Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Ichtiologia i akwakultura (S1)

Sylabus przedmiotu Podstawy ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem akwakultury:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ichtiologia i akwakultura
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem akwakultury
Specjalność Biotechnologia rybacka i akwakultura
Jednostka prowadząca Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu
Nauczyciel odpowiedzialny Krzysztof Formicki <Krzysztof.Formicki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Brocki <Wojciech.Brocki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 30 5,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych pojęć z zakresu Ekonomi, zarówno Makroekonomii i Mikroekonomii. Znajomość rynku gospodarstw rybackich, metod połowy ryb, taksonomii ryb, ich cech biologicznych ipopulacyjnych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie studiującym przedmiot istotnych informacji o specyfice organizacji i działania przedsiębiorstw akwakultury w aspekcie kryteriów ekonomicznej oceny. Celem przeprowadzonych zajęć jest zapoznanie z podstawowymi pojęciami oraz zagadnieniami dotyczącymi prowadzenia przedsiębiorstwa akwakultury, jego organizacji i zadań na rynku w aspekcie zarządzania i marketingu. Student w trakcie zajęć ma zdobyć umiejętności w zakresie: -definiowania celów i funkcji przedsiębiorstwa akwakultury; -znajomości uwarunkowań prawnych. Ponadto umiejętność zarzadzania przedsiębiorstwem akwakultury

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Podstawowe pojęcia zwiaqzane z ekonomiką i zarządzaniem. Bilans ekonomiczny.Analiza SWOT5
T-W-2Zasoby przedsiębiorstwa i ich wykorzystanie, przedsiębiorstwo a rynek, współpraca z innymi podmiotami gospodarczymi. Zarządzanie zasobami naturalnymi.5
T-W-3Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem: istota zarządzania przedsiębiorstwem, struktura organizacyjna przedsiębiorstwa i jej kształtowanie, planowanie, motywacja, ocena działalności gospodarczej.5
T-W-4Formy prawno-organizacyjne przedsiębiorstw: jednoosobowych, wieloosobowych, spółki. Przykłady z obszaru akwakultury4
T-W-5Istota i cele przedsiębiorstwa akwakultury: charakterystyczne cechy, nowe idee w rozwoju przedsiębiorstw. Ekonomiczne aspekty funkcjonowania przedsiębiorstw akwakultury.4
T-W-6Podstawowe typy i rodzaje przedsiębiorstw akwakuktury: podział, charakterystyka3
T-W-7Otoczenie przedsiębiorstwa: naturalne i jego elementy fizyczne, społeczno-demograficzne, technologiczne4
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2przygotowanie się do zajęć45
A-W-3Studiowanie literatury50
125

