Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S2)

Sylabus przedmiotu Związki biologicznoaktywne pochodzenia mikrobiologicznego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Związki biologicznoaktywne pochodzenia mikrobiologicznego
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 1,00,50egzamin
laboratoriaL2 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy z mikrobiologii przemysłowej, biochemii i mikrobiologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy, umięjętności i kompetencji z zakresu możliwości wykorzystania mikroorganizmów jako źródla zwiazków biologicznie aktywnych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Parametryzacja procesu produkcji związków karotenoidowych6
T-L-2Ocena szczepozalezności systezy witamin6
T-L-3Drożdże jako żródlo zwiazków wykorzystywanych w preparatach biokontroli6
T-L-4Promieniowce jako zródło enzymów6
T-L-5Charakterystyka i ocena wartości biologicznej biomasy4
T-L-6Zaliczenie zajęć2
30
wykłady
T-W-1Bakterie jako żródlo związków biologcznie aktywnych4
T-W-2Drożdze jako żródlo związków biologicznie aktywnych4
T-W-3Grzyby strzępkowe jako źródlo związków biologicznie aktywnych3
T-W-4Charakterystyka produktów metabolizu pierwotnego i wtórnego4
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2samodzielne przygotowanie do zajęć8
A-L-3przygotowanie do zaliczenia części praktycznej przedmiotu10
A-L-4Konsultacje z prowadzącym zajęcia2
50
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej8
A-W-3udział w egzaminie pisemnym2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wyklad informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: odpowiedz ustna, ocena praktycznego wykonania ćwiczenia
S-2Ocena podsumowująca: egzamin końcowy, zaliczenie bloków tematycznych na zajęciach laboratoryjnych

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_P09-2_W01
Srudent zna i rozumie w pogłębionym stopniu kryteria pozyskiwania mikrrorganizmów służących do pozyskiwania związków biologicznie aktywnych
MS_2A_W13C-1T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-3M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_P09-2_U01
Student potrafi przeprowadzić selekcję mikroorganizmów produkujących związki biologicznie aktywne
MS_2A_U03C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_P09-2_K01
Student jest gotów do pozyskwiania mikroroganizmów ze środowiska naturalnego produkujących zwiazki biologicznie aktywne
MS_2A_K01C-1T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_P09-2_W01
Srudent zna i rozumie w pogłębionym stopniu kryteria pozyskiwania mikrrorganizmów służących do pozyskiwania związków biologicznie aktywnych
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym zna kryteria pozyskiwania mikroorganizmów służących do pozyskwiania związków biologicznie aktywnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_P09-2_U01
Student potrafi przeprowadzić selekcję mikroorganizmów produkujących związki biologicznie aktywne
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi przeprowadzić selekcję mikroorganizmów produkujących związki biologicznie aktywne
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_P09-2_K01
Student jest gotów do pozyskwiania mikroroganizmów ze środowiska naturalnego produkujących zwiazki biologicznie aktywne
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym jest gotów do pozyskiwania mikroorganizmów ze srodowiska naturalnego produkujących zwiazki biologicznie aktywne
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Błaszczyk M.K, Goryluk-Salmonowicz A., Przemyslowe wykorzystanie mikroorganizmów, PWN, Warszawa, 2020
  2. Bednarski W, Reps A., Biotechnologia żywności, PWN, Warszawa, 2017
  3. Długoński J, Microbial biotechnology in the laboratory and practice, Uniwersyste Jagielloński, Kraków, 2022

Literatura dodatkowa

  1. Microbial Biotechnology, 2021
  2. Singleton P, Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie, PWN, Warszawa, 2000

