Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia i żywienie

Sylabus przedmiotu Opakowania do żywności i systemy pakujące:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Opakowania do żywności i systemy pakujące
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych
Nauczyciel odpowiedzialny Artur Bartkowiak <Artur-Bartkowiak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Małgorzata Mizielińska <Malgorzata.Mizielinska@zut.edu.pl>, Magdalena Zdanowicz <magdalena.zdanowicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 25 1,50,50zaliczenie
laboratoriaL3 20 1,50,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowa znajomość chemii, chemii żywności, biochemii, matematyki

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy w zakresie roli i funkcji opakowań, podziału i przeglądu materiałów do ich produkcji, przybliżenie zagadnień związanych z certyfikacją opakowań, przekazanie podstawowych informacji na temat nowych trendów w opakowalnictwie

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Wprowadzenie i zasady BHP w laboratorium2
T-L-2Charakterystyka i podstawowe wlaściwości opakowań metalowych2
T-L-3Charakterystyka i podstawowe wlaściwości opakowań szklanych2
T-L-4Charakterystyka i podstawowe wlaściwości opakowań jednostkowych i zbiorczych z surowców papierniczych4
T-L-5Charakterystyka opakowań z tworzyw sztucznych2
T-L-6Podstawowe wlaściwości opakowań z tworzyw sztucznych2
T-L-7Charakterystyka wybranych systemow pakowania żywności2
T-L-8Techniki zadruku materiałów opakowaniowych2
T-L-9Kolokwium2
20
wykłady
T-W-1Wprowadzenie2
T-W-2Charakterystyka i podstawowe właściwości opakowań metalowych2
T-W-3Charakterystyka i podstawowe właściwości opakowań szklanych2
T-W-4Charakterystyka i podstawowe właściwości opakowań jednostkowych i zbiorczych z surowców papierniczych3
T-W-5Podstawowe właściwości opakowań z tworzyw sztucznych6
T-W-6Charakterystyka wybranych systemów pakowania żywności6
T-W-7Opakowania aktywne2
T-W-8zaliczenie pisemne2
25

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2przygotowanie sprawozdania z opracowanych wyników8
A-L-3przygotowanie do kolokwium9
37
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach25
A-W-2opanowanie materiału prezentowanego podczas wykładów4
A-W-3przygotowanie do zaliczenia8
37

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2zajęcia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: kolokwium/1 na semestr
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_C11_W01
Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu wytyczne do projektowania i doboru opakowań (wymagania stawiane materiałom opakowaniowym, wybrane własności produktów żywnościowych oraz ich zmiany w czasie przechowywania wraz z najważniejszymi metodami ich utrwalania). Zna właściwości i zastosowanie materiałów opakowaniowych
TZZ_1A_W10C-1T-L-5, T-L-6, T-L-4, T-L-3, T-L-2, T-L-1, T-W-4, T-W-5, T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-W-6M-1S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_C11_U01
Potrafi w sposób logiczny powiązać zależności pomiędzy czynnikami biologicznymi, systemem i rodzajem pakowania a jakością uzyskanych i przechowywanych produktów spożywczych. Potrafi zaproponować opakowanie i system pakowania dla poszczególnych grup żywności.
TZZ_1A_U17C-1T-L-5, T-L-6, T-L-4, T-L-3, T-L-2, T-L-1, T-W-4, T-W-5, T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-W-6M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_C11_K01
Jest gotów do dokształcania, poszerzania i aktualizacji wiedzy zakresie nowych i innowacyjnych technologii i rozwiązań w pakowalnictwie produktów żywnosciowych oraz zastosowania zdobywanej wiedzy w rozwiązywaniu problemów zawodowych
TZZ_1A_K01C-1T-L-5, T-L-6, T-L-4, T-L-3, T-L-2, T-L-1, T-W-4, T-W-5, T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-W-6M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_C11_W01
Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu wytyczne do projektowania i doboru opakowań (wymagania stawiane materiałom opakowaniowym, wybrane własności produktów żywnościowych oraz ich zmiany w czasie przechowywania wraz z najważniejszymi metodami ich utrwalania). Zna właściwości i zastosowanie materiałów opakowaniowych
2,0Student nie potrafi wykorzystać prezentowanego podczas wykładów materiału teoretycznego, nie zna jego podstaw, nie potrafi porównywać zagadnień w nim zawartych.
3,0Student potrafi wykorzystać prezentowany podczas wykładów materiał teoretyczny, potrafi porównywać zagadnienia w nim zawarte, a także identyfikować pojęcia potrzebne do rozwiązania zadanego problemu
3,5Student potrafi efektywnie wykorzystać prezentowany podczas wykładów materiał teoretyczny, potrafi porównywać zagadnienia w nim zawarte, ich wpływ na realizowany przedmiot,a także samodzielnie identyfikować pojęcia potrzebne do rozwiązania zadanego problemu z jednoczesnym uzasadnieniem wyboru
4,0Student potrafi efektywnie wykorzystać prezentowany podczas wykładów materiał teoretyczny, potrafi porównywać zagadnienia w nim zawarte, ich wpływ na realizowany przedmiot, a także samodzielnie identyfikować pojęcia potrzebne do rozwiązania zadanego problemu z jednoczesnym uzasadnieniem wyboru. Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę w laboratorium
4,5Student potrafi analizować ze zrozumieniem i efektywnie wykorzystać prezentowany podczas wykładów materiał teoretyczny, potrafi porównywać zagadnienia w nim zawarte, ich wpływ na realizowany przedmiot, a także samodzielnie identyfikować pojęcia potrzebne do rozwiązania zadanego problemu z jednoczesnym uzasadnieniem wyboru. Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę w laboratorium
5,0Student potrafi analizować ze zrozumieniem i efektywnie wykorzystać prezentowany podczas wykładów materiał teoretyczny, potrafi porównywać zagadnienia w nim zawarte, ich wpływ na realizowany przedmiot, a także samodzielnie identyfikować pojęcia potrzebne do rozwiązania zadanego problemu z jednoczesnym uzasadnieniem wyboru. Potrafi dyskutować o prezentowanych zagadnieniach. Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę w laboratorium

