Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Ichtiologia i akwakultura (S1)

Sylabus przedmiotu Gospodarka rybacka na wodach otwartych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ichtiologia i akwakultura
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Gospodarka rybacka na wodach otwartych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Przemysław Czerniejewski <Przemyslaw.Czerniejewski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Przemysław Czerniejewski <Przemyslaw.Czerniejewski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL4 45 3,00,50zaliczenie
wykładyW4 30 2,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomośc podstawowych pojęć z zakresu hydrologii, biologii wód, systematyki ryb, hydrochemii.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Ukształtowanie umiejętności samodzielnego prowadzenia i planowania gospodarki rybackiej. Nabycie umiejętnosci opracowywania niezbędnych dokumentacji związanej z rybactwem śródlądowym oraz okreslanie cech biologicznych, populacyjnych i połowowych ryb. Umiejętność zaprojektowania i uszycia sieci rybackich.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Analiza morfometrii jeziora. Opracowanie planu batymetrycznego jeziora. Analiza cech morfometrycznych jezior i rzek4
T-L-2Produkcja pierwotna w jeziorach. Produkcja rybacka. Analiza czynników wpływajacych na żyzność wód i produktywnosć pierwotną.4
T-L-3Ocena hydrologiczna rzek. Określanie potencjalnych miejsc żerowiskowych, rozrodcznych i migracji ryb3
T-L-4Glidie pokarmowe. Składniki diety ryb. Wartość energetyczna pokarmu ryb3
T-L-5Cechy ekologiczne populacji ryb. Śmiertelność naturalna i połowowa. Rozrodczość. Struktura długości, wieku i masy. Kondycja ryb.5
T-L-6Analizy tempa wzrostu długości i masy różnych gatunków ryb jeziorowych i rzecznych. Ocena wzrostu i porówananie z innymi zbiornikami śródlądowymi4
T-L-7Sieciarstwo. Metody kroju i szycia sieci.10
T-L-8Bonitacje rybackie i metody zarybień cieków i jezior. Metody określenia ilości materiału zarybieniowego4
T-L-9Opracowanie dokumentacji rybackiej. Wniosków związanych z gospodarką rybacką i niezbędnymi zezwoleniami.5
T-L-10Ochrona ryb. Ochrona szlaków migracji. Podstawowe elementy prawne w rybactwie3
45
wykłady
T-W-1Charakterystyka rzek i potoków. Morfometria,stan limnologiczny i hydrologia5
T-W-2Charakterystyka i rozmieszczenie jezior w Polsce i na świecie. Morfometria jezior. Opracowywanie map batymetrycznych.5
T-W-3Rybackie typy jezior w Polsce. Podział jezior pod względem limnologicznych. Uwarunkowania hydrochemiczne w jeziorach3
T-W-4Uwarunkowania ryb do życia w wodzie. Podział ryb ze względu na warunki bytowania2
T-W-5Podział i charakterystyka narzędzi połowu stosowanych w wodach śródlądowych.Metody połowu ryb. Typy kroju sieci. Metody szycia sieci rybackich5
T-W-6Charakterystyka populacyjna i połowowa ryb karpiowatych4
T-W-7Charakterystyka populacyjna i połowowa ryb drapieżnych3
T-W-8Charakterystyka populacyjna i połowowa ryb łososiowatych oraz siejowatych2
T-W-9Ochrona ryb. Akty prawne w rybactwie1
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach45
A-L-2Studiowanie literatury10
A-L-3Opracowanie konspektów10
A-L-4przygotowywanie się do wejściówek10
75
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajeciach30
A-W-2studiowanie literatury19
A-W-3UCzestnictwo w egzaminie1
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady z prezentacjami multimedialnymi
M-2wykłady problemowe
M-3Praca w grupach
M-4Metoda projektów
M-5Rozwiązywanie zadań

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Sprawdzian ustny
S-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian wiedzy i umiejętnosci - sprawdzian ustny, praktyczny

