Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego
Sylabus przedmiotu Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Logistyka w przechowalnictwie i transporcie żywności | ||
Specjalność | technologia i żywienie | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Izabela Dmytrów <Izabela.Dmytrow@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Anna Mituniewicz-Małek <Anna.Mituniewicz-Malek@zut.edu.pl>, Katarzyna Szkolnicka <kskryplonek@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 7 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Chłodnictwo żywności |
W-2 | Technologie branżowe |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Poznanie procesów przechowalniczych i transportowych żywności |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Omówienie zakresu zajęć oraz zapoznanie z warunkami wykonywania ćwiczeń | 2 |
T-L-2 | Organizacja zaopatrzenia w surowce i materiały oraz planowanie dostaw produktów w zakładach przetwórstwa spożywczego. Technologia załadunku i wyładunku kontenerów i towarów żywnościowych. | 2 |
T-L-3 | Kontrola i rejestracja temperatury i wilgotności w czasie przechowywania surowców i produktów żywnościowych oraz w czasie transportu i przeładunku. Obliczenia związane z kosztami transportu i czasem pracy kierowcy. | 2 |
T-L-4 | Zalecenia magazynowe i transportowe dla poszczególnych grup produktów. Dokumentacja magazynowa. Etykietowanie towarów. Komplementacja dostaw. | 2 |
T-L-5 | Dokumentacja towarów żywnościowych i techniczna w czasie transportu. Dokumentacja Dobrych Praktyk Transportowych z analizą zagrożeń przy weryfikacji łańcucha chłodniczego. Karty kontrolne. | 2 |
T-L-6 | Wpływ warunków magazynowania na cechy jakościowe przechowywanej żywności – na przykładzie jaj konsumpcyjnych. | 3 |
T-L-7 | Ćwiczenie zaliczeniowe | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wprowadzenie do przedmiotu i omówienie podstawowej terminologii związanej z logistyką | 2 |
T-W-2 | Działania logistyczne. Kierunki rozwoju logistyki i jej obszary. Fazy logistyki i zakres ich działań | 2 |
T-W-3 | Infrastruktura logistyczna i transportowa | 2 |
T-W-4 | Podstawy gospodarki magazynowej i jej organizacja. Technologia magazynowania. | 3 |
T-W-5 | Bezpieczeństwo i higiena pracy w magazynach. Warunki przechowywania żywności - wymagania dotyczące obiektu i procesu magazynowania | 3 |
T-W-6 | Wymagania prawne dotyczące transportu chłodniczego towarów żywnościowych. Łańcuch chłodniczy żywności. Przygotowanie żywności do przewozu, załadunek i rozmieszczenie, zabezpieczenie ładunku, czas przewozu, trwałość transportowa żywności | 3 |
T-W-7 | Warunki higieniczno-sanitarne środków transportu. Dobre praktyki transportowe. Systemy weryfikacji jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego w czasie dystrybucji żywności | 3 |
T-W-8 | Zaliczenie wykładów | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Udział w ćwiczeniach | 15 |
A-L-2 | Konsultacje z nauczycielem akademickim | 3 |
A-L-3 | Przygotowanie do zajęć | 3 |
A-L-4 | Przygotowanie do kolokwium | 5 |
26 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w wykładach | 20 |
A-W-2 | Analiza wskazanej literatury | 3 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia |
S-2 | Ocena formująca: Kolokwium pisemne |
S-3 | Ocena formująca: Odpowiedź ustna |
S-4 | Ocena podsumowująca: Opracowanie projektu |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO1-3_W01 Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym metody transportu i przechowywania, w tym chłodniczego i zamrazalniczego, żywności. | TZZ_1A_W18 | — | — | C-1 | T-W-5, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-W-1, T-W-6, T-W-7 | M-2, M-1 | S-4, S-3, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO1-3_U01 Potrafi wyszukiwać i wykorzystywać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. | TZZ_1A_U01 | — | — | C-1 | T-W-5, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-W-1 | M-2, M-1 | S-4, S-3, S-2 |
TZZ_1A_PO1-3_U02 Potrafi pracować indywidualnie i w zespole, potrafi zrealizować zadanie w wyznaczonym terminie | TZZ_1A_U02 | — | — | C-1 | T-L-6, T-L-5, T-L-1, T-L-3 | M-2, M-1 | S-4, S-3, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO1-3_K01 Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy). | TZZ_1A_K01 | — | — | C-1 | T-W-5, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-W-1, T-W-6, T-W-7 | M-2, M-1 | S-4, S-3, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO1-3_W01 Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym metody transportu i przechowywania, w tym chłodniczego i zamrazalniczego, żywności. | 2,0 | Student nie posiada wiedzy z zakresu transportu i przechowywania żywności |
3,0 | Student posiada zadowalającą wiedzę z zakresu transportu i przechowywania żywności | |
3,5 | Student posiada zadowalającą wiedzę z zakresu transportu i przechowywania żywności | |