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_C11_U01
Potrafi w sposób logiczny powiązać zależności pomiędzy czynnikami biologicznymi, systemem i rodzajem pakowania a jakością uzyskanych i przechowywanych produktów spożywczych. Potrafi zaproponować opakowanie i system pakowania dla poszczególnych grup żywności.
2,0Student nie potrafi samodzielnie przeprowadzić doświadczenia, przygotować sprawozdania, w którym zapisane zostaną wyniki z przeprowadzonych doświadczeń (opisywanych w instrukcjach do ćwiczeń)
3,0Student potrafi samodzielnie przeprowadzić doświadczenia, przygotować sprawozdanie, w którym potrafi zapisać wyniki z przeprowadzonych doświadczeń (opisywanych w instrukcjach do ćwiczeń)
3,5Student potrafi samodzielnie przeprowadzić doświadczenia, przygotować sprawozdanie, w którym będzie prezentować wyniki z przeprowadzonych doświadczeń (opisywanych w instrukcjach do ćwiczeń), a z doświadczeń potrafi wyciągnąć wnioski
4,0Student potrafi samodzielnie przeprowadzić doświadczenia, przygotować sprawozdanie, w którym będzie efektywnie prezentować wyniki z przeprowadzonych doświadczeń (opisywanych w instrukcjach do ćwiczeń), a z doświadczeń potrafi wyciągnąć wnioski
4,5Student potrafi samodzielnie przeprowadzić doświadczenia, przygotować sprawozdanie, w którym zawarte zostaną wnioski, ponadto student będzie efektywnie prezentować, analizować, dyskutować o wynikach z przeprowadzonych doświadczeń (opisywanych w instrukcjach do ćwiczeń).
5,0Student potrafi samodzielnie przeprowadzić doświadczenia, przygotować sprawozdanie, w którym zawarte zostaną wnioski, ponadto student będzie efektywnie prezentować, analizować, dyskutować o wynikach z przeprowadzonych doświadczeń (opisywanych w instrukcjach do ćwiczeń), a także potrafi zapisać reakcje do przeprowadzonych ćwiczeń

