Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: żywienie człowieka i dietetyka
Sylabus przedmiotu Ekonomia z elementami prawa:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ekonomia z elementami prawa | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Krzysztof Formicki <Krzysztof.Formicki@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Wojciech Brocki <Wojciech.Brocki@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiadomości wyniesione ze szkoły średniej w zakresie matematyki i wiedzy o społeczeństwie. Znajomość lokalnego i krajowego rynku. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy i umiejętności pozwalajacych na rozumienie kategorii ekonomicznych, opis i interpretację zjawisk ekonomicznych, rozumienie znaczenia procesów gospodarczych, wykorzystania podstawowych narzędzi ekonomicznych do opisu realnych problemów gospodarczych. Ponadto zaznajomienie studentów z elementami prawa. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawy prawa, gałęzie prawa i ich charakterystyka | 3 |
T-W-2 | Stosunki prawne. Prawo w Polsce-Konstytucja. Prawo UE. | 4 |
T-W-3 | Wybrane problemy współczesnej ekonomii. Zrównoważony rozwój | 3 |
T-W-4 | Gospodarka rynkowa. Modele gospodarki (wolna konkurencja, monopol, oligopol). | 2 |
T-W-5 | Wybór konsumenta i producenta w gospodarce rynkowej | 3 |
T-W-6 | Mikro i makroekonomia | 2 |
T-W-7 | Czynniki wytwórcze | 2 |
T-W-8 | Pieniądz i systemy pieniężne | 2 |
T-W-9 | Inflacja i rola banków | 3 |
T-W-10 | Bezrobocie i zatrudnienie | 3 |
T-W-11 | Kryzysy gospodarcze -problemy rozwoju współczesnego świata | 2 |
T-W-12 | Zaliczenie wykładów. | 1 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w zajeciach | 30 |
A-W-2 | Przygotowanie do zajeć | 10 |
A-W-3 | Samodzielna praca studenta | 10 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład problemowy |
M-2 | Film |
M-3 | Praca w grupach |
M-4 | Dyskusja |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach |
S-2 | Ocena formująca: Prace domowe |
S-3 | Ocena formująca: Zaliczenie |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_A10_W01 powinien definiować marketing | TZZ_1A_W19 | — | — | C-1 | T-W-11, T-W-8, T-W-4, T-W-9 | M-1 | S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_A10_U01 Potrafi postrzegać narzędzia marketingu jako źródło potencjanych sukcesów firmy | TZZ_1A_U20 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-7, T-W-2, T-W-12, T-W-4, T-W-9 | M-1, M-3 | S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_A10_K01 Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w działalnosci gospodarczej podmiotów | TZZ_1A_K01 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-10, T-W-8, T-W-7, T-W-2, T-W-6, T-W-12, T-W-4, T-W-9 | M-1 | S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_A10_W01 powinien definiować marketing | 2,0 | |
3,0 | Umie definiować marketing | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_A10_U01 Potrafi postrzegać narzędzia marketingu jako źródło potencjanych sukcesów firmy | 2,0 | |
3,0 | Postrzega narzędzia marketingu jako źródło potencjalnych sukcesów firmy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_A10_K01 Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w działalnosci gospodarczej podmiotów | 2,0 | |
3,0 | Rozumie rolę dobrze zorganizowanego marketingu w działalności gospodraczej podmiotów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kufel J., Siuda W., Prawo gospodarcze, Scriptus, Poznań, 2008
- Begg, D. Fisher S., Dornbush R., Ekonomia, PWN, Warszawa, 2009
- Beksiak J. red, Ekonomia, PWN, Warszawa, 2000
- Beksiak J., Ekonomia kurs podstawowy, CH Beck, Warszawa, 2007
- Brocki W., Odpowiedzialne rybołówstwo jako element zrównoważonego rozwoju, ZUT, Szczecin, 2012