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IA_1A_C5_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student ma zaawansowaną wiedzę na temat charakterystyki jezior i rzek w Polsce. Posiada wiedzę o ochronie ryb. Zna akty prawne w rybactwie oraz podział i charakterystykę narzędzi połowu stosowanych na wodach śródlądowych. Ma wiedzę na temat możliwosci zarybieniowych wód śródlądowych w Polsce
IA_1A_W05, IA_1A_W11, IA_1A_W12, IA_1A_W13, IA_1A_W14, IA_1A_W09, IA_1A_W19C-1T-W-9, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8M-3, M-4, M-5, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IA_1A_C5_U01
Student potrafi w sposób zaawansowany wykorzystywać posiadaną wiedzę z zakresu gospodarki rybackiej na jeziorach i rzekach. Potrafi dobrać odpowiednie narzędzia połowu do stosowania w jeziorach i rzekach, a także przeprowadzić samodzielnie zarybiania i połowy
IA_1A_U02, IA_1A_U04, IA_1A_U16, IA_1A_U03, IA_1A_U07, IA_1A_U10, IA_1A_U11, IA_1A_U17C-1T-L-6, T-L-3, T-L-4, T-L-9, T-L-10, T-L-1, T-L-7, T-L-5, T-L-8, T-L-2M-3, M-5S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IA_1A_C5_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: Umiejętność samodzielnego prowadzenia i planowania gospodarki rybackiej. Nabędzie umiejętności opracowywania niezbędnych dokumentacji związanej z rybactwem śródlądowym.
IA_1A_K01, IA_1A_K03, IA_1A_K06, IA_1A_K04C-1T-L-6, T-L-3, T-L-4, T-L-9, T-L-10, T-L-7, T-L-5, T-L-8, T-L-2M-3, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IA_1A_C5_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student ma zaawansowaną wiedzę na temat charakterystyki jezior i rzek w Polsce. Posiada wiedzę o ochronie ryb. Zna akty prawne w rybactwie oraz podział i charakterystykę narzędzi połowu stosowanych na wodach śródlądowych. Ma wiedzę na temat możliwosci zarybieniowych wód śródlądowych w Polsce
2,0
3,0Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IA_1A_C5_U01
Student potrafi w sposób zaawansowany wykorzystywać posiadaną wiedzę z zakresu gospodarki rybackiej na jeziorach i rzekach. Potrafi dobrać odpowiednie narzędzia połowu do stosowania w jeziorach i rzekach, a także przeprowadzić samodzielnie zarybiania i połowy
2,0
3,0Student potrafi porawnie stosować wiedzę teoretyczną na poziomie przekraczającym 50% maksymalnych wymagań..
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IA_1A_C5_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: Umiejętność samodzielnego prowadzenia i planowania gospodarki rybackiej. Nabędzie umiejętności opracowywania niezbędnych dokumentacji związanej z rybactwem śródlądowym.
2,0
3,0Nie podlega ocenie w formie stopnia
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Szczerbowski J.A., Rybactwo śródlądowe, IRS, Olsztyn, 2001
  2. Filipiak J., Sadowski J., Tzrebiatowski R., Gospodarka rybacka na wodach otwartych, AR, Szczecin, 1999
  3. Filipiak J., Raczynski M., Jeziora zachodniopomorskie, AR, Szczecin, 2000
  4. Ian Wellby, Ash Girdler, Robin Welcomme, Fisheries Management: A Manual for Still-Water Coarse Fisheries, Wiley, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Rudnicki A, Poradnik rybaka jeziorowego, PWRiL, Warszawa, 1957
  2. Załachowski W., Ryby, PWN, Warszawa, 1997
  3. Brylińska M., Ryby słodkowodne, PWN, Warszawa, 1986

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Analiza morfometrii jeziora. Opracowanie planu batymetrycznego jeziora. Analiza cech morfometrycznych jezior i rzek4
T-L-2Produkcja pierwotna w jeziorach. Produkcja rybacka. Analiza czynników wpływajacych na żyzność wód i produktywnosć pierwotną.4
T-L-3Ocena hydrologiczna rzek. Określanie potencjalnych miejsc żerowiskowych, rozrodcznych i migracji ryb3