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_C11_K01
Jest gotów do dokształcania, poszerzania i aktualizacji wiedzy zakresie nowych i innowacyjnych technologii i rozwiązań w pakowalnictwie produktów żywnosciowych oraz zastosowania zdobywanej wiedzy w rozwiązywaniu problemów zawodowych
2,0student nie potrafi samodzielnie przeprowadzać doświadczenia w laboratorium,nie potrafi współpracować w grupie
3,0student potrafi samodzielnie przeprowadzać doświadczenia w laboratorium, potrafi współpracować w grupie
3,5student potrafi samodzielnie przeprowadzać doświadczenia w laboratorium (z niewielką pomocą potrafi dobrać odpowiednie doświadczenie do do konkretnej grupy związków), potrafi współpracować w grupie
4,0student potrafi samodzielnie przeprowadzać doświadczenia w laboratorium (potrafi dobrać odpowiednie doświadczenie do do konkretnej grupy związków), potrafi współpracować w grupie
4,5student potrafi samodzielnie przeprowadzać doświadczenia w laboratorium (potrafi dobrać odpowiednie doświadczenie do do konkretnej grupy związków), potrafi współpracować w grupie, potrafi kreatywnie organizować swoją pracę
5,0student potrafi samodzielnie przeprowadzać doświadczenia w laboratorium (potrafi dobrać odpowiednie doświadczenie do do konkretnej grupy związków), potrafi współpracować w grupie, potrafi kreatywnie organizować pracę w grupie

Literatura podstawowa

  1. Nierzwicki W., Opakowania, Wyższa Szkoła Morska, Gdynia, 1997
  2. Czerniawski B., Michniewicz J., Opakowania do Żywności, Agro Food Technology, Czeladź, 1998
  3. Emblen A., Emblen H., Technika Opakowań, PWN, Warszawa, 2014

Literatura dodatkowa

  1. Food Packaging and Shelf Life, Elsevier

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Wprowadzenie i zasady BHP w laboratorium2
T-L-2Charakterystyka i podstawowe wlaściwości opakowań metalowych2
T-L-3Charakterystyka i podstawowe wlaściwości opakowań szklanych2
T-L-4Charakterystyka i podstawowe wlaściwości opakowań jednostkowych i zbiorczych z surowców papierniczych4
T-L-5Charakterystyka opakowań z tworzyw sztucznych2
T-L-6Podstawowe wlaściwości opakowań z tworzyw sztucznych2
T-L-7Charakterystyka wybranych systemow pakowania żywności2
T-L-8Techniki zadruku materiałów opakowaniowych2
T-L-9Kolokwium2
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wprowadzenie2
T-W-2Charakterystyka i podstawowe właściwości opakowań metalowych2
T-W-3Charakterystyka i podstawowe właściwości opakowań szklanych2
T-W-4Charakterystyka i podstawowe właściwości opakowań jednostkowych i zbiorczych z surowców papierniczych3
T-W-5Podstawowe właściwości opakowań z tworzyw sztucznych6
T-W-6Charakterystyka wybranych systemów pakowania żywności6
T-W-7Opakowania aktywne2
T-W-8zaliczenie pisemne2
25

