Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia i żywienie

Sylabus przedmiotu Geografia wykorzystania światowych zasobów rybackich:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Geografia wykorzystania światowych zasobów rybackich
Specjalność technologia żywności pochodzenia wodnego
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii Środowiska Wodnego i Akwakultury
Nauczyciel odpowiedzialny Katarzyna Stepanowska <Katarzyna.Stepanowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marcin Biernaczyk <Marcin.Biernaczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 10 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL5 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW5 20 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z przedmiotu Chemia ogólna i nieorganiczna
W-2Podstawowa wiedza z zakresu Ekologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie studentom podstawowych wiadomości na temat wykorzystania światowych zasobów rybackich.
C-2Przedstawienie syntezy informacji pochodzących z wielu różnych źródeł oraz zainteresowanie studentów prezentowanymi zagadnieniami.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Wybrane zagadnienia z fizjologii i anatomii ryb3
T-L-2Przegląd i charakterystyka najważniejszych gatunków ryb morskich5
T-L-3Przegląd i charakterystyka najważniejszych gatunków ryb słodkowodnych3
T-L-4Przegląd i charakterystyka najważniejszych gatunków mięczaków i skorupiaków3
T-L-5Kolokwium zaliczeniowe1
15
wykłady
T-W-1Ryby i organizmy nierybne („owoce morza”) w żywieniu człowieka.2
T-W-2Znaczenie organizmów wodnych w gospodarce światowej.3
T-W-3Prawidłowości geograficzne w przestrzennym rozmieszczeniu zasobów, wzajemne zależności pomiędzy zasobami a środowiskiem geograficznym (ogólne prawidłowości).2
T-W-4Zmiany struktury zasobów pod wpływem procesów naturalnych i w wyniku antropopresji.2
T-W-5Przegląd i charakterystyka najważniejszych pod względem użytkowym (gospodarczym) gatunków ryb morskich, słodkowodnych oraz mięczaków i skorupiaków.9
T-W-6Struktura światowych połowów i ich wykorzystanie, najważniejsze kraje rybackie.1
T-W-7Zaliczenie1
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego4
A-L-3Praca własna z piśmiennictwem6
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Praca własna z piśmiennictwem dotyczącym przedmiotu3
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia zajęć2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-3pokaz
M-4ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie kolokwium z ćwiczeń i wykładów

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO5-4tzpw_W01
Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu geograficzne rozmieszczenie miejsc wykorzystywania najważniejszych gospodarczo gatunków ryb, skorupiaków i mięczaków.
TZZ_1A_W14C-1T-W-1, T-W-6, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-2, M-3, M-4S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO5-4tzpw_U01
Student zna i potrafi rozpoznać wybrane gatunki ryb, skorupiaków i mięczaków oraz prawidłowo nazwać je po polsku oraz po łacinie. Potrafi wykorzystywać określone portale do wyszukiwania informacji i poszerzania wiedzy na temat prawidłowego nazewnicwta, biologii oraz rozmieszczenia geograficznego wybranych organizmów wodnych.
TZZ_1A_U08, TZZ_1A_U01C-1, C-2T-L-2, T-L-3, T-L-1, T-L-4, T-W-1, T-W-6, T-W-3M-1, M-2, M-3, M-4S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO5-4tzpw_K01
Jest gotów do rozwiązywania problemów w przyszłej pracy zawodowej
TZZ_1A_K01C-1, C-2T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-W-1, T-W-2M-1, M-2, M-4S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO5-4tzpw_W01
Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu geograficzne rozmieszczenie miejsc wykorzystywania najważniejszych gospodarczo gatunków ryb, skorupiaków i mięczaków.
2,0uzyskanie mniej niż 50% punktów na kolokwium zaliczeniowym
3,0uzyskanie więcej niż 50% punktów na kolokwium zaliczeniowym
3,5uzyskanie więcej niż 60% punktów na kolokwium zaliczeniowym
4,0uzyskanie więcej niż 70% punktów na kolokwium zaliczeniowym
4,5uzyskanie więcej niż 80% punktów na kolokwium zaliczeniowym
5,0uzyskanie więcej niż 90% punktów na kolokwium zaliczeniowym