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny (multimedialny), Odczyt, Wykład problemowy Symulacje decyzyjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Sprawdzian pisemny
S-2Ocena podsumowująca: Końcowe zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IA_1A_D2-8_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student ma zaawansowaną wiedzę by definiować i objaśniać zagadnienia związane w ekonomiką przedsiębiorstwa oraz zarzadzeniem. Potrafi charakteryzować i tłumaczyć metody zarządzania i określić najbardziej optymalna formę dla przedsiębiorstwa akwakultury.
IA_1A_W18, IA_1A_W20C-1T-W-4, T-W-7M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IA_1A_D2-8_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi organizować, planować cykl produkcji, kontrolować aspekt ekonomiczny przy produkcji ryb, wdrażać nowe technologie, oraz zarządzać małym przedsiębiorstwem
IA_1A_U01, IA_1A_U17C-1T-W-3M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IA_1A_D2-8_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: chętny do pomocy, postępowanie zgodne z zasadami BHP i etyki, zdolny do samodzielnego podejmowania decyzji, zorientowany na nowe technologie
IA_1A_K01, IA_1A_K05, IA_1A_K02C-1T-W-7, T-W-3M-1S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IA_1A_D2-8_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student ma zaawansowaną wiedzę by definiować i objaśniać zagadnienia związane w ekonomiką przedsiębiorstwa oraz zarzadzeniem. Potrafi charakteryzować i tłumaczyć metody zarządzania i określić najbardziej optymalna formę dla przedsiębiorstwa akwakultury.
2,0
3,0Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IA_1A_D2-8_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi organizować, planować cykl produkcji, kontrolować aspekt ekonomiczny przy produkcji ryb, wdrażać nowe technologie, oraz zarządzać małym przedsiębiorstwem
2,0
3,0Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych
3,5.
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IA_1A_D2-8_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: chętny do pomocy, postępowanie zgodne z zasadami BHP i etyki, zdolny do samodzielnego podejmowania decyzji, zorientowany na nowe technologie
2,0
3,0Nie podlega ocenie w formie stopnia
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Marek. S. red, Elementy nauki o przedsiębiorstwie, Economicus, Szczecin, 2008
  2. Brocki W, Odpowiedzialne rybołówstwo jako element zrównoważonego rozwoju, ZUT, Szczecin, 2012
  3. Brocki W., Uwarunkowania rybołówstwa bałtyckiego w latach 2004-2014, ZUT, Szczecin, 2018
  4. Andrzej S. Grzelakowski, Maciej Matczak, Ekonomika i zarzadzanie przedsiębiorstwem portowym, Akademia Morska, Gdynia, 2006
  5. Duraj J., Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa, PWE, Warszawa, 2000
  6. Piasecki B., Ekonomika i zarządzanie małą firmą, PWN, Warszawa, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Kożuch M., Ekonomika przemysłu-wybrane zagadnienia, Kraków, 2005

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe pojęcia zwiaqzane z ekonomiką i zarządzaniem. Bilans ekonomiczny.Analiza SWOT5
T-W-2Zasoby przedsiębiorstwa i ich wykorzystanie, przedsiębiorstwo a rynek, współpraca z innymi podmiotami gospodarczymi. Zarządzanie zasobami naturalnymi.5
T-W-3Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem: istota zarządzania przedsiębiorstwem, struktura organizacyjna przedsiębiorstwa i jej kształtowanie, planowanie, motywacja, ocena działalności gospodarczej.5
T-W-4Formy prawno-organizacyjne przedsiębiorstw: jednoosobowych, wieloosobowych, spółki. Przykłady z obszaru akwakultury4
T-W-5Istota i cele przedsiębiorstwa akwakultury: charakterystyczne cechy, nowe idee w rozwoju przedsiębiorstw. Ekonomiczne aspekty funkcjonowania przedsiębiorstw akwakultury.4
T-W-6Podstawowe typy i rodzaje przedsiębiorstw akwakuktury: podział, charakterystyka3
T-W-7Otoczenie przedsiębiorstwa: naturalne i jego elementy fizyczne, społeczno-demograficzne, technologiczne4
30