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2przygotowanie sprawozdania z opracowanych wyników8
A-L-3przygotowanie do kolokwium9
37
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach25
A-W-2opanowanie materiału prezentowanego podczas wykładów4
A-W-3przygotowanie do zaliczenia8
37
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_C11_W01Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu wytyczne do projektowania i doboru opakowań (wymagania stawiane materiałom opakowaniowym, wybrane własności produktów żywnościowych oraz ich zmiany w czasie przechowywania wraz z najważniejszymi metodami ich utrwalania). Zna właściwości i zastosowanie materiałów opakowaniowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W10Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu metody i systemy zabezpieczania surowców i produktów spożywczych podczas transportu, przechowywania i dystrybucji. Zna materiały do produkcji opakowań, zasady certyfikacji i znakowania.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy w zakresie roli i funkcji opakowań, podziału i przeglądu materiałów do ich produkcji, przybliżenie zagadnień związanych z certyfikacją opakowań, przekazanie podstawowych informacji na temat nowych trendów w opakowalnictwie
Treści programoweT-L-5Charakterystyka opakowań z tworzyw sztucznych
T-L-6Podstawowe wlaściwości opakowań z tworzyw sztucznych
T-L-4Charakterystyka i podstawowe wlaściwości opakowań jednostkowych i zbiorczych z surowców papierniczych
T-L-3Charakterystyka i podstawowe wlaściwości opakowań szklanych
T-L-2Charakterystyka i podstawowe wlaściwości opakowań metalowych
T-L-1Wprowadzenie i zasady BHP w laboratorium
T-W-4Charakterystyka i podstawowe właściwości opakowań jednostkowych i zbiorczych z surowców papierniczych
T-W-5Podstawowe właściwości opakowań z tworzyw sztucznych
T-W-3Charakterystyka i podstawowe właściwości opakowań szklanych
T-W-2Charakterystyka i podstawowe właściwości opakowań metalowych
T-W-1Wprowadzenie
T-W-6Charakterystyka wybranych systemów pakowania żywności
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi wykorzystać prezentowanego podczas wykładów materiału teoretycznego, nie zna jego podstaw, nie potrafi porównywać zagadnień w nim zawartych.
3,0Student potrafi wykorzystać prezentowany podczas wykładów materiał teoretyczny, potrafi porównywać zagadnienia w nim zawarte, a także identyfikować pojęcia potrzebne do rozwiązania zadanego problemu
3,5Student potrafi efektywnie wykorzystać prezentowany podczas wykładów materiał teoretyczny, potrafi porównywać zagadnienia w nim zawarte, ich wpływ na realizowany przedmiot,a także samodzielnie identyfikować pojęcia potrzebne do rozwiązania zadanego problemu z jednoczesnym uzasadnieniem wyboru
4,0Student potrafi efektywnie wykorzystać prezentowany podczas wykładów materiał teoretyczny, potrafi porównywać zagadnienia w nim zawarte, ich wpływ na realizowany przedmiot, a także samodzielnie identyfikować pojęcia potrzebne do rozwiązania zadanego problemu z jednoczesnym uzasadnieniem wyboru. Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę w laboratorium
4,5Student potrafi analizować ze zrozumieniem i efektywnie wykorzystać prezentowany podczas wykładów materiał teoretyczny, potrafi porównywać zagadnienia w nim zawarte, ich wpływ na realizowany przedmiot, a także samodzielnie identyfikować pojęcia potrzebne do rozwiązania zadanego problemu z jednoczesnym uzasadnieniem wyboru. Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę w laboratorium
5,0Student potrafi analizować ze zrozumieniem i efektywnie wykorzystać prezentowany podczas wykładów materiał teoretyczny, potrafi porównywać zagadnienia w nim zawarte, ich wpływ na realizowany przedmiot, a także samodzielnie identyfikować pojęcia potrzebne do rozwiązania zadanego problemu z jednoczesnym uzasadnieniem wyboru. Potrafi dyskutować o prezentowanych zagadnieniach. Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę w laboratorium
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_C11_U01Potrafi w sposób logiczny powiązać zależności pomiędzy czynnikami biologicznymi, systemem i rodzajem pakowania a jakością uzyskanych i przechowywanych produktów spożywczych. Potrafi zaproponować opakowanie i system pakowania dla poszczególnych grup żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U17Potrafi właściwie dobrać narzędzia do oceny opakowań i systemów pakowania surowców i produktów spożywczych.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy w zakresie roli i funkcji opakowań, podziału i przeglądu materiałów do ich produkcji, przybliżenie zagadnień związanych z certyfikacją opakowań, przekazanie podstawowych informacji na temat nowych trendów w opakowalnictwie
Treści programoweT-L-5Charakterystyka opakowań z tworzyw sztucznych
T-L-6Podstawowe wlaściwości opakowań z tworzyw sztucznych