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO5-4tzpw_U01
Student zna i potrafi rozpoznać wybrane gatunki ryb, skorupiaków i mięczaków oraz prawidłowo nazwać je po polsku oraz po łacinie. Potrafi wykorzystywać określone portale do wyszukiwania informacji i poszerzania wiedzy na temat prawidłowego nazewnicwta, biologii oraz rozmieszczenia geograficznego wybranych organizmów wodnych.
2,0uzyskanie mniej niż 50% punktów na kolokwium zaliczeniowym
3,0uzyskanie więcej niż 50% punktów na kolokwium zaliczeniowym
3,5uzyskanie więcej niż 60% punktów na kolokwium zaliczeniowym
4,0uzyskanie więcej niż 70% punktów na kolokwium zaliczeniowym
4,5uzyskanie więcej niż 80% punktów na kolokwium zaliczeniowym
5,0uzyskanie więcej niż 90% punktów na kolokwium zaliczeniowym

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO5-4tzpw_K01
Jest gotów do rozwiązywania problemów w przyszłej pracy zawodowej
2,0uzyskanie mniej niż 50% punktów na kolokwium zaliczeniowym
3,0uzyskanie więcej niż 50% punktów na kolokwium zaliczeniowym
3,5uzyskanie więcej niż 60% punktów na kolokwium zaliczeniowym
4,0uzyskanie więcej niż 70% punktów na kolokwium zaliczeniowym
4,5uzyskanie więcej niż 80% punktów na kolokwium zaliczeniowym
5,0uzyskanie więcej niż 90% punktów na kolokwium zaliczeniowym

Literatura podstawowa

  1. Bürgin R., Hofman H., Lillelund K., Mosimann A., Terefal F., Teubner Ch., Türkay M., Owoce morza i ryby, Muza S. A., Warszawa, 2000
  2. Krzykawski St., Więcaszek B., Keszka S., Antoszek A., Systematyka krągłoustych i ryb. Przewodnik do ćwiczeń., Akademia Rolnicza w Szczecinie, Szczecin, 2001
  3. FAO, Review of the state of world marine fishery resources. FAO Fisheries Technical Paper, FAO, Rome

Literatura dodatkowa

  1. www.fishbase.org
  2. Fisheries Research, ISSN: 0165-7836

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Wybrane zagadnienia z fizjologii i anatomii ryb3
T-L-2Przegląd i charakterystyka najważniejszych gatunków ryb morskich5
T-L-3Przegląd i charakterystyka najważniejszych gatunków ryb słodkowodnych3
T-L-4Przegląd i charakterystyka najważniejszych gatunków mięczaków i skorupiaków3
T-L-5Kolokwium zaliczeniowe1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ryby i organizmy nierybne („owoce morza”) w żywieniu człowieka.2
T-W-2Znaczenie organizmów wodnych w gospodarce światowej.3
T-W-3Prawidłowości geograficzne w przestrzennym rozmieszczeniu zasobów, wzajemne zależności pomiędzy zasobami a środowiskiem geograficznym (ogólne prawidłowości).2
T-W-4Zmiany struktury zasobów pod wpływem procesów naturalnych i w wyniku antropopresji.2
T-W-5Przegląd i charakterystyka najważniejszych pod względem użytkowym (gospodarczym) gatunków ryb morskich, słodkowodnych oraz mięczaków i skorupiaków.9
T-W-6Struktura światowych połowów i ich wykorzystanie, najważniejsze kraje rybackie.1
T-W-7Zaliczenie1
20