T-L-4Glidie pokarmowe. Składniki diety ryb. Wartość energetyczna pokarmu ryb3
T-L-5Cechy ekologiczne populacji ryb. Śmiertelność naturalna i połowowa. Rozrodczość. Struktura długości, wieku i masy. Kondycja ryb.5
T-L-6Analizy tempa wzrostu długości i masy różnych gatunków ryb jeziorowych i rzecznych. Ocena wzrostu i porówananie z innymi zbiornikami śródlądowymi4
T-L-7Sieciarstwo. Metody kroju i szycia sieci.10
T-L-8Bonitacje rybackie i metody zarybień cieków i jezior. Metody określenia ilości materiału zarybieniowego4
T-L-9Opracowanie dokumentacji rybackiej. Wniosków związanych z gospodarką rybacką i niezbędnymi zezwoleniami.5
T-L-10Ochrona ryb. Ochrona szlaków migracji. Podstawowe elementy prawne w rybactwie3
45

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Charakterystyka rzek i potoków. Morfometria,stan limnologiczny i hydrologia5
T-W-2Charakterystyka i rozmieszczenie jezior w Polsce i na świecie. Morfometria jezior. Opracowywanie map batymetrycznych.5
T-W-3Rybackie typy jezior w Polsce. Podział jezior pod względem limnologicznych. Uwarunkowania hydrochemiczne w jeziorach3
T-W-4Uwarunkowania ryb do życia w wodzie. Podział ryb ze względu na warunki bytowania2
T-W-5Podział i charakterystyka narzędzi połowu stosowanych w wodach śródlądowych.Metody połowu ryb. Typy kroju sieci. Metody szycia sieci rybackich5
T-W-6Charakterystyka populacyjna i połowowa ryb karpiowatych4
T-W-7Charakterystyka populacyjna i połowowa ryb drapieżnych3
T-W-8Charakterystyka populacyjna i połowowa ryb łososiowatych oraz siejowatych2
T-W-9Ochrona ryb. Akty prawne w rybactwie1
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach45
A-L-2Studiowanie literatury10
A-L-3Opracowanie konspektów10
A-L-4przygotowywanie się do wejściówek10
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajeciach30
A-W-2studiowanie literatury19
A-W-3UCzestnictwo w egzaminie1
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIA_1A_C5_W01W wyniku przeprowadzonych zajęć student ma zaawansowaną wiedzę na temat charakterystyki jezior i rzek w Polsce. Posiada wiedzę o ochronie ryb. Zna akty prawne w rybactwie oraz podział i charakterystykę narzędzi połowu stosowanych na wodach śródlądowych. Ma wiedzę na temat możliwosci zarybieniowych wód śródlądowych w Polsce
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIA_1A_W05Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu biologii i taksonomii organizmów wodnych ze szczególnym uwzględnieniem ryb i bezkręgowców mających znaczenie gospodarcze w rybactwie.
IA_1A_W11Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu składników pokarmowych oraz z zakresu podstaw fizjologii żywienia organizmów wodnych.
IA_1A_W12Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu budowy i funkcjonowania hydrobiontów ze szczególnym uwzględnieniem ichtiofauny.
IA_1A_W13Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu biologii i technik rozrodu organizmów wodnych, w tym biotechnologii rozrodu i podchowu młodocianych stadiów ryb w warunkach naturalnych i sztucznych.
IA_1A_W14Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu technik rybołówstwa stosowanych w rybołówstwie morskim i śródlądowym oraz zasad budowy i eksploatacji statków rybackich.
IA_1A_W09Zna w zaawansowanym stopniu wybrane elementy z zakresu ekologii, monitoringu i ochrony środowiska wodnego oraz skutków antropopresji, z uwzględnieniem wybranych procesów zachodzących w środowisku wodnym właściwych dla kierunku studiów.
IA_1A_W19Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu rozmieszczenia i wielkości biologicznych zasobów wód w tym o metodach szacowania i ocenie ich wielkości.
