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)
Sylabus przedmiotu Praktyka zawodowa:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka turystyczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Praktyka zawodowa | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nieruchomości | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Aneta Zaremba <Aneta.Zaremba@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
dla tego przedmiotu nie są określone wymagania wstępneCele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Cel główny: nabycie umiejętności praktycznych, uzupełniających i pogłębiających kompetencje uzyskane przez studenta w toku zajęć dydaktycznych (integracja wiedzy teoretycznej i praktycznej), w tym wykonywanie rutynowych i nietypowych zadań na określonym stanowisku pracy |
C-2 | Poznanie warunków i specyfiki działalności danej jednostki gospodarczej o specyfice turystycznej |
C-3 | Poznanie środowiska zawodowego przez obserwację i naśladowanie zachowań pracowników |
C-4 | Poznanie oczekiwań pracodawców względem przyszłych pracowników w zakresie wiedzy, umiejętności i postaw, w tym podstaw etycznych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
praktyki | ||
T-PR-1 | Podczas praktyki student poznaje poszczególne obszary funkcjonowania jednostki oraz bierze udział w realizacji wykonywanych przez nią zadań z zakresu organizacji i obsługi ruchu turystycznego w warunkach gospodarki rynkowej, a w szczególności: 1. Badanie potrzeb rynku turystycznego, zapoznanie z zakresem, sprzedażą i jakością oferty turystycznej, ze sposobami tworzenia produktu turystycznego. 2. Zapoznanie z formami nowoczesnej organizacji jednostki obsługi ruchu turystycznego, zakresem obowiązków na poszczególnych stanowiskach, poznanie zasad obiegu dokumentów oraz ich wypełnianiem, formami reklamy, sposobami rozliczeń finansowych z kontrahentami krajowymi i zagranicznymi w jednostkach takich, jak: a. biura podróży, b. sanatoria, uzdrowiska, ośrodki wypoczynkowe, ośrodki kolonijne, c. placówki usług hotelarsko-gastronomicznych, d. gospodarstwo agroturystyczne, e. punkty informacji turystycznej, miejskie ośrodki turystyki i wypoczynku, ośrodki kultury, wydziały promocji urzędów gminnych i starostw powiatowych, f. i inne. | 90 |
90 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
praktyki | ||
A-PR-1 | Realizacja programu praktyk - wykonywanie w zakładzie pracy zadań powierzonych przez opiekuna praktyk zgodnie z ramowym programem praktyk | 72 |
A-PR-2 | Szkolenie bhp | 8 |
A-PR-3 | Wdrożenie w tematykę praktyk | 8 |
A-PR-4 | Rejestracja przebiegu praktyki i przygotowanie sprawozdania z przebiegu praktyk | 1 |
A-PR-5 | Ustne złożenie sprawozdania z praktyk wraz z prezentacją uzyskanych efektów | 1 |
90 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Spotkanie informacyjne zaznajamiające studentów z zasadami realizacji praktyk studenckich, obowiazkami i prawami praktykanta i praktykodawcy (zakładu pracy). Spotkanie przeprowadza pełnomocnik dziekana ds. studenckich praktyk zawodowych |
M-2 | Przeprowadzane w zakładzie pracy objaśnienia, szkolenia, prezentacje itp. mające na celu zapoznanie studenta z tematyką zadań realizowanych w zakładzie pracy i na danym stanowisku pracy |
M-3 | Przez okres trwania praktyk nadzór i kontrola pracy praktykanta prowadzona przez zakładowego opiekuna praktyk |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Weryfikacja dokumentacji przebiegu praktyk, w tym poświadczenia odbycia praktyk i sprawozdania z przebiegu praktyk |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ustne kolokwium z zakresu zadań realizowanych podczas praktyk |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_P01/4.1_W01 Zna i rozumie zasady funkcjonowania podmiotu (zakładu pracy) o specyfice turystycznej i wykonywania zadań praktycznych w wybranym obszarze działania podmiotu | GT_1A_W01, GT_1A_W03, GT_1A_W07 | — | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-PR-1 | M-1, M-2, M-3 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_P01/4.1_U01 Potrafi wykorzystać wiedzę i umiejętności uzyskane w toku zajęć dydaktycznych do wykonania konkretnych czynności zgodnie z ramowym programem praktyk | GT_1A_U01, GT_1A_U02, GT_1A_U04 | — | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-PR-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_P01/4.1_K01 Jest gotów do wykazywania otwartości i współpracy w innym środowisku niż uczelnia | GT_1A_K03, GT_1A_K05 | — | C-1, C-2, C-3, C-4 | T-PR-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_P01/4.1_W01 Zna i rozumie zasady funkcjonowania podmiotu (zakładu pracy) o specyfice turystycznej i wykonywania zadań praktycznych w wybranym obszarze działania podmiotu | 2,0 | Student nie zna zasad funkcjonowania podmiotu gospodarczego o specyfice turystycznej |
3,0 | Student zna niektóre zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego o specyfice turystycznej | |
3,5 | Student zna zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego o specyfice turystycznej | |
4,0 | Student zna zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego i zakres podmiotowy i przedmiotowy czynności wykonywanych w wybranych komórkach organizacyjnych podmiotu o specyfice turystycznej | |
4,5 | Student zna zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego, omawia zakres podmiotowy i przedmiotowy czynności wykonywanych w wybranych komórkach organizacyjnych podmiotu o specyfice turystycznej | |
5,0 | Student zna i objaśnia zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego, omawia zakres podmiotowy i przedmiotowy czynności wykonywanych w wybranych komórkach organizacyjnych podmiotu o specyfice turystycznej, objaśnia przebieg zadań prowadzonych na danym stanowisku pracy |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_P01/4.1_U01 Potrafi wykorzystać wiedzę i umiejętności uzyskane w toku zajęć dydaktycznych do wykonania konkretnych czynności zgodnie z ramowym programem praktyk | 2,0 | Student nie odbył praktyk lub nie wykonywał powierzonych czynności wynikających z ramowego programu praktyk |
3,0 | Student odbył praktyki i wykonywał niektóre z powierzonych czynności wynikajacych z ramowego programu praktyk | |
3,5 | Student wykonywał powierzone zadania wynikajace z ramowego programu praktyk | |
4,0 | Student wykonywał powierzone zadania wynikające z ramowego programu praktyk i wykonywał wybrane czynności w sposób przyjęty w danym zakładzie pracy i na danym stanowisku | |
4,5 | Student wykonywał powierzone zadania wynikające z ramowego programu praktyk, objaśniał ich przebieg, wykonywał wybrane czynności w sposób przyjęty w danym zakładzie pracy i na danym stanowisku | |
5,0 | Student wykonywał powierzone zadania wynikające z ramowego programu praktyk, objaśniał ich przebieg i skutki, planował i wykonywał wybrane czynności w sposób przyjęty w danym zakładzie pracy i na danym stanowisku |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_P01/4.1_K01 Jest gotów do wykazywania otwartości i współpracy w innym środowisku niż uczelnia | 2,0 | Student nie wykazuje chęci podejmowania i wykonywania czynności w zakładzie pracy |
3,0 | Student wykazuje umiarkowaną chęć podejmowania wybranych czynności w zakładzie pracy | |
3,5 | Student wykazuje umiarkowaną chęć podejmwania i wykonywania wybranych czynności w zakładzie pracy. | |
4,0 | Student wykazuje chęć podejmowania i wykonywania powierzonych czynności w zakładzie pracy. | |
4,5 | Student wykonuje powierzone zadania w sposób adekwatny do swoich umiejętności | |
5,0 | Student wykonuje powierzone zadania w sposób adekwatny do swoich umiejętności, oczekiwań przełożonego i zespołu, w którym pracuje. |
Literatura podstawowa
- https://ekonomia.zut.edu.pl/strona-studentow/praktyki-zawodowe.htm
- https://www.erasmusplus.zut.edu.pl/