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2przygotowanie się do zajęć45
A-W-3Studiowanie literatury50
125
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIA_1A_D2-8_W01W wyniku przeprowadzonych zajęć student ma zaawansowaną wiedzę by definiować i objaśniać zagadnienia związane w ekonomiką przedsiębiorstwa oraz zarzadzeniem. Potrafi charakteryzować i tłumaczyć metody zarządzania i określić najbardziej optymalna formę dla przedsiębiorstwa akwakultury.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIA_1A_W18Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem, managementu środowiskowego oraz ochrony własności intelektualnej i prawa patentowego.
IA_1A_W20Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu zasad tworzenia i rozwoju indywidualnej przedsiębiorczości w tym praktycznego wykorzystania obowiązujących norm prawnych.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie studiującym przedmiot istotnych informacji o specyfice organizacji i działania przedsiębiorstw akwakultury w aspekcie kryteriów ekonomicznej oceny. Celem przeprowadzonych zajęć jest zapoznanie z podstawowymi pojęciami oraz zagadnieniami dotyczącymi prowadzenia przedsiębiorstwa akwakultury, jego organizacji i zadań na rynku w aspekcie zarządzania i marketingu. Student w trakcie zajęć ma zdobyć umiejętności w zakresie: -definiowania celów i funkcji przedsiębiorstwa akwakultury; -znajomości uwarunkowań prawnych. Ponadto umiejętność zarzadzania przedsiębiorstwem akwakultury
Treści programoweT-W-4Formy prawno-organizacyjne przedsiębiorstw: jednoosobowych, wieloosobowych, spółki. Przykłady z obszaru akwakultury
T-W-7Otoczenie przedsiębiorstwa: naturalne i jego elementy fizyczne, społeczno-demograficzne, technologiczne
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny (multimedialny), Odczyt, Wykład problemowy Symulacje decyzyjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzian pisemny
S-2Ocena podsumowująca: Końcowe zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIA_1A_D2-8_U01W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi organizować, planować cykl produkcji, kontrolować aspekt ekonomiczny przy produkcji ryb, wdrażać nowe technologie, oraz zarządzać małym przedsiębiorstwem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIA_1A_U01Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnycyh źródeł literaturowych. Potrafi formułować i uzasadniać opinie.
IA_1A_U17Potrafi przy formułowaniu i rozwiązywaniu problemów technologicznych dostrzegać ich aspekty pozatechniczne w tym, środowiskowe, ekonomiczne i prawne. Potrafi stosować zasady BHP i higieny pracy.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie studiującym przedmiot istotnych informacji o specyfice organizacji i działania przedsiębiorstw akwakultury w aspekcie kryteriów ekonomicznej oceny. Celem przeprowadzonych zajęć jest zapoznanie z podstawowymi pojęciami oraz zagadnieniami dotyczącymi prowadzenia przedsiębiorstwa akwakultury, jego organizacji i zadań na rynku w aspekcie zarządzania i marketingu. Student w trakcie zajęć ma zdobyć umiejętności w zakresie: -definiowania celów i funkcji przedsiębiorstwa akwakultury; -znajomości uwarunkowań prawnych. Ponadto umiejętność zarzadzania przedsiębiorstwem akwakultury
Treści programoweT-W-3Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem: istota zarządzania przedsiębiorstwem, struktura organizacyjna przedsiębiorstwa i jej kształtowanie, planowanie, motywacja, ocena działalności gospodarczej.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny (multimedialny), Odczyt, Wykład problemowy Symulacje decyzyjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych
3,5.
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIA_1A_D2-8_K01W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: chętny do pomocy, postępowanie zgodne z zasadami BHP i etyki, zdolny do samodzielnego podejmowania decyzji, zorientowany na nowe technologie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIA_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i do koniecznośći dalszego i ciągłego kształcania się i samodoskonalenia (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy).
IA_1A_K05Jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy oraz inicjowania działań na rzecz interesu publicznego.
IA_1A_K02Jest gotów przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności poglądów i kultur.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie studiującym przedmiot istotnych informacji o specyfice organizacji i działania przedsiębiorstw akwakultury w aspekcie kryteriów ekonomicznej oceny. Celem przeprowadzonych zajęć jest zapoznanie z podstawowymi pojęciami oraz zagadnieniami dotyczącymi prowadzenia przedsiębiorstwa akwakultury, jego organizacji i zadań na rynku w aspekcie zarządzania i marketingu. Student w trakcie zajęć ma zdobyć umiejętności w zakresie: -definiowania celów i funkcji przedsiębiorstwa akwakultury; -znajomości uwarunkowań prawnych. Ponadto umiejętność zarzadzania przedsiębiorstwem akwakultury
Treści programoweT-W-7Otoczenie przedsiębiorstwa: naturalne i jego elementy fizyczne, społeczno-demograficzne, technologiczne
T-W-3Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwem: istota zarządzania przedsiębiorstwem, struktura organizacyjna przedsiębiorstwa i jej kształtowanie, planowanie, motywacja, ocena działalności gospodarczej.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny (multimedialny), Odczyt, Wykład problemowy Symulacje decyzyjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzian pisemny
S-2Ocena podsumowująca: Końcowe zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Nie podlega ocenie w formie stopnia
3,5
4,0
4,5
5,0