Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia i żywienie

Sylabus przedmiotu Biotechnologia żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biotechnologia żywności
Specjalność technologia żywności pochodzenia wodnego
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL4 15 1,20,50zaliczenie
wykładyW4 30 1,80,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biochemii, chemii i fizjologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Bezpieczeństwo pracy w laboratorium1
T-L-2Biotechnologiczne wykorzystanie Bakterii Kwasu Mlekowego4
T-L-3Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży4
T-L-4Biosynteza wybranych metabolitów przez drobnoustroje3
T-L-5Parametryzacja hodowli biomasy drobnoustrojów2
T-L-6Zaliczenie ćwiczeń1
15
wykłady
T-W-1Organizmy modyfikowane genetycznie4
T-W-2Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie2
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie2
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów2
T-W-5Modulacje aktywności fizjologicznej drobnoustrojów8
T-W-6Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii2
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-8Metody utylizacji ścieków i odpadów komunalnych i przemysłowych2
T-W-9Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie6
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie do zajęć13
A-L-3Konsultacje z prowadzacym2
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2przygotowanie do egzaminu13
A-W-3Udział w egzaminie pisemnym2
45

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
M-2Dyskusja panelowa

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D4tzpw_W01
Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu podstawy biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
TZZ_1A_W11, TZZ_1A_W06C-1T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-W-3, T-W-7, T-W-6, T-W-9M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D4tzpw_U01
Potrafi dokonać wyboru własciwych technik diagnostycznych w analizie mikrobiologicznej żywności
TZZ_1A_U05, TZZ_1A_U08C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-5, T-L-4M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_D4tzpw_K01
Student jest gotów do propagowania informacji nt. znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska
TZZ_1A_K04C-1T-W-2, T-W-5, T-W-4, T-W-3, T-W-8, T-W-7, T-W-6, T-W-9, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-5, T-L-4M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D4tzpw_W01
Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu podstawy biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym zna podstawowe zagadnienia i praktyczne zastosowania biotechnologi w różnych dziedzinach życia
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D4tzpw_U01
Potrafi dokonać wyboru własciwych technik diagnostycznych w analizie mikrobiologicznej żywności
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi dokonać wyboru technik diagnostycznych w analizie żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_D4tzpw_K01
Student jest gotów do propagowania informacji nt. znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym jest gotów do propagowania informacji nt. znazcenia ciotechnologii dla człowieka i środowiska
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudziasz Z., Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
  2. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003
  3. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011
  4. Buchowicz J, Biotechnologia molekularna, PWN, Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., Mikrobiologia techniczna, PWN, W-wa, 2008
  2. Food Biotechnology

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Bezpieczeństwo pracy w laboratorium1
T-L-2Biotechnologiczne wykorzystanie Bakterii Kwasu Mlekowego4
T-L-3Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży4
T-L-4Biosynteza wybranych metabolitów przez drobnoustroje3
T-L-5Parametryzacja hodowli biomasy drobnoustrojów2
T-L-6Zaliczenie ćwiczeń1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Organizmy modyfikowane genetycznie4
T-W-2Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie2
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie2
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów2
T-W-5Modulacje aktywności fizjologicznej drobnoustrojów8
T-W-6Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii2
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-8Metody utylizacji ścieków i odpadów komunalnych i przemysłowych2
T-W-9Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie6
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie do zajęć13
A-L-3Konsultacje z prowadzacym2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2przygotowanie do egzaminu13
A-W-3Udział w egzaminie pisemnym2
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D4tzpw_W01Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu podstawy biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W11Zna nowe techniki analizy instrumentalnej. Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu metody badań surowców i produktów spożywczych.
TZZ_1A_W06Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a składnikami żywności oraz żywnością i człowiekiem.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-W-1Organizmy modyfikowane genetycznie
T-W-2Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie
T-W-5Modulacje aktywności fizjologicznej drobnoustrojów
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja
T-W-6Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-9Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym zna podstawowe zagadnienia i praktyczne zastosowania biotechnologi w różnych dziedzinach życia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D4tzpw_U01Potrafi dokonać wyboru własciwych technik diagnostycznych w analizie mikrobiologicznej żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U05Potrafi wykorzystać wiedzę w zakresie higieny i toksykologii żywności, w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
TZZ_1A_U08Potrafi dokonać identyfikacji surowców pochodzenia wodnego i krytycznie ocenić czynniki wpływające na efektywność eksploatacji i chowu organizmów wodnych wykorzystywanych w przetwórstwie żywności.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-L-1Bezpieczeństwo pracy w laboratorium
T-L-2Biotechnologiczne wykorzystanie Bakterii Kwasu Mlekowego
T-L-3Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży
T-L-5Parametryzacja hodowli biomasy drobnoustrojów
T-L-4Biosynteza wybranych metabolitów przez drobnoustroje
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi dokonać wyboru technik diagnostycznych w analizie żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_D4tzpw_K01Student jest gotów do propagowania informacji nt. znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K04Jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-W-2Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie
T-W-5Modulacje aktywności fizjologicznej drobnoustrojów
T-W-4Metody oczyszczania biopreparatów
T-W-3Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-W-8Metody utylizacji ścieków i odpadów komunalnych i przemysłowych
T-W-7Biodegradacja i bioremediacja
T-W-6Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-9Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie
T-L-1Bezpieczeństwo pracy w laboratorium
T-L-2Biotechnologiczne wykorzystanie Bakterii Kwasu Mlekowego
T-L-3Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży
T-L-5Parametryzacja hodowli biomasy drobnoustrojów
T-L-4Biosynteza wybranych metabolitów przez drobnoustroje
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym jest gotów do propagowania informacji nt. znazcenia ciotechnologii dla człowieka i środowiska
3,5
4,0
4,5
5,0