Cel przedmiotuC-1Ukształtowanie umiejętności samodzielnego prowadzenia i planowania gospodarki rybackiej. Nabycie umiejętnosci opracowywania niezbędnych dokumentacji związanej z rybactwem śródlądowym oraz okreslanie cech biologicznych, populacyjnych i połowowych ryb. Umiejętność zaprojektowania i uszycia sieci rybackich.
Treści programoweT-W-9Ochrona ryb. Akty prawne w rybactwie
T-W-1Charakterystyka rzek i potoków. Morfometria,stan limnologiczny i hydrologia
T-W-2Charakterystyka i rozmieszczenie jezior w Polsce i na świecie. Morfometria jezior. Opracowywanie map batymetrycznych.
T-W-3Rybackie typy jezior w Polsce. Podział jezior pod względem limnologicznych. Uwarunkowania hydrochemiczne w jeziorach
T-W-4Uwarunkowania ryb do życia w wodzie. Podział ryb ze względu na warunki bytowania
T-W-5Podział i charakterystyka narzędzi połowu stosowanych w wodach śródlądowych.Metody połowu ryb. Typy kroju sieci. Metody szycia sieci rybackich
T-W-6Charakterystyka populacyjna i połowowa ryb karpiowatych
T-W-7Charakterystyka populacyjna i połowowa ryb drapieżnych
T-W-8Charakterystyka populacyjna i połowowa ryb łososiowatych oraz siejowatych
Metody nauczaniaM-3Praca w grupach
M-4Metoda projektów
M-5Rozwiązywanie zadań
M-2wykłady problemowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzian ustny
S-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian wiedzy i umiejętnosci - sprawdzian ustny, praktyczny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIA_1A_C5_U01Student potrafi w sposób zaawansowany wykorzystywać posiadaną wiedzę z zakresu gospodarki rybackiej na jeziorach i rzekach. Potrafi dobrać odpowiednie narzędzia połowu do stosowania w jeziorach i rzekach, a także przeprowadzić samodzielnie zarybiania i połowy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIA_1A_U02Potrafi pracować w zespole, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania, potrafi opracować i zrealizować harmonogram prac. Rozumie potrzebę samokształcenia.
IA_1A_U04Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) w języku polskim i obcym.
IA_1A_U16Potrafi, przy wykorzystaniu właściwych metod i narzędzi pomiarowych, dokonać pełnej analizy czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych wód, określić stan wód powierzchniowych i wskazać kierunki działań w celu poprawy ich stanu. Potrafi wykorzystać w pracy zawodowej przepisy regulujące funkcjonowanie rybactwa i ochrony środowiska.
IA_1A_U03Potrafi poprawnie zastosować poznane formuły obliczeniowe i techniki informatyczne.
IA_1A_U07Potrafi posługiwać się poprawną nomenklaturą, podejmować standardowe działania z wykorzystaniem odpowiednich metod w zakresie higieny, profilaktyki i toksykologii w celu zapewnienia zdrowia i prawidłowego dobrostanu zwierząt wodnych.
IA_1A_U10Potrafi rozpoznać zasoby surowców pochodzenia wodnego, określić sposób ich pozyskiwania. Umie dokonać analizy czynników wpływających na efektywność ich eksploatacji.
IA_1A_U11Potrafi zinterpretować wyniki badań genetycznych i je wykorzystać w programach hodowlanych i strategiach ochrony zasobów oraz zachowania bioróżnorodności.
IA_1A_U17Potrafi przy formułowaniu i rozwiązywaniu problemów technologicznych dostrzegać ich aspekty pozatechniczne w tym, środowiskowe, ekonomiczne i prawne. Potrafi stosować zasady BHP i higieny pracy.
Cel przedmiotuC-1Ukształtowanie umiejętności samodzielnego prowadzenia i planowania gospodarki rybackiej. Nabycie umiejętnosci opracowywania niezbędnych dokumentacji związanej z rybactwem śródlądowym oraz okreslanie cech biologicznych, populacyjnych i połowowych ryb. Umiejętność zaprojektowania i uszycia sieci rybackich.
