Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S2)
Sylabus przedmiotu Związki biologicznoaktywne pochodzenia mikrobiologicznego:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Związki biologicznoaktywne pochodzenia mikrobiologicznego | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | 9 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy z mikrobiologii przemysłowej, biochemii i mikrobiologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy, umięjętności i kompetencji z zakresu możliwości wykorzystania mikroorganizmów jako źródla zwiazków biologicznie aktywnych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Parametryzacja procesu produkcji związków karotenoidowych | 6 |
T-L-2 | Ocena szczepozalezności systezy witamin | 6 |
T-L-3 | Drożdże jako żródlo zwiazków wykorzystywanych w preparatach biokontroli | 6 |
T-L-4 | Promieniowce jako zródło enzymów | 6 |
T-L-5 | Charakterystyka i ocena wartości biologicznej biomasy | 4 |
T-L-6 | Zaliczenie zajęć | 2 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Bakterie jako żródlo związków biologcznie aktywnych | 4 |
T-W-2 | Drożdze jako żródlo związków biologicznie aktywnych | 4 |
T-W-3 | Grzyby strzępkowe jako źródlo związków biologicznie aktywnych | 3 |
T-W-4 | Charakterystyka produktów metabolizu pierwotnego i wtórnego | 4 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | samodzielne przygotowanie do zajęć | 8 |
A-L-3 | przygotowanie do zaliczenia części praktycznej przedmiotu | 10 |
A-L-4 | Konsultacje z prowadzącym zajęcia | 2 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej | 8 |
A-W-3 | udział w egzaminie pisemnym | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wyklad informacyjny |
M-2 | ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: odpowiedz ustna, ocena praktycznego wykonania ćwiczenia |
S-2 | Ocena podsumowująca: egzamin końcowy, zaliczenie bloków tematycznych na zajęciach laboratoryjnych |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_P09-2_W01 Srudent zna i rozumie w pogłębionym stopniu kryteria pozyskiwania mikrrorganizmów służących do pozyskiwania związków biologicznie aktywnych | MS_2A_W13 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-3 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_P09-2_U01 Student potrafi przeprowadzić selekcję mikroorganizmów produkujących związki biologicznie aktywne | MS_2A_U03 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_P09-2_K01 Student jest gotów do pozyskwiania mikroroganizmów ze środowiska naturalnego produkujących zwiazki biologicznie aktywne | MS_2A_K01 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_P09-2_W01 Srudent zna i rozumie w pogłębionym stopniu kryteria pozyskiwania mikrrorganizmów służących do pozyskiwania związków biologicznie aktywnych | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym zna kryteria pozyskiwania mikroorganizmów służących do pozyskwiania związków biologicznie aktywnych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_P09-2_U01 Student potrafi przeprowadzić selekcję mikroorganizmów produkujących związki biologicznie aktywne | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym potrafi przeprowadzić selekcję mikroorganizmów produkujących związki biologicznie aktywne | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_P09-2_K01 Student jest gotów do pozyskwiania mikroroganizmów ze środowiska naturalnego produkujących zwiazki biologicznie aktywne | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym jest gotów do pozyskiwania mikroorganizmów ze srodowiska naturalnego produkujących zwiazki biologicznie aktywne | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Błaszczyk M.K, Goryluk-Salmonowicz A., Przemyslowe wykorzystanie mikroorganizmów, PWN, Warszawa, 2020
- Bednarski W, Reps A., Biotechnologia żywności, PWN, Warszawa, 2017
- Długoński J, Microbial biotechnology in the laboratory and practice, Uniwersyste Jagielloński, Kraków, 2022
Literatura dodatkowa
- Microbial Biotechnology, 2021
- Singleton P, Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie, PWN, Warszawa, 2000