Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Aquaculture and Fisheries (S1)
Sylabus przedmiotu Librarian training:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Aquaculture and Fisheries | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Librarian training | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Biblioteka Główna | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Anna Narloch <Anna.Narloch@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Elżbieta Jankowska <Elzbieta.Jankowska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 0,0 | ECTS (formy) | 0,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | The student has basic computer skills and Internet knowledge |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Familiarizing users with the organization, functioning and rules of using the library, its collections and services. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | 1.General knowledge about library: library resources, organizational structure and localisation, opening hours 2.Library collections and services with special regard to the rules and regulations; availability of resources, user registration, reading and lending room, interlibrary loans 3.Sources of scientific information, databases. 4.Using the online catalogs: simple and advanced search, functions available after logging into the system: placing an electronic order for documents located in the reading and lending rooms, deleting orders, renewal of the loan period, account checking and management. | 2 |
2 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Student becomes familiar with the content of the “Library Training” at https://e-edukacja.zut.edu.pl (Kursy ogólnouczelniane) | 2 |
2 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Online training |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: At least 70% of test questions answered correctly |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AQF_1A_A03_W01 The student knows the rules and regulations of the Main Library and the rules of using library services | AQF_1A_W14 | — | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AQF_1A_A03_U01 The student is able to use the resources and services offered by the library | AQF_1A_U01 | — | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AQF_1A_A03_K01 The student is aware of the need of the continuing and autonomous education through the use of available library resources | AQF_1A_K06 | — | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AQF_1A_A03_W01 The student knows the rules and regulations of the Main Library and the rules of using library services | 2,0 | |
3,0 | At least 70% of test questions answered correctly | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AQF_1A_A03_U01 The student is able to use the resources and services offered by the library | 2,0 | |
3,0 | is familiar with the rules relating to the use of library resources and knows how to use them | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AQF_1A_A03_K01 The student is aware of the need of the continuing and autonomous education through the use of available library resources | 2,0 | |
3,0 | is familiar with the rules relating to the use of library resources and knows how to use them | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Ordinance of the Rector of ZUT no. 53 of 23.09.15 „Rules and Regulations Concerning the Use of Resources and Services Provided by The Main Library of the West Pomeranian University of Technology”, 2015