Treści programoweT-L-6Analizy tempa wzrostu długości i masy różnych gatunków ryb jeziorowych i rzecznych. Ocena wzrostu i porówananie z innymi zbiornikami śródlądowymi
T-L-3Ocena hydrologiczna rzek. Określanie potencjalnych miejsc żerowiskowych, rozrodcznych i migracji ryb
T-L-4Glidie pokarmowe. Składniki diety ryb. Wartość energetyczna pokarmu ryb
T-L-9Opracowanie dokumentacji rybackiej. Wniosków związanych z gospodarką rybacką i niezbędnymi zezwoleniami.
T-L-10Ochrona ryb. Ochrona szlaków migracji. Podstawowe elementy prawne w rybactwie
T-L-1Analiza morfometrii jeziora. Opracowanie planu batymetrycznego jeziora. Analiza cech morfometrycznych jezior i rzek
T-L-7Sieciarstwo. Metody kroju i szycia sieci.
T-L-5Cechy ekologiczne populacji ryb. Śmiertelność naturalna i połowowa. Rozrodczość. Struktura długości, wieku i masy. Kondycja ryb.
T-L-8Bonitacje rybackie i metody zarybień cieków i jezior. Metody określenia ilości materiału zarybieniowego
T-L-2Produkcja pierwotna w jeziorach. Produkcja rybacka. Analiza czynników wpływajacych na żyzność wód i produktywnosć pierwotną.
Metody nauczaniaM-3Praca w grupach
M-5Rozwiązywanie zadań
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzian ustny
S-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian wiedzy i umiejętnosci - sprawdzian ustny, praktyczny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi porawnie stosować wiedzę teoretyczną na poziomie przekraczającym 50% maksymalnych wymagań..
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIA_1A_C5_K01W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: Umiejętność samodzielnego prowadzenia i planowania gospodarki rybackiej. Nabędzie umiejętności opracowywania niezbędnych dokumentacji związanej z rybactwem śródlądowym.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIA_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i do koniecznośći dalszego i ciągłego kształcania się i samodoskonalenia (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy).
IA_1A_K03Jest gotów do podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie.
IA_1A_K06Jest gotów do popularyzacji nabytej wiedzy.
IA_1A_K04Jest gotów do odpowiedzialnego wykonywania zadań zawodowych w zakresie szeroko rozumianego rybactwa i gospodarki wodnej.
Cel przedmiotuC-1Ukształtowanie umiejętności samodzielnego prowadzenia i planowania gospodarki rybackiej. Nabycie umiejętnosci opracowywania niezbędnych dokumentacji związanej z rybactwem śródlądowym oraz okreslanie cech biologicznych, populacyjnych i połowowych ryb. Umiejętność zaprojektowania i uszycia sieci rybackich.
Treści programoweT-L-6Analizy tempa wzrostu długości i masy różnych gatunków ryb jeziorowych i rzecznych. Ocena wzrostu i porówananie z innymi zbiornikami śródlądowymi
T-L-3Ocena hydrologiczna rzek. Określanie potencjalnych miejsc żerowiskowych, rozrodcznych i migracji ryb
T-L-4Glidie pokarmowe. Składniki diety ryb. Wartość energetyczna pokarmu ryb
T-L-9Opracowanie dokumentacji rybackiej. Wniosków związanych z gospodarką rybacką i niezbędnymi zezwoleniami.
T-L-10Ochrona ryb. Ochrona szlaków migracji. Podstawowe elementy prawne w rybactwie
T-L-7Sieciarstwo. Metody kroju i szycia sieci.
T-L-5Cechy ekologiczne populacji ryb. Śmiertelność naturalna i połowowa. Rozrodczość. Struktura długości, wieku i masy. Kondycja ryb.
T-L-8Bonitacje rybackie i metody zarybień cieków i jezior. Metody określenia ilości materiału zarybieniowego
T-L-2Produkcja pierwotna w jeziorach. Produkcja rybacka. Analiza czynników wpływajacych na żyzność wód i produktywnosć pierwotną.
Metody nauczaniaM-3Praca w grupach
M-2wykłady problemowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzian ustny
S-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian wiedzy i umiejętnosci - sprawdzian ustny, praktyczny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Nie podlega ocenie w formie stopnia
3,5
4,0
4,5
5,0