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego4
A-L-3Praca własna z piśmiennictwem6
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Praca własna z piśmiennictwem dotyczącym przedmiotu3
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia zajęć2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO5-4tzpw_W01Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu geograficzne rozmieszczenie miejsc wykorzystywania najważniejszych gospodarczo gatunków ryb, skorupiaków i mięczaków.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W14Zna organizmy wodne pozyskiwane dla przetwórstwa, zna i rozumie metody pozyskiwania organizmów wodnych poławianych i hodowlanych w stopniu dostosowanym do specjalności.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie studentom podstawowych wiadomości na temat wykorzystania światowych zasobów rybackich.
Treści programoweT-W-1Ryby i organizmy nierybne („owoce morza”) w żywieniu człowieka.
T-W-6Struktura światowych połowów i ich wykorzystanie, najważniejsze kraje rybackie.
T-W-3Prawidłowości geograficzne w przestrzennym rozmieszczeniu zasobów, wzajemne zależności pomiędzy zasobami a środowiskiem geograficznym (ogólne prawidłowości).
T-W-4Zmiany struktury zasobów pod wpływem procesów naturalnych i w wyniku antropopresji.
T-W-5Przegląd i charakterystyka najważniejszych pod względem użytkowym (gospodarczym) gatunków ryb morskich, słodkowodnych oraz mięczaków i skorupiaków.
Metody nauczaniaM-2wykład problemowy
M-3pokaz
M-4ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie kolokwium z ćwiczeń i wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0uzyskanie mniej niż 50% punktów na kolokwium zaliczeniowym
3,0uzyskanie więcej niż 50% punktów na kolokwium zaliczeniowym
3,5uzyskanie więcej niż 60% punktów na kolokwium zaliczeniowym
4,0uzyskanie więcej niż 70% punktów na kolokwium zaliczeniowym
4,5uzyskanie więcej niż 80% punktów na kolokwium zaliczeniowym
5,0uzyskanie więcej niż 90% punktów na kolokwium zaliczeniowym
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO5-4tzpw_U01Student zna i potrafi rozpoznać wybrane gatunki ryb, skorupiaków i mięczaków oraz prawidłowo nazwać je po polsku oraz po łacinie. Potrafi wykorzystywać określone portale do wyszukiwania informacji i poszerzania wiedzy na temat prawidłowego nazewnicwta, biologii oraz rozmieszczenia geograficznego wybranych organizmów wodnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U08Potrafi dokonać identyfikacji surowców pochodzenia wodnego i krytycznie ocenić czynniki wpływające na efektywność eksploatacji i chowu organizmów wodnych wykorzystywanych w przetwórstwie żywności.
TZZ_1A_U01Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnych źródeł literaturowych. Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego oraz zaprezentować rezultaty w formie pisemnej i ustnej w języku polskim i obcym. Potrafi posługiwać się językiem obcym na poziomie B2.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie studentom podstawowych wiadomości na temat wykorzystania światowych zasobów rybackich.
C-2Przedstawienie syntezy informacji pochodzących z wielu różnych źródeł oraz zainteresowanie studentów prezentowanymi zagadnieniami.
Treści programoweT-L-2Przegląd i charakterystyka najważniejszych gatunków ryb morskich
T-L-3Przegląd i charakterystyka najważniejszych gatunków ryb słodkowodnych
T-L-1Wybrane zagadnienia z fizjologii i anatomii ryb
T-L-4Przegląd i charakterystyka najważniejszych gatunków mięczaków i skorupiaków
T-W-1Ryby i organizmy nierybne („owoce morza”) w żywieniu człowieka.
T-W-6Struktura światowych połowów i ich wykorzystanie, najważniejsze kraje rybackie.
T-W-3Prawidłowości geograficzne w przestrzennym rozmieszczeniu zasobów, wzajemne zależności pomiędzy zasobami a środowiskiem geograficznym (ogólne prawidłowości).
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-3pokaz
M-4ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie kolokwium z ćwiczeń i wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0uzyskanie mniej niż 50% punktów na kolokwium zaliczeniowym
3,0uzyskanie więcej niż 50% punktów na kolokwium zaliczeniowym
3,5uzyskanie więcej niż 60% punktów na kolokwium zaliczeniowym
4,0uzyskanie więcej niż 70% punktów na kolokwium zaliczeniowym
4,5uzyskanie więcej niż 80% punktów na kolokwium zaliczeniowym
5,0uzyskanie więcej niż 90% punktów na kolokwium zaliczeniowym
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO5-4tzpw_K01Jest gotów do rozwiązywania problemów w przyszłej pracy zawodowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K01Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie studentom podstawowych wiadomości na temat wykorzystania światowych zasobów rybackich.
C-2Przedstawienie syntezy informacji pochodzących z wielu różnych źródeł oraz zainteresowanie studentów prezentowanymi zagadnieniami.
Treści programoweT-L-2Przegląd i charakterystyka najważniejszych gatunków ryb morskich
T-L-3Przegląd i charakterystyka najważniejszych gatunków ryb słodkowodnych
T-L-4Przegląd i charakterystyka najważniejszych gatunków mięczaków i skorupiaków
T-W-1Ryby i organizmy nierybne („owoce morza”) w żywieniu człowieka.
T-W-2Znaczenie organizmów wodnych w gospodarce światowej.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-4ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie kolokwium z ćwiczeń i wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0uzyskanie mniej niż 50% punktów na kolokwium zaliczeniowym
3,0uzyskanie więcej niż 50% punktów na kolokwium zaliczeniowym
3,5uzyskanie więcej niż 60% punktów na kolokwium zaliczeniowym
4,0uzyskanie więcej niż 70% punktów na kolokwium zaliczeniowym
4,5uzyskanie więcej niż 80% punktów na kolokwium zaliczeniowym
5,0uzyskanie więcej niż 90% punktów na kolokwium zaliczeniowym