T-L-4Charakterystyka i podstawowe wlaściwości opakowań jednostkowych i zbiorczych z surowców papierniczych
T-L-3Charakterystyka i podstawowe wlaściwości opakowań szklanych
T-L-2Charakterystyka i podstawowe wlaściwości opakowań metalowych
T-L-1Wprowadzenie i zasady BHP w laboratorium
T-W-4Charakterystyka i podstawowe właściwości opakowań jednostkowych i zbiorczych z surowców papierniczych
T-W-5Podstawowe właściwości opakowań z tworzyw sztucznych
T-W-3Charakterystyka i podstawowe właściwości opakowań szklanych
T-W-2Charakterystyka i podstawowe właściwości opakowań metalowych
T-W-1Wprowadzenie
T-W-6Charakterystyka wybranych systemów pakowania żywności
Metody nauczaniaM-2zajęcia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium/1 na semestr
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi samodzielnie przeprowadzić doświadczenia, przygotować sprawozdania, w którym zapisane zostaną wyniki z przeprowadzonych doświadczeń (opisywanych w instrukcjach do ćwiczeń)
3,0Student potrafi samodzielnie przeprowadzić doświadczenia, przygotować sprawozdanie, w którym potrafi zapisać wyniki z przeprowadzonych doświadczeń (opisywanych w instrukcjach do ćwiczeń)
3,5Student potrafi samodzielnie przeprowadzić doświadczenia, przygotować sprawozdanie, w którym będzie prezentować wyniki z przeprowadzonych doświadczeń (opisywanych w instrukcjach do ćwiczeń), a z doświadczeń potrafi wyciągnąć wnioski
4,0Student potrafi samodzielnie przeprowadzić doświadczenia, przygotować sprawozdanie, w którym będzie efektywnie prezentować wyniki z przeprowadzonych doświadczeń (opisywanych w instrukcjach do ćwiczeń), a z doświadczeń potrafi wyciągnąć wnioski
4,5Student potrafi samodzielnie przeprowadzić doświadczenia, przygotować sprawozdanie, w którym zawarte zostaną wnioski, ponadto student będzie efektywnie prezentować, analizować, dyskutować o wynikach z przeprowadzonych doświadczeń (opisywanych w instrukcjach do ćwiczeń).
5,0Student potrafi samodzielnie przeprowadzić doświadczenia, przygotować sprawozdanie, w którym zawarte zostaną wnioski, ponadto student będzie efektywnie prezentować, analizować, dyskutować o wynikach z przeprowadzonych doświadczeń (opisywanych w instrukcjach do ćwiczeń), a także potrafi zapisać reakcje do przeprowadzonych ćwiczeń
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_C11_K01Jest gotów do dokształcania, poszerzania i aktualizacji wiedzy zakresie nowych i innowacyjnych technologii i rozwiązań w pakowalnictwie produktów żywnosciowych oraz zastosowania zdobywanej wiedzy w rozwiązywaniu problemów zawodowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K01Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy w zakresie roli i funkcji opakowań, podziału i przeglądu materiałów do ich produkcji, przybliżenie zagadnień związanych z certyfikacją opakowań, przekazanie podstawowych informacji na temat nowych trendów w opakowalnictwie
Treści programoweT-L-5Charakterystyka opakowań z tworzyw sztucznych
T-L-6Podstawowe wlaściwości opakowań z tworzyw sztucznych
T-L-4Charakterystyka i podstawowe wlaściwości opakowań jednostkowych i zbiorczych z surowców papierniczych
T-L-3Charakterystyka i podstawowe wlaściwości opakowań szklanych
T-L-2Charakterystyka i podstawowe wlaściwości opakowań metalowych
T-L-1Wprowadzenie i zasady BHP w laboratorium
T-W-4Charakterystyka i podstawowe właściwości opakowań jednostkowych i zbiorczych z surowców papierniczych
T-W-5Podstawowe właściwości opakowań z tworzyw sztucznych
T-W-3Charakterystyka i podstawowe właściwości opakowań szklanych
T-W-2Charakterystyka i podstawowe właściwości opakowań metalowych
T-W-1Wprowadzenie
T-W-6Charakterystyka wybranych systemów pakowania żywności
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2zajęcia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium/1 na semestr
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi samodzielnie przeprowadzać doświadczenia w laboratorium,nie potrafi współpracować w grupie
3,0student potrafi samodzielnie przeprowadzać doświadczenia w laboratorium, potrafi współpracować w grupie
3,5student potrafi samodzielnie przeprowadzać doświadczenia w laboratorium (z niewielką pomocą potrafi dobrać odpowiednie doświadczenie do do konkretnej grupy związków), potrafi współpracować w grupie
4,0student potrafi samodzielnie przeprowadzać doświadczenia w laboratorium (potrafi dobrać odpowiednie doświadczenie do do konkretnej grupy związków), potrafi współpracować w grupie
4,5student potrafi samodzielnie przeprowadzać doświadczenia w laboratorium (potrafi dobrać odpowiednie doświadczenie do do konkretnej grupy związków), potrafi współpracować w grupie, potrafi kreatywnie organizować swoją pracę
5,0student potrafi samodzielnie przeprowadzać doświadczenia w laboratorium (potrafi dobrać odpowiednie doświadczenie do do konkretnej grupy związków), potrafi współpracować w grupie, potrafi kreatywnie organizować pracę w grupie