4,0 | Student posiada dobrą wiedzę z zakresu transportu i przechowywania żywności | |
4,5 | Student posiada bardzo dobrą wiedzę z zakresu transportu i przechowywania żywności | |
5,0 | Student posiada znakomitą wiedzę z zakresu transportu i przechowywania żywności |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO1-3_U01 Potrafi wyszukiwać i wykorzystywać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. | 2,0 | Student nie posiada umiejętności wyszukania, zrozumienia oraz analizy problemu dotyczącego planowania i sprawnego przepływu surowców i zywności chłodniczo i zamrażalniczo przechowywanej, zinterpretowania informacji i wyciągnięcia właściwych wniosków |
3,0 | Student posiada zadowalającą umiejętność wyszukania, zrozumienia, analizy problemu dotyczącego planowania i sprawnego przepływu surowców i zywności chłodniczo i zamrażalniczo przechowywane, zinterpretowania informacji i wyciągnięcia właściwych wniosków, ale z licznymi nieprawidłowościami | |
3,5 | Student posiada zadowalającą umiejętność wyszukania, zrozumienia, analizy problemu dotyczącego planowania i sprawnego przepływu surowców i zywności chłodniczo i zamrażalniczo przechowywane, zinterpretowania informacji i wyciągnięcia właściwych wniosków | |
4,0 | Student posiada dobrą umiejętność wyszukania, zrozumienia, analizy problemu dotyczącego planowania i sprawnego przepływu surowców i zywności chłodniczo i zamrażalniczo przechowywane, zinterpretowania informacji i wyciągnięcia właściwych wniosków | |
4,5 | Student posiada bardzo dobrą umiejętność wyszukania, zrozumienia, analizy problemu dotyczącego planowania i sprawnego przepływu surowców i zywności chłodniczo i zamrażalniczo przechowywane, zinterpretowania informacji i wyciągnięcia właściwych wniosków | |
5,0 | Student posiada znakomitą umiejętność wyszukania, zrozumienia, analizy problemu dotyczącego planowania i sprawnego przepływu surowców i zywności chłodniczo i zamrażalniczo przechowywane, zinterpretowania informacji i wyciągnięcia właściwych wniosków | |
TZZ_1A_PO1-3_U02 Potrafi pracować indywidualnie i w zespole, potrafi zrealizować zadanie w wyznaczonym terminie | 2,0 | Student nie posiada umiejętności pracy indywidualnej i w zespole, zrealizacji zadania w wyznaczonym terminie |
3,0 | Student posiada zadowalającą umiejętność pracy indywidualnej i w zespole, zrealizacji zadania w wyznaczonym terminie ale z licznymi nieprawidłowościami | |
3,5 | Student posiada zadowalającą umiejętność pracy indywidualnej i w zespole, zrealizacji zadania w wyznaczonym terminie | |
4,0 | Student posiada dobrą umiejętność pracy indywidualnej i w zespole, zrealizacji zadania w wyznaczonym terminie | |
4,5 | Student posiada bardzo dobrą umiejętność pracy indywidualnej i w zespole, zrealizacji zadania w wyznaczonym terminie | |
5,0 | Student posiada znakomitą umiejętność pracy indywidualnej i w zespole, zrealizacji zadania w wyznaczonym terminie |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO1-3_K01 Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy). | 2,0 | Student nie ma świadomości swojej wiedzy i umiejętności, nie rozumie potrzeby i nie zna możliwości ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia, nie wyznacza kierunków własnego rozwoju i kształcenia |
3,0 | Student ma częściową świadomość swojej wiedzy i umiejętności, częściowo rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia oraz wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia | |
3,5 | Student ma zadowalającą świadomość swojej wiedzy i umiejętności, zadowalająco rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia oraz wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia | |
4,0 | Student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności, dobrze rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia oraz wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia | |
4,5 | Student ma znaczną świadomość swojej wiedzy i umiejętności, bardzo dobrze rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia oraz wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia | |
5,0 | Student ma pełną świadomość swojej wiedzy i umiejętności, znakomicie rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia oraz wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia |
Literatura podstawowa
- Gaziński B., Technika chłodnicza dla praktyków. Przechowalnictwo i transport., Wyd. Systherm, Poznań, 2011
- Dani S., Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności., PWN, Warszawa, 2015
- Januła E., Kasińska M., Kwiatkiewicz P., Laskowski M., Zapasy i magazynowanie, As Pik, 2020
Literatura dodatkowa
- Fodemski T., Domowe i handlowe urządzenia chłodnicze - Poradnik, Wyd. Nauk.-Techn, W-wa, 2000
- Zina M., Utrwalanie i przechowywanie żywności, Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów, 2008