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Parametryzacja procesu produkcji związków karotenoidowych6
T-L-2Ocena szczepozalezności systezy witamin6
T-L-3Drożdże jako żródlo zwiazków wykorzystywanych w preparatach biokontroli6
T-L-4Promieniowce jako zródło enzymów6
T-L-5Charakterystyka i ocena wartości biologicznej biomasy4
T-L-6Zaliczenie zajęć2
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Bakterie jako żródlo związków biologcznie aktywnych4
T-W-2Drożdze jako żródlo związków biologicznie aktywnych4
T-W-3Grzyby strzępkowe jako źródlo związków biologicznie aktywnych3
T-W-4Charakterystyka produktów metabolizu pierwotnego i wtórnego4
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2samodzielne przygotowanie do zajęć8
A-L-3przygotowanie do zaliczenia części praktycznej przedmiotu10
A-L-4Konsultacje z prowadzącym zajęcia2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej8
A-W-3udział w egzaminie pisemnym2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_P09-2_W01Srudent zna i rozumie w pogłębionym stopniu kryteria pozyskiwania mikrrorganizmów służących do pozyskiwania związków biologicznie aktywnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W13Zna i rozumie w pogłębionym stopniu procesy zachodzące w środowisku i zależności między organizmami w nim funkcjonującymi i możliwości ich wykorzystania.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy, umięjętności i kompetencji z zakresu możliwości wykorzystania mikroorganizmów jako źródla zwiazków biologicznie aktywnych
Treści programoweT-W-1Bakterie jako żródlo związków biologcznie aktywnych
T-W-2Drożdze jako żródlo związków biologicznie aktywnych
T-W-4Charakterystyka produktów metabolizu pierwotnego i wtórnego
T-W-3Grzyby strzępkowe jako źródlo związków biologicznie aktywnych
Metody nauczaniaM-1wyklad informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: odpowiedz ustna, ocena praktycznego wykonania ćwiczenia
S-2Ocena podsumowująca: egzamin końcowy, zaliczenie bloków tematycznych na zajęciach laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym zna kryteria pozyskiwania mikroorganizmów służących do pozyskwiania związków biologicznie aktywnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_P09-2_U01Student potrafi przeprowadzić selekcję mikroorganizmów produkujących związki biologicznie aktywne
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U03Potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne. Potrafi wykorzystać w praktyce podstawowe i specjalistyczne techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i nauk pokrewnych.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy, umięjętności i kompetencji z zakresu możliwości wykorzystania mikroorganizmów jako źródla zwiazków biologicznie aktywnych
Treści programoweT-L-1Parametryzacja procesu produkcji związków karotenoidowych
T-L-2Ocena szczepozalezności systezy witamin
T-L-3Drożdże jako żródlo zwiazków wykorzystywanych w preparatach biokontroli
T-L-4Promieniowce jako zródło enzymów
T-L-5Charakterystyka i ocena wartości biologicznej biomasy
Metody nauczaniaM-1wyklad informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: odpowiedz ustna, ocena praktycznego wykonania ćwiczenia
S-2Ocena podsumowująca: egzamin końcowy, zaliczenie bloków tematycznych na zajęciach laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi przeprowadzić selekcję mikroorganizmów produkujących związki biologicznie aktywne
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_P09-2_K01Student jest gotów do pozyskwiania mikroroganizmów ze środowiska naturalnego produkujących zwiazki biologicznie aktywne
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K01Jest gotowy do ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy).
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy, umięjętności i kompetencji z zakresu możliwości wykorzystania mikroorganizmów jako źródla zwiazków biologicznie aktywnych
Treści programoweT-W-1Bakterie jako żródlo związków biologcznie aktywnych
T-W-2Drożdze jako żródlo związków biologicznie aktywnych
T-W-4Charakterystyka produktów metabolizu pierwotnego i wtórnego
T-W-3Grzyby strzępkowe jako źródlo związków biologicznie aktywnych
T-L-1Parametryzacja procesu produkcji związków karotenoidowych
T-L-2Ocena szczepozalezności systezy witamin
T-L-3Drożdże jako żródlo zwiazków wykorzystywanych w preparatach biokontroli
T-L-4Promieniowce jako zródło enzymów
T-L-5Charakterystyka i ocena wartości biologicznej biomasy
Metody nauczaniaM-1wyklad informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: odpowiedz ustna, ocena praktycznego wykonania ćwiczenia
S-2Ocena podsumowująca: egzamin końcowy, zaliczenie bloków tematycznych na zajęciach laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym jest gotów do pozyskiwania mikroorganizmów ze srodowiska naturalnego produkujących zwiazki biologicznie aktywne
3,5
4,0